31 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 31 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 31 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 523 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • Протягом доби ворог завдав 9 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є жертви серед мирного населення, зокрема, діти. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання російськими терористами ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулося близько 30 бойових зіткнень.

  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження з артилерії по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • На Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках тривають важкі бої, але за минулий тиждень Сили оборони змогли звільнити ще 14,6 кв. км території.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, окупанти продовжують використовувати цивільну інфраструктуру на території тимчасово окупованих населених пунктів. Так, у приміщеннях шахтарського профілакторію у Нижньому Нагольчику Луганської області, противник розмістив близько 100 російських військовослужбовців, а у населеному пункті Семикозівка Луганської області, у будівлях закладу освіти, розміщено понад 100 окупантів.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 3 - по зенітно-ракетних комплексах ворога.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 зенітно-ракетних комплекси противника, важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А «Солнцепьок», артилерійський засіб на вогневій позиції та 4 райони зосередження особового складу ворога.

 

Станом на ранок 31 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 246190 (+490) осіб,
  • танків − 4211 (+6),
  • бойових броньованих машин ? 8188 (+10),
  • артилерійських систем – 4816 (+21),
  • РСЗВ – 699 (+1),
  • засобів ППО - 460 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 311,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4017 (+6),
  • крилатих ракет - 1347,
  • кораблів /катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7292 (+17),
  • спеціальної техніки - 715 (+4).

 

  • Тільки протягом минулого тижня росія втратила шість батальйонів солдатів (близько 3 тис. осіб), батальйон танків (37 машин), шість артдивізіонів (111 одиниць артсистем). Також повідомляється про знищення 57 бойових броньованих машин і 40 ракет.
  • Британська розвідка дійшла висновку, що Кремль уже нездатний захистити власне населення від війни. Це підтверджують останні атаки безпілотників на столицю країни-агресора Москву та пришвидшення призову до армії.

«Збільшення ймовірності залучення в бойові дії, атаки безпілотників на Москву, надзвичайний рівень внутрішніх репресій і нещодавній заколот Вагнера підкреслюють неспроможність російської держави захистити населення від війни».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що Кремль дав вказівку російським "воєнкорам" не висвітлювати перебої в роботі критично важливих наземних ліній зв’язку, це стосується й удару Сил оборони по Чонгарському мосту.

В огляді також зазначили, що путін лукаво представив контрнаступ України, що триває, як такий, що перешкоджає перспективам переговорів.

Він звинуватив Україну в тому, що вона розпочала широкомасштабний контрнаступ, щоб росія не могла обговорювати припинення вогню.

Водночас експерти нагадали, що російські війська майже безперервно здійснювали атаки в Луганську і навколо Донецька ще до того, як розпочався український контрнаступ, і про це путін, звичайно ж, не згадував.

У звіті вказують, що українські сили проводили контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту, а на деяких напрямках досягли значних успіхів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильському мовнику Globo зазначив, що росія більше не здатна на повну окупацію України, але може спробувати повернутись до цього сценарію після певного проміжку часу.

«Сьогодні росія не спроможна окупувати Україну повністю і знищити нас. Їхні бажання ті самі, але глибоко в душі всі вони вже усвідомлюють, що вони не спроможні… Вони були спроможні на початку цієї війни. Їм здавалось, що вони [це] зроблять».

За словами глави держави, українці «щось таке зробили» як усередині держави, так і зовні, щоб стати міцнішими за рф, і тепер росіяни розуміють, що повна окупація неможлива.

«Вони з цим можуть повернутись, до окупації України? Так. Їм потрібен для цього видох – так. Їм потрібен час, щоб знову накопичити сили – так. Їм потрібен цей час, щоб, накопичуючи сили, зняти санкції і отримати політичну підтримку хоч десь у світі – так».

Володимир Зеленський наголосив, що для втілення таких задумів треба буде, щоб Україна мовчала, а цього не станеться.

«Україна буде діяти <…> Поки ми живі, ми не дамо їм стати такими міцними, як вони були».

  • Українське Міністерство оборони й турецька компанія Baykar Makina домовилися про будівництво в Україні сервісного центру з ремонту й обслуговування безпілотних літальних апаратів.

Цей крок суттєво посилить співпрацю Києва та Анкари в оборонній сфері та стане вагомим внеском у посилення українських оборонних спроможностей і наблизить перемогу України.

  • Кабмін виділив на відновлення та підготовку енергетики до опалювального сезону виділено кошти у розмірі 10 млрд грн. Крім того, на ці цілі була використана і міжнародна допомога у розмірі 897 млн доларів та 166 млн євро.

Передовсім ідеться про кошти на генератори, газотурбінні електростанції, трансформатори.  

Кошти на відновлення, ремонт і захист об’єктів енергетики є, і зараз важливо вчасно провести всі заплановані заходи.

  • «Укренерго» відновило 56 трансформаторних підстанцій, пошкоджених внаслідок російських атак, ще 7 – в роботі. Вони будуть відновлені до початку опалювального сезону.

Це дасть можливість у кожному регіоні не просто покрити мережу споживання електроенергії, а й досягти "золотого стандарту", коли споживачі не помітять жодних відключень у мережі повітряних ліній передачі електроенергії.

Додатково ще 20 одиниць трансформаторного обладнання має бути встановлено до кінця року як запас міцності.

  • Застосунок «Повітряна тривога» допомагає збирати кошти на Армію дронів для українських військових. Лише за 8 місяців зібрано 10 млн грн.

Загалом за 9 місяців діяльності Армії дронів придбали 3201 БПЛА.

  • Український оборонно-промисловий комплекс із січня по липень 2023 року виготовив вдесятеро більше боєприпасів, ніж за 2022 рік, утім для забезпечення армії цього наразі недостатньо

За словами міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, ідеться про міномети, гарматні снаряди та боєприпаси.

Він зазначив, що Україна постійно шукає партнерів для посилення потужностей виробництва зброї та об'єднання зусиль, щоб армія швидше отримала необхідні ресурси.

Сьогодні наша держава може стати арсеналом вільного світу, оскільки вона може запропонувати міжнародним виробникам зброї та боєприпасів найкращі умови для співпраці. Так вони матимуть можливість виробляти й тестувати свої продукти в умовах реальної війни.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські журналісти провели масштабне розслідування і з’ясували, що лише за перше півріччя 2023 року до рф ввезли підсанкційні мікросхеми, вироблені на Заході, загальною вартістю понад 502 млн доларів. Ці компоненти використовуються для виробництва ракет та іншої зброї.

Також завезли численне обладнання, що використовується російським військово-промисловим комплексом, обладнання для цивільної авіації щонайменше на 171 млн доларів, iPhone на $389 млн доларів.

За висновками розслідувачів, зараз у росію можливо ввезти "що завгодно з будь-якої точки світу – від чіпів подвійного призначення до турбореактивного двигуна для Airbus", а в схемах обходу санкцій через треті країни беруть участь західні компанії.

Частина вантажів йде через ОАЕ, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Вірменію. Грузію співрозмовники згадують як країну, де з реекспортом підсанкційних товарів можуть виникнути проблем.

  • Російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова, ордер на арешт якої видав міжнародний кримінальний суд у Гаазі, відзвітувала, що з початку вторгнення в Україну окупанти вивезли до Росії понад 700 тисяч українських дітей.

Воєнні злочинці вже навіть не приховують масштаби своїх злочинів, сподіваючись уникнути справедливого покарання.

  • Мінспорту росії готує проект указу президента, у якому пропонується провести паралельні Олімпіаді-2024 спортивні змагання – «Всесвітні ігри дружби».

Передбачається, що на цей захід витратять 8,3 млрд рублів бюджетних коштів.

У Кремлі розраховують, що на їхні змагання приїдуть представники дружніх країн Африки й Азії. Пропаганда сприйняла чергову ініціативу путіна на ура, проте вартість «Всесвітніх ігор дружби» трохи остудила їхній запал.

Організатори запевняють, що ініціатива президента нібито не тільки популяризуватиме спорт, а й дасть змогу російським спортсменам продовжити кар'єру. Через агресію рф Міжнародний олімпійський комітет не дозволяє представникам країни-агресора виходити під національним прапором на Олімпійських іграх.

  • Загальний борг росіян за житлово-комунальні послуги досяг нового історичного рекорду, склавши за підсумками першого кварталу поточного року 876,4 млрд руб. За рік заборгованість зросла на 72 млрд руб.

Основною причиною рості заборгованості експерти називають падіння доходів громадян рф.

  • Російський диктатор путін збільшив штрафи за неявку до військкомату за повісткою без поважної причини і за неповідомлення до військкомату відомостей.

Тепер росіянам доведеться заплатити 30 тисяч рублів штрафів за неявку до військкомату за повісткою без поважної причини.

Також збільшили покарання за інші правопорушення, пов'язані з військовим обліком.

Експерти кажуть, що війна змушує путінський режим іти на радикальні кроки задля поповнення своєї армії гарматним м’ясом. Наразі мобілізацію російська влада маскує й намагається не афішувати, оскільки боїться масових протестів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна отримала 508 потужних акумуляторів Tesla Powerwall від Польщі для соціальної та критичної інфраструктури.

Акумулятори забезпечуватимуть електроенергією школи, лікарні, дитсадки тощо.

Це - ефективне рішення під час ракетного терору росії. Tesla Powerwall заряджаються від звичайної електрики та тримають заряд до 14 годин. Завдяки їм лікарі рятуватимуть життя, вчителі проводитимуть уроки, а українці залишатимуться на зв’язку.

Рік тому Україна отримала перші 50 систем. Вони працюють у лікарнях та амбулаторіях на звільнених територіях.

  • До державного бюджету України надійшов грант в розмірі 1,25 млрд доларів від США через Цільовий фонд донорів Світового банку.

У 2023 році Україна вже отримала 8,45 млрд доларів США грантових коштів прямої бюджетної підтримки від США. Від початку повномасштабної війни до держбюджету України вже надійшло 20,4 млрд доларів грантових коштів від Сполучених Штатів.

  • Збройова компанія Rheinmetall завершує навчання українців для роботи на новому заводі в Україні

За словами керівника компанії, роботу планують почати вже після літніх канікул.

  • Словаччина передає Україні дві самохідні артустановки Zuzana 2.

Це будуть перші гаубиці з 16-ти, виробництво яких спільно фінансується Данією, Норвегією та Німеччиною.

  • Київ і Загреб домовилися про використання хорватських портів для експорту українського зерна.

Зокрема йдеться про використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі. Зараз напрацьовуються якомога ефективніші маршрути до цих портів.

  • У грузинському Батумі пройшла масова акція протесту проти російських туристів, які припливли до міста на скандальному круїзному лайнері Astoria Grande. Повідомляється, що корабель більше не заходитиме до порту Батумі, де його двічі зустріли протестами.
  • Парламент Молдови ратифікував міжурядову угоду з Україною щодо будівництва мосту через Дністер.

Транскордонний міст з'єднає молдавське село Косеуц та українське місто Ямпіль.

Завдяки цьому мосту українські експортери отримають найкоротший шлях із центру України до країн Центральної та Південно-Східної Європи в обхід окупованого росіянами Придністров'я.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему