6 Червня 2023
Новини

Справа Донбасу та Криму: в Міжнародному суді ООН розпочали слухання

Справа Донбасу та Криму: в Міжнародному суді ООН розпочали слухання
Через порушення росією двох конвенцій ООН — про боротьбу з тероризмом та дискримінацією за національною ознакою — у Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочали розгляд позову України.

Про це йдеться на сайті суду, - пише hromadske.

Україна наголошує, що з 2014 року рф, порушуючи свої зобов’язання за Конвенцією про фінансування тероризму (ICSFT), спровокувала і підтримувала збройне повстання проти української влади на сході країни.

Також Україна зазначає, що росія створила «атмосферу насильства та залякування неросійських етнічних груп» у Криму, порушивши свої зобов’язання за Конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD). Україна просить суд винести рішення та оголосити, що росія порушила свої зобов’язання за ICSFT і CERD, і що вона повинна відшкодувати Україні завдану шкоду.

Посол з особливих доручень в Міністерстві закордонних справ Антон Кориневич, який очолює українську делегацію, на слуханнях звернув увагу, що Україна мала рацію, коли з 2014 року била на сполох, попереджаючи світ про порушення росією норм міжнародного права.

«російська федерація зневажає міжнародне право. В останні шістнадцять місяців світ опинився в цій гнітючій реальності. Світ спостерігав, як росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. росія навіть мала нахабство маскувати свої дії міжнародним правом під абсурдним приводом того, що вона діяла, щоб запобігти геноциду», - Антон Кориневич.

Представник України додав, що росія більше не обмежується дискримінацією в Криму — тепер вона прагне стерти українську ідентичність скрізь, відправляючи людей у фільтраційні табори та депортуючи дітей для перевиховання під свою ідентичність. Кориневич нагадав, про причетність росіян до збиття рейсу MH17, а також обстріли цивільної інфраструктури Волновахи, Маріуполя, Краматорська та Харкова.

«У кожному місті, яке я щойно згадав, росія вчинила значно більші звірства. Останнім часом найжвавіше місто Приазов'я — Маріуполь — перетворилось на руїни. Волноваха, тихе передмістя, зруйноване вщент. Значні частини Харкова, який називають студентською столицею України, перетворилися на руїни. До списку додалися нові міста: жахливі вбивства в Бучі, катівні в Херсоні, братські могили в Ізюмі та інші», - Антон Кориневич

Слухання триватимуть чотири дні. Перший раунд розпочався 6 червня. Спершу свої аргументи наведе українська сторона. росіянам дадуть слово 8 червня. Другий раунд відбудеться 12 і 14 червня.

Нагадаємо, 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН видав рішення за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Так, росія зобов’язана забезпечити дотримання прав кримських татар в анексованому Криму, дозволити діяльність Меджлісу та гарантувати доступність освіти українською мовою.

8 листопада 2019 року Міжнародний суд ООН дійшов висновку, що він має юрисдикцію розглядати позови, подані Україною на підставі ICSFT та CERD, і відхилив заперечення рф.

Окремо від цього 27 лютого 2022 року Україна офіційно надіслала до Міжнародного суду ООН у Гаазі позов проти рф через повномасштабне вторгнення. У позові наголошувалося, що дії російських окупантів мають ознаки геноциду: попри запевнення, що цивільне населення не чіпатимуть, ще з перших годин вторгнення російські війська били по цивільній інфраструктурі.

16 березня 2022 року Міжнародний суд ООН оголосив тимчасові заходи у справі України проти росії через звинувачення в геноциді. Так, суд вимагає від росії негайно припинити військові операції на території України. А також забезпечити, щоб будь-які військові підрозділи, які спрямовуються або підтримуються росією, й інші організації та особи, підконтрольні росії, не вживали жодних кроків для продовження військової операції.

1 жовтня на тлі заяв росї про анексію українських територій Україна знову звернулася до Міжнародного суду ООН.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: оон, війна з Росією, суд, нідерланди
В тему