19 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 19 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  19 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 573 доба з моменту повномасштабного вторгнення російської армії на територію України.

  • Протягом доби відбулося 15 бойових зіткнень.

Сьогодні рф завдала чергового авіаційного удару по Україні ударними БпЛА типу Shahed-136/131. За уточненою інформацією наша ППО знищила 28 із 31 “шахедів” по маршруту слідування у південних, центральних та західних областях України.

Від цинічного ракетного удару балістичною ракетою «Іскандер-М» постраждало мирне населення міста Кривий Ріг.

Загалом, цієї доби ворог завдав 9 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога.
  • Сьогодні вранці українські військові атакували штабу російських загарбників у районі окупованого Мелітополя в Запорізькій області.

Як повідомив Стратком ЗСУ, удар був успішний.  

Місцеві жителі повідомляли, що пролунало не менше 5 вибухів, а найгучніше було в районі заводу «Автоколорлит».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупанти цинічно продовжують порушувати норми міжнародного гуманітарного права: примусово проживають разом із цивільними мешканцями в їхніх будинках, використовуючи мирних жителів як живий щит. Так, у населеному пункті Токмак Запорізької області військовослужбовців російських окупаційних військ масово розселяють до цивільних людей похилого віку в їхні помешкання. Крім того, окупанти грабують квартири та будинки громадян України.
  • Протягом доби авіація Сил оборони завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 пункти управління, зенітно-ракетний комплекс, 9 артилерійських засобів, 1 склад боєприпасів та станцію РЕБ противника.

 

Станом на ранок 19 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 273 460 (+520) осіб,
  • танків – 4628 (+5),
  • бойових броньованих машин − 8851 (+17),
  • артилерійських систем – 6062 (+35),
  • РСЗВ – 778 (+2),
  • засобів ППО − 526 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4784 (+15),
  • крилатих ракет ? 1479 (+17),
  • кораблів/катерів ? 20,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 601 (+30),
  • спеціальної техніки ? 903 (+2).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що звільнення українцями Кліщіївки та Андріївки, що на південь від Бахмута, за утримання яких російські війська вели наполегливу боротьбу, могло спричинити серйозну деградацію російських підрозділів, які захищали ці села, оскільки просування українців у Запорізькій області впливає саме так.
  • За рік роботи проекту «Хочу жить» в український полон здалися понад 210 російських окупантів, а всього було отримано понад 25 тисяч заявок.

Загалом сайт проекту відвідали понад 48 мільйонів людей із рф та тимчасово окупованих територій України.

При цьому було здійснено 21 операцію з виведення через лінію фронту групи тих, хто здається. Також є успішні випадки переходу військовослужбовців ЗС РФ на бік України із технікою.

Ще 1072 особи перебувають «у режимі очікування» – на контакті з проектом, очікуючи своєї черги з переведення через лінію фронту.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • В уряді заявили, що економічний та антикорупційний ефект від цифровізації за 2 роки перевищив 16 мільярдів гривень.

Цифровізація усуває людський фактор і наближає державні послуги до людини на відстань одного кліку.

Завдяки дерегуляції знімаються бюрократичні бар'єри.

Зокрема, вже переглянуто тисячі дозволів, ліцензій та довідок. Частина з них буде повністю скасована, частина - спрощена, частина - переведена в цифру.

  • Україна представила Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом 4 груп агротоварів з нашої держави.

Такий контроль допоможе запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах ЄС. Зокрема, плануємо ухвалити постанову, яка передбачає, що товари, які йдуть в режимі експорту до 5 держав-сусідів, будуть отримувати верифікацію та погодження від українського Міністерства економіки

  • Сьогодні з українського порту Чорноморськ вийшло судно RESILIENT AFRICA із 3 тис. т пшениці на борту та рухається в напрямку Босфору.
  • Це перший із двох кораблів, які зайшли в порт Чорноморськ минулого тижня за встановленим ВМС ЗСУ тимчасовим коридором для цивільних суден. Друге судно перебуває в порту під завантаженням українською пшеницею для Єгипту.

Як зазначає Bloomberg, світові ціни на пшеницю відразу ж відреагували й почали знижуватися. Експерти зазначають, що поки зарано говорити про якийсь суттєвий вплив такого відкриття коридору, однак тенденція знакова.

  • Держава постійно вживає всіх можливих заходів для допомоги аграріям під час війни. Сьогодні Кабмін подовжив терміни для подання заяв та виплати компенсацій мешканцям Миколаївської та Херсонської областей за втрачений урожай, внаслідок теракту на Каховській ГЕС.

Терміни подання документів подовжено до 31 жовтня 2023 року. Збільшено з 10 до 20 днів термін розгляду заяви Комісією.

Також подовжено до 30 листопада 2023 року термін ухвалення рішень обласними військовими адміністраціями про виплату компенсацій.

  • В Україні презентували платформу Дія.Engine – це інноваційний інструмент, який дає змогу органам влади зручно та швидко створювати реєстри, автоматизувати послуги й бази даних. Завдяки цьому держава зможе економити мільйони, а українці швидше отримуватимуть якісні сервіси онлайн.

Зараз на платформі Дія.Engine розробляється 50 реєстрів, частина з них уже працює на користь українців. Наприклад, Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна, який допоміг запустити послугу «єВідновлення» в Дії. Цей сервіс став основою для прозорої відбудови.

Надалі буде ще більше реєстрів та нових послуг.

  • Служба безпеки України прокоментувала появу інформації видання The New York Times про те, що удар по Костянтинівці 6 вересня нібито був "трагічним нещасним випадком", до якого призвело падіння української ракети, а не російський обстріл.

У СБУ, яка веде слідство, по ринку в Костянтинівці ударили російські окупанти ракетою С-300. Про це свідчать, зокрема, ідентифіковані уламки ракети, вилучені на місці трагедії.

  • Президент України прибув із візитом до США на засідання Генасамблеї ООН. У Нью-Йорку він відвідав Університетську лікарню Статен- Айленду, де зустрівся з важкопораненими українськими військовими, які проходять тут лікування та реабілітацію.

Президент поспілкувався з персоналом лікарні та військовими.  

«Ми вас чекатимемо, щоб перемогти ворога, - сказав Президент, звертаючись до бійців. — Одужуйте, повертайтеся, переможемо!»

Глава держави також вручив нагороди військовим та керівництву й персоналу лікарні, який опікується пораненими, зокрема займається протезуванням.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії зриваються два найбільші проекти з будівництва цивільних літаків.

Постачання Іл-114 переносяться з 2023 року на 2025-26 рр., а імпортозаміщеного SSJ-100 - на кінець 2024-го.

Як кажуть експерти, зараз влада кинула всі сили на виконання державного оборонного замовлення.

Воно й не дивно, адже росіяни у війні з Україною вже втратили суттєву частину свого авіапарку. Причому втрати зафіксовані й далеко від лінії фронту глибоко в тилу рф.

  • Рух російського держуправління у бік геронтократії у стилі пізнього Радянського Союзу все менше надихає росіян, з'ясували соціологи Russian Field.

У ході опитування, проведеного у вересні, 68% респондентів заявили, що не підтримали б кандидата у президенти віком від 70 років. Старість увійшла в топ непопулярних характеристик можливого претендента на президентське крісло.

Проте поки у Кремля іншого кандидата, окрім путіна, для росіян немає. Як раніше зазначали експерти, саме через вік путіна Кремль не хоче допускати до виборів молодих кандидатів.

  • росія поступово втрачає контроль над Кавказом. Через війну в Україні путін змушений задіювати всі свої резерви, зокрема й так званих миротворців, які були розміщені у Нагірному Карабасі.

Сьогодні Азербайджан оголосив про проведення «антитерористичних заходів локального характеру», у мережі публікують відео з ударами азербайджанських збройних сил по ППО та РЕБ Вірменії. росія в конфлікт не втручається, хоча традиційно підтримувала Вірменію.

Нещодавно прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що політика його країни, яка покладається виключно на росію для гарантування своєї безпеки, була стратегічною помилкою.

Попри те, що і росія, і Вірменія є членами ОДКБ, Кремль сьогодні відмовився підтримати Єреван після атак Азербайджану в Нагірному Карабасі.

«Останні дії Єревана «створюють сприятливий ґрунт для ворожої політики Заходу», - так МЗС рф відповіло на прохання підключити російських миротворців.

Ситуація з Нагірним Карабахом вкотре доводить, що рф не потрібен мир. Навіть своїх «миротворців» росія завжди використовувала тільки для того, щоб ще більше роздмухувати полум’я ненависті та кровопролиття.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Сполучені Штати
  • Президент США Джо Байден виступив на загальних дебатах 78-ї сесії Генасамблеї ООН. У своїй промові він згадав про Україну й заявив, що США разом із союзниками й партнерами продовжать підтримувати українців, які протистоять неприхованій агресії рф, щоби не дозволити їй роздробити Україну й підірвати безпеку інших країн.

«Ми маємо протистояти цій відкритій агресії сьогодні, аби стримувати інших потенційних агресорів завтра».

Саме тому, за словами Байдена, США разом із союзниками й партнерами по всьому світу продовжать підтримувати українців, які захищають свій суверенітет, територіальну цілісність і свободу.

Байден зауважив, що ця підтримка - не лише внесок у майбутнє України, це також інвестиція в майбутнє кожної країни, яка прагне жити у світі, заснованому на правилах, рівних для всіх націй, і які захищатимуть права кожної країни - великої й малої.

  • Міністр оборони США Ллойд Остін сьогодні в Німеччині на відкритті засідання контактної групи з питань оборони України (формат Рамштайн) заявив, що Україна незабаром отримає від США танки M1 Abrams.

«З часу нашої останньої зустрічі США виділили додаткові пакети допомоги у сфері безпеки на загальну суму понад 2 мільярди доларів. Ці пакети включають терміново необхідні протиповітряну оборону, боєприпаси та обладнання для розмінування … І я радий повідомити, що танки M1 Abrams, щодо яких США раніше зобов'язалися, незабаром надійдуть в Україну».

Остін сказав, що розвиток подій та реакція світу на вторгнення росії показали повний провал планів Кремля.

«путін сподівався вторгненням своєї армії деморалізувати Україну, але натомість вторгнення деморалізувало його ж власну армію».

На думку очільника Пентагону, про поразку росії говорить і те, що формат Рамштайн збирає понад 50 держав світу, включно з провідними, тоді як Кремль може розраховувати на допомогу лише таких ізгоїв, як Іран та Північна Корея.

Остін привітав нового міністра оборони України Рустема Умерова, який уперше бере участь у засіданні групи Рамштайн.

  • Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, до якого увійшли:
  • 30 тис. 155-мм снарядів;
  • 3800 155-мм димових снарядів ДМ125;
  • 105 тис. 120-мм снарядів;
  • 480 ракет М26 (АТ2);
  • 200 MRAP
  • Системи розмінування;
  • 2A1 Dachs;
  • Bergepanzer 2 або 3;
  • 50 BEK;
  • Зимовий одяг;
  • Генератори електроенергії та тепла;
  • Матеріали для знешкодження вибухонебезпечних предметів.
  • Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс у вівторок після засідання Контактної групи з питань оборони України пообіцяв додаткове постачання десятків тисяч артилерійських снарядів для українських сил до кінця року.
  • Чехія досягла домовленості з Данією та Нідерландами щодо постачання зброї Україні за їх фінансової підтримки.

Відповідну угоду підписано на базі ВПС США «Рамштайн» у Німеччині під час зустрічі Контактної групи з допомоги Україні.

Ітиметься про постачання додаткових танків, гаубиць, стрілецької зброї, бойових машин піхоти, засобів протиповітряної оборони та засобів радіоелектронної боротьби або боєприпасів.

Наша держава отримає як сучасну чеську зброю, так і модернізовану техніку, яка вже є на озброєнні збройних сил.

Першим проектом стане передання 15 модернізованих танків Т-72ЕА. Постачання відбудеться в найближчі місяці.

  • Міністр оборони Данії повідомив, що його країна спільно з іншими закуповує додаткові 45 танків для України.

Партія складатиметься з 30 танків Leopard 1, а також з 15 танків T-72.

  • Норвегія передасть Україні близько 50 гусеничних вантажівок, які призначені для доставки вантажів у райони, де немає доріг.

Такі авто можуть маневрувати на місцевості, недоступній для колісних транспортних засобів. Їх можна використовувати для перевезення боєприпасів, продуктів харчування та води для українських військових у польових умовах.

Машини перебували на зберіганні у норвезьких Збройних силах, але зараз проходять технічне обслуговування перед передачею Україні.

  • Українська сторона розпочала виступ у Міжнародному суді ООН в Гаазі, де напередодні почалися публічні слухання щодо попередніх заперечень, висунутих рф у справі за звинуваченням у геноциді.

Україна наполягає, що росія веде війну в ім’я жахливої брехні про те, що нібито Україна вчиняє геноцид проти власного народу. Ця брехня є приводом росії для агресії та завоювання. Рф не надала жодних достовірних доказів. Вона й не може.

«Насправді росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову. Міжнародна спільнота ухвалила Конвенцію про геноцид з метою захисту. росія посилається на Конвенцію про геноцид з метою знищення», – сказав посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич.

  • Сейм Литви ухвалив резолюцію, в якій звернувся до країн НАТО із закликом запросити Україну в Альянс під час Вашингтонського саміту.

«Україна є постачальником безпеки, тому її членство в НАТО зміцнить Альянс, буде набагато ефективнішим і коштуватиме менше, ніж нинішня підтримка України для самооборони. За повної підтримки України практичними засобами, включно з політичною підтримкою НАТО, було б правильно запросити Україну приєднатися до НАТО», – йдеться в документі.

  • Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель анонсував зустріч міністрів закордонних справ держав-членів у Києві.

Одним із пунктів зустрічі міністрів будуть майбутні безпекові зобов'язання перед Україною в контексті загарбницької війни рф.

«Я поклав на стіл кілька пропозицій, які міністри продовжать обговорювати, а також в рамках підготовки зустрічі, яка відбудеться в Києві в найближчі тижні».

  • Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вимагає рішучого сигналу проти путіна через його загарбницьку війну проти України.

Про це вона заявила перед зустріччю зі своїми колегами з ЄС на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

За словами міністерки, особливо в ці часи, коли російський президент атакує не лише європейський мирний порядок, але й Статут ООН, в ООН також не може бути «бізнесу як завжди».

«Попри всі кризи в цьому світі ми повинні не тільки просувати Статут ООН, особливо в ці дні, але й відстоювати його разом. Статут – це наш мир, (...) наше страхування життя в усьому світі».

У контексті російської агресії Бербок виділила питання дітей, викрадених росією з України, а також питання відповідальності путіна.

  • Європейська комісія запропонувала знову продовжити тимчасовий захист для українців, які втекли від агресії росії проти України – з 4 березня 2024 року до 3 березня 2025 року.

Цей крок забезпечить певність і підтримку для понад 4 мільйонів осіб, які користуються захистом у всьому ЄС, зазначили у Єврокомісії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему