25 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 25 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  25 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 609 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • У ніч на 25 жовтня російські окупанти завдали чергового удару по Україні, застосувавши 11 ударних БпЛА типу Shahed-136/131. ППО України знищила всі ворожі дрони.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Бригадний генерал, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що Сили оборони України на Мелітопольському напрямку мали частковий успіх західніше Вербового.
  • Значне напруження залишається довкола Авдіївки, тривають бої, хоча зараз їх інтенсивність знизилася майже удвічі.

Сили оборони Таврійського напрямку повідомили, що російських прапорів на Авдіївському териконі немає. Наші захисники завдали окупантам багато шкоди, там великі втрати. Зараз ворог намагається перегрупуватися, однак наші воїни готові до будь-яких дій противника.

Хоча інтенсивність штурмів на Авдіївському напрямку зменшується (позавчора було 57 бойових зіткнень, а вчора було вдвічі менше майже - 28), але посилене авіабомбардування району триває.

Зменшення кількості атак пов’язано із втратами окупантів в особовому складі та в техніці.

  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

 

Станом на ранок 25 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 296310 (+800) осіб,
  • танків – 5112 (+7),
  • бойових броньованих машин – 9697 (+28),
  • артилерійських систем – 7125 (+44),
  • РСЗВ – 833 (+5),
  • засобів ППО – 554 (+2),
  • літаків – 320,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5372 (+9),
  • крилатих ракет – 1538 (+1),
  • кораблів/катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9474 (+27),
  • спеціальної техніки – 1007 (+1).

 

  • У ЗСУ сформували батальйон «Сибір», який повністю складається з громадян росії, етнічних меншин, які хочуть боротися проти вторгнення рф в Україну.

На відміну від добровольчих груп, таких як легіон «Свобода Росії», які заявили про підтримку України, ці солдати є частиною регулярної української армії і очікують, що їх дуже скоро відправлять у бій.

Добровольці пояснюють, що покинули росію, щоб приєднатися до української армії.

Бійці батальйону «Сибір» пройшли ретельну перевірку на прихильність до України, а потім підписали військовий контракт, отримавши армійські позивні для захисту своєї ідентичності.

Всі члени 60-го батальйону є добровольцями, і жоден з них не був набраний із числа російських військовополонених.

  • Російські хакери посилили кібератаки на українські ресурси, однак нашим фахівцям вдається ефективно протистояти агресорам.

Зазначається, що російські кібератаки стають все більш витонченими, але водночас повсякденними явищами, спрямованими на руйнування критично важливої української інфраструктури під час війни. Хакери продовжують атакувати державні органи, служби безпеки та комерційні підприємства, включаючи фінансові установи, намагаючись зламати послуги та отримати особисті дані.

Україна зафіксувала 3974 кіберінциденти між січнем 2022 року і вереснем цього року. Фактично кібератаки зросли втричі на початку вторгнення. У першій половині цього року відбувся зсув у бік шпигунських операцій військовими підрозділами, які намагалися отримати інформацію, що подається до судів, щодо російських шпигунів і докази воєнних злочинів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів щоденний селектор, під час якого отримав звіти про надходження техніки, заслухав інформацію з передової та щодо наслідків нещодавніх обстрілів росією території України, в тому числі по критичній інфраструктурі.

Президент також заслухав інформацію щодо фронту, зокрема щодо Куп'янська та Авдіївки, де тривають важкі, важкі бої, але українські воїни тримають позиції.

Глава держави наголосив, що зараз Україна готується активно відповідати на терор з боку окупантів.

«Ворог намагається нищити без розбору все, до чого може дотягнутися. Берислав, Борова. Усуваємо наслідки обстрілів, допомагаємо людям. Готуємося до ударів терористів по енергетичній інфраструктурі. Цьогоріч не лише захищатимемося, а й відповідатимемо. Ворог це добре знає. Спочатку прибрали з Криму флот, тепер переміщують і свою авіацію далі від наших кордонів».

  • Більшість українців (59%) вважають, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією та позитивні зрушення. Про це йдеться в результатах опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Соціологи зазначають, що корупція лишається одним із найдратівливіших для українців аспектів (окрім війни корупція фактично є топ-проблемою за версією українців).  

«Більшість українців - 59% - вважають, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією та позитивні зрушення», - зазначає КМІС.

  • Українська економіка у вересні відновилась на 9,1%, порівняно з вереснем минулого року.

У Мінекономіки зазначають, що зростання ВВП за січень-вересень цього року оцінюється у 5,3%, порівняно з аналогічним періодом торік.

Зокрема, відбувається відновлення економічної активності підприємств у багатьох секторах переробної промисловості. Та загалом поступово відновлюється виробнича сфера, яка зазнала суттєвих збитків та руйнувань під час війни.

Також значний позитивний внесок у ВВП у вересні мала сфера послуг, державного управління та оборони, сільгоспвиробництва, харчової промисловості. Позитивна динаміка спостерігалась й у сферах машинобудування та виробництва будівельних матеріалів.

  • Українці продовжують фінансово підтримувати Сили оборони, тільки через наші громадяни «Дію» вже придбали 2,3 млн військових облігацій на понад 2,3 млрд грн.

Кожна облігація – це зброя і техніка для наших захисників та захисниць. А також потужна підтримка економіки. Усього кілька кліків допоможе підтримати державу та Сили оборони.

Зараз у «Дії» доступні 5 облігацій: Євпаторія, Сімферополь, Нова Каховка, Севастополь та Ялта.  

  • Через новий зерновий коридор наша країна експортувала майже 1,5 млн тонн зерна, проте для відновлення економіки необхідні глибоководні чорноморські порти.

Наразі важливу функцію для експорту виконує Дунай. Коли не працювали порти Великої Одеси, він узяв на себе майже 50% усіх обсягів експорту та імпорту.

Загалом із серпня 2022 року по липень 2023-го до країн Африки, Азії та Європи доправили 32,9 млн тонн сільськогосподарської продукції.

  • Влада Харківської області готує рішення про примусову евакуацію з прифронтових населених пунктів. Ідеться про сім’ї з дітьми із 10 населених пунктів Куп’янської, Кіндрашівської та Курилівської громад Куп’янського району. Там перебуває 275 дітей.

Діти можуть бути евакуйовані тільки з батьками або іншими опікунами.

Також рекомендується цивільним, передусім родинам із дітьми, евакуюватися з Борівської громади Ізюмського району, в тому числі з смт Борова. Зараз там проживає 8900 людей, серед них – 844 дитини.

  • У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості заявили, що до кінця поточного року Україна вийде на виробництво десятків тисяч дронів на місяць, а виробництво снарядів уже зараз в рази перевищує показники минулого року.

«Щодо дронів, то ми вже виробляємо їх тисячами. До кінця року це будуть десятки тисяч на місяць. Це та сфера, яка зростає у нас навіть швидше, ніж боєприпаси та бойова зброя».

Виробництво артилерійських снарядів в Україні також значно зросло, але поки це далеко від того, скільки нам потрібно.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія впала до рівня Африки у світовому рейтингу верховенства закону.

113-те місце зі 142 - між Ліберією та Анголою - стало новим "дном" для рф за всю історію досліджень. Такі дані оприлюднила організація World Justice Project, яка щороку оновлює рейтинг.

На думку експертів, ключові проблеми правової системи рф полягають у відсутності стримувань і противаг, які б могли обмежити дії держави щодо власних громадян.

  • Мінбуд рф заявив, що не має грошей для закінчення проекту із водозабезпечення 5 міст, де проживає понад 1,5 млн людей.

Спочатку проект нового водозабору з Волги спонсорувався із позики БРІКС, однак у 2022 році міжнародні кредитори вийшли з проекту.

Щоб завершити його, необхідно знайти 320 мільйонів доларів. Це приблизно вдвічі менше, ніж коштував один ракетний обстріл України 10 жовтня 2022 року.

На ракети путінський режим фінансування знаходить, а тим часом глибинний народ росії може сильніше затягнути пояси.

  • Російська влада продовжує шукати джерела наповнення бюджету через катастрофічний брак грошей, які кидають на війну.

Тепер уряд узявся за багатих росіян, Кабмін розраховує отримати 569,9 млрд руб. у федеральний бюджет від «податку на багатих» у найближчі три роки.

Зокрема, у 2024 році до скарбниці від підвищеної до 15% ставки ПДФО для «багатих» росіян мають надійти 176,2 млрд руб. 2025-го — 189,6 млрд, а 2026-го — 204,1 млрд.

ПДФО в розмірі 15% замість 13% платять громадяни, чий дохід перевищує 5 млн руб. на рік, або 417 тис. на місяць.

  • Російськими медіа шириться інформація про те, що Адміністрація президента рф рекомендувала пропагандистським ресурсам не писати новини про злочини, які скоїли військові, що повернулися з війни в Україні.

Очевидно, далі потерпілим порекомендують не звертатися до поліції, а поліції - не приїжджати на місце події, суди ж будуть виносити виключно виправдувальні вироки таким злочинцям.

При цьому в рф буквально щодня з’являється інформація про «наших мальчіков», які після повернення з фронту повторно скоїли тяжкі злочини. Усі заяви родичів жертв місцева влада і правоохоронці ігнорують або максимально замовчують, щоб раптом не потрапити під статтю про дискредитацію армії рф.

  • Російська пропаганда заявляє, що Шойгу нібито побував на фронті в Україні та провів там оперативну нараду з командуванням. При цьому багато хто з експертів вважає, що відео постановочне, адже приміщення, де був міністр оборони рф, зовсім не нагадує командний пункт, крім того, стіни всередині будівлі для чогось прикрасили маскувальними сітками, очевидно, щоби приховати місцерозташування.

Водночас Шойгу шокував навіть проросійських пропагандистів своєю черговою заявою про втрати України. Зокрема, він сказав, що за останні п’ять днів росіяни начебто збили 24 українські літаки. Ці слова відразу ж поставили під сумнів і зазначили, що більшу брехню видавав тільки Конашенков, який минулого року неодноразово заявляв, що вся українська авіація знищена.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Глава Євроради Шарль Мішель у листі-запрошенні до лідерів ЄС повідомив, що на саміті в Брюсселі, який відбудеться 26 - 27 жовтня, обговорять шляхи прискорення надання військової підтримки Україні, використання заморожених активів росії та посилення дипломатичної роботи ЄС для забезпечення справедливого миру.

«Наша зустріч відбувається у час великої глобальної нестабільності та небезпеки, яка останнім часом загострилася через події на Близькому Сході. Ці події вимагають нашої негайної уваги, не відволікаючи нас від нашої постійної підтримки України».

Шарль Мішель підкреслив, що у питанні України «ми будемо продовжувати нашу непохитну підтримку стільки, скільки буде потрібно».

  • Австралія надасть Україні черговий пакет військової допомоги на 20 млн доларів.

Пакет містить обладнання для розмінування, портативні рентгенівські апарати, 3D-принтер для металу та системи боротьби з безпілотними літальними апаратами.

Завдяки цій новій підтримці загальна допомога Австралії Україні становить приблизно 910 мільйонів доларів США, включаючи надання захищених транспортних засобів Bushmaster, важкої артилерії, критичних боєприпасів та внески до Українського гуманітарного фонду.

  • Німецький оборонний концерн Rheinmetall і Укроборонпром утворили спільне підприємство. Його створення в першу чергу направлене на ремонт та підтримку у боєздатному стані бойової техніки переданою Німеччиною, а також іншими західними партнерами.

Крім того, у майбутньому на потужностях цього підприємства буде можливість локалізації виробництва деяких зразків військової техніки.

Крім того, будуть створені ще два підприємства, які мають спеціалізуватись виключно на виробництві озброєння.

  • Очільниця уряду Італії Джорджа Мелоні наголосила, що не можна послаблювати підтримку України.

Прем'єрка зазначила, що чітка позиція італійського уряду визнається та цінується партнерами і зміцнює вагу країни в європейському та міжнародному контекстах.

«З цієї причини Європейська рада також має намір підтвердити власну переконливу підтримку українському народу, який вже 608 днів бореться за свободу та незалежність своєї держави. Ми не повинні припуститися помилки, що б призвела до послаблення нашої спільної підтримки української справи».

  • ЄС має на меті позбутися залежності Європи від російського викопного палива протягом цього десятиліття.

У Європейській комісії зазначають, що напередодні зими 2023-2024 років ЄС краще підготовлений до забезпечення своєї енергетичної безпеки.

Зокрема, різко зменшено залежність від російського викопного палива, а саме припинено імпорт вугілля, скорочено імпорт нафти на 90%, імпорт газу зі 155 млрд кубометрів у 2021 році до приблизно 80 млрд кубометрів у 2022 році та приблизно до 40-45 млрд кубометрів у 2023 році.

Тож усі запевнення російської пропаганди про те, що путін нібито переграв усіх на газовому ринку, за фактом виявляються черговим обманом. Світу не потрібні ресурси, замішані на українській крові. Тим більше, що наразі не всі друзі Кремля готові купувати російські нафту, газ та інші копалини навіть зі значними знижками.

Водночас Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує, що світовий попит на природний газ буде навіть нижчим, ніж очікувалося, до 2040 року, оскільки відновлювані джерела енергії займатимуть більшу частку енергетичного балансу, а частка газового ринку рф зменшуватиметься.

«Для Росії дуже обмежені можливості для забезпечення додаткових ринків», - заявили в МЕА.

Очікується, що частка країни в міжнародній торгівлі газом, яка становила 30% у 2021 році, скоротиться вдвічі до кінця десятиліття згідно з базовим сценарієм агентства.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему