2 Жовтня 2023
Новини

На Харківщині колаборант допомагав росіянам мінувати дороги та здавав патріотів

На Харківщині колаборант допомагав росіянам мінувати дороги та здавав патріотів

Під час окупації 29-річний житель села Макарове Богодухівського району Харківської області передавав росіянам інформацію про патріотів, грабував односельчан і допомагав облаштовувати мінні поля.

Про це повідомили у Служба безпеки України та Харківська обласна прокуратура. За даними СБУ, поплічник російських загарбників був рецидивістом: раніше його засуджували за тяжкі злочини.

Після захоплення села Макарове молодий чоловік добровільно став допомагати російським загарбникам орієнтуватися на місцевості та обирати територію для облаштування мінних загороджень. Серед замінованих ділянок були місцеві дороги та проїзні частини, якими користувались мирні жителі району.

Крім того, ворожий поплічник здавав загарбникам адреси проукраїнськи налаштованих місцевих мешканців та учасників руху опору. Зокрема, він передавав окупантам відомості про учасників АТО/ООС, військових ЗСУ, співробітників правоохоронних органів України. росіяни викрадали людей та відвозили їх до російських катівень.

Підозрюваний збирав і передавав російським військовим продукти харчування і одяг, облаштовуючи їхній побут. Маючи підтримку окупантів, чоловік залякував мешканців села, обкрадав і грабував їх.

Зловмисник разом з окупантами грабував будинки односельчан, які на той час виїхали на підконтрольну Україні територію. Під час мародерства його учасники викрадали авто, виносили побутову техніку, меблі та інше приватне майно громадян.

Після звільнення району поплічник агресора намагався "залягти на дно", щоб уникнути правосуддя. Однак співробітники СБУ все одно встановили його місцезнаходження і затримали.

Наразі фігуранту повідомили про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). За клопотанням прокурорів йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Чоловікові загрожує до 12 років тюрми.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: харків, війна з Росією
В тему

Останні матеріали