6 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 6 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 6 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 468 день широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

  • Протягом доби противник завдав 35 ракетних ударів, із застосуванням крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555. Усі ракети було знищено силами та засобами ППО Повітряних Сил ЗСУ. Також ворог завдав 30 авіаційних ударів та здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є жертви серед цивільного населення, пошкоджено житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби відбулося 28 бойових зіткнень.
  • Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що знищення ворога триває, Сили оборони рухаються вперед на Бахмутському напрямку.
  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, російські окупаційні війська продовжують зазнавати втрат на полі бою. У ворога на всіх напрямках, через велику кількість поранених, не вистачає медичного персоналу. Тому противник почав залучати студентів з медичних вузів рф до роботи у прифронтових військових медичних установах різного типу. Зокрема, до Токмака Запорізької області на двадцятиденний термін прибули студенти з медичних вузів росії для проходження медичного стажування в бойових підрозділах.

Також російські окупанти продовжують використовувати інфраструктуру тимчасово захоплених населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям. Нещодавно, в населеному пункті Олексіївка Херсонської області на території місцевої школи загарбники облаштували польовий шпиталь. Там перебуває близько 25 військовослужбовців медичного персоналу для лікування окупантів з пораненнями різного ступеня важкості.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 9 пунктів управління, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс, 14 артилерійських підрозділів противника на вогневих позиціях та 16 інших важливих цілей ворога.

 

Станом на ранок 6 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 211 150 (+800) осіб,
  • танків - 3860 (+12),
  • бойових броньованих машин − 7543 (+20),
  • артилерійських систем − 3603 (+36),
  • РСЗВ − 590 (+6),
  • засобів ППО − 351 (+2),
  • літаків − 313,
  • гелікоптерів − 299 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3212 (+23),
  • крилатих ракет − 1171 (+35),
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6332 (+20),
  • спеціальної техніки − 489 (+5).

 

  • Британська розвідка повідомляє, що протягом травня росія запустила по Україні понад 300 іранських дронів-камікадзе серії Shahed. Це найінтенсивніше використання цієї системи озброєння на сьогодні.

Аналітики припускають, що рф запускає так багато «Шахедів», намагаючись виснажити запаси цінних сучасних ракет ППО України.

«Навряд чи росія досягла особливого успіху: Україна нейтралізувала принаймні 90% БПЛА, що її атакували, використовуючи здебільшого свої старіші та дешевші засоби протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби».

Також зазначається, що рф, імовірно, намагалася встановити розташування українських військ далеко за лінією фронту та завдати по них ударів.

«Однак росія залишається дуже неефективною в ураженні таких динамічних цілей на великих відстанях через недосконалі процеси наведення».

  • Заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател заявив, що росія програє у розв'язаній війні проти України та має припинити агресію, поки не втратила ще більше.

«Відверто кажучи, я вірю, що росія програє у цій війні. Тому я сподіваюся, що Кремль переоцінить свою присутність, зупиниться, поки не втратив більше, та негайно покине українську територію».

 

ПІДРИВ ДАМБИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС

 

Сьогодні вранці Оперативне командування «Південь» повідомило, що російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів.

У зоні У зоні потенційного затоплення – близько 80 населених пунктів, більшість із них розташовані на лівому березі, що тимчасово окупований ворогом.

Станом на зараз повідомляється про підтоплення 13 населених пунктів на правому березі Дніпра та понад 260 будинків. У пунктах надання допомоги населенню працюють психологи Служби порятунку.

 

Реакція України:

 

  • Президент України Володимир Зеленський наголосив, що підрив Каховської ГЕС росіянами був запланованим.

«На жаль, уже понад рік росія контролює і цю дамбу, і всю Каховську гідроелектростанцію. І підірвати її якось ззовні, обстрілами фізично нереально. Вона була замінована. Замінована саме російськими окупантами. І підірвана ними. І це ще раз демонструє, із яким цинізмом росія ставиться до людей, чию землю захопила, та що насправді росія несе Європі та світу.

Це найбільша рукотворна екологічна катастрофа у Європі за десятки років. І це найбільш небезпечний терорист у світі. І тому поразка росії – поразка, яку ми все одно забезпечимо, – буде найбільш вагомим внеском у безпеку нашого з вами регіону, нашої Європи та всього світу».

За словами Володимира Зеленського, підрив був свідомим та підготовленим російськими окупантами.

«Вони точно знали, що вони роблять. Уявіть собі: об’єм водосховища, яке тримала ця дамба, – одне з найбільших водосховищ України. З ночі триває затоплення районів півдня нашої країни. Щонайменше 100 тисяч людей жили в цих районах до російського вторгнення. Принаймні десятки тисяч – досі там. 80 міст і сіл під водою. І вже почалась евакуація. І це лише первинні наслідки. На жаль, трагедія значно ширша.

Каховське водосховище було джерелом питної води для мільйонів людей. Тепер замість водогону – лише підвіз води… Каховське водосховище було джерелом води й для фермерства, для аграрного виробництва. Колосальні площі тепер без зрошування. І зараз навіть важко визначити, якими будуть наслідки для навколишнього природного середовища… росія підірвала бомбу масового екологічного ураження. І це – справжній екоцид!»

  • Міністерство закордонних справ України заявило про скликання термінового засідання Ради Безпеки ООН щодо підриву російськими окупантами Каховської ГЕС.

«Закликаємо  міжнародну спільноту рішуче засудити російський теракт на Каховській ГЕС. Техногенний злочин рф підтверджує високу актуальність Формули миру президента України Володимира Зеленського. Закликаємо міжнародних партнерів якнайшвидше приєднатися до її втілення, зокрема пунктів щодо протидії екоциду, ядерної та енергетичної безпеки».

Наголошується, що рф матиме відшкодувати усі наслідки свого злочину.

Також Україна звернулася до країн Групи Семи та ЄС невідкладно розглянути накладення на росію нових санкцій, зокрема на російську ракетну індустрію та атомну галузь.

  • Секретар РНБО Олексій Данілов:

«Підрив росіянами Каховської ГЕС – це принципово новий етап російської агресії. Відбувся повний та остаточний демонтаж усієї фальшивої ідеологічної кремлівської конструкції: «звільнення України», «боротьба з нацистами», «ураження виключно військових об’єктів» та решти суто пропагандистських та брехливих тез. росія ввійшла в етап повного відкидання будь-яких солов’їно-симоньянівських «фігових листків» і відкритого декларування своєї справжньої мети – знищення України, вбивства українців, руйнації економіки і структур життєзабезпечення населення. У передчутті неминучості зникнення росії та путіна з історії фальшиві маски більше не потрібні».

  • Кабмін оголосив пріоритети у зв'язку з підривом Каховської ГЕС:
  • Основне - це розвиток ситуації на Запорізькій АЕС. Наразі ситуація там контрольована.
  • Організація евакуації та розміщення людей на безпечних територіях.
  • Забезпечення питною водою постраждалих регіонів. Уже напрацьовані пропозиції та підготовлені проектні рішення. Готується виділення коштів.
  • Проведення оцінки екологічних наслідків.
  • Станом на 15.00 евакуйовано близько 1 тис. 300 осіб.
  • «Укрзалізниця» призначила додаткові поїзди для евакуації мешканців Херсона та прилеглих сіл через підрив ворогом Каховської ГЕС.

 

Реакція світу:

  • Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель:

«Руйнування дамби Каховської ГЕС демонструє новий вимір російських звірств, що ставить під загрозу життя сотень тисяч мирних жителів».

Боррель наголосив, що напади на цивільну інфраструктуру кваліфікуються як воєнні злочини.

«Ми підтримуємо зв’язок з Україною, щоб забезпечити нашу допомогу».

  • Речник ЄС Пітер Стано:

«Руйнування греблі у Новій Каховці є атакою на цивільну інфраструктуру та мирне населення нового, безпрецедентного рівня. Євросоюз рішуче засуджує цю варварську атаку проти такого важливого елементу інфраструктури, що має жахливі гуманітарні наслідки та наслідки для довкілля. Очевидно, що це відбувається в контексті злочинної російської агресії проти України, під час якої путін не вагається застосовувати як зброю холод, голод та енергетику, грає у небезпечну ядерну гру з атомними станціями в Україні. Це нова ескалація, яка демонструє всю жахливу та варварську суть російської агресії проти України».

  • Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що руйнування греблі Каховської гідроелектростанції відповідає стратегії президента рф путіна щодо атак на цивільні об'єкти.

«Це має новий масштаб, але вписується в те, як путін веде цю війну».

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг:

«Руйнування Каховської дамби сьогодні ставить під загрозу життя тисяч цивільних осіб і завдає серйозної шкоди довкіллю. Це обурливий акт, який вкотре демонструє жорстокість війни росії в Україні».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський у вівторок прийняв спеціального представника Папи Римського Франциска кардинала Маттео Дзуппі, який перебуває з візитом в Україні.

Під час зустрічі Зеленський і Дзуппі обговорили ситуацію в Україні, гуманітарну допомогу Святого Престолу, а також імплементацію української «формули миру» й необхідність залучення до участі в Глобальному саміті миру якнайширшого кола країн, зокрема Глобального Півдня.

Зазначається, що Дзуппі передав Зеленському лист від Папи Римського.

  • Реформування судової системи триває, і після призначення всіх членів нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів на сьогоднішньому засіданні головою ВККС був обраний суддя Київського апеляційного суду Роман Ігнатов.
  • МЗС України відреагувало на повідомлення ООН про святкування дня російської мови після того, як стало відомо про підрив Каховської ГЕС окупаційними військами рф.

«ООН твітить про культурне розмаїття, ігноруючи найбільшу катастрофу в Європі за останні десятиліття, спричинену виключно росією. Навіщо мовчати?»

За кілька годин після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС ООН у Twitter опублікувала допис про «День російської мови».

  • «Укроборонпром» та чеське держпідприємство VOP CZ розпочнуть спільний ремонт українських танків Т-64.

З міркувань безпеки точна кількість техніки, яка пройде капітальний ремонт у Чехії протягом найближчих місяців, не називається.

«Чеська Республіка підтримує і буде підтримувати Україну в її боротьбі з російським агресором. Ми надаємо військові матеріали, тренуємо українських солдатів, а тепер ще й допомагаємо з ремонтом української техніки. Ми пропонуємо свої знання та навички у навчанні та ремонті, а також отримуємо безцінний бойовий досвід від українців», - сказала міністр оборони Чехії Яна Черночова.

  • Станом на 1 червня 2023 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 37 311,3 млн доларів. У травні резерви зросли на 4% та оновили одинадцятирічний максимум.

Більший обсяг від резервів було зафіксовано ще в серпні 2011 року.

Міжнародні резерви зросли завдяки стійким та ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський монополіст «Газпром» отримав понад трильйон рублів збитку після відключення газу Європі.

Запаси готівки на рахунках «Газпрому» за рік зменшитися у два рази. Експерти ринку кажуть, що компанія може зіткнутися із серйозною загрозою своєї фінансової стабільності.

  • росія втрачає свої позиції на ринку озброєнь. Індія відмовилася від російських підводних човнів і вирішила закуповувати німецькі.

«Рособоронекспорт» програв тендер, незважаючи на обіцянку передати 80% технологій та апеляції до «стратегічного партнерства». Тепер Індія укладе контракт із Thyssenkrupp за $5,2 млрд.

  • Уряд рф у 7 разів збільшив витрати на військову пропаганду в інтернеті.

У 2023 році на створення «патріотичного контенту» виділять 20 млрд рублів – суму, яку можна порівняти з річним бюджетом таких міст, як Брянськ або Волгоград.

Таким чином путінський режим чітко окреслює пріоритети та ясно демонструє, що війна для нього пріоритетом залишається війна, а не покращення життя громадян.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Влада Австралії веде переговори зі США й Україною про передачу Києву 41 винищувача F/A-18 Hornet. Вони були списані австралійською армією та перебувають на зберіганні.

Частина літаків, ймовірно, піде на запчастини, проте можлива передача авіатехніки може стати наймасштабнішою із угод з Україною, переговори про які потрапляли до преси.

  • Сербія не заперечує проти того, щоб її зброя через посередників потрапляла в Україну. Про це в обтічній формі заявив президент країни Александар Вучич в інтерв'ю Financial Times.

Видання зазначає, що раніше Сербія відмовилася приєднатися до західних санкцій проти росії, але тепер Белград, схоже, змінив тактику. За словами Вучича, йому відомо про те, що сербські боєприпаси потрапляють в Україну через посередників, і що він не планує це зупиняти.

  • У Міжнародному суді ООН почалися слухання у рамках розгляду по суті позову України проти росії у зв’язку з порушенням двох конвенцій ООН, який Україна подала у 2017 році.

Сьогодні у Палаці миру в Гаазі розпочався перший раунд усних аргументів, цього дня свої аргументи наводить українська сторона. Заплановано дві сесії тривалістю по 3 години кожна.

Російська сторона представлятиме свої аргументи у четвер 8 червня.

Другий раунд представлення аргументів відбудеться 12 і 14 червня відповідно.

У листопаді 2019 року Суд відхилив усі аргументи росії щодо юрисдикції суду та прийнятності справи, що стало повною перемогою України на тому етапі розгляду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, слуга народу, володимир зеленський
В тему