29 Серпня 2023
Новини

Слова Папи Франциска про «велику росію»: як відреагували українські католики

Слова Папи Франциска про «велику росію»: як відреагували українські католики
Українська греко-католицька церква зазначила, що з «болем і занепокоєнням» сприйняла висловлювання понтифіка, аби молодь рф зберігала спадщину «великої росії».

Про це йдеться в заявах Апостольського Нунціатура в Україні та предстоятеля УГКЦ Блаженнішого митрополита Святослава.

А представництво Святого Престолу в Україні заявило, що Папа Франциск «ніколи не закликав до імперіалістичних ідей».

Так, Папське Представництво в Україні заявило, що Франциск не закликав католицьку молодь росії брати приклад з імператора Петра I та імператриці Катерини II, відомих своїми імперіалістичними та експансіоністськими ідеями та діями. Це нібито інтерпретація ЗМІ. 

«Папа Франциск ніколи не закликав до імперіалістичних ідей. Навпаки, він є рішучим противником і критиком будь-якої форми імперіалізму чи колоніалізму, в усіх народів і ситуаціях. Слова Римського Понтифіка від 25 серпня слід інтерпретувати в цьому ж світлі», — йдеться в заяві.

Водночас в Українській греко-католицькій церкві з «болем і занепокоєнням» сприйняла висловлювання Папи Франциска.

«Ми сподіваємося, що ці слова Святішого Отця були сказані спонтанно, без жодних спроб історичних оцінок, а тим паче підтримки імперіалістичних амбіцій росії», — зазначив митрополит Святослав.

Він зауважив, що справді існує небезпека, що слова Папи Франциска можуть бути сприйняті як підтримка російського націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні. 

«Слова про “велику росію Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності” — найгірший приклад імперіалізму та крайнього російського націоналізму», — наголосив предстоятель УГКЦ.

Митрополит Святослав зазначив, що УГКЦ очікує від Святого Престолу пояснення цієї ситуації, адже висловлювання, присвоєні Папі Франциску, «суперечать його науці про мир» та засудженню будь-яких форм імперіалізму.

Він додав, що кілька днів єпископи УГКЦ, які зберуться на Синод у Римі, матимуть нагоду особисто донести до понтифіка «сумніви й біль українського народу».

Нагадаємо, Папа Римський Франциск під час телемосту з російською молоддю 25 серпня висловив захоплення «великою росією» та закликав росіян «ніколи не відмовлятися від [своєї] спадщини».

«Ви — спадкоємці великої росії: великої росії святих, правителів, великої росії Петра I, Катерини II, тієї імперії — величної, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини», — заявив Франциск.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив, що саме такою «імперіалістичною пропагандою», «духовними скрепами» та «потребою» в порятунку «великої матінки росії» кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, релігія
В тему