28 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 28 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  28 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 551 день розв’язаної росією повномасштабної війни, у якій наш народ продовжує героїчно відбивати агресію окупантів.

  • Протягом доби ворог завдав 8 ракетних та 30 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Уночі противник завдав удару ракетами морського та повітряного базування. Чотири крилаті ракети «Калібр» були випущені з ворожого фрегата з акваторії Чорного моря поблизу Феодосії.

Також застосовано дві керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків Су-34, які окупанти спрямували у напрямку Кривого Рогу з повітряного простору окупованої Херсонщини.

Українська ППО знищила чотири повітряні цілі – дві крилаті ракети «Калібр» і дві керовані авіаційні ракети Х-59.

  • Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • У Міноборони офіційно підтвердили, що наші захисники звільнили від окупантів село Роботине Запорізької області.

Українські війська рухаються південно-східніше цього населеного пункту в бік Новопрокопівки та Очеретуватого.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони протягом доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, 1 по пункту управління та 3 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 1 засіб протиповітряної оборони та 1 артилерійський засіб на вогневій позиції противника.

 

Станом на ранок 28 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 261310 (+490) осіб,
  • танків − 4400 (+4),
  • бойових броньованих машин – 8562 (+8),
  • артилерійських систем – 5425 (+22),
  • РСЗВ – 730 (+2),
  • засобів ППО – 499 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4383 (+5),
  • крилатих ракет – 1415 (+4),
  • кораблів /катерів – 18 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7866 (+12),
  • спеціальної техніки – 809 (+1).

 

  • Розвідка Великої Британії припускає, що брак особового складу й техніки на лінії фронту у російських окупантів настільки серйозний, що рф могла відмовитися від чергових навчань "Запад".

«Невдачі російських військових в Україні підсвітили, що "спільні стратегічні навчання" мали обмежену навчальну цінність і значною мірою проводилися для видовища. Скоріш за все, росія скасувала "Запад-2023" через те, що для них доступні надто мало особового складу і техніки. Також є реалістична ймовірність, що російське керівництво побоюється внутрішньої критики за проведення ще одних показних навчань у воєнний час».

Британська розвідка нагадує, що з 2021 року військові навчання «Запад» стали частіше проводити у західному регіоні, демонструючи, що пріоритетом є «протидія загрозі НАТО».

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони зазначають, що проект «Хочу жить» від початку свого існування отримав від росіян, які бажають здатися у полон, понад 24 тисячі заявок.

Утримання російських військовополонених в нашій державі здійснюється відповідно до Женевських конвенцій, що Україна дуже часто показує в односторонньому порядку. Ми – цивілізована країна.

  • Українські підрозділи на півдні знищили найновішу розробку російського ВПК - радіолокаційну станцію загоризонтного виявлення «Предел-Е», у якої орієнтовна вартість – 200 мільйонів доларів.

Крім неї, було знищено станцію радіоелектронної боротьби «Леер-2».

Також стало відомо, що бійці ЗСУ в тилу ворога знищили рідкісний російський комплекс радіоелектронної боротьби «Свет-КУ».

Систему «Свет-КУ» в Україні бачили тричі — у 2016, 2020 та 2021 роках на тимчасово окупованих територіях Луганської області.

Цей комплекс прийнятий на озброєння армії росії у 2012 році, він призначений для контролю за ситуацією та для простеження різних джерел радіосигналів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Крім ситуації на фронті обговорили питання захисту енергетичної інфраструктури України, підготовку до зими і результати інспектування військово-лікарських комісій.

«Сьогодні максимальна увага до наступальних дій і забезпечення фронту зброєю, усім необхідним. Доповіді Головкома Залужного, командувачів Сирського, Тарнавського. Реалізація плану захисту критичної, енергетичної інфраструктури. Підготовка до зими. Розробка програми переходу на перспективні типи літаків».

За словами глави держави, звіт щодо інспектування військово-лікарських комісій буде винесено на наступне засідання РНБО.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що восени в Україні буде проведений міжнародний оборонний форум, на який будуть запрошені сотні виробників зброї з усього світу.

«Я зустрівся з радником з питань національної безпеки Чехії Томашем Пояром для поглиблених переговорів щодо подальшого розвитку нашої оборонної співпраці. Я також запросив чеський уряд і компанії на перший в Україні Форум оборонної промисловості цієї осені».

  • Попри відчутність морського зернового коридору Україна продовжує експорт своєї агропродукції.

З 1 липня по 28 серпня 2023 року наша держава експортувала 4,157 млн тонн зернових та зернобобових.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства повідомили, що у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 28 серпня 2023 року) Україна експортувала 1,773 млн тонн пшениці; 460 тис. тонн ячменю; 0,6 тис. тонн жита та 1,916 млн тонн кукурудзи.

З початку серпня поточного року Україна експортувала 1,884 млн тонн зернових та зернобобових (станом на 31 серпня торік – 2,264 млн тонн).

  • Обов’язкова евакуація дітей буде оголошена з Василівського і Пологівського районів Запорізької області.

Із п’яти населених пунктів планують вивезти 54 дитини.

Зараз відбувається примусова евакуація дітей з Вовчанської громади Куп'янського району на Харківщині. Також триває евакуація на Донеччині. Там  залишаються 89 дітей в 11 населених пунктах.

  • У Києві відбулося підписання меморандуму щодо притягнення до відповідальності керівництва росії за скоєні в Україні воєнні злочини.

Документ підписали Міжфракційне депутатське об'єднання Верховної Ради «Трибунал для російських агресорів», Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України» та Міжнародна асоціація юристів.

Наразі вирішується питання подальшої архітектури відповідальності та справедливості у світі, і тому необхідно створити міжнародний трибунал.

Питання створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України й відповідальності за злочин агресії проти України є одним із ключових, коли йдеться про забезпечення справедливості правосуддя.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські медіа пишуть, що в Кремлі визначилася з кандидатурами конкурентів путіна на виборах 2024 року.

За інформацією джерел, головним параметром для відбору став вік: в АП не хочуть, щоб у виборах брали участь кандидати, які виглядають помітно молодшими за 70-річного Путіна.

Стверджується, що на вибори не будуть реєструвати кандидатів молодше 50 років, щоб диктатор не виглядав старим дідом.

У Кремлі вважають, що його «спаринг-партнерами» на виборах стануть представники КПРФ, ЛДПР та «Нових людей». Лідер «Справедливої Росії» Сергій Миронов заздалегідь оголосив, що він та його партія підтримуватимуть чинного президента.

  • росія втрачає свій вплив на енергетичному ринку. Словаччина уклала угоду зі швейцарською філією американської компанії Westinghouse про постачання ядерного палива для АЕС, також країна шукає іншого джерела у Франції. Це дозволить Словаччині позбутися залежності від палива з росії.
  • За останній рік 57,7% росіян були змушені більше скоротити свої витрати. Таку тенденцію однозначно помітили за собою 32,7% респондентів, ще 25% відповіли, що, «швидше за все, заощадили більше», йдеться у дослідженні Webbankir.

Найчастіше росіяни економлять на великих покупках – 53,8%, розвагах – 50% та подорожах – 44,2%. Кожен третій перестав витрачатися на подарунки – 33,2% та повсякденні товари – 32,7%. Ще 19,2% опитаних заявили, що їм довелося скоротити витрати на транспорт. 15,7% вирішили заощадити на оренді, 13,7% – на продуктах харчування.

  • путін усе більше боїться виїжджати за межі рф. У серпні так і не відбувся його візит до Туреччини, він не поїхав на саміт БРІКС, а сьогодні стало відомо, що кремлівський диктатор не буде особисто присутній на саміті G20 у Делі.

Замість путіна в Делі поїде міністр закордонних справ Сергєй Лавров.

  • Російська освітня система оголосила про пріоритети: китайську мову включать у програми російських вишів.

Чиновники пояснюють, що це буде зроблено нібито з метою доступу до наукової літератури. Водночас користувачі соцмереж, реагуючи на цю новину, зазначають, що рф усе більше переходить під протекторат Китаю.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що треба зупинити спроби рф відтворити її сфери впливу, інакше це заохотить не лише режим путіна, але й інших агресорів.

За словами Фіали, шанси на швидке вирішення конфлікту виявилися невеликими і стають дедалі меншими, адже наслідки російської агресії «численні, і вони також певною мірою сприяють нервозності», яку відчувають зокрема й у Чехії.

  • Укрзалізниця та Polskie Koleje Panstwowe Spó?ka Akcyjna (PKP SA) підписали угоду про спільну роботу щодо розвитку пасажирських та вантажних залізничних перевезень між країнами для збільшення експортно-імпортного потенціалу.

Це перша з 1994 року угода такого рівня між залізницями двох країн.

Документ відкриває можливість підписувати окремі контракти між PKP SA та УЗ у сфері управління залізничною інфраструктурою, вантажних та пасажирських перевезень.

  • Президентка Молдови Мая Санду заявила про необхідність надати Україні більшу підтримку, щоб зупинити росію.

«Україна потребує більшої підтримки... і всі повинні розуміти, що якщо Україні не допомогти, то росія не зупиниться ні в Україні, ні в Молдові».

Санду сподівається, що найближчим часом надійде більше підтримки, щоб Україна змогла повернути свої території, і «ми побачимо кінець цієї божевільної війни».

  • Німеччина звернулася до Греції із пропозицією передати Україні 100 грецьких Leopard 1A5, що зараз перебувають в експлуатації, а натомість отримати модернізовану бронетехніку. При цьому Німеччина візьме на себе витрати з повного капітального ремонту техніки.

На ці бронемашини встановлять сучасні тепловізори, які також використовуються на Leopard 2. Танки також отримають додаткову броню.

Обмін танків може відбутись за принципом тристоронньої угоди, завдяки якій Україна отримала грецькі БМП-1, натомість Греції передали німецькі Marder 1.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему