1 Липня 2023
Новини

1 липня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

1 липня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

В Україні  1 липня  вшановують пам'ять мучеників Леонтія, Іпатія та Феодула.

Яке сьогодні, 1 липня, церковне свято

1 липня в церковному календарі — день пам’яті мучеників Леонтія, Іпатія та Феодула. Жили ці святі в I столітті нашої ери і були військовими в римському війську. Святий Леонтій за доблесну службу навіть був призначений на керівну посаду — він очолив імператорське військо в місті Триполі. Леонтій був благочестивим і добрим, люди дуже любити його за щедрість.

У Триполі начальником був Веспасіан, який жорстоко ставився до християн. Щоб схопили Леонтія, туди вирушив сенатор Адріан із майбутнім мучеником Іпатієм. Іпатій у дорозі сильно захворів і побачив уві сні ангела, який наказав чоловікові звернутися з молитвою до Бога. Прокинувшись, Іпатій разом із загоном тричі помолився, і недуга одразу відійшла. Увірував тоді чоловік у Христа, а разом з ним і молодий воїн на ім'я Феодул. Пішли вони таємно шукати Леонтія.

Дійшли вони до міста, і зустрів їх незнайомець, який запропонував залишитися в нього з ночівлею. Пізніше вони з'ясували, що це був Леонтій. Почали вони вмовляти розповісти їм про Бога. А після цього ще й захотіли отримати хрещення.

До міста дійшов і загін на чолі з сенатором Адріаном. Дізнався він, що Феодул з Іпатієм прийняли християнство, розгнівався і наказав публічно відмовитися від Бога. Але вони не погодилися. Вбили їх після жорстоких катувань разом із Леонтієм.

Читайте також

Що не можна робити в цей день

  • Не можна цього дня витрачати багато грошей.
  • Заборонено лаятися, сперечатися, сваритися.
  • Не дозволяйте собі лінуватися.

Народні прикмети і традиції на 1 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: немає роси вранці — чекайте на дощовий день;
  • дуже спекотно навіть вранці — буде ясний день;
  • багато опадів — на сніжну зиму;
  • вранішній туман — до спекотної погоди після полудня;
  • латаття пізно вранці прокинулося і ледь піднімається над водою — після обіду піде дощ.

1 липня в народі вважався днем Ярила — бога Сонця. Зображали його зазвичай із колосками, і уособлював він відродження після зими. В давнину цього дня влаштовували ярмарку та "ярилові" ігрища. Свято супроводжувалося танцями та співами. Вірили, якщо 1 липня вмитися росою з сінокоса, можна стати здоровішими і гарнішими.

Як назвати дитину, яка народилася 1 липня

Які сьогодні іменини: Олександр, Василь, Віктор, Леонтій, Сергій.

Талісманом людини, народженої 1 липня, є чароїт. Здавна вважався унікальним каменем. Чароїт допомагає зняти розумову напруженість, посилити імунітет організму.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, який сьогодні день, яке сьогодні свято, день ангела
В тему

Останні матеріали