31 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 31 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 31 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 462 день розв’язаної росією широкомасштабної війни з метою знищення нашого народу.

  • Україна продовжує боротьбу з агресором і демонструє всьому світові приклад героїзму у відстоюванні свого суверенітету.
  • Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 22 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 16 ворожих атак.
  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Наші захисники знищили 2 ворожі розвідувальні БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції, 2 склади боєприпасів та 2 станції радіоелектронної боротьби.

 

Станом на ранок 31 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 207 910 (+470) осіб,
  • танків - 3 802,
  • бойових броньованих машин − 7 472 (+3),
  • артилерійських систем – 3 460 (+15),
  • РСЗВ – 575,
  • засоби ППО - 333 (+1),
  • літаків – 313,
  • гелікоптерів – 298,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3 124 (+32),
  • крилаті ракети - 1 107,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6 230 (+11),
  • спеціальної техніки − 454.

 

  • Аналітики сайту Oryx поінформували, що кількість підтверджених (фото і відео) втрат російських танків з моменту вторгнення в Україну перевищила 2000.

Російській армії доводиться відновлювати машини 1950-1960 років випуску. Хоча вони мало підходять для власне танкових операцій, але використовуються як артилерійська підтримка.

Експерти зазначають, що на початок війни рф мала близько 3000 боєздатних танків.

За даними Oryx на 31 травня, росія втратила 2001 танк, із яких понад чверть «подарувала» українським воїнам - 544 танки, ще 1238 були знищені, 106 - пошкоджені, 113 - кинуті.

Таким чином, рф втрачає в Україні в середньому 4,3 танка на день.

  • Британська розвідка констатує, що в останні тижні російські окупаційні війська поступилися ініціативою у війні та змушені реагувати на дії українських захисників.

Проте рф не досягла значних успіхів атаками дронами та крилатими ракетами у травні: вдосконалену українську ППО не вдалося знищити.

«В оперативному плані російське командування, ймовірно, намагається створити резервні сили і розташувати їх там, де, на їхню думку, відбудеться українська контратака. Однак це, ймовірно, було підірвано тим, що незадіяні сили натомість були направлені на заповнення прогалин на лінії фронту навколо Бахмута».

  • Аналітики Інституту вивчення війни переконані, що путін спробував применшити значення атаки безпілотників на Москву, щоб не визнавати свої обмежені можливості «відплатити» Україні.

Російський диктатор натякнув, що удари безпілотників по Москві були відповіддю Києва на російські удари. Однак Міноборони рф не заявляло, що завдавало ударів по штабу української військової розвідки, і немає жодних підтверджень заяви путіна.

Акцент путіна на минулих і поточних ракетних ударах, ймовірно, є спробою дати зрозуміти, що рф нібито вже активно відповідає на дії України.

В ISW також звернули увагу на слова Путіна про те, що, хоча московські системи протиповітряної оборони «працюють нормально», росії все ще потрібно «працювати» над удосконаленням цих систем.

В інституті вважають, що відповідною заявою путін спробував випередити закиди з боку російських ультранаціоналістів, які раніше вже критикували неефективність ППО в Москві та у регіонах на кордоні з Україною.

  • Помічник генсекретаря НАТО з нових викликів з безпеки Девід ван Віль заявив, що українці на війні зараз набувають новий і дуже швидкий досвід з використання новітніх технологій. Користь у цьому для НАТО є очевидною.

«ЗСУ набувають дійсно унікальні знання – як працює ця техніка, як її краще використовувати, щоб управляти тими ж дронами. Тому що, наприкінці, важливими є не лише технології як такі, а й можливість їх практичного застосування. Ми говоримо про концепцію такого застосування. У цьому ми маємо дуже багато чого навчатися від України. Безумовно, це також відкриває нові можливості певним компаніям із країн-союзниць, які надають свої послуги для України. Насправді надають послуги Україні, але натомість отримують важливий «інсайт» – що саме вони мають покращити, щоб отримувати переваги».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Напередодні Міжнародного дня захисту дітей Президент Володимир Зеленський відкрив Центр захисту прав дитини і ознайомився з планом повернення дітей Bring Kids Back UA.

Центр захисту прав дитини має протидіяти злочинам росії проти українських дітей.

Для повернення в Україну вивезених рф дітей свої зусилля об’єднують влада, закордонні уряди та міжнародні організації. За даними влади, вже 371 дитина перебуває вдома, в Україні.

«Початок точно позитивний…. Головний сенс – у назві програми: Bring Kids Back UA. Я нам відверто бажаю повернути всіх дітей додому, в Україну… Хочеться повернути дітей в Україну, і якнайшвидше, поки вони діти».

  • Президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Одеси та області представив нового очільника ОВА Олега Кіпера і провів нараду з військовими та правоохоронцями.

«Провів нараду з військовим командуванням та керівниками правоохоронних органів регіону щодо актуальної ситуації на Одещині. Представив новопризначеного голову Одеської ОВА Олега Кіпера. Це пріоритетний регіон нашої незалежної держави».

Глава держави відзначив роботу обласного управління СБУ з протидії розвідувально-підривній діяльності ворога.

  • Уряд України спростив механізм направлення військових на лікування за кордон.

Як повідомили у Міністерстві оборони України, згідно з новими правилами, висновок про необхідність направлення військового на лікування за кордон буде формувати медичний заклад, де він лікується або проходить реабілітацію.

Також лікарня надсилатиме пакет документів до відповідного державного органу Сил безпеки і оборони.

Висновок про необхідність направлення на лікування за кордон будуть ухвалювати без консиліуму військово-медичного закладу.

  • Попри всі намагання росії знищити наш експортний потенціал, Україна продовжує відправляти закордонним партнерам сільськогосподарську продукцію.

Як повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства, лише у травні поточного року з України було експортовано понад 3,4 млн тонн зернових та зернобобових.

У поточному маркетинговому році – з 1 липня 2022 року по 31 травня 2023 року – Україна відправила на експорт 45,29 млн т зернових та зернобобових.

Завдяки цим грошам наші фермери мають можливість розвиватися, виплачувати зарплати й загалом наповнювати бюджет України.

  • У рамках партнерства Україна допоможе Молдові відновити залізничний коридор довжиною 400 км.

Сьогодні «Укрзалізниця» та Залізниця Молдови підписали меморандум про співпрацю.

Відновлення цієї ділянки – важливий крок для підсилення залізничної логістики на дунайському напрямку. Завершення проекту заплановано на кінець 2024 року.

Проект фінансуватиметься коштом партнерів та міжнародних фінансових установ. 32 млн євро будуть перераховані Молдові, а потім скеровані «Укрзалізниці» на виконання робіт.

  • До Державного бюджету України надійшов черговий транш грантових коштів від США в розмірі 1,25 млрд доларів.

Ці гроші будуть спрямовані на відшкодування видатків держбюджету, а саме: на виплату державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, оплату праці працівників освітньої сфери, оплату праці надавачів медичних послуг за програмою медичних гарантій та інше.

Загалом у 2023 році Україна отримала вже 6 млрд дол. грантових коштів прямої бюджетної підтримки від США.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У Курську та Ростові-на-Дону росіяни будують масштабні комплекси для сортування, аналізу й зберігання трупів ліквідованих на війні проти України окупантів.

Як повідомляє ГУР, ці комплекси мають включати пункти для проведення слідчих дій та досліджень над тілами, рефрижераторні, склади з трунами тощо.

ГУР констатує, що терористична росія уже не здатна приховувати масштаб втрат особового складу у війні проти України.

  • Росіяни втрачають інтерес до війни проти України, хоч вона й залишається головною подією, що цікавить жителів рф.

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного незалежним російським Левада-центром.

Найбільш згадуваними подіями у квітні 2023 року залишаються ті, які пов'язані з так званою «спецоперацією» - 17%. У березні 2022 року вона запам'яталася 75% респондентів, а вже у січні 2023 року тільки 31%.

  • На тлі війни рф проти України та запровадження санкцій проти росії багато великих російських банків втратили можливість проводити валютні операції в доларах і євро, що позначилося на видачі корпоративних кредитів.

Експерти кажуть, що обсяг валютних кредитів, виданих банками російським компаніям до 1 березня 2023 року, становив 120 млрд дол, це мінімум за 12 років.

Аналітики вважають, що в найближчі два роки корпоративний кредитний портфель у твердих валютах буде поступово скорочуватися.

  • Один із найбільших військово-технічних проектів російського флоту - будівництво новітнього «корабля-невидимки» за технологією «стелс» - обернувся провалом.

Корвет проекту 20386, на якому планували реалізувати концепцію малопомітності, модульний принцип озброєнь та можливість базування безпілотників, відправлений на перепроектування.

Корабель, який почали розробляти ще 2013 року, а будувати у 2016-му, розраховуючи до 2025 року ввести до складу флоту не менше трьох одиниць.

Більш як 10 років робіт над кораблем не дали результату, хоча проект не закритий. Чи буде в підсумку корвет-невидимка запущений у серію – неясно.

  • росія не погодилась дотримуватись п’яти принципів, викладених головою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, для захисту окупованої ЗАЕС. Україна запропонувала додати до них ще два принципи.

Гроссі протягом кількох місяців намагався напрацювати угоду щодо зменшення ризику ядерної аварії внаслідок воєнних дій.

Керівник ядерної служби ООН назвав ситуацію в Запоріжжі «надзвичайно крихкою та небезпечною» і додав, що військова діяльність триває в регіоні й цілком може суттєво посилитися найближчим часом.

Хоча росія заявила, що зробить усе можливе, щоб захистити електростанцію, яку вона окупувала більше року, вона не взяла на себе чітких зобов’язань дотримуватися п’яти принципів Гроссі.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Bloomberg пише, що двопартійна угода щодо запобігання боргового дефолту не обмежить здатність Адміністрації президента США надавати більше допомоги Україні.

Джерело в Білому домі зазначає, що будь-яка додаткова військова допомога буде проходити через Конгрес як додатковий захід, на який не поширюватимуться обмеження угоди на федеральні витрати.

Також директорка бюджету Білого дому Шаланда Янг заявила, що не очікує, що угода матиме якийсь вплив на здатність адміністрації отримати більше фінансування для України.

  • Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Захід повинен надати Україні "відчутні та надійні гарантії безпеки".

За словами Макрона, це питання буде предметом колективних обговорень протягом найближчих тижнів.

Він наголосив, що Україна сьогодні захищає Європу і настільки добре озброєна, що Захід зацікавлений в тому, «щоб вона мала надійні гарантії безпеки разом з нами на багатосторонній основі».

Макрон додав, що країнам Заходу необхідно бути набагато амбітнішими, ніж дотепер.

  • Польський президент Анджей Дуда заявив, що поляки розуміють, що для росії вони зараз – «ворог №1, не рахуючи самої України», і у них гарна історична пам'ять на ставлення Москви до польського народу. Саме тому Польща настільки підтримує Україну в її визвольній війні проти окупантів.

Дуда наголосив, що в Польщі розуміють, що таке російський імперіалізм, що він «відроджується» та які будуть наслідки цього.

«Ця пам'ять у наших сім'ях. Кажуть, дивно, що зараз поляки так чудово допомагають українцям. Наші сім'ї пам'ятають, що російський полон закінчується кулею в потилицю. <...> Ми знаємо, що лише перемога над росією принесе нам безпеку».

  • Німеччина повинна задовольнити прохання України про постачання крилатих далекобійних ракет Taurus.

Таку думку висловив експерт з питань оборони, депутат Бундестагу від Вільної демократичної партії Александр Мюллер.

За його словами, Україна все ще потребує солідарності союзників у захисті своєї країни від агресора і вирішальним фактором у цьому питанні є потреба з української сторони та наявність відповідних запасів у ФРН.

  • Американський актор та режисер Міша Коллінз долучився до глобальної ініціативи з підтримки України United24.

«Це честь стояти поруч з українським Президентом і народом, але нам потрібно, щоб ви теж стояли з нами. Люди вдома постійно запитують мене: “Що я можу зробити?” Це те, що ми всі можемо зробити: будь ласка, допоможіть нам розмінувати цивільні території України, щоб запобігти тисячам безглуздих смертей».

Коллінз зауважив, що розмінування врятує життя тисячам невинних українців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему