0 0000
Новини

Завтра Покрова: що в цей день робити з рушником і водою?

Завтра Покрова: що в цей день робити з рушником і водою?

Цей релігійний обряд допомагає притягнути в дім здоров’я й достаток, а відігнати - негативну енергію.

Вшановувати цей день християни почали ще з незапам’ятних часів. Як оповідають перекази, колись руський князь Аскольд пішов походом на Константинополь. Греки стали молитися захистити місто від штурму. І Пресвята Богородиця врятували вірян, затуливши їх своїм святим Покровом.

Схожа легенда пов’язана з подією суто українською: Божа Матір почула молитви вірян захистити Почаївську лавру від нападу татар, раптово землю оповила темрява, а коли знову засяяло сонце та явився образ Богородиці на небі, татари щезли, немов роса на сонці.

Що з переказів – історична правда, а що – плід фантазії – вирішувати кожному з нас. Але ще з часів Київської Русі ікону Покрови Богородиці князі брали із собою у військові походи. Глибоко шанували Богоматір і українські козаки. Своїм коштом наші середньовічні лицарі будували храми на честь Божої Матері. Завжди вони мали при собі маленьку ікону Покрови. Всередині жовтня козаки обирали нового отамана.

Козаки ХХ століття теж шанували Богородицю: 14 жовтня 1942 року вважається датою створення Української повстанської армії (УПА). А 14 жовтня 2014-го стало державним святом – Днем захисника України.

Однак цього дня хлопчиків і чоловіків треба вітати не лише словами, поцілунками та подарунками. Не менш важливо подарувати їм захист Богородиці, помолившись у храмі за нинішніх і майбутніх захисників України.

А ще з давніх-давен у Богоматінки просили ласки дівчата та жінки. Незаміжні промовляли: «…покрий землю сніжком, а мене, молодую, хустиною». Заміжні ж уперше запалювали грубу, примовляючи: «Свята Покрово, покрий нашу хату теплом, а родиноньку – добром». Цього ж дня після Служби Божої годилося окропити дім свяченою водою. А рушник із ікони Покрови господиня знімала та вішали над вхідними дверима. Вважалося, що таким чином кожен із домочадців, заходячи в дім, ніби проходить під покровом Божої Матері.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему