6 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 6 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  6 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 498 день розв’язаної росією повномасштабної війни.

  • Сьогодні вночі рф завдала ракетних ударів по Україні, застосувавши 10 крилатих ракет «Калібр», 7 із яких було знищено зенітними ракетними підрозділами та авіацією Повітряних Сил.

3 ракети «Калібр» влучили по місту Львів. Внаслідок російських терористичних атак на Львів, постраждали десятки мирних людей, пошкоджено та зруйновано понад 35 будинків, більш ніж 250 квартир, 10 гуртожитків, будинок дитини, два вищі навчальні заклади освіти та інша цивільна інфраструктура.

Крім того, ворог завдав 41 авіаційного удару та здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Зокрема, російська армія обстрілювала мирні населені пункти Херсонської та Харківської областей.

  • Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби відбулось 20 бойових зіткнень.
  • У Міноборони наголошують, що в самому Бахмуті ворог фактично перебуває в пастці: пересуватися повноцінно не може, вийти з міста – теж.

Окупанти контролюють більшу частину міста, а наші захисники контролюють лише південно-західну частину. Водночас ЗСУ не дають ворогу пересуватися.

Навколо Бахмута українські воїни на південному фланзі подекуди просуваються, а на північному фланзі тривають бої. Точна інформація буде тільки тоді, коли наші війська закріпляться на позиціях.

Ситуація навколо Бахмута знову дуже-дуже гаряча, і в останні дні росіяни підтягують десантно-штурмові війська.

На лиманському напрямку тривають запеклі бої, ворог намагається наступати. Але за фактом, ми поступово просуваємося, ворог на жодному з напрямків, де він наступає, не просувається.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупанти цинічно продовжують порушення норм міжнародного гуманітарного права та використання дитячих закладів тимчасово окупованих населених пунктів для розміщення своїх військ, з метою використання цивільного населення в якості живого щита.

Так, у населеному пункті Новопетрівка Бердянського району Запорізької області, на території корпусу дитячого санаторію «Весна», російські військовослужбовці облаштували військову базу, де розташовано понад 800 російських військовослужбовців та розосереджена російська військова техніка в безпосередній близькості до житлових будинків місцевих жителів.

У населеному пункті Чумаківка Херсонської області, де російський окупанти переобладнали під військову комендатуру базу відпочинку «Іва». Там проводять допити й катують патріотично налаштованих громадян України.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 6 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 3 станції радіоелектронної боротьби ворога.

 

Станом на ранок 6 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 232300 (+600) осіб,
  • танків ? 4068 (+6),
  • бойових броньованих машин ? 7932 (+15),
  • артилерійських систем – 4310 (+22),
  • РСЗВ – 657 (+1),
  • засобів ППО ? 404 (+9),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 309,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3635 (+21),
  • крилатих ракет ? 1264,
  • кораблів /катерів ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6888 (+23),
  • спеціальної техніки ? 605 (+7).

 

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN заявив, що контрнаступ України був «сповільнений» укріпленою російською обороною і він хотів би, щоб західні поставки зброї дозволили йому розпочати наступ «набагато раніше».

«Я вдячний США як лідерам нашої підтримки, але я сказав їм, а також європейським лідерам, що ми хотіли б почати наш контрнаступ раніше, і для цього нам потрібна вся зброя і матеріальні засоби. Чому? Просто тому, що якщо ми почнемо пізніше, то це буде йти повільніше».

Глава держави сказав, що в деяких районах країни військові не можуть навіть думати про початок атак, бо у них немає відповідної зброї.

Складнощі на полі бою зараз призводять до того, що контрнаступ «сповільнюється».

«Я хотів, щоб наш контрнаступ був набагато раніше, тому що всі розуміли, що якщо контрнаступ розгорнеться пізніше, то більша частина нашої території буде замінована. Ми даємо ворогу час і можливість поставити більше мін і підготувати свої оборонні рубежі».

  • У розвідці Великої Британії повідомили, що для стримування контрнаступу Сил оборони України, росія стягнула військові формування з усієї країни.

У розвідці зауважили, що це показує, як війна проти України «змістила усталену національну стратегію росії».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) згідно з вивченими даними повідомляють, що Сили оборони України провели контрнаступальні операції на п'яти ділянках фронту, мали успіх.

В огляді зазначається, що українські сили провели серію ракетних ударів по російських тилових позиціях уздовж усього фронту вночі та вдень 5 липня.

Експерти стверджують: українські удари свідчать про те, що Сили оборони розпочали скоординовану серію ударів, спрямованих на деградацію російської логістики та наземних ліній зв'язку по всьому периметру бойових дій.

  • З російського полону вдалося повернути ще 45 українських військових Збройних сил, Нацгвардії та Держприкордонслужби, а також двох цивільних.

Серед звільнених — двоє офіцерів, 41 рядовий та сержант, цивільний співробітник «Азовсталі», тероборонівець із Херсона, а також двоє дітей.

Додому повернулися оборонці Маріуполя й «Азовсталі», військові з Донецького, включно з Бахмутом, Запорізького та Харківського напрямків.

Більшість звільнених мають тяжкі поранення й на всіх попереду чекає реабілітація. Захисникам нададуть необхідну медичну допомогу та, за потреби, психологічну та соціальну підтримку. Також їм допоможуть відновити банківські картки та документи. 

Загалом від 24 лютого 2022 року додому вже повернулося 2576 українців. Це вже 47-й обмін, який вдалося провести з початку повномасштабної війни.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У рамках проекту «Армія дронів» на фронт передали партію із понад 600 безпілотників.

423 коптери Matrice дозволять знаходити найбільш замасковані позиції росіян та оперативно передавати інформацію артилерії. 150 коптерів Mavic допоможуть військовим виявляти техніку, переміщення росіян та коригувати удари по їхніх позиціях.

18 ударних дронів "Кажан" дозволять Силам оборони ефективно працювати вночі. Безпілотники мають камеру з тепловізором та розганяються до 120 км на годину, тому росіянам фактично нереально їх збити.

5 розвідувальних комплексів "Лелека" (в одному комплексі — 3 БПЛА) допоможуть непомітно залітати в глибокий тил ворога, щоб дізнаватися інформацію про кожен крок.

  • В уряді заявили, що після завершення війни Україна відмовиться від призову в тому вигляді, як він існував до війни.

Першочергове завдання – це завершити перехід Сил безпеки та оборони України на стандарти НАТО в усіх аспектах: від техніки та зброї до планування і аналізу.

Основою нашої оборони стане професійна армія. Одночасно буде створено два компоненти резерву. Всі військовозобов’язані будуть постійно проходити обов’язкові навчання за визначеними військовими спеціальностями.

Ще одним компонентом Нової української армії має стати розвиток ВПК. Україна вже активно нарощує виробництво зброї та техніки.

При цьому приватний бізнес має стати повноцінним партнером держави у воєнно-промисловому комплексі. Буде створена нова система оборонних закупівель, яка включатиме активну взаємодію з міжнародним партнерами та довгострокове бюджетне планування.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Експорт російського газу до Європи впав до мінімуму майже за 50 років.

У першому півріччі «Газпром» прокачав у європейські країни мінімальний обсяг із другої половини 1970-х. Доходи бюджету від експорту газу впали на 80%.

  • Стрімкий обвал російської валюти після заколоту голови ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина призведе до різкого зростання цін на побутову техніку та електроніку.

Ритейлери вже отримують повідомлення від виробників про підвищення закупівельних цін на продукцію в середньому на 10–15%.

Очікується, що ослаблення рубля призведе до подорожчання всієї побутової техніки та електроніки, передовсім смартфонів, ноутбуків та планшетів.

  • Російські пропагандисти, зокрема державні канали, раптом почали після заколоту Пригожина розповідати правду про минуле і сьогодення путінського дружка-злочинця: про те, як він душив жінку, щоб зняти з неї чоботи, як отримував мільярди з бюджету.

Усе це раніше «чомусь» нікого не хвилювало. Зрештою навіть зараз, коли про це широко відомо, Пригожин вільно пересувається росією, йому повертають гроші. Коштовності й навіть зброю.

А в цей час простим громадянам дають кілька років колонії за звичайний плакат «Ні війні!», судять людей за лайки та репости в інтернеті, опозиціонерів визнають іноагентами й садять за ґрати.

  • Експерти кажуть, що ліквідні активи Фонду національного добробуту рф за рік зменшилися на 46%, із $145 млрд до $78 млрд. Все решта – фантики.

Це саме той фонд, гроші якого мали б бути спрямовані на підтримку соціально незахищених росіян, однак поки він використовується виключно як джерело фінансування війни й закривання дірок у бюджеті.

Фактично це останній резерв рф, який за рік може остаточно вичерпатися.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні прибув з візитом до Болгарії.
  • Глава держави повідомив, що в центрі переговорів будуть оборонна підтримка, євроатлантична інтеграція України, саміт НАТО, гарантії безпеки та реалізація «формули миру».
  • Україна та Болгарія уклали спільну декларацію, яка стала 22-м документом, в якому йдеться про підтримку членства України в НАТО.

Документ чітко засвідчує, що Болгарія підтримує набуття Україною членства в НАТО, щойно це дозволять умови.

«Болгарська сторона вітає значні досягнення України у просуванні на шляху євроатлантичної інтеграції, зокрема, щодо досягнення взаємосумісності з НАТО, підтверджує намір збільшити спільні зусилля щодо підтримки інтеграції України до Альянсу та імплементації стандартів НАТО, а також повністю підтримує Раду Україна-НАТО».

Декларація також закріплює готовність Болгарії продовжувати надавати політичну і матеріальну підтримку Україні як з боку Альянсу, так і на двосторонньому рівні стільки, скільки буде потрібно.

  • Прем’єр-міністр Болгарії Николай Денков на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції у Софії заявив, що рф повинна без жодних умов вийти з території України у її міжнародно визнаних кордонах і понести відповідальність за злочини, які вона скоїла.

«Болгарія послідовно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, бо ми впевнені, що незалежна і суверенна Україна є ключем до євроатлантичної безпеки в цьому регіоні».

Він запевнив, що Україна займає важливе місце у пріоритетах Болгарії у зв’язку з історичною, географічною, культурною та мовною близькістю між двома країнами. Окрім того, в Україні є найбільша болгарська спільнота за кордоном.

  • 46 авторитетних західних експертів, військових і дипломатів, серед яких колишній заступник держсекретаря США Стівен Біґен та спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер, підписали листа напередодні саміту Альянсу у Вільнюсі із закликом якнайшвидше надати Україні дорожню карту до членства в НАТО.

«У Вільнюсі Альянс повинен запустити дорожню карту, яка чітко вестиме до членства України в НАТО в найкоротші терміни. Як і у випадку з Фінляндією і Швецією, цей процес може відбуватися в обхід Плану дій щодо членства, зважаючи на тісну і постійну взаємодію між НАТО та Україною».

Автори зазначають, що перебування України в сірій зоні невизначеності провокує російську агресію у той час, як Путін ще не відмовився від своєї мети встановити контроль над Україною.

  • Лідер республіканців у Сенаті США Мітчелл Макконнелл наголосив на важливості продовження допомоги Україні в боротьбі з російською агресією.

Сенатор зазначив, що в обох політичних партіях є критики, які вважають, що війна в Україні не є важливою для США, але це не його точка зору й не точка зору більшості республіканців у Сенаті та демократів. При цьому він назвав боротьбу з росією найважливішою справою, яка зараз відбувається у світі».

Лідер республіканців зауважив, що допомога Україні приносить користь США, оскільки половина коштів витрачається у Штатах на виробництво зброї.

Макконнелл додав, що наслідки вторгнення в Україну виявилися не такими, як передбачав путін, який сподівався на розкол у НАТО.

«Усе, на що розраховував путін, не справдилося».

  • Уряд Фінляндії витратить близько 105 млн євро на військові потреби України.

Це буде вже 17-й пакет оборонної допомоги Україні, що включає, серед іншого, зенітну зброю та боєприпаси. Загальна вартість усіх пакетів військової допомоги Україні від Фінляндії тепер становить близько 1,2 мільярда євро.

  • Посольство Росії в Німеччині порадило росіянам не приїжджати до країни на автомобілях із російськими номерами через загрозу їхньої конфіскації.

Уже є випадки вилучення німецькою митницею автомобілів, зареєстрованих у росії та ввезених до ЄС для використання в особистих цілях чи транзиту.

Офіційно росіян звинувачують у порушенні закону Німеччини, згідно з яким заборонено ввезення та продаж до ЄС низки товарів, до яких входять і автомобілі.

Російське посольство зазначає, що митники Німеччини не вірять запевненням росіян, що автомобілі ввозяться з росії до ЄС тимчасово і не для продажу.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему