27 Жовтня 2023
Новини

Просили обслуговувати українською: у Києві таксист вигнав пасажирок

Просили обслуговувати українською: у Києві таксист вигнав пасажирок
У Києві через вимогу обслуговувати українською мовою таксист висадив пасажирок.

Про це йдеться в повідомленні Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя.

У соцмережах поширилося відео конфлікту. Дві пасажирки поскаржилися, що водій таксі Bolt не хоче обслуговувати їх українською. Чоловік відповідає їм російською «Ви хворі люди» та каже забирати свої речі з машини.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив, що вже готує звернення до відповідних органів щодо інциденту, зокрема до Нацполіції та компанії сервісу перевезень Bolt, для встановлення особи порушника та притягнення його до відповідальності.

Він зазначив, що водій таксі, який відмовився обслуговувати пасажирок державною мовою, порушив статтю 30 Закону України «про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якої мовою обслуговування споживачів за замовчуванням є державна мова.

Кодекс України про адмінпорушення передбачає штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні ця сума становить 3400-5100 гривень.

В офісі мовного омбудсмена повідомили, що протягом 9 місяців 2023 року отримали 3 015 звернень громадян про порушення закону про українську мову. Із них 1 519 стосуються сфери обслуговування споживачів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, українська мова, російська мова, скандал
В тему

Останні матеріали