3 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 3 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 3 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 495 доба повномасштабної війни, розв’язаної росією проти нашого народу.

  • російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник продовжує вбивати мирне населення України й надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

  • Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши 3 зенітні керовані ракети із ЗРК С-300 та 20 іранських ударних БпЛА типу Shahed по цивільних інфраструктурних об’єктах у Сумській, Донецькій та Запорізькій областях.

Українські ППО знищили 14 ударних БпЛА типу Shahed

Крім того, ворог завдав 44 авіаційних удари та здійснив близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 30 бойових зіткнень.
  • На бахмутському напрямку тривають активні бойові дії й зберігається загроза наступу в бік міста Часів Яр. Командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський особисто побував у районі бойових дій для вивчення обстановки на місці.

«Зараз там доволі гаряче. Обидві сторони намагаються перехопити ініціативу, щоб переломити ситуацію на свою користь. Ворог відчайдушно чіпляється за позиції та опорні пункти, які свого часу були зайняті «вагнерівцями».

Сирський сказав, що в Бахмуті не настає тиша: противник активно використовує у місті міномети, великокаліберні кулемети, протитанкові ракети, снайперів та веде вогонь по українських позиціях, «намагаючись уразити все, що рухається», а з багатоповерхівок здійснює керування вогнем артилерії. У першу чергу, росіяни цілять у бойову техніку.

Також ворог намагається перекидувати підрозділи на найбільш загрозливі напрямки для проведення контратак, намагаючись дестабілізувати ситуацію, завдати Україні втрати та зірвати логістику Сил оборони.

  • У Міноборони повідомили, що протягом минулого тижня українська армія знищила 94 місця скупчення військ ворога і 19 складів боєприпасів.

За 7 днів було уражено:

  • 94 місця скупчення військ;
  • 22 зенітно-ракетних комплекси;
  • 19 складів боєприпасів;
  • 7 командних пунктів.

Також у міністерстві наголосили, що завдяки наступу на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках за минулий тиждень вдалося звільнити 37 кв. км.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника та 5 його артилерійських засобів на вогневих позиціях.

 

Станом на ранок 3 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 230260 (+600) осіб,
  • танків - 4057 (+5),
  • бойових броньованих машин - 7899 (+11),
  • артилерійських систем – 4220 (+32),
  • РСЗВ – 641 (+4),
  • засобів ППО - 391 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 309 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3573 (+16),
  • крилатих ракет - 1264 (+3),
  • кораблів /катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6834 (+18),
  • спеціальної техніки - 590 (+7).

 

  • Глава Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер заявив, що контрнаступ України проти російських військ є складним через наземні міни та інші перешкоди, але українські війська мають рацію, коли діють обережно.

«Контрнаступ – це складно… Люди не повинні думати, що це легка прогулянка. Це ніколи не буде так… Це надзвичайно складна операція такого типу, і я думаю, що те, як вони її проводять, заслуговує на похвалу».

За словами адмірала, українські сили не повинні зазнавати тиску чи критики за те, що вони не просуваються швидше.  

  • У ході бойових дій на Донбасі українські захисники ліквідували командира кадировського спецзагону «Ахмат» Євгена Писаренка. Про це повідомляють російські пропагандисти. Наразі подробиці невідомі, однак смерть підтвердили кілька джерел.
  • Аналітики Інституту вивченні війни (ISW) на основі аналізу даних різних джерел зазначають, що Сили оборони 2 липня здійснювали контрнаступ на шести ділянках фронту, на деяких досягли успіхів.

Також, на думку фахівців, цілком ймовірно, що Міністерство оборони росії прагне цензурувати деяких пов'язаних з Кремлем блогерів через побоювання, що вони можуть викрити російські військові невдачі перед Путіним під час щомісячних робочих груп «військових» блогерів, що проводяться в Кремлі.

У звіті зазначають, що путін може вирішити продовжити заспокоювати спільноту «військових» блогерів і зробити російське МО цапом-відбувайлом за військові невдачі в Україні, що є набагато простішим завданням.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN заявив, що кінцевою метою України на чолі з ним є деокупація Криму і лише тоді це буде означати, що війна закінчилась, а «мир» без Криму Зеленський не вважатиме «перемогою».

«Ми не можемо уявити Україну без Криму. І поки Крим перебуває під російською окупацією, це означає лише одне: війна ще не закінчилася».

Також глава держави прокоментував заколот вагнерівців у Росії й заявив, що реакція російського диктатора була слабкою.

«Ми бачимо реакцію Путіна. Вона слабка. По-перше, ми бачимо, що він не все контролює. Просування «Вагнера» вглиб росії та захоплення певних регіонів показує, як легко це зробити. Путін не контролює ситуацію в регіонах. Уся та вертикаль влади, яку він мав раніше, просто руйнується».

  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг оголосила про скасування рішення щодо підвищення тарифів на водопостачання. Це сталося після критики з боку Президента Володимира Зеленського, який заявив про несправедливість рішення.

«Регулятор розпочинає консультації з Кабміном та всіма зацікавленими сторонами задля напрацювання справедливого соціального рішення, яке зможе забезпечити додаткові фінансові ресурси з Державного бюджету або інші компенсаторні механізми для покриття витрат водоканалів».

  • В Офісі Президента заявили, що рішення про візит Володимира Зеленського на саміт НАТО у Вільнюсі ще не ухвалене, усе буде залежати від ситуації на полі бою.

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі (Литва) вже наступного тижня, 11-12 липня.

  • Попри війну українські виші залишаються у світових рейтингах на престижних позиціях. Так, 11 українських вишів потрапили до авторитетного рейтингу університетів QS World University Rankings 2024.

Найбільше балів серед усіх українських вишів набрав Київський національний університет імені Тараса Шевченка, опинившись на 681-690 позиціях.

На другому місці опинився Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (691-700), а на третьому – Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського (731-740).

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Один із головних пропагандистів рф Дмітрій Кісєльов у прямому ефірі заявив, що ПВК «Вагнер» отримала з держбюджету 858 млрд рублів, а компанія Пригожина «Конкорд» - ще 845 млрд. Тобто загалом ідеться про суму, що в 100 разів вища, ніж озвучив минулого тижня путін, - 1,7 трлн рублів.

Фактично пропагандисти відверто кажуть, що з грошей платників податків путінський режим платив незаконній приватній компанії колосальні суми на ведення війни. Так, наприклад, за рік із держбюджету рф на сферу охорони здоров’я в усій країні витрачається менше коштів – тільки 1,5 трлн рублів.

  • Видобуток газу в росії обвалився рекордно в історії. Спробувавши заморозити Європу, Кремль «відморозив» собі газову промисловість: обсяги видобутку порівняно з довоєнними впали на 24%.
  • Росія відмовилася від вимоги до НАТО «забиратися» до кордонів 1997 року.

У січні 2022 МЗС рф вимагало: «НАТО треба збирати манатки».

Сьогодні ж Дмітрій Медведєв заявив: «Ми ніколи не намагалися стримувати НАТО».

Потроху російське керівництво переходить на стадію прийняття ситуації й усвідомлення своєї близької поразки в Україні, хоча ще продовжує погрожувати світові ядерною зброєю, хоча вже не так активно, як восени минулого року.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України, який розмістився на базі Агентства ЄС з питань співпраці у сфері кримінальної юстиції (Євроюст).

Центр стане структурою для підтримки поточних і майбутніх розслідувань злочинів росії та сприятиме обміну та аналізу доказів, зібраних із початку агресії.

Центр створений за підтримки Єврокомісії. Там працюватимуть обрані прокурори, які вже беруть участь у Спільній слідчій групі, з якою Центр пов’язаний у своїй діяльності.

«Експерти-учасники зможуть щодня працювати разом, швидко обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію. Євроюст надаватиме оперативну юридичну, фінансову та матеріально-технічну підтримку, зокрема, для збереження, зберігання та аналізу доказів», — вказують у Єврокомісії.

Експерти вважають, що запуск Центру – це важливий крок до створення спецтрибуналу для росії.

  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував передання Україні бойових танків Leopard 1A5 у співпраці з Данією найближчим часом.

«Перше постачання зброї Німеччиною державі, що воює! Сьогодні Німеччина надає Україні другу за обсягом військову допомогу в плані постачання обладнання, якщо говорити про пряму фінансову допомогу або допомогу в межах ЄС».

Також голова німецького Міноборони нагадав про участь Німеччини в підготовці українських ЗСУ та ухвалення першої в історії країни Стратегії національної безпеки.

«Десятки бойових танків Leopard 1A5, наданих Німеччиною та Данією, прибудуть в Україну в найближчі тижні».

  • Міністр закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассіс оголосив про скерування додаткових 5,5 мільйона швейцарських франків (5,63 мільйона євро) на реконструкцію та переобладнання українських шкіл.

Фінансування надаватиметься в межах проекту «Децентралізація для покращення демократичної освіти» (DECIDE) для відновлення близько 30 шкіл в областях, що безпосередньо постраждали від бойових дій –  Чернігівській, Одеській та Полтавській.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему