7 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 7 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  7 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 499 доба повномасштабного російського вторгнення з метою знищення нашої держави й українського народу.

  • Сьогодні вночі російські окупаційні війська атакували територію України іранськими ударними дронами типу Shahed. Підрозділами ППО та авіація знищили 12 із 18 ударних дронів.
  • Крім того, ворог завдав ракетного удару по території одного з інфраструктурних об'єктів Запоріжжя. Також завдав 42 авіаційних удари, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, зруйновано цивільну інфраструктуру, постраждали мирні люди.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось близько 20 бойових зіткнень.
  • Як повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, на Бахмутському напрямку українські сили оборони повернули раніше окуповані території.

Командування уточнило, що наші захисники закріплюються в районі Кліщіївки на бахмутському напрямку, там тривають важкі бої.

Сили оборони продовжують вести наступальні дії північніше та південніше Бахмута.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, на тлі успішних бойових дій Сил оборони України та через значні втрати противника в живій силі, в підрозділах російських окупаційних військ збільшилась кількість відмов від участі у бойових діях.

Так, у районі населеного пункту Розівка Запорізької області, близько 20 російських військових відмовились виконувати бойові завдання на передових позиціях. Після цього їх взято під варту та переміщено до будівлі Розівського районного суду.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника, 2 - по зенітно-ракетних комплексах та 1 - по пункту управління ворога. Також наші захисники знищили 2 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 7 артилерійських засобів на вогневих позиціях та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 7 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 232 810 (+510) осіб,
  • танків - 4070 (+2),
  • бойових броньованих машин - 7944 (+12),
  • артилерійських систем – 4330 (+20),
  • РСЗВ – 658 (+1),
  • засобів ППО - 408 (+4),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 309,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3652 (+17),
  • крилатих ракет - 1271 (+7),
  • кораблів /катерів ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6898 (+10),
  • спеціальної техніки - 612 (+7).

 

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) згідно з проаналізованими даними повідомили, що Сили оборони 6 липня вели контраступ щонайменше на трьох ділянках фронту і продовжили послаблювати ворога як у живій силі, так і в оснащенні.
  • Міністерство оборони просить українські телеграм-канали не викладати новини з фронту «день у день».

«Не викладайте новини з фронту в онлайн-режимі і день у день – наших накривають одразу після цього. Ну така специфіка нашого ворога. Лише після оприлюднення інформації офіційними спікерами – Генштабу, ОСУВів, Міноборони».

Вказані відомства узгоджують інформацію перед оприлюдненням з підрозділами безпеки операцій та безпосередньо з командуваннями на місцях.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Незважаючи на війну банківська система України продовжує укріплюватися. Міжнародні резерви України сягнули майже $39 млрд, що стало рекордним показником за всю історію незалежності нашої держави.

Таким чином Україна демонструє можливість забезпечувати ефективність фінансового сектора, виконувати взяті на себе зобов’язання, продовжувати втілювати необхідні реформи.

Наші партнери бачать якісні зміни й підтримують Україну. Лише в червні на рахунки уряду надійшло: $1,6 млрд від ЄС, $1,2 млрд від США, $69,1 млн — від Світового банку, $15 млн — від уряду Фінляндії.

Високий рівень резервів підсилює спроможність НБУ й надалі підтримувати курсову стабільність.

  • Укренерго закликає громадян зменшити споживання електричної енергії у вечірні години через спеку.

Рівень споживання 6 липня перетнув найвищий показник з початку цього літа. Тому вечірні години – з 16.00 до 23.00 – відчутно зростає навантаження на енергосистему й доводиться залучати додаткові потужності електростанцій у цей час.

  • Україна досягла домовленостей із Європейським інвестиційним банком щодо реалізації двох проектів із відновлення.

Ідеться про виділення додаткових 1,1 млрд гривень.

Перший проект стосується оновлення громадського транспорту. Він передбачає закупівлю нових тролейбусів, трамваїв, ремонт інфраструктури та розвиток цифрових систем.

Другий проект - це розвиток муніципальної інфраструктури, зокрема ремонт та модернізацію систем водо- і теплопостачання.

  • Ексглава Генштабу Великобританії генерал Марк Карлтон-Сміт заявив, що внаслідок війни ЗСУ зазнали неймовірної трансформації.

«Одним з найцікавіших явищ цієї війни, на мій погляд, є неймовірна трансформація українських Збройних Сил із добровольчих підрозділів у повноцінну національну військову машину».

Він зауважив, що ця нова для України структура дозволила молодим чоловікам і жінкам використати складні та незвичні навички. Адже ще три-чотири роки тому вони й уявити не могли, що братимуть участь у такій інтенсивній і масштабній війні проти рф.

  • Українські аграрії зібрали вже понад 1 млн тонн зернових та зернобобових культур нового врожаю.

Жнива тривають у 12 областях, збирають ранні зернові.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Санкції проти росії діють, тому уряд рф пустив «під ніж» третину видатків бюджету після обвалу доходів від нафти та газу.

Мінфін увімкнув режим економії після того, як «дірка» у скарбниці встановила історичний рекорд, а потоки сировинної ренти зменшилися вдвічі.

Водночас скорочується фінансування й деяких оборонних проектів.

Зокрема, аналітики зазначають, що найближчим часом буде закрита російська програма ракетних стелс-корветів проекту 20386 у нинішній її версії, будівництво нових таких кораблів для Військово-морського флоту рф не планується.

  • Російська влада шантажувала Європу енергоносіями, а пропагандисти рф роками розказували, як Європа замерзне без російського газу.

Тим часом за час повномасштабної війни в Україні Європа навчилася не залежати від поставок із рф.

За прогнозами експертів, прибутки російського «Газпрому» цього року за найбільш оптимістичними підрахунками зменшаться в чотири рази.

  • У рф вибухнув ще один великий пороховий завод. За попередніми даними загинули 6 людей.

Вибух пролунав на підприємстві «Промсинтез» у Самарській області – одному з головних виробників вибухівки у росії.

Цей завод – один із найбільших виробників вибухових речовин у росії.

  • Центробанк рф зафіксував найсильніший з моменту оголошення мобілізації відтік готівки з банків.

За два тижні після бунту «Вагнера» у «кеш» вивели 243,4 мільярда рублів.

Росіяни відчувають наближення смутного часу й хочуть мати гроші на руках, не довіряючи банківській системі держави.

  • Роскосмос втрачає позиції на ринку, хоча десятки років був на ньому лідером. За підсумками 2022 року російську компанію за кількістю комерційних запусків втричі обігнала компанія SpaceX Ілона Маска.
  • Колишній співробітник розігнаного пригожинського медіа «РІА ФАН» зізнався російським журналістам, що практично всі постраждалі «жителі Донбасу» були російськими акторами, а зйомки з їх інтерв'ю проходили в багато дублів.

Після цього дезінформацію поширювали як всередині рф, так і за кордоном, намагаючись сформувати негативний імідж України.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

Під час зустрічі лідери зосередили увагу на питаннях спільної безпеки та взаємодії заради посилення оборони. Було обговорено можливе реагування на створені росією терористичні загрози, зокрема на ситуацію на Запорізькій АЕС.

«Чехія може допомогти залучити держави Глобального Півдня до наших спільних мирних зусиль, зокрема реалізації Формули миру. Сьогодні я поінформував пана Президента Чехії про те, як ми вже залучаємо багатьох партнерів. Ми почали цю роботу. Я вважаю, що вона успішна. Африка, Латинська Америка, Азія. Але нам потрібна допомога в цьому напрямі», - сказав Володимир Зеленський.

Під час переговорів лідери торкнулися питання посилення альянсів, передусім НАТО.

Зі свого боку Павел наголосив на важливості підтримки України саме зараз, коли українська армія почала контрнаступ і продемонструвала всьому світові, що росія не є такою сильною, як позиціонувала себе.

  • За підсумками переговорів із Володимиром Зеленським прем’єр-міністр Чехії повідомив, що його держава передасть Україні додаткові ударні вертольоти, великокаліберні боєприпаси та допоможе в підготовці пілотів винищувачів F-16.

«Повинен сказати, що викликає захоплення те, як мужньо Україна захищається від варварського нападу росії, і я радий, що мужньому захисту, успішній обороні допомагають і наші поставки військової допомоги».

  • Сьогодні Володимир Зеленський прибув до Словаччини та виступив на спільній пресконференції зі своєю колегою Зузаною Чапутовою. Лідери розповіли про співпрацю двох країн та виробництво військової техніки.

Президентка Словаччини повідомила, що її країна поставить Україні 16 самохідних артилерійських установок Zuzana 2. Братислава та Київ підписали відповідний контракт.

«Завтра 500-й день від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Це 500 днів української незламності, які показали, що великі не завжди можуть диктувати свою волю меншим державам, а ті, хто веде справедливу оборону, можуть бути успішними», – сказала Чапутова.

Вона запевнила, що Словаччина вірить в успіх України у протидії російській агресії, тому підтримує мирні ініціативи, які повинні вести до справедливого миру із збереженням суверенітету і територіальної цілісності України.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи.

За його словами, лідери погодять багаторічну програму підтримки, щоб гарантувати повну взаємосумісність між українськими збройними силами і НАТО.

По-друге, на саміті оновлять політичні зв’язки між Україною і НАТО, започаткувавши Раду Україна-НАТО.

І третє. Очікується, що лідери підтвердять, що Україна стане членом НАТО, і будуть єдині у тому, як наблизити Україну ближче до її мети.

Столтенберг додав, що НАТО допоможе Україні у переході від радянського до натовського обладнання і стандартів.

  • Німеччина передала черговий пакет військової допомоги Україні. Зокрема, доставлено один міст для мостоукладальної бронетехніки BIBER, один броньований мостоукладач; одну інженерну броньовану машину DACHS; шість великовантажних напівпричепів 8x8 HX81 і три причепи.

Також Україна отримала три «глушилки»; два датчики захисту від дронів і створення перешкод.

  • ЄС схвалив плани збільшення виробництва боєприпасів і ракет, щоб захистити себе і швидко допомогти Україні відбити вторгнення рф.

Країни-члени та Європейський парламент досягли домовленості «терміново мобілізувати» пів мільярда євро зі свого бюджету для цих потреб.

Угода є продовженням рішення лідерів ЄС у березні збільшити термінове постачання боєприпасів в Україну.

  • Санкції ЄС проти росії будуть посилюватися з часом і матимуть все більший довгостроковий вплив на економіку Москви.

Як пише Bloomberg, на це вказує оцінка впливу, підготовлена Європейською комісією.

У документі зазначається, що санкції суттєво погіршили промисловий і технологічний потенціал росії.

«Ці наслідки ще більше посиляться з часом, оскільки заходи мають структурний, довгостроковий вплив на бюджет росії, фінансові ринки, іноземні інвестиції та її промислову та технологічну базу».

Експорт ЄС до росії та імпорт із рф упали більш ніж на 50% порівняно з 2021 роком, що призвело до «безпрецедентного розриву».

  • Палата представників Нідерландів визнала Голодомор геноцидом українського народу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему