5 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 5 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 5 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 497 день широкомасштабної війни, розв’язаної проти нашої держави російською федерацією.

  • Сьогодні вночі російські окупанти завдали удару п’ятьма іранськими ударними БпЛА типу Shahed. Два дрони-камікадзе було знищено нашою ППО.

Протягом доби противник завдав 48 авіаційних ударів та здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби відбулось близько 30 бойових зіткнень.

  • Так звана гаряча лінія зіткнення зараз перевищує 1200 кілометрів, ідеться про Херсонську, Запорізьку, Донецьку, Луганську та Харківську області, де тривають активні бойові дії.
  • У межах проведення наступальної операції у донецькому і таврійському операційних районах найбільш активними напрямками є мелітопольський та бердянський, де українські підрозділи просунулися вглиб оборони ворога до 7,5 км.

Від початку наступальної операції Сили оборони України звільнили 9 населених пунктів. Військові повернули під контроль майже 160 кв. км української землі.

  • Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що Сили оборони мають успіх в результаті наступу в районі Кліщіївки на Бахмутському напрямку. Наші захисники закріплюються на досягнутих рубежах.

Північніше та південніше міста Бахмут українські війська продовжують чинити тиск на противника, вибивають ворога з раніше захоплених рубежів.

Противник чинить потужний опір, застосовує резерви, зазнає великих втрат. Тривають важкі бої.

Крім того, Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Лиманському, Авдіївському та Маріїнському напрямках.

  • Українське командування зазначає, що окупанти влаштували на тимчасово окупованих територіях України глибоко ешелоновану систему інженерних загороджень, яка складається з кількох смуг перешкод протяжністю від 10 до 40 км кожна.

Кожна смуга загороджень включає протитанкові мінні поля, невибухові загородження у вигляді протитанкових ровів, бетонних пірамід, протитанкових їжаків, дротяних перешкод.

Крім того, окупаційні війська використовують міни або групи мін, встановлюючи їх на невилучність, як міни-пастки. Для подолання таких загороджень застосовується спеціальна інженерна техніка.

«Під час виконання завдань ця техніка зазнає пошкоджень або виходить із ладу. У зв’язку з цим та для подальшого нарощування спроможностей наших військ у подоланні мінно-вибухових загороджень противника є домовленості з країнами-партнерами про продовження постачання необхідної кількості інженерної техніки, а саме установок та зарядів розмінування, танкових мостових укладачів, техніки для пророблення проходів у вибухових та невибухових загородженнях».

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що наступ українських сил відбувається за планом.

Він зазначив, що ніхто із союзників не підганяє українські сили в проведенні наступальних операцій.

«У нас немає такого, щоб нас хтось підштовхував. Є моє бажання, є бажання моїх підлеглих. Ми розуміємо, чого нам сьогодні хочеться досягти, вийти, наприклад, на якийсь рубіж. Але я тому й буваю весь час у військах, розумію: одна річ, коли ти десь у спокійному місці це вирішив, а інша річ – це практично виконати в умовах шаленого опору противника».

За словами Сирського, противник має у вісім, а то й у десятки разів більші втрати, особливо за кількістю вбитих.

Командувач Сухопутних сил також додав, що історія ПВК «Вагнера» завершена.

«Для нас було б краще, якби були якісь негативні наслідки в самій росії. Але для мене це не має значення. Я думаю, що історія Вагнера закрита».

  • Центр стратегічних комунікацій ЗСУ заявив про знищення 4 липня складу армії рф в окупованому місті Макіївка Донецької області.

Очевидці опублікували десятки відео, на яких зафіксовано масштабну детонацію.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 пункт управління, 1 склад боєприпасів, 8 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 засоби протиповітряної оборони, 1 радіолокаційну станцію та 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 5 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 231 700 (+670) осіб,
  • танків - 4 062 (+3);
  • бойових броньованих машин - 7 917 (+9),
  • артилерійських систем – 4 288 (+36),
  • РСЗВ – 656 (+9),
  • засоби ППО ? 395 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 309,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3 614 (+12),
  • крилаті ракети - 1 264,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6 865 (+22),
  • спеціальна техніка - 598 (+8).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що поточні темпи операцій українських сил не свідчать про те, що ситуація зайшла у глухий кут.

«Нинішній український контрнаступ є менш драматичним і швидким, ніж той, під час якого було звільнено більшу частину Харківської області, але більш успішним, ніж невдалий російський зимово-весняний наступ. Загалом за своїм темпом і початковим прогресом він найбільше схожий на повільніший, але успішний херсонський контрнаступ».

  • Через успішний контрнаступ українських воїнів російські військові почали масово скаржитися на своє командування. У мережі з кожним днем з’являється все більше відео, які записують переважно мобілізовані росіяни. Вони розповідають, що командування закриває людьми важкі напрямки, використовуючи їх як гарматне м’ясо, техніки й озброєння в підрозділах не вистачає.

Тих, хто відмовляється йти в бій, кидають у підвали або відправляють на такі ділянки фронту, де люди майже гарантовано гинуть від точних ударів ЗСУ.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного командувача, на якій розглядалися три головні питання основних викликів.

«Сьогодні Ставка розширена. Дві години – на обговорення основних викликів.

Перше – захист АЕС. Доповідали командувач ВПС Олещук, міністр Клименко, голова ДПСУ Дейнеко. Також заслухали директора "Енергоатома" Котіна та директора ХАЕС Козюру.

Друге – ситуація на фронті. Доповіді командувачів Залужного, Сирського, Тарнавського, Москальова та Наєва. Головкому – розпорядження посилювати Північ.

Третє – подальше нарощування власного виробництва техніки та боєприпасів, прискорення темпів ремонтування техніки західного зразка. Доповіді: командувач сил логістики Гуляк, Мінстратегпром – Камишін, Мінінфраструктури – Кубраков, Міноборони – Резніков».

  • Україна разом з Канадою, Швецією та Великою Британією подали позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН, звинувачуючи Тегеран у порушенні Монреальської конвенції у зв’язку зі збиттям літака МАУ в 2020 році.

На думку заявників, Іран «не вжив усіх можливих заходів для запобігання незаконному та умисному вчиненню злочину. Іран також згодом не зміг провести неупереджене, прозоре і справедливе кримінальне розслідування відповідно до міжнародного права.

  • Компанія «Укргазвидобування», що входить до групи «Нафтогаз», запустила в роботу три високопродуктивні свердловини з сумарним дебітом 425 тис. кубометрів газу на добу.

Зазначається, що дві зі свердловин - нові, а третя тільки після капітального ремонту.

Загалом Україна робить послідовні кроки, щоб поступово збільшувати видобуток власного газу.

  • Українські агропідприємства з початку 2023 року станом на 5 липня залучили понад 40 мільярдів гривень банківських кредитів на розвиток господарства.

Ідеться про майже 8 тисяч українських агропідприємств.

Станом на 5 липня за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» майже 6,у тисячі агропідприємств отримали 24 млрд грн. Зокрема, минулого тижня понад 200 агровиробників отримали кошти.

  • З метою посилення безпеки пасажирських перевезень, Укрзалізниця ухвалила рішення повернути воєнізовану охорону до поїздів, і наразі вже реалізувала це рішення на трьох маршрутах.

Найближчим часом проект буде масштабовано з урахуванням результатів першого тижня роботи.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Рубль у росії посилює падіння, оновлюючи мінімуми вперше з кінця березня 2022 року.

За даними Московської біржі, станом на 5 липня євро вже піднявся вище 99 рублів - уперше з 29 березня 2022 року, а долар наблизився до 91 рубля.

  • Через санкції на постачання іноземних комплектуючих росія перебуває на грані неможливості експлуатації літаків АН-2, так званих «кукурузників».

Як не дивно, але саме цей літак, спроектований ще у 1947 році, досі активно використовувався на внутрішніх рейсах у росії. При цьому майже 60 видів комплектуючих до нього рф не виробляє, а закуповувала за кордоном.

  • Розвідка Великої Британії відзначає, що генерали Сергій Суровікін і Юнус-бек Євкуров не з’являються на публіці після збройного заколоту Пригожина і групи «Вагнер», і вважає це ознакою розколу в російській системі нацбезпеки.

Британські розвідники не підтверджують дані про те, що Суровікін заарештований, але зазначають, що він може перебувати під підозрою через тривалі зв'язки з «Вагнером», починаючи з його служби в Сирії з 2017 року.

«Підозра, що потенційно впала на високих російських командирів, підкреслює, як невдалий заколот Пригожина погіршив існуючі лінії розколу в російській системі національної безпеки».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила підсумкову декларацію, в якій назвала росію державою-спонсором терористичної групи «Вагнер».

У документі вказано, що дії ПВК «Вагнер» від імені російського уряду можуть бути справедливо охарактеризовані як терористичні. Наголошується, що путін особисто визнав, що «вагнерівці» були «повністю фінансовані державою».

Підсумковий документ зазначає, що держави-члени ОБСЄ мають вжити заходів проти групи «Вагнера» та її афілійованих і правонаступницьких структур, зокрема шляхом оголошення їх терористичною організацією.

Декларація закликає держави-члени «посилювати міжнародні норми, які чітко визнають: терористичний характер групи «Вагнера» та її дій; відповідальність РФ, як держави-спонсора цієї терористичної організації; неприпустимість залучення таких суб’єктів у міждержавні відносини».

  • Financial Times пише, що лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг путіна від використання ядерної зброї в Україні.

За інформацією джерел видання, Сі зробив цю заяву під час візиту до Москви в березні. З тих пір, як зазначають співбесідники, китайські чиновники приписують собі досягнення в переконанні путіна відмовитися від завуальованих погроз застосувати ядерну зброю проти України.

FT наголошує, що у своїх публічних заявах Китай послідовно виступає проти використання ядерної зброї в Україні.

Високопоставлений посадовець адміністрації США заявив, що «китайці беруть на себе відповідальність за те, що передають (росії) повідомлення на всіх рівнях».

  • Високий представник із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що спроба заколоту групи «Вагнера» засвідчила слабкість нинішнього режиму в росії та показала, що ця держава є найбільшою загрозою для світової безпеки.

Спроба заколоту в рф показала, що агресивна війна проти України послабила режим путіна набагато більше, ніж вважалось досі, а також показала в глибину розколу в російській армії і держапараті.

«путін створив монстра, і тепер цей монстр його вкусив. Той факт, що фінансована державою група найманців відкрила вогонь по регулярній державній армії, ілюструє ступінь патології путінської росії».

  • Словацька компанія Way Industries розпочала збирати для України нову машину розмінування Bozena-5.

Кошти на неї збирають волонтери через ініціативу Darcek pre Putina («Подарунки путіну»).

На цей час зібрано 263 000 євро. Це становить понад 40% вартості самої машини Bozena-5.

  • Президент Литви Гітанас Науседа заявив про те, що на саміті НАТО у Вільнюсі вдасться домовитися про такі зобов'язання перед Україною, які її не розчарують.

Литовський очільник висловив надію, що президент України Володимир Зеленський після приїзду до Вільнюса «обов'язково отримає, можливо, не все з того, що він очікує у своїх планах-максимум, але вже точно отримає багато чого».

«У мене є відчуття, що ми ще знайдемо ті формулювання, які не розчарують українців і скажуть більше, ніж ми звикли озвучувати».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему