7 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 7 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 7 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 469 доба боротьби українського народу проти російських окупантів.

  • Протягом доби противник завдав 28 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На превеликий жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби відбулось 21 бойове зіткнення.
  • У Міноборони заявили, що українські військові на Бахмутському напрямку перейшли від оборони до наступу. .

«За добу, що минула, маємо просування на різних ділянках Бахмутського напрямку від 200 до 1100 метрів».

Зокрема зазначається, що росіяни зараз перейшли до оборони, намагаючись утримати займані позиції. Вони стягують резерви на цей напрямок з глибини для захисту. При цьому «вагнерівці» досі залишаються подекуди у тилових підрозділах. Станом на зараз бойові дії ведуть десантно-штурмові загони регулярної армії рф.

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що захисники на бахмутському напрямку продовжують рух вперед по флангах.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, рф не переймається проблемами місцевого населення на захоплених територіях, здатна на будь-які злочини та масштабні руйнування. Так, після підриву російськими терористами греблі Каховської ГЕС, мешканці селища Козачі Лагері, які опинились у зоні підтоплення, не дочекались допомоги від окупаційної так званої влади та намагались самостійно виїхати з частково підтопленого населеного пункту. Проте, російські військовослужбовці, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, заблокували всі можливі шляхи виїзду та заборонили евакуацію.

Водночас у місті Гола Пристань окупанти виганяють власників двоповерхових будинків із помешкань та самі розташовуються в них. На дахах цих будівель загарбники облаштовують вогневі позиції.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Наші захисники знищили 4 ворожих розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси та 1 радіолокаційну станцію противника.

 

Станом на ранок 7 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 212030 (+880) осіб,
  • танків - 3873 (+13),
  • бойових броньованих машин - 7560 (+17),
  • артилерійських систем – 3640 (+37),
  • РСЗВ – 594 (+4),
  • засобів ППО - 352 (+1),
  • літаків – 314 (+1),
  • гелікоптерів – 299,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3219 (+7),
  • крилатих ракет - 1171,
  • кораблів/катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6349 (+17),
  • спеціальної техніки - 492 (+3).

 

  • Видання The New York Times, поговоривши з експертами, дійшло висновку, що найімовірнішою причиною руйнування дамби Каховської ГЕС є вибух зсередини.

За словами експертів, наявні докази вказують на те, що руйнування дамби спричинив вибух зсередини.

«Вибух у закритому просторі, коли вся його енергія спрямовується на конструкцію навколо, може завдати найбільшої шкоди. Навіть тоді, за словами експертів, для прориву дамби знадобилися б щонайменше сотні фунтів вибухівки. Зовнішня детонація бомби або ракети спрямовує на дамбу лише малу частину своєї сили, і для досягнення подібного ефекту знадобиться вибухівка у багато разів більшої потужності».

Навіть через пошкоджені раніше шлюзові затвори та високий рівень води, як підкреслює NYT, не очікувалося, що таку велику дамбу може розірвати на частини.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів селекторну нараду, головним питанням якої була ситуація з Каховською ГЕС.

За словами глави держави, доповідав новопризначений керівник штабу з подолання наслідків міністр МВС Ігор Клименко, який уже прибув на місце. У фокусі перебували евакуація людей, термінове забезпечення питною водою та довготривалі рішення для населених пунктів, які живилися з водосховища, а також оцінка збитків та екологічної шкоди.

«Евакуація на лівому березі повністю провалена окупантами. Будемо звертатися до міжнародних організацій», – повідомив Президент.

  • Україна передасть до Міжнародного кримінального суду (МКС) всю необхідну інформацію щодо підриву росіянами Каховської гідроелектростанції.

Як повідомив Офіс генерального прокурора, генпрокурор підписав та направив документ, у якому українська сторона надає Офісу прокурора МКС всю необхідну інформацію.

Наголошується, що наша держава готова співпрацювати з МКС та надавати всі необхідні докази, які збирають прокурори, для притягнення до відповідальності всіх винних у підриві Каховської ГЕС.

  • Кабінет Міністрів виділив 1,5 млрд грн для будівництва нових магістральних водопроводів.

Ідеться про водопроводи Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище, Марганець – Нікополь, Хортиця – Томаківка.

Це потрібно, щоб забезпечити Кривий Ріг, Нікополь та Марганець питною водою. Роботи розпочнуться просто зараз.

Також було вирішено виділити Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях майже 846 млн грн на забезпечення потреб регіонів у питній воді.

  • «Укроборонпром» уже запустив виробництво 82-мм мінометних мін, артилерійських 122-мм і 152-мм снарядів, а також танкових снарядів 125-мм. На сьогодні триває освоєння натовського калібру – 155-мм. Цей боєприпас важливий, оскільки наша армія насичується артилерійськими системами саме цього калібру.

На сьогодні підприємства концерну спільно з партнерами змогли вийти на позначку декілька десятків тисяч снарядів за місяць різних калібрів. Цього об’єму недостатньо, але з кожним місяцем спроможності «Укроборонпрому» з виробництва боєприпасів зростають.

  • Україна уклала з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) угоду про партнерство, яка започаткувала чотирирічну програму підтримки реформ і відбудови, а також допоможе нашій державі наблизитися до членства в організації та Європейському Союзі.

Програма була ухвалена в Парижі на засіданні Ради ОЕСР на рівні міністрів між генеральним секретарем організації Матіасом Корманном та прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, який долучився до заходу онлайн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський бізнес почав масово переходити «у тінь». Центробанк рф зафіксував сплеск реєстрацій компаній-одноденок.

Щодня реєструється близько 500 «технічних» компаній з метою уникнення податків.

Вихід бізнесу в тінь уже вдарив по бюджету, який зіткнувся з різким падінням надходжень податку на прибуток та податку на доходи фізичних осіб.

  • росії з кожним місяцем стає все складніше проводити фінансові операції на світових ринках.

Як стало відомо, вірменські, казахські та гонконзькі банки через ризик санкцій почали блокувати оплати за електроніку та комунікаційне обладнання від компаній із росії.

Останні два тижні такі випадки фіксуються все частіше. Експерти пов’язують такі дії із введенням десятого пакету санкцій США. Обмеження загрожують банкам, які співпрацюють із рф, та стосуються, зокрема, будь-якого надання коштів, товарів чи послуг на користь заблокованої особи або від такої особи.

Зараз російським компаніям доведеться ввозити компоненти, необхідні для виробництва комп'ютерів, серверів, систем зберігання даних та іншої техніки, під іншими міжнародними кодами.

  • Розв’язана росією війна дала поштовх серйозним геополітичним змінам. Через 15 місяців після вторгнення кількість європейців, які розглядають Москву як противника або суперника, зросла вдвічі в порівнянні з довоєнним часом.

Про це пише The Guardian із посиланням на результати опитування, проведеного Європейською Радою з міжнародних відносин (ECFR) у кількох країнах.

Опитування також показало, що переважна більшість виступає за те, щоб ЄС зміцнював свій оборонний потенціал, а не покладався на США.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що у США є достатньо коштів для того, щоб продовжувати виділення допомоги Україні до кінця фінансового року, який завершується восени.

Кірбі сказав, що коли адміністрації знадобляться додаткові кошти, вони звернуться до Конгресу.

Він також наголосив, що зараз Україна має підтримку обох партій і сподівається, що це триватиме й надалі.

  • Німецька оборонна компанія Rheinmetall відновить ще 20 бойових машин піхоти Marder для того, щоб передати їх Україні.

За попередньою інформацією, бойові машини мають бути доставлені до України до кінця липня.

  • Німеччина передала Україні черговий пакет військової допомоги, до якого серед іншого увійшли всюдиходи Bandvagn 206.

Згідно з повідомленням, Україна отримала 8 перших гусеничних всюдиходів. Також у поставку увійшло 2 000 боєприпасів до зенітних самохідних установок Gepard. У новому пакеті допомоги є 14 безпілотників VECTOR, 16 одиниць автотехніки, 3 антидронові системи, 2 вантажівки 8×6 HX81 зі змінним кузовом та 11 000 сухпайків.

Загалом Німеччина зобов’язалася поставити Україні 64 гусеничних всюдиходи Bandvagn 206 (BV206).

  • У відповідь на запит України ЄС мобілізує допомогу населенню, яке постраждало внаслідок підриву російськими окупантами дамби Каховської ГЕС та повені, що накрила населені пункти.

Євросоюз негайно спрямував допомогу через Механізм цивільного захисту ЄС.

Зазначається, що перші пропозиції допомоги надійшли від Німеччини, Австрії та Литви. Німеччина вже надала для України 5 000 мобільних фільтрів для води та 56 генераторів. Австрія – 20 цистерн для води та 10 насосів для відкачування забруднених вод. Обладнання вже доставлене в Україну. Литва й Німеччина запропонували обладнання для зведення притулків, включаючи намети, ліжка та ковдри.

  • Литва оголосила про плани відправити гуманітарну допомогу Україні через підрив Каховської ГЕС у Херсонській області.

«Ми розуміємо, що це дуже складна ситуація, і ми повинні зробити все можливе, щоб допомогти нашим друзям і братам в Україні», – сказала міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

Ідеться про передачу Україні 30 наметів, 240 розкладних ліжок і 50 тисяч євро фінансової допомоги.

Також країна готується до можливого збільшення кількості біженців з України.

  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу провів телефонну розмову з Володимиром Зеленським.

Під час розмови лідери обговорили, серед іншого, питання підриву Каховської дамби. Ердоган запропонував створити комісію за участю експертів воюючих сторін, ООН та міжнародного співтовариства, зокрема Туреччини, для детального розслідування вибуху.

Також Ердоган пообіцяв зробити все можливе в цьому напрямку й запропонував провести переговори за зразком «зернової угоди».

  • Верхня палата парламенту Швейцарії схвалила поправку, яка дасть змогу реекспортувати зброю в Україну.

Згідно з поправкою, країни-покупці швейцарської зброї все одно повинні будуть підписати декларацію про заборону реекспорту, однак її термін може бути обмежений до 5 років. Реекспорт буде можливий лише для країн призначення, які не порушують права людини і не використовують зброю проти цивільного населення.

  • Уряд Австрії оголосив про надання 1 млн євро Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) на підтримку діяльності з ядерної безпеки в Україні.

«Російська рулетка з безпекою українських атомних електростанцій має нарешті закінчитися... Незалежна й неупереджена робота МАГАТЕ на місцях і її присутність на атомних електростанціях є одночасно системою раннього попередження і убезпеченням життів», – наголосив міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг.

  • У Білому домі прокоментували заяви міністра закордонних справ рф Сергєя Лаврова, який стверджував, що передача винищувачів F-16 Україні призведе до подальшої ескалації.

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив: «Я хотів би сказати міністру Лаврову: якщо ви стурбовані українським військовим потенціалом, то вам слід забрати свої війська і покинути Україну».

За словами Кірбі, F-16 будуть надані в рамках довгострокових оборонних потреб України. Йдеться про те, щоб допомогти Україні забезпечити потреби для самозахисту.

Лавров раніше заявив, що Захід нібито готується до того, аби продовжувати ескалацію війни. Зокрема, він стверджував, що одна з модифікацій F-16 здатна нести ядерну зброю.

Кірбі у відповідь заявив, що це не США «розкидаються безрозсудною ядерною риторикою, а такі люди, як міністр закордонних справ Лавров, президент путін, а також речник путіна Пєсков».

  • Британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі запевнив, що Британію не зупинить «брязкання зброєю» з боку росії, яка погрожує через постачання західної зброї в Україну.

«Ми ухвалили свідоме рішення, що не можемо дозволити ескалації риторики або брязкання зброєю з боку владіміра путіна чи Кремля утримати нас від правильних дій».

Клеверлі додав, що з успіхами України на полі бою Кремль буде «регулярніше й гучніше» обурюватись, і до цього потрібно бути готовим.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему