18 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 18 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 18 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 572 доба повномасштабної війни, у якій український народ відбиває агресію з боку росії.

  • Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень.

Також сьогодні вночі рф завдала чергового удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування та ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Наші ППО знищили всі 17 крилатих ракет та 18 із 24 “шахедів”.

Загалом упродовж доби ворог завдав 17 ракетних та 33 авіаційних ударів, здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • Сили оборони України продовжують вести наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільняють окуповані території.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявляє, що українські війська пробили лінію оборони російських окупантів біля Бахмута.

Загальна обстановка на Східному напрямку залишається складною. Ворог там не полишає своїх намірів щодо поновлення наступальних дій на Куп’янському та Лиманському напрямках, до яких здійснює активну підготовку.

«Продовжуються запеклі бої в районі Бахмута. Після втрати минулого тижня населених пунктів Андріївки та Кліщіївки, ворог проводить численні контратаки з різних напрямків, безуспішно намагаючись повернути втрачені позиції».

Командувач пояснив, що ці, невеликі населені пункти, були важливими елементами оборонного рубежу ворога, який простягнувся від Бахмута до Горлівки.

«У результаті успішних дій наших військ була пробита лінія оборони ворога, яку він намагався закрити, кидаючи в бій всі наявні резерви».

Крім того, у боях на Бахмутському напрямку були розбиті та повністю втратили боєздатність одні з найбільш підготовлених і найкращих частин ворога – 72 окрема мотострілецька бригада, 31 та 83 окремі десантно-штурмові бригади.

«Ми продовжуємо рух вперед. Це лише ще один черговий крок на шляху до повного звільнення наших територій. Для організації виконання наших завдань провів робочу зустріч з командирами бригад, які зараз знаходяться в цьому районі».

  • У Міноборони зазначають, що за тиждень повномасштабної війни українські захисники звільнили від окупантів 2 кв. км на Бахмутському напрямку. Загалом звільнена під Бахмутом площа складає 51 кв. км. Також 5,2 кв. км української території на південному фронті.

Біля Бахмута напрямку росіяни безрезультатно намагалися прорвати оборону ЗСУ в районах Оріхово-Василівки, Богданівки, Кліщіївки та Курдюмівки Донецької області.

Українські бійці стримують там атаки РФ та закріплюються на досягнутих рубежах.

Водночас на Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник безуспішно намагається встановити повний контроль над населеним пунктом Мар’їнка та оточення населеного пункту Авдіївка Донецької області. Росіяни протягом тижня вели марні наступальні дії в районах Керамік, Авдіївки, Сєверного й Мар’їнки Донецької області.

На Лимано-Куп'янському напрямку окупанти перегруповують свої війська

На Куп’янському напрямку противник здійснює пошук слабких місць у нашій обороні. Силами оборони успішно відбито атаки противника в районі Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку росіяни продовжують перегрупування військ, наступальних та штурмових дій не вели.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 1 зенітно-ракетний комплекс, 6 артилерійських засобів, 1 пункт управління противника.

 

Станом на ранок 18 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 272 940 (+620) осіб,
  • танків – 4 623 (+3),
  • бойових броньованих машин − 8 834 (+6),
  • артилерійських систем – 6 027 (+24),
  • РСЗВ – 776,
  • засобів ППО − 525 (+2),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 769 (+27),
  • крилатих ракет ? 1462 (+7),
  • кораблів/катерів ? 20,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 571 (+34),
  • спеціальної техніки ? 901 (+5).

 

  • Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов наголосив, що окупанти наразі не мають абсолютно ніякого стратегічного резерву, хоча декларують зовсім інше.

Ситуація на фронті вже змусила рф задіяти свої недостатньо сильні резерви, які вона не планувала використовувати до кінця жовтня.

«Наприклад, 25-та російська загальновійськова армія, що її агресор передчасно розгорнув у районі Лимана та Куп’янська, укомплектована особовим складом лише на 80%, а технікою ? на 55%».

Кількість людей, яких рф може мобілізувати на війну, залишається єдиною очевидною перевагою росіян.

Буданов також зазначив, що перша лінія оборони рф на південній осі в Запоріжжі місцями вже прорвана, і це є причиною для занепокоєння у Кремлі.

Українська розвідка працює над позицією стримування та відплати, щоб протистояти очікуваній зимовій кампанії ракетних та безпілотних ударів Москви по критичній інфраструктурі в Україні.

«Нехай починають. Вони теж отримають відповідь».

«Ми розуміємо, що не закінчимо війну парадом перемоги у Москві. Але й Москві не варто сподіватися провести такий захід в Києві».

  • Бойовики окупованої Донеччини повідомили про загибель командира 31-ї десантно-штурмової бригади Збройних сил рф.

Загинув комбриг Андрій Кондрашкін із позивним «Дунай». Наразі невідомо, де саме й коли був ліквідований окупант, однак є версія, що ЗСУ вдало накрили один із командних пунктів загарбників.

ЗМІ повідомляють, що Кондрашкін був учасником війни Чечні. Сам він стверджував, що брав участь у щонайменше у трьох воєнних конфліктах.

  • У ГУР уточнили, що Сили оборони України 14 вересня завдали удар по двох російських патрульних кораблях у Чорному морі. Один із них, «Сергей Котов», через отримані ушкодження надовго відправиться в ремонт.

Самі росіяни підтверджують результативну атаку на кораблі.

На одному з кораблів було пошкоджено гвинт, також є пробоїна в лівому борту вище ватерлінії розміром 50 на 100 см. Обидва ці ураження досить серйозні. Це означає, що на тривалий період корабель «Сергей Котов» перебуватиме на ремонті та не братиме участі в агресії проти України.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський виступив з інтерв’ю у програмі «60 хвилин» Скотта Пеллі телекомпанії СBS.

Головні тези:

«Ми повинні звільнити нашу територію якомога більше і рухатися вперед, навіть якщо це менше (півмилі) або (сто) метрів, ми повинні це зробити. Ми не повинні давати Путіну перепочинку».

«Це складна ситуація (з контрнаступом). Я буду з вами абсолютно відвертим. У нас є ініціатива. Це плюс. Ми зупинили російський наступ і перейшли в контрнаступ. І незважаючи на це, він не дуже швидкий. Важливо, що ми щодня просуваємося вперед і звільняємо території».

«Зламати (нас). І обираючи цивільні цілі, путін хотів досягти саме цього - зламати (нас). Цій людині (путіну), яка пройшла свій шлях з такими кривавими діями, з усім, що вона говорила, не можна довіряти. Такій людині не можна довіряти, тому що вона вже давно не є людиною».

«Російське суспільство втратило повагу світу. Вони обрали його (путіна), переобрали і виховали другого Гітлера. Вони зробили це. Ми не можемо повернутися в минуле. Але ми можемо зупинити це тут».

«США допомагають Україні фінансово, і я вдячний їм за це. Я просто думаю, що вони підтримують не тільки Україну. Якщо Україна впаде, путін точно піде далі. Що робитимуть США, коли Путін дійде до країн Балтії? Коли він дійде до польського кордону? А він піде. Це великі гроші. Ми дуже вдячні (за допомогу). Що ще має зробити Україна, щоб усі оцінили нашу величезну вдячність? Ми гинемо на цій війні».

Президент також підтвердив, що нещодавно завдавалися удари в Чорному морі, де ворог втратив частину свого флоту. Для нашої держави це «абсолютно законні цілі».

«Де б вони не перебували. Якщо з цього корабля вилітають ракети по нашому мирному населенню, ми маємо право бити по цих кораблях. Це не цивільна ціль. Це ворог, який забрав життя наших людей, і забирає щоденно».

Глава держави додав, що росія повинна чітко усвідомлювати: де б не перебував цей корабель, ми за всі ті удари по Україні його дістанемо. Це лише питання часу та відстані.

  • Україна працює над нарощуванням виробництва урану, що стане кроком на шляху до витіснення росії зі світових ринків у цій галузі.

Наша держава вже уклала низку домовленостей із міжнародними компаніями у відповідному напрямку, зокрема з канадською CAMECO.

У межах цієї співпраці нещодавно перша партія українського урану, видобутого на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті (СхідГЗК), була завантажена та відправлена до Канади, де український уран буде використаний для виробництва ядерного палива на потреби вітчизняних АЕС.

Також Україна отримала кредитну гарантію від Уряду Великої Британії на суму у 192 мільйони фунтів стерлінгів у межах співпраці з компанією Urenco.

Виробництво урану – це складова національної безпеки для України.

  • Україна подала вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною, які заборонили імпорт української агропродукції, в рамках Світової організації торгівлі (СОТ).
  • У Міністерстві закордонних справ України спростували заяви із силового блоку Грузії про нібито причетність офіційного Києва до підготовки заколоту проти чинної влади.

«Ця інформація не відповідає дійсності. Нинішня грузинська влада вчергове намагається демонізувати Україну, аби вирішити свої внутрішньополітичні питання. Українська держава не втручалася, не втручається і не планує втручатися у внутрішні справи Грузії».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російське командування мовчить про втрати армії в Україні. Російські пропагандистські ЗМІ також цю тему не порушують, а тим часом кількість загиблих росіян стрімко наближається до 300 тисяч.

Щоб зрозуміти приблизну кількість загиблих за даними самої російської влади, можна скористатися опосередкованою інформацією. Так, наприклад, Міністерство праці та соцзахисту росії замовило 230 тис. посвідчень для членів сімей загиблих на війні, що випливає з тендеру на порталі держзакупівель.

Документи офіційно призначаються для «членів сім'ї загиблого (померлого) інваліда війни, учасника Великої Вітчизняної війни та ветерана бойових дій». До цього списку з червня поточного року включатимуться родичі не лише солдатів регулярної армії, а й загиблих на війні «добровольців».

При цьому 200 тис. посвідчень розподілять до Міноборони, а ще 30 тис. — до Мінсоцзахисту.

У травні цього року Мінпраці вже надрукувало майже 24 тисячі таких посвідчень.

  • Західні компанії, які не вийшли з російського ринку після вторгнення рф в Україну, торік отримали 18 мільярдів гривень прибутку, але доступ до них заблокував Кремль.

росія торік ввела заборону на виплату дивідендів підприємствам із «недружніх» країн, включаючи США, Велику Британію та всіх членів ЄС.

І хоча такі транзакції можуть бути схвалені за виняткових обставин, дозволів на зняття коштів було видано небагато.

Багато іноземних компаній намагалися продати свої російські дочірні компанії, але будь-яка угода вимагає схвалення Москви й передбачає суттєві знижки.

  • Падіння рубля та введення утильзбору з 1 серпня підняли ціни на автомобілі в росії – цінники зросли на 4–20%.

Окремі комплектації та моделі Lada, а також одна комплектація УАЗ "Патріот" подорожчали на 5% і 8,3% відповідно, а "Москвич 3" та "Москвич 3Е" - на 10,1-11%.

Зросли в ціні і китайські Haval.

Рекомендовані роздрібні ціни у серпні підвищилися у 127 комплектацій машин, тоді як у липні таких було лише 52.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав слухання за позовом України проти ha щодо російських "виправдань" її вторгнення в Україну. Ідеться про те, що росія виправдовувала напад "захистом" від геноциду в Донецькій і Луганській областях.

Цей позов Україна подала 26 лютого 2022. Пізніше позивачами стали ще 33 країни. Це безпрецедентна кількість країн: 34 країни, тобто 20% членів ООН, задіяні в процесі.

Представник росії на цьому процесі відмовився визнавати заяви своїх посадовців та президента путіна від лютого 2022 року про те, що повномасштабне вторгнення рф почалося для боротьби з нібито "геноцидом" на Донбасі.

При цьому російський дипломат продовжив наполягати на фальсифікованих даних нібито про боротьбу України проти «народів Донбасу» та присвятив значну частину свого виступу доведенню того, що в Україні начебто є глибоко вкорінений «нацизм».

Суд слухатиме аргументи сторін протягом двох тижнів. рф виступатиме 18 та 25 вересня. Україна – 19 і 27 вересня.

  • Більшість країн-членів ЄС підтримують рішення, запропоноване Європейською комісією щодо експорту українського зерна, та проти зернової блокади.

Міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планас Пучадес сказав, що "Європейська комісія зробила хорошу роботу".

Більшість західних міністрів сільського господарства вважають, що солідарність з Україною має бути збережена, оскільки зерно є важливою частиною доходу для української сторони. Вони також критично ставляться до односторонньої блокади з боку Польщі, Угорщини та Словаччини.

Як зазначив іспанський міністр, те, що будь-яка країна запроваджує односторонні заходи проти єдиного ринку, суперечить законодавству ЄС, але судити про це має Європейська комісія.

  • Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель заявив про бажання Євросоюзу долучитися до реформи Радбезу ООН.

ЄС хоче не лише зберегти ООН та багатосторонню систему, але й модернізувати та зміцнити світовий порядок, заснований на правилах, що ґрунтуються на цінностях Загальної декларації прав людини.

Боррель зазначив, що своєю загарбницькою війною проти України росія – ядерна держава і постійний член Ради Безпеки ООН – розтоптала Статут організації. рф перешкоджає виконанню Радою Безпеки своєї ролі не лише в Україні, але й в інших місцях, тим самим ставлячи під загрозу довіру до всієї системи ООН.

«Для того, щоб відновити унікальну легітимність ООН, необхідно терміново зробити Раду Безпеки більш репрезентативною, щоб відобразити зміни, які відбулися у світі, і, зокрема, надати голос Африці».

Раніше міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час візиту до США закликала до «фундаментальних реформ» Організації Об’єднаних Націй, аби вона відображала нинішню ситуацію у світі.

  • Міністерство торгівлі Китаю з 1 вересня запровадило експортний контроль щодо високопродуктивних безпілотників, які можуть бути використані у військових цілях. Через це в росії почався дефіцит дронів та комплектуючих до них.

Учасники ринку зазначають, що Китай також обмежив постачання комплектуючих: мульти- та гіперспектральних камер для дронів, потужного бортового радіообладнання, інфрачервоних камер, тепловізорів, модулів лазерної далекометрії та позиціонування.

Тепер для постачання цієї техніки китайські постачальники мають отримати ліцензію Мінторгу КНР та дозвіл митної служби, надавши зокрема інформацію про кінцевого одержувача.

Китайський Мінторг перевіряє одержувача на присутність у списках санкцій, «пов'язаних з військовою діяльністю або небажаними для Китаю діями», запитує фінансові звіти та корпоративні документи.

За порушення вимог ліцензії китайським експортерам загрожує адміністративна відповідальність, а у разі навмисного порушення – кримінальна.

За словами учасників ринку, заборона влади КНР на постачання дронів для військових цілей фактично призвела до призупинення поставок навіть тієї продукції, яка не підпадає під введені обмеження.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему