28 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 28 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 28 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 490 день повномасштабної війни, яку розв’язала росія, намагаючись знищити наш народ і нашу державу.

  • рф продовжує вбивати мирне населення України й надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору.

Сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового удару іранськими ударними БпЛА типу Shahed. Протиповітряна оборона знищила шість дронів-камікадзе.

Крім того, протягом доби противник завдав 2 ракетних та 44 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось близько 20 бойових зіткнень.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков відкинув сумніви в успіху літнього контрнаступу й натякнув, що нещодавні скромні здобутки – лише «прев’ю» до набагато більшого наступу.

Він заявив, що деокупація групи сіл впродовж останніх тижнів була «не головною подією» в запланованому наступі.

Міністр підтвердив, що основні військові резерви України, включаючи більшість бригад, які нещодавно пройшли навчання на заході і оснащені сучасними танками і бронемашинами НАТО, ще не були задіяні в операції.

За словами Резнікова, українська армія продовжує завдавати великих втрат російським військам, їхня «деградація» є інструментом, а звільнення українських земель – метою.

Міністр заявив, що українські війська досягли певних успіхів, які Генеральний штаб не розголошує, щоб не наражати на небезпеку війська.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, через спалах вірусних хвороб окупанти були вимушені розпочати заходи зі стабілізації санітарно-епідеміологічної ситуації у низці населених пунктів тимчасово захопленої території Херсонської області, які постраждали через підрив Каховської ГЕС. Загарбники задіяли працівників комунальних служб для розбирання завалів та збору загиблих внаслідок повені. У результаті пошуково-відновлювальних робіт лише 24-25 червня цього року було знайдено понад 60 тіл. Щоб приховати реальну кількість жертв, командуванням російських окупаційних військ було прийнято рішення про поховання загиблих у братських могилах без забору зразків ДНК та встановлення будь-яких позначок на місці поховання.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу противника, 5 - по зенітно-ракетних комплексах та 1 - по пункту управління ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили склад боєприпасів, 11 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 3 засоби протиповітряної оборони та станцію РЕБ противника.

 

Станом на ранок 28 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 227100 (+930) осіб,
  • танків - 4 036,
  • бойових броньованих машин – 7 847 (+13),
  • артилерійських систем – 4 089 (+6),
  • РСЗВ – 627 (+1),
  • засоби ППО - 387 (+1),
  • літаків – 314,
  • гелікоптерів – 308,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3 499 (+7),
  • крилаті ракети - 1 261,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6 774 (+2),
  • спеціальна техніка - 563 (+6).

 

  • Британська розвідка зазначає, що удари по мостах під Чонгаром на в’їзді Крим суттєво ускладнили логістику для російських військ.

Аналітики відзначають, що це найкоротший шлях від Джанкою, важливого логістичного вузла в окупованому Криму, та сектором на півдні Запорізької області, одним з напрямків активних контрнаступальних дій ЗСУ.

«Тимчасове перекриття цього маршруту змусило життєво важливі для рф логістичні конвої їхати до фронту на 50% довше через альтернативні маршрути. Є повідомлення про те, що російська влада майже точно спорудила заміну у вигляді понтонної переправи протягом лише доби після атаки. З високою ймовірністю, вона лише для військового транспорту».

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання. До Ради прибув Президент України Володимир Зеленський, який виступив із трибуни.

У День Конституції глава держави запропонував до загальнонаціонального обговорення основні орієнтири майбутньої української доктрини.

«Нам потрібне спільне бачення того, якою бути Україні після перемоги. Давайте разом визначимо пріоритети для України після нашої перемоги».

Він зауважив, що п'ять основних орієнтирів для української доктрини для обговорення є такими: філософія перемоги України, глобальність української безпеки, політика героїв, політика справедливості і трансформації за 10 років».

Також Володимир Зеленський анонсував запровадження політики Героїв в Україні.

«Наша держава потребує нових принципів вдячності усім, хто боровся на війні за свободу і незалежність України. Безцінний досвід українських воїнів має ефективно використовуватися у процесі гарантування світової безпеки. Звучить це загально, але розшифровується на конкретні елементи політики Героїв, яку я пропоную для української доктрини».

Він окреслив десять пунктів впровадження політики Героїв.

 

Народні депутати сьогодні ухвалили такі законопроекти:

№9342

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану

Документ передбачає щомісячну додаткову виплату військовим від 30 000 до 100 000 грн за участь у боях; тяжко пораненим на час лікування, полоненим та зниклим безвісти - додатково 100 000 грн; пораненим, які зараховані у розпорядження відповідного командира, - додатково 20 100 грн; інструкторам – від 15 000 до 30 000 грн;  строковикам – 6 000 грн, а курсантам – 2 350 грн.

Також законопроект збільшує щорічну відпустку для військових з 10 до 30 днів.

№9430

Постанова Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до учасників Саміту Організації Північноатлантичного договору (НАТО) у Вільнюсі (Литовська Республіка) 11 липня 2023 року

Парламент закликав надати Україні чіткий алгоритм нашого вступу в НАТО.

№9429

Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Міжнародного агентства з атомної енергії, Європейського Союзу, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Організації Північноатлантичного договору, Ради Європи та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів іноземних держав щодо запобігання ядерній катастрофі на Запорізькій атомній електростанції та протидії ядерному шантажу російської федерації, держави – ядерного терориста

Депутати закликали світ запобігти ядерній катастрофі на ЗАЕС та протидіяти ядерному шантажу РФ.

№9238

Закон України про внесення змін до статті 29 Закону України "Про дорожній рух" щодо надання дозволу військовослужбовцям у період дії правового режиму воєнного стану використовувати у дорожньому русі транспортні засоби з правим розташуванням керма

Документ надає дозвіл на облік і використання у військах автомобілів з правим розташуванням керма, яких зараз дуже багато завдяки волонтерам і допомозі з-за кордону.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський привітав українців із Днем Конституції й наголосив, що нині громадяни нашої держави ціною власних життів і самопожертви у війні з російськими загарбниками виборюють права і свободи, закріплені в Основному Законі.

«Жоден українець більше ніколи не сприйматиме закарбовані в ній права та свободи як щось дане нам зверху. Вони сьогодні виборюються у важкій боротьбі самопожертвою та життями».

«Наша Україна. Суверенна. Незалежна. Демократична. Правова. Була, є і буде. Слава Україні!»

  • До Києва з неоголошеним візитом прибув президент Литви Гітанас Науседа. Він повідомив, що його приїзд в Україну перед Вільнюським самітом відбувається з головним меседжем: «Місце України - в НАТО».
  • Також з неоголошеним візитом до Києва прибув Президент Польщі Анджей Дуда. В Україні він проведе переговори з Володимиром Зеленським, зокрема, з питань загрози здійснення росіянами теракту на Запорізькій АЕС і підготовки до саміту НАТО у Вільнюсі.
  • Представники НАЗК, ДБР, СБУ, Нацполіція та ЗСУ перевірять керівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на доброчесність та ефективність виконання службових обов’язків.

Робоча група створена, вона включає силовий блок, які будуть перевіряти свої питання – від моніторингу способу життя керівництва ТЦК до порушення чинного законодавства. Крім того, створена група від ЗСУ, яка буде аналізувати виконання завдань, яка буде приймати відповідну інформацію від людей, аналізувати її.

Перевірка правоохоронців визначить, наскільки декларація воєнкомів відповідає їх реальному способу життя, а перевірка ЗСУ – на скільки якісно він виконує свої посадові обов’язки, чи є скарги на роботу комісаріатів. Після аналізу отриманих даних будуть напрацьовані пропозиції керівництву держави щодо подальших кроків поліпшення робот ТЦК.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У міру того як війна з Україною затягується, кількість жертв множиться, а перспективи поразки стають дедалі реальнішими, усе більше росіян починають думати про те, що 24 лютого 2022 року путін припустився фатальної помилки.

Частка громадян, які б «скасували рішення» про вторгнення, якби мали можливість повернутися в минуле, досягла рекорду за весь час бойових дій, показало опитування Russian Field.

У червні 2023 року таку відповідь дали 35% респондентів проти 33% у грудні та 26-28% у перші місяці війни. Серед молоді помилкою війну взагалі вважає більшість — 57% з числа респондентів у віці 18-24 років.

  • Експерти проаналізували останній виступ путіна й заяву про те, що держава повністю забезпечувала ПВК «Вагнера», й нагадали, що раніше він мінімум двічі на офіційних заходах відхрещувався від найманців і заявляв, що держава їх не підтримує.

Тепер він вчергове сам зізнався у брехні, як це було неодноразово раніше, зокрема й у питанні окупації Криму та Донбасу.

Аналітики також порівняли річне фінансування вагнерівців, на яких, за словами путіна, з державного бюджету за останній рік витратили 196,4 млрд рублів. Це у рази більше, ніж річні бюджети цілих російських регіонів. Так, наприклад, Калмикія отримує 24,4 млрд руб, Інгушетія – 32 млрд руб, Чукотка - 42,8 млрд руб, Костромська обл. – 47 млрд руб.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні вартістю 500 млн доларів. На офіційному сайті Пентагону зазначається, що до пакета ввійшли:
  • додаткові боєприпаси для систем ППО Patriot;
  • зенітні комплекси Stinger;
  • додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем HIMARS;
  • обладнання для розмінування;
  • артилерійські снаряди;
  • 30 бойових машин піхоти Bradley;
  • 25 бронетранспортерів Stryker;
  • системи Javelin;
  • стрілецька зброя та понад 22 млн набоїв до стрілецької зброї і гранат;
  • тепловізійні системи та прилади нічного бачення.
  • Литва передасть Україні пускові установки ЗРК NASAMS, а також додаткові бронетранспортери та боєприпаси.

Запланований литовський пакет військової допомоги Україні включатиме 10 бронетранспортерів M113. Таким чином загальна кількість цих бронетранспортерів, переданих Литвою, сягне 72 одиниць.

Загалом на 2023 рік Литва замовила для України 12,5 млн боєприпасів, з яких 2,5 млн будуть передані найближчим часом.

Також найближчим часом будуть передані тисячі одиниць протитанкових боєприпасів для гранатометів.

  • У Парижі відбулася зустріч міністра закордонних справ Франції Катрін Колонна з її колегами з Латвії (Едгарс Рінкевичс), Литви (Габріелюс Ландсбергіс) та Естонії (Маргус Цахкна).

На спільній пресконференції міністри наголосили, що Україна на найближчому саміті НАТО у Вільнюсі має отримати чіткі та ясні гарантії щодо перспектив вступу до Альянсу. Вони також зазначили прогрес, якого українська держава досягла у питанні виконання умов щодо вступу до Євросоюзу.

  • МЗС Китаю відреагувало на заяву свого посла при ЄС Фу Цун, який не виключив підтримки Пекіном прагнення України відновити територіальну цілісність, повернувшись до кордонів станом на 1991 рік.

Речниця МЗС КНР заявила, що позиція Китаю щодо України «є послідовною і чіткою».

  • Президент США Джо Байден висловив переконання, що путін програє війну в Україні.

«Путін явно програє війну в Україні та програє війну вдома, і він став щось на кшталт вигнанця у всьому світі».

Водночас Байден зазначив, що поки що важко сказати, чи призвели події, пов'язані зі спробою заколоту голови ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, до послаблення влади путіна.

  • Парламент Хорватії ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.
  • Останнє опитування Reuters/Ipsos засвідчило, що переважна більшість американців продовжує підтримувати військову допомогу Україні, вважаючи, що вона засвідчує Китаю та іншим суперникам США бажання захищати їхні та союзницькі інтереси.

Свіже опитування зафіксувало «різке зростання» підтримки надання озброєння Україні. У травні його підтримували 46% респондентів, нині ж їхнє число зросло до 65%.

Зокрема за постачання американської зброї в Україні висловлюються 81% прихильників Демократичної партії, 56% – Республіканської та 57% незалежних.

Крім того, переважна більшість американців – 67% і 73% відповідно – більш схильні підтримати на президентських виборах у США наступного року кандидата, який продовжить військову допомогу Україні, а також кандидата, який підтримує НАТО.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему