31 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 31 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  31 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 615 день героїчного спротиву українського народу повномасштабній збройній агресії з боку росії.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Сьогодні вночі російські окупанти випустили по Україні два безпілотники «Шахед» і керовану авіаракету Х-59. Сили протиповітряної оборони знищили обидва дрони.
  • Протягом доби відбулось 59 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 7 ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснив 31 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, сьогодні російські окупанти завдали чергового удару по Україні, застосувавши 4 балістичні ракети Іскандер-М та зенітні керовані ракети С-400 по цивільній інфраструктурі. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є поранені серед цивільного населення.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Українські воїни за добу спалили відразу два російські ТОС-1А «Солнцепек» - загалом уже зафіксовано знищення 15 таких машин, підтверджених документально. Згідно із загальним даними, їх в Україні знищено вже більш як 20.

Крім того, 12 цих унікальних для росії важких вогнеметних систем знищено з початку літнього наступу СОУ і 6 верифікованих ТОС-1А лише за жовтень.

  • Російські пабліки повідомляють, що батальйон мобілізованих із Чувашії був розгромлений внаслідок українського ракетного удару.

29 жовтня під час підготовки до передислокації колона техніки 1 батальйону 1251 мотострілецького полку ЗС рф потрапила під ракетний удар українського комплексу HIMARS.

Підрозділ окупантів, що комплектувався жителями Чувашії, втратив близько 120 осіб вбитими та пораненими. Десять машин зі складу колони повністю згоріли.

Телеграм-канал «Сердитая Чувашия» опублікував відео наслідків удару, на якому показано уражену колону техніки одразу після удару.

Місцевими медіа також уточнюється, що етнічний батальйон “Атал” внаслідок удару був майже повністю знищений.

  • Російські телеграм-канали повідомляють, що сьогодні внаслідок атаки в окупованому Криму був пошкоджений зенітно-ракетний комплекс «С-300».

Ураження було завдане по базі в районі села Молочне Сакського району, де дислокується комплекс ППО Міноборони росії.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника та ще 1 - по пункту управління. Крім того силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 2 ударних БпЛА противника.
  • Підрозділи ракетних військ уразили 3 радіолокаційні станції, 8 артилерійських засобів, а також район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

Станом на ранок 31 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 300 810 (+870) осіб,
  • танків – 5 211 (+21),
  • бойових броньованих машин − 9 804 (+29),
  • артилерійських систем − 7 227 (+25),
  • РСЗВ − 844 (+10),
  • засобів ППО − 562 (+3),
  • літаків – 321,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 440 (+21),
  • крилатих ракет – 1 546 (+2),
  • кораблів /катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9 590 (+35),
  • спеціальної техніки − 1 016 (+2).

 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) відзначають те, що українські війська здійснили підтверджені просування поблизу Бахмута та на заході Запорізької області 30 жовтня.

Росіяни в атаках під Авдіївкою використовують загони піхоти "Штурм-Z", які втрачають від 40 до 70 відсотків особового складу за лічені дні.

Водночас аналітики зазначають, що російські війська продовжують використовувати штурмові підрозділи "Штурм-Z", що складаються переважно зі штрафників, у лобових атаках, очолюваних піхотинцями.

М’ясні штурми навіть на думку російських так званих «воєнкорів» практично безрезультатні. Українські військові на авдіївському напрямку знищують від 40 до 70% особового складу підрозділів окупантів, яких кидає вперед російське командування.

«Про неефективність підрозділів "Штурму-Z" неодноразово повідомляла ISW», – додають експерти.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, де крім ситуації на фронті та поставок зброї розглядалася низка інших важливих питань.

«Тривала, важлива Ставка. У Міжнародний день Чорного моря – про безпеку саме в цьому регіоні. Безперешкодна робота "зернового коридору". Боротьба з діями ворога, які ставлять під загрозу мирне судноплавство. Зниження спроможностей ворожого флоту. Доповіді командувача ВМС ЗСУ Неїжпапи, начальника ГУР МО Буданова, голови СБУ Малюка.

Безпека Одещини: захист людей, енергетичних об’єктів, портової інфраструктури. Посилення регіональної системи ППО. Так само посилення протиповітряної оборони та захист об’єктів критичної інфраструктури в прикордонних та прифронтових регіонах. Командувач Повітряних сил Олещук.

Ситуація на фронті: Куп’янськ, Авдіївка, Херсон. Доповіді головкома Залужного, командувачів Сирського, Тарнавського, Гнатова, Москальова, Содоля.

Нарощування вітчизняного виробництва артсистем та артснарядів натівського стандарту. Графіки постачання від партнерів. Доповіді міністра оборони України Умєрова та міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Камишіна».

  • Міністр оборони Рустем Умєров на зустрічі з міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олександром Камишіним обговорив питання збільшення виробництва зброї для фронту та спрівпрацю з міжнародними партнерами.

«Обговорили збільшення виробництва зброї для фронту і кооперацію із іноземними партнерами. Зброї буде більше!»

  • Кабінет Міністрів схвалив угоду про фінансування програми "Підтримка Євросоюзу для відновлення та реформ", яка передбачає отримання 335 мільйонів євро допомоги від Європейської комісії.

Гроші будуть спрямовані на відбудову інфраструктури, зокрема енергетики, на допомогу бізнесу, на антикорупційні заходи, на захист довкілля та цифровізацію.

  • Уряд затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки.

Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:

  • достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів або послуг з організації харчування;
  • відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності;
  • забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;
  • свідомий вибір українцями здорового харчування.

Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

Реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.

  • Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури через загрозу перекриття кордону збирається обговорити з Польщею та Єврокомісією виконання меморандумів про пропускну спроможність українсько-польських пунктів пропуску.

Мінвідновлення вже звернулося проханням провести обговорення до міністерства інфраструктури Польщі та директорату з питань мобільності Єврокомісії.

  • У Чернігові розпочала роботу місія ЮНЕСКО. Вона відбуватиметься протягом цього тижня. Українські та закордонні експерти оцінюватимуть пошкодження пам’яток культурної спадщини, яких зазнали об’єкти через російські ракетні атаки півтора року тому при наступі російської армії на місто та окупацію частини Чернігівщини.

Метою місії є пошук та збір інформації про пошкодження історичних та культурних споруд. Після того, як усю інформацію опрацюють, представники місії створять план з реабілітації пошкоджень.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • В Головному управління розвідки Міністерства оборони України розповіли про формування в росії груп, які хочуть повалення режиму Володимира путіна.

«Це утворення (рф) просякнуте різного роду внутрішніми конфліктами: релігійними, етнічними, національними. І багато є людей, які хочуть повалення режиму Путіна - хочуть добра для власної території і засуджують геноцидну війну проти України», - сказав представник ГУР Андрій Юсов.

За його словами, ці люди усвідомлюють, що в них просто не залишається інших методів боротьби, окрім як збройної. Також вони розуміють необхідність взаємодії, зокрема й з українськими Силами безпеки і оборони.

«Звичайно, на території рф формуються і працюють такі групи, і зокрема, українські Сили безпеки і оборони, українська розвідка активно з такими групами взаємодіє. І це абсолютно нормальний процес. Ми захищаємо власну державу від російської агресії, а вони захищають власне бачення іншої своєї батьківщини після режиму путіна».

  • Глава Чечні Рамзан Кадиров дозволив «стріляти в лоб» на мітингах, які можуть статися в республіці на тлі заворушень у Дагестані.

Кадиров у дусі російської пропаганди заявив, що не можна підігрувати ворогам росії та розхитувати ситуацію зсередини, у тому числі мітингувати і закликати до насильства.

Тим часом російська пропаганда продовжує нагнітати

  • Держкомпанії рф попросили десятки мільярдів із бюджету, щоб розплатитися з боргами.

З простягнутою рукою до чиновників прийшли топ-менеджери «Пошти росії», російської залізниці, «Аерофлоту», «Автовазу», «Роскосмосу» та Об'єднаної авіабудівної корпорації.

Найбільший пакет держпідтримки потрібен «Пошті росії», яка потрапила під західні санкції, втратила доходи від міжнародних посилок і від імені гендиректора Михайла Волкова назвала своє фінансове становище «катастрофічним».

У рамках докапіталізації тільки «Пошта» розраховує отримати від уряду 30 млрд рублів.

  • У росії стався вибух на одному із найбільших військово-промислових заводів з випуску вибухівки "Урал", що у Солікамську.

Представник підприємства заявив російським ЗМІ, що вибух нібито стався в момент, коли в цій будівлі нікого не було, наразі робота триває у штатному режимі.

Солікамський завод Урал – одне із найбільших військово-промислових заводів рф, який входить до складу державної корпорації Ростех. Там виготовляють вибухові речовини та промислову вибухівку, зокрема порох для стрілецької зброї та снарядів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр оборони США Ллойд Остін і держсекретар Ентоні Блінкен виступили на слуханнях у Сенаті з метою забезпечити виділення пакету у 106 млрд доларів, більша частина якого призначена для підтримки України та Ізраїлю.

Блінкен та Остін дали свідчення комітету з асигнувань американського Сенату щодо відповідного запиту Байдена.

На думку Блінкена, США повинні одночасно забезпечити одночасну підтримку обом країнам в одному пакеті.

«Конфлікти в Україні і на Близькому Сході мають чіткий зв’язок», – підкреслив очільник американської дипломатії.

  • Європейські політики збираються відвідати США, щоб достукатись до громадськості з метою посилення підтримки України у відповідь на заклики деяких законодавців від Республіканської партії скоротити допомогу нашій державі.

Турне, під час якого представники держав Балтії та інших партнері, що мають тісні зв'язки з Україною, висловляться на користь продовження підтримки, може спрацювати досить добре, якщо позиція буде викладена не тільки американськими політиками, але й тими, хто залежить від цієї допомоги. Наприклад, заплановані зустрічі з компаніями, які продають обладнання, що фактично створює робочі місця в США.  

  • Bloomberg повідомляє, що у новому, 12-му пакеті санкцій Євросоюзу щодо росії можуть з'явитися обмеження на торгівлю товарами, сукупна вартість яких складає близько п'яти мільярдів євро.

За словами співрозмовників агентства, новий пакет запропонованих заходів ЄС проти росії передбачає обмеження на експорт зварювальних апаратів, хімікатів та інших технологій, що використовуються у військових цілях.

Також розглядається можливість заборони ліцензій на програмне забезпечення й обмеження на імпорт невеликої кількості оброблених металів і виробів з алюмінію, будівельних матеріалів, товарів, пов'язаних з транспортуванням, і діамантів.

Окрему увагу Євросоюз приділятиме боротьбі з ухиленням росії від санкцій.

  • Міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шеппс заявив, що Велика Британія не дозволить світу забути про нагальну потребу підтримувати Україну, надасть більше військової допомоги та об'єднає союзників.

За словами Шеппса, російський диктатор путін сподівається, що світ забуде про нагальну потребу підтримувати Україну.

«Велика Британія ніколи не дозволить цьому статися – ми надамо більше військової підтримки та об’єднаємо наших союзників, щоб дати Україні те, що їй потрібно для перемоги».

  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що російська агресія проти України спричинила глобальні геополітичні зсуви, і це стало однією з причин, чому зараз ЄС розглядає власне розширення як пріоритетне питання порядку денного.

«Війна в Україні призвела до глибокого геополітичного зсуву. З тією турбулентністю, яку ми бачимо сьогодні, є фактом, що Європейський Союз розглядає розширення як пріоритет порядку денного. Ми маємо бути готовими, й країни-кандидати також мають бути готовими до розширення ЄС».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему