19 Серпня 2023
Новини

Повістки зможуть вручати ЖКП та ОСББ

Повістки зможуть вручати ЖКП та ОСББ

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9566, яким пропонуються зміни до Закону про мобілізацію. Серед іншого, народні депутати хочуть розширити перелік осіб, які можуть вручати повістки призовникам і військовозобов’язаним в Україні.

Автором ініціативи є нардеп від фракції “Слуга Народу” Георгій Мазурашу.

Хто зможе вручати повістки

Проєктом пропонується надати повноваження житлово-експлуатаційним організаціям (ЖЕО), об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та іншим організаціям, які обслуговують житлові будинки, вручати повістки і сприяти прибуттю за викликом. На них також покладається обов’язок подавати відомості про призовників і військовозобов’язаних до Територіальних центрів комплектування й соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Тобто в разі ухвалення документу повістки військовозобов'язаним зможуть вручати консьєржі, двірники, інші працівники ЖЕО, ОСББ та інших організацій, які обслуговують будинки.

Водночас яким чином це відбуватиметься та за якою процедурою, законопроєкт алгоритму не передбачає.

До яких наслідків це може призвести

На думку адвоката Ростислава Кравця, законопроєктом №9566 пропонується зняти відповідальність із ТЦК та СП стосовно військового обліку та перекласти її на двірників і конс’єржів, а також ОСББ, які нібито зобов’язані вести військовий облік і вручати документи від ТЦК.

“Що насправді є дуже сумнівним, тому що надання таких повноважень та обов’язків фактично призведе до, знову ж таки, зняття відповідальності з тих осіб, які за це отримують заробітну плату. І фактично може призвести до жахливих наслідків – повного колапсу в системі обліку. Оскільки дуже важко зрозуміти, яким чином ОСББ, ЖЕО, консьєрж чи якась керуюча компанія може дізнатися, що особа є військовозобов’язаною, чи не є військовозобов’язаною”, – зазначив Ростислав Кравець у коментарі сайту ТСН.ua.

За його словами, на сьогоднішній день проєкт закону досить суперечливий не лише в цій частині, а й у частині військової служби та інших його аспектах.

“Тому я думаю, що шанси на його ухвалення вкрай низькі”, – додав адвокат.

ОСББ і зараз можуть передавати повістки

Наразі повістки можуть вручати виключно повноважні особи ТЦК та СП, нагадав Ростислав Кравець.

“Будь-які сусіди, особи на блокпостах, які не уповноважені, це робити не можуть. Також повістки можуть вручати через органи місцевої влади, тобто сільська рада, районна рада, міська рада. Можуть вручатися через ті самі ЖЕО та ОСББ, їм надсилатися, це не заборонено законом. Цим законопроєктом на них намагаються перекласти саме питання військового обліку. Також повістки можуть вручатися через адміністрацію на місці роботи військовозобов’язаного”, – зазначив ТСН.ua адвокат.

Він пояснив, що повноважні особи ТЦК та СП можуть принести повістки до ОСББ, а, наприклад, консьєрж лише рознести їх по поштових скринях.

“Водночас на жодного громадянина України не покладається обов’язок перевіряти цю поштову скриню або забирати її в консьєржа. І підтвердити отримання цієї повістки буде вкрай важко”, – додав ТСН.ua Ростислав Кравець.

Зараз законопроєкт надано для ознайомлення до Верховної Ради.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, військкомат
В тему