30 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 30 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 30 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 492 доба повномасштабного російського вторгнення в Україну з метою знищити наш народ.

  • Сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши 4 зенітні керовані ракети із ЗРК С-300 та 13 іранських ударних БпЛА Shahed-136/131 по військових та інфраструктурних об’єктах у Запорізькій області. Силами ППО знищено 10 із 13 ударних БпЛА типу Shahed-136/131.

Загалом, протягом доби противник завдав 8 ракетних та 34 авіаційних удари, здійснив 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є жертви серед мирного населення, пошкоджено понад 20 цивільних житлових будинків та навчально-виховний комплекс.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулося 18 бойових зіткнень.
  • Українське командування повідомляє, що наші бійці мали частковий успіх та закріплюються на кількох напрямках у Запорізькій та Донецькій областях.

Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Також на флангах міста Бахмут наші захисники продовжують чинити тиск на противника, вибивають з раніше захоплених позицій. Мають успіх і закріплюються. Ворог чинить спротив та зазнає великих втрат. Тривають важкі бої.

  • Стратком ЗСУ сьогодні підтвердив завдання ракетного удару по окупантах на аеродромі в окупованому Бердянську, та заявив про ураження штабу та складів з паливно-мастильними матеріалами.

Близько 9:30 ранку ракети вдарили по аеропорту Бердянська, що використовувався окупантами в якості місця дислокації ударних гелікоптерів.

Місцеві жителі повідомили про 11 вибухів, а також пожежу та стовпи диму в районі аеропорту. Також було чутно звуки вторинних детонацій.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупаційні війська продовжують вбивати один одного на полі бою. Так, у населеному пункті Сергіївка Херсонської області після проведення чергової ротації на позиціях із 15 червня по теперішній час в одному з підрозділів 5 армії східного воєнного округу рф підірвалося до 10 військовослужбовців противника на мінах, які встановлено попередньою ротацією.

Водночас російські окупанти продовжують мародерство та використання цивільної медичної інфраструктури тимчасово окупованих населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям. У населеному пункті Новопсков Луганської області російські військовослужбовці завантажили на військові автомобілі меблі з пологового будинку та вивезли у невідомому напрямку, а сам пологовий будинок загарбники облаштовують під польовий шпиталь.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу противника та 1 - по зенітно-ракетному комплексу ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 3 склади боєприпасів, 24 артилерійських засоби на вогневих позиціях та станцію РЕБ окупантів.

 

Станом на ранок 29 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 228 340 (+560)осіб,
  • танків - 4 041 (+3),
  • бойових броньованих машин − 7 863 (+6),
  • артилерійських систем − 4 127 (+11),
  • РСЗВ − 630 (+3),
  • засобів ППО − 389 (+1),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 308,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 519 (+6),
  • крилатих ракет − 1 261,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 785 (+5),
  • спеціальної техніки - 569.

 

  • На думку української розвідки, серед наслідків заколоту ПВК «Вагнер» для України є значущими компрометація російського керівництва і те, що підлеглі Пригожина більше не воюватимуть проти нашої держави.

«Ми отримали компрометацію російського керівництва. В черговий раз зруйновано міф про непохитність російського режиму. Було нанесено втрати військово-космічним силам рф. А ще – ПВК «Вагнер» більше не братиме участь у бойових діях на території України. А це найефективніший підрозділ рф, який умів досягати успіху за будь-яку ціну», – наголосив керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов.

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання. Народні депутати розглянули такі законопроекти:

№8139-д (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України

№8176 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України

Документи №8139-д і №8176 пропонують звільнення від зборів суден для рятувальних операцій.

№9440

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо роботи комітетів Верховної Ради України

Документ передбачає можливість Комітетам ВРУ збиратися онлайн після завершення карантину.

№8401

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану

Документ вносить зміни до Податкового кодексу щодо скасування «2% податку ФОП».

№8290

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва

Документ вдосконалює державне регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва й наближає наше законодавство до європейських норм.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача щодо ситуації на полі бою та загроз з боку Білорусі.

Глава держави заслухав доповіді військового командування, а також розвідки – щодо ситуації на кордоні з Білоруссю.

«Доповіді командувачів Залужного, Сирського, Тарнавського, Наєва. Ситуація на полі бою, рух уперед. Посилення наших операцій додатковими артсистемами та снарядами. Окрема доповідь ГУР, СЗР, СБУ та ДПСУ по ситуації в Білорусі. Тримаємо її на постійному контролі».

За результатами засідання Ставки Президент доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та командувачу «Півночі» Сергію Наєву виконати комплекс заходів із підсилення цього напрямку.

  • Україна та інші учасники міжнародної координаційної групи подають до Міжнародного суду ООН позов проти Ірану за збиття літака рейсу PS752.

Координаційна група має намір продовжувати колективні зусилля, щоб забезпечити притягнення Ірану до відповідальності за незаконне збиття рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» шляхом якнайшвидшого передання спору до Міжнародного суду ООН.

  • Кожне міністерство України має представити дорожню карту реалізації української доктрини, яку представив президент Володимир Зеленський.

Запропоновані орієнтири та елементи нової української доктрини співзвучні з багатьма проектами, які уряд визначив пріоритетними цього року.

Усі напрацювання міністерств мають бути доступні для публічного ознайомлення, обговорення та дискусії.

  • Нацбанк розширює перелік винятків із чинних обмежень з метою подальшої стабілізації ситуації з обміном готівкової іноземної валюти.

Так, НБУ з 1 липня 2023 року дав змогу небанківським фінансовим установам знімати без обмежень за сумою національну та іноземну валюту з їхніх рахунків у банках для підкріплення готівкою власних кас або кас відокремлених підрозділів.

Це сприятиме розширенню пропозиції іноземної валюти на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати іноземну валюту громадяни.

  • Президент Володимир Зеленський підписав закон про доплати та відпустки військовим.

Основна задача документа – військовослужбовцям щомісячно виплачується додаткова винагорода у 30-100 тис. грн. Доплата виплачується на умовах, у розмірах та в порядку, встановлених Кабміном.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путінське оточення та їхні холуї поспішають перекрити своїми заявами очевидний факт: 24 червня луснув міф про «обожнюваного народом» путіна. Люди в Ростові вітали найманців-«вагнерівців», а силовики нічого не змогли зробити, щоби бойовики не зайшли в місто.

Цьому є сотні відео й фото підтверджень.

Водночас губернатор Ростовської області Голубєв тепер заявляє про те, підтримка 24 червня ПВК «Вагнер» є нібито «інсинуацією», а обнімалися з найманцями тільки переодягнені такі ж найманці.

  • Чим бідніше живуть росіяни, тим більше платить влада тим, хто має захищати її від згуртованості народу проти путіна.

Як стало відомо, влада підвищує на 20-50 тисяч рублів зарплати співробітникам полку МВС, який займається розгоном акцій протесту в Москві.

На лікарів, учителів, пенсіонерів, людей з інвалідністю та інших незахищених категорій громадян у російської влади грошей нема.

  • 29 червня російський рубль обвалився стосовно долара через страх внутрішньополітичного ризику після невдалого заколоту Пригожина.

Як інформує Reuters, рубль опустився до 87,47, це найнижча позиція з 29 березня 2022 року.

Російська валюта знецінилася на 0,7% до 94,94 проти євро і на 0,8% проти юаня до 11,98.

Експерти кажуть, що спроба заколоту Пригожина уразила ринки й поставила під сумнів владу диктатора путіна.

Рубль втратив важливий фактор підтримки 28 червня, коли закінчився податковий період у кінці місяця, як експортери зазвичай обмінюють свої доходи в іноземній валюті на місцеву для сплати податків.

  • За підсумками травня заборгованість росіян за іпотекою склала рекордні 15,1 трильйона рублів (близько $170 мільярдів за поточним курсом).

Темп приросту заборгованості у травні прискорився до 2,3% порівняно із квітнем.

Згідно даними Центробанку рф, у травні російські банки видали 157,8 тис. іпотечних кредитів у рублях на загальну суму 580,5 млрд руб. У структурі споживчого портфеля кредитів заборгованість за іпотекою становить 52,2%.

  • Російський газовий монополіст «Газпром» вирішив не оголошувати та не виплачувати фінальні дивіденди за 2022 рік.

Чистий прибуток «Газпрому» за 2022 рік знизився на 41% - до 1,226 трлн рублів (у 2021 році - 2,093 трлн рублів). Згідно з цим, компанія повинна була виплатити близько 613 млрд рублів дивідендів.

Аналітики пояснюють рішення монополіста не виплачувати дивіденди за підсумками 2022 року тим, що «звіт за МСФЗ виявився відчутно гіршим за очікування», а «перспективи 2023 року виглядають дедалі гіршими».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Глави держав та урядів ЄС, які у Брюсселі розпочали дводенну зустріч у форматі Європейської Ради, ухвалили резолюцію, в якій підтвердили непохитну підтримку України у боротьбі проти російської загарбницької війни.

«Європейський Союз підтверджує рішуче засудження російської агресивної війни проти України, яка є показовим порушенням Хартії ООН, та знову наголошує на непохитній підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також її законного права на самооборону проти російської агресії».

  • Лідери держав-членів ЄС на саміті, що тривав у четвер і п’ятницю, узгодили принципи відносин із Китаєм, у яких зокрема закликали його вплинути на росію в контексті повномасштабної війни в Україні.

Як зауважують лідери ЄС, Китай як постійний член Ради безпеки ООН «несе особливу відповідальність» за підтримання міжнародного порядку, заснованого на правилах, Статуті ООН та міжнародному праві.

«Європейська рада закликає Китай чинити тиск на росію, щоб вона припинила свою агресивну війну і негайно, повністю і беззастережно вивела свої війська з України».

  • За інформацією агенції Bloomberg, лідери держав-членів ЄС підтримали план використання заморожених активів Центробанку росії на користь України, що передбачає стягнення з них податку на прибуток.

За оцінками, цей прибуток може становити близько трьох мільярдів євро на рік.

ЄС планує заручитись підтримкою країн «Групи семи» в цьому питанні. За даними Bloomberg, Брюссель уже вів переговори з Вашингтоном, і дискусії продовжаться в найближчі дні й тижні, а Британія раніше підтримала план використання прибутків.

Більш детальну пропозицію Європейська комісія готується представити до кінця літа.

  • Лідери ЄС вирішили ще на шість місяців продовжити економічні санкції, запроваджені у зв’язку з агресивною війною рф проти України.
  • Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги.

До нової партії допомоги увійшли:

  • радіолокаційна станція повітряного спостереження TRML-4D,
  • три мостоукладальні машини Biber,
  • мобільна система розмінування,
  • дві машини прикордонної охорони,
  • 16 ваговозів Zetros.

Система TRML-4D використовує новітню радіолокаційну технологію, що може виявляти, відстежувати й класифікувати різні типи повітряних цілей, зосереджуючись на малих, швидких і низьколітаючих і/або маневруючих крилатих ракетах і літаках, а також вертольотах, що зависають у повітрі.

Система забезпечує швидке виявлення і супроводження близько 1500 цілей в радіусі до 250 кілометрів.

  • Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила виділення Україні кредиту у розмірі 1,5 мільярда доларів під гарантії уряду Японії.
  • Рада директорів МВФ завершила перший перегляд програми розширеного фінансування в рамках механізму розширеного фінансування (EFF) для України – наша держава отримає близько 890 млн дол. США, які спрямують на бюджетну підтримку.
  • Британія оголосила про заборону особам і компаніям, пов’язаним із Кремлем, на доступ до британської юридичної експертизи.

Тепер британські юристи не зможуть консультувати російські компанії щодо певних бізнес-угод. Це останній крок, спрямований на економічне відрізання Москви. росія дуже залежить від західних країн щодо юридичної експертизи.

  • У тайванському місті Чжанхуа благодійники оголосили про масштабний гуманітарний вантаж для України. Ідеться про 48 автомобілів, зокрема понад 20 автівок швидкої допомоги, щонайменше 6 пожежних машин та ще кілька десятків джипів і мінібусів для потреб українських захисників на фронті.

Ініціатором проекту став тайванський підприємець Бай Саньжун, його підтримали державні установи по всій країні, зокрема міністерство охорони здоров'я, регіональні відділки поліції та митниці.

Очікується, що вантаж вирушить до України морем вже у середині липня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему