9 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 9 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 9 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 593 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 34 бойових зіткнення. Ворог завдав 1 ракетний та 39 авіаційних ударів, здійснив 23 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Як повідомили у Третій окремій штурмовій бригаді, на Бахмутському напрямку наші бійці захопили командира добровольчого батальйону "Алга" (72 омсбр) армії рф.

Тепер він поповнить обмінний фонд серед старшого офіцерського складу окупантів.

Батальйон «Алга» – це добровольче формування із Татарстану. У березні 2023 року росіяни в соцмережах обговорювали розгром формування в Україні.

  • Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що Сили оборони мають частковий успіх на захід від Вербового на Мелітопольському напрямку.

«Сили оборони України продовжують наступальні операції на Мелітопольському напрямку. Маємо частковий успіх західніше Вербового».

Підрозділи ракетних військ та артилерії зі складу ОСУВ Таврія протягом доби виконали 795 вогневих завдань.

  • За інформацією Генштабу, протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, склад боєприпасів, 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та станцію РЕБ противника.

 

Станом на ранок 9 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 282 630 (+350) осіб,
  • танків – 4 823 (+2),
  • бойові броньовані машини ? 9 126 (+3),
  • артилерійські системи – 6 706 (+1),
  • РСЗВ – 808,
  • засоби ППО ? 543 (+1),
  • літаки – 315,
  • гелікоптери – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 190,
  • крилаті ракети ? 1 530,
  • кораблі /катери ? 20,
  • підводні човни ? 1,
  • автомобільна техніка та автоцистерни – 9 113 (+2),
  • спеціальна техніка ? 959.

 

  • Головне управління розвідки заявляє, що російські окупанти передали бойовикам ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та ЄС. Розвідка попереджає, що росія готується до дискредитації України, щоб вплинути на ставлення союзників і надання західної зброї.

За планом росіян, українських військових звинуватять у буцімто продажу західної зброї для терористів на регулярній основі. Ці фейки мають лягти в основу низки так званих «викривальних публікацій» та «розслідувань» у західних ЗМІ.

Також наголошують, що для переконливості російські спецслужби мають намір використати відповідні коментарі зрадника з української прикордонної служби старшого лейтенанта Руслана Сирового, який нещодавно втік до Москви.

Провокація росіян націлена на дискредитацію ЗСУ та повне припинення військової допомоги Україні з боку західних партнерів.

  • Цієї зими сили протиповітряної оборони України активно застосовуватимуть свої зусилля для захисту енергетичного сектора, стратегічних об'єктів держави та об'єктів критичної інфраструктури.

У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що така ж тактика була використана і минулої зими.

Водночас зазначається, що Україні досі не вистачає відповідних систем оборони, тому доводиться використовувати усі доступні засоби для захисту повітряних цілей.  

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський виступив із відеозверненням на засіданні Парламентської асамблеї НАТО в Копенгагені та закликав Альянс об’єднатися задля боротьби з тероризмом і зазначив, що тактика ХАМАС в Ізраїлі така ж, як і тактика росії, яку та використовує проти України.

«Те саме зло, і єдина різниця полягає у тому, що це – терористична організація, яка атакувала Ізраїль, а тут – терористична держава, яка напала на Україну».

Глава держави нагадав, що ізраїльські журналісти, які були в Україні та стали свідками наслідків звірств росії, зараз бачать те ж саме в їхній рідній країні. Він також пов'язав Іран із вторгненням в Україну і з нападом на Ізраїль.

За словами Володимира Зеленського, Іран «не може сказати, що він не має нічого спільного з тим, що відбувається в Україні», якщо він продає безпілотники Shahed росії, і що він не може стверджувати, що «не має нічого спільного з тим, що відбувається в Ізраїлі», якщо його офіційні особи заявляють про підтримку ХАМАС.

«Як далеко може зайти таке зло? Не далі, ніж ми йому дозволимо. Наша єдність повинна та може зупинити зло. Наше бажання до миру, а не їхнє бажання крові має визначати, як живе світ. Наші правила, які ґрунтуються на міжнародному праві, а не їхні спроби зробити смерть правилом».

«Європа має бути активною. США повинні бути активними. Китай, Індія, арабські держави повинні відчути, як багато може розвалитися, якщо вони дозволять терористам досягнути їхніх цілей. Туреччина, Бразилія і вся Латинська Америка, Японія, Австралія, Канада, африканські держави, центральноазійські держави, Корея, Пакистан, Індонезія, Кариби, тихоокеанські держави – кожен повинен бути активним на захист життя та міжнародного права. Ми не повинні дати терору ні шансу».

  • У 2024 році уряд вдвічі збільшить фінансування програми мікрогрантів для розвитку бізнесу. У Мінекономіки планують видати грантів на 3,5 мільярда гривень.

Від початку дії грантової програми "Власна справа", яка працює вже 15 місяців, 8 тисяч українців стали переможцями і отримали від держави кошти на старт або розвиток бізнесу на 1,6 млрд грн.

Ці підприємці вже створили 18,5 тисяч робочих місць та сплачують податки.

Станом на початок серпня отримувачі грантів сплатили вже понад 400 млн грн податків до бюджету. Тобто чверть інвестованих державою коштів в розвиток малого бізнесу підприємці вже повернули у вигляді сплачених податків.

Отримати грант на започаткування або розширення власної справи можуть як діючі підприємці, так і українці, які не мають досвіду підприємницької діяльності. Подача заявки здійснюється через портал Дія.

Наразі серед регіонів-лідерів, підприємці яких взяли найбільше грантів, Львівська, Рівненська, Київська, Івано-Франківська області та місто Київ.

  • Президент Володимир Зеленський своїм указом призначив Анатолія Баргилевича новим командувачем Сил територіальної оборони Збройних сил України.

Іншим указом Зеленський звільнив з посади командувача Сил тероборони Ігоря Танцюру.

  • Українські аграрії цьогоріч збирають рекордний урожай гречки. Це стало можливим завдяки рекордній площі посіву цієї культури та сприятливій погоді.

Станом на перший тиждень жовтня аграрії вже намолотили 173,8 тис. тонн гречки, проте збір триває. Торік усього було зібрано близько 148 тис. тонн.

  • На вокзальних комплексах та в поїздах "Укрзалізниці" розпочали роботу перші маршали залізничної безпеки.

Як пояснили у компанії, це працівники відомчої воєнізованої охорони товариства, головне завдання яких – контролювати безпекову ситуацію в пасажирських перевезеннях та своєчасно реагувати у разі потреби.

«На відміну від своїх колег-охоронців, які працюють на об’єктах залізниці у службовій формі з усіма знаками розрізнення, маршали працюють не публічно. Тож ні добропорядні громадяни, ні зловмисники не знають про ловців на правопорушників».

  • "Укрнафта" пропонує інвесторам долучитись до спільної розробки 21 родовища. Ідеться про 10 родовищ на заході та 11 на сході України.

В "Укрнафті" зазначають, що планують повністю розкрити потенціал своїх існуючих родовищ з достатніми запасами, але низькими темпами видобутку, а тому очікують від партнерів готовності інвестувати кошти та технології в розвідку та видобуток.

«Якщо говорити про запаси категорії 2P - тобто, доведені та ймовірні запаси - це більше 12 мільйонів тонн нафти та понад 31 мільярд кубометрів газу».

Компанія вже підготувала варіанти договорів за кращими світовими зразками. Внеском "Укрнафти" буде власне існуюче родовище та право користування наявною видобувною інфраструктурою, а внеском партнера - розроблений план розвитку родовища задля інтенсифікації видобутку та фінансування відповідних робіт.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Рубль на Московській біржі продовжує дешевшати після промови путіна на форумі «Валдай» минулого тижня, а після атаки на Ізраїль бойовиків палестинського ісламістського руху ХАМАС рубль ще й прискорив падіння.

Долар оновив максимум минулого тижня, перевищивши 102 рублі, що на 1,94 рубля вище рівня минулих торгів. Євро коштує 108 рублів і подорожчало на 2,13 рубля.

Експерти кажуть, що це новий антирекорд, починаючи з 23 березня 2022 року.

І в той час, коли росіяни біднішають, а ціни на всі імпортні товари, які все ще доставляють у рф, стрімко ростуть, Кремлю інфляція вигідна.

Уряд рф заробив уже сотні мільярдів на девальвації рубля 

  • Volvo слідом за іншими автовиробниками, що пішли з росії, відключила російських дилерів і автовласників від програмного забезпечення.

До цього у серпні велика німецька трійка – Mercedes, BMW та Audi – відключили російських дилерів від ПЗ. Крім того, це призвело до проблем при встановленні деталей, які вимагають програмування, зокрема блоків управління, коробки передач, парктроніки і т.д. Альтернативного програмного забезпечення поки що немає.

Сучасні машини «напхані» онлайн-системами, і кожна прив'язана до конкретного автомобіля, тому перепрограмувати його неможливо.

  • Після того, як «Газпром» відключив газ більшості європейських країн, рекордно в історії скоротив видобуток і отримав трильйон рублів чистих збитків за останні чотири квартали, на одному з найбільших родовищ компанії почалися затримки зарплат.

Робітники Ковиктинського родовища, яке є рекордсменом із запасів у Східному Сибіру, оголосили страйк через неотримання обіцяних грошей та умов праці.

За словами одного із робітників, вахтовики перестали виходити на роботу 4 жовтня.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Єврокомісії запевнили, що загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту не зменшить підтримку України у війні проти росії.

«Ніщо і в жодному випадку не вплине на підтримку, яку ЄС надає Україні. У цьому не може бути жодного сумніву …ми стоїмо з українським народом стільки, скільки потрібно у конфлікті проти росії», – сказав речник Єврокомісії Ерік Мамер у Брюсселі

Водночас речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано окремо прокоментував, чи стане можливий зв’язок між подіями в Україні та Ізраїлі, а також можливі спроби росії використати цю ситуацію на свою користь, темою екстреної зустрічі глав МЗС Євросоюзу у вівторок.

«Щоразу, коли міністри зустрічаються, вони обговорюють події в Україні через їхню важливість. Я тільки підкреслю: ідея завтрашньої зустрічі… обговорити, що трапилося (в Ізраїлі) і якою повинна бути відповідь Євросоюзу у цьому контексті».

«росія намагається використати все, що відбувається у міжнародній сфері: або щоб розпалити нестабільність, або щоб скористатись нею для посилення своєї кампанії проти України. Але це не означає, що увага Євросоюзу буде перефокусована від України».

  • Сьогодні у французькому Страсбурзі розпочалася осіння сесія Парламентської асамблеї Європи.

ЗМІ повідомляють, що депутати ПАРЄ підготували резолюцію, згідно з якою президента рф путіна офіційно визнають диктатором, а російським режим визнають диктатурою.

Документ резолюції на цю тему буде підготовлений політичним комітетом ПАРЄ протягом наступних кількох днів і на голосування резолюція буде виставлена у четвер у другій половині дня.

  • Прем'єрка Данії Метте Фредеріксен на щорічній сесії Парламентської асамблеї НАТО в Копенгагені заявила, що королівство працює над розширенням коаліції країн з відправлення Україні західних винищувачів F-16.

Звертаючись із закликом до країн НАТО щодо відправлення бойових літаків Україні, Фредеріксен зазначила, що "доти, доки українці готові продовжувати бій за свободу, країнам-учасницям Альянсу варто наважитися і дати обіцянку, що трансатлантична спільнота не піддасться втомі від конфлікту".

«Ми повинні бути з Україною до кінця. Ніхто з нас не може стверджувати, що втомився від війни, поки Україна продовжує свою невтомну боротьбу. Вирішімо, що втоми від війни не буде в нашій трансатлантичній спільноті».

За словами данської прем'єрки, російський диктатор путін прорахувався, вважаючи, що слова підтримки України з боку НАТО «залишаться просто словами», але замість цього «українські солдати воюють нашою зброєю, нашими танками, нашими ракетами, і незабаром Україна також літатиме на наших F-16».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему