29 Червня 2023
Новини

«Вагнерівці» в білорусі: в Польщі посилюють східний кордон

«Вагнерівці» в білорусі: в Польщі посилюють східний кордон
Східний кордон Польщі посилять через присутність представників приватної військової компанії «Вагнер» у білорусі.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський, пише hromadske, з посиланням на RMF24 та Wprost.

Під «посиленням» мається на увазі збільшення чисельності військових, які постійно перебуватимуть на кордоні, а також збільшення кількості різноманітних перешкод та укріплень, які мають захищати кордон у разі нападу на нього.

«Ми маємо, принаймні потенційно, нову ситуацію в білорусі — присутність групи "Вагнера". Згідно з даними, які ми зараз маємо, там буде приблизно 8000 солдатів», — сказав він.

За словами прем'єра, ця ситуація є небезпечною для України, також потенційно небезпечною для Литви і може бути небезпечною для Польщі.

«Це… може означати нову фазу гібридної війни, фазу набагато складнішу, ніж та, з якою ми мали справу досі», — заявив Качинський.

Він додав, що хоча немає впевненості, що Польща зазнає нападу, «політика безпеки за своєю природою спрямована на найгірші сценарії». Керуючись цим принципом, треба було ухвалити таке рішення, резюмував Качинський.

Нагадаємо, після невдалої спроби заколоту власника ПВК «Вагнер» євгена пригожина кремль вирішив відправити до білорусі. Про це домовився самопроголошений білоруський президент олександр лукашенко. У кремлі обіцяли, що кримінальне провадження стосовно пригожина припинять, а «вагнерівців» влада не переслідуватиме за спробу заколоту.

27 червня лукашенко стверджував, що пригожин уже в білорусі. Водночас речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заперечив інформацію про те, що в білорусі почали будівництво таборів для розміщення бойовиків ПВК «Вагнер». Появи угруповання «вагнерівців» на території білорусі також не зафіксували, сказав Демченко в коментарі «Українській правді».

Сам лукашенко каже, що в білорусі таборів для ПВК «Вагнер» не будують і загони пригожина залишаються в окупованій Луганській області. А втім, якщо вони захочуть, у білорусі їм можуть виділити територію покинутої військової частини, стверджує він.

Президент Польщі Анджей Дуда назвав «негативним сигналом» відправлення євгена пригожина до білорусі та перспективу передислокування туди бойовиків ПВК «Вагнер». Латвія і Литва закликали НАТО зміцнити свої східні кордони.

А ось президент України Володимир Зеленський вважає, що контингент «Вагнера», який може передислокуватися до білорусі після спроби заколоту в росії, не здатний серйозно загрожувати Україні з півночі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, білорусь, війна з Росією
В тему