18 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 18 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 18 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 449 день повномасштабної війни, розв’язано державою-терористом, росією, проти нашого народу.

  • Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну, незважаючи на значні втрати. Ворог продовжує нехтувати міжнародним гуманітарним правом, завдає ударів, здійснює обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.

Протягом доби противник завдав 36 ракетних та 23 авіаційних ударів, а також здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Із 21.00 17 травня по 05.30 18 травня російські окупанти здійснили кілька хвиль ракетних атак з різних напрямків. Загалом ворог випустив 30 крилатих ракет морського, повітряного та наземного базування.

Зокрема випущено 22 крилаті ракети Х-101/Х-555, 6 крилатих ракет «Калібр», і дві крилаті ракети "Іскандер-К" із наземних оперативно-тактичних ракетних комплексів.

Наша ППО знищила 29 крилатих ракет.

Також збито два ударні БпЛА Shahed-136/131 і два розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Наразі ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 17 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, найгарячіші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.
  • У Східному угрупованні військ ЗСУ повідомили, що наші захисники за добу 17 травня подолали майже 2 кілометри відстані на Бахмутському напрямку.

«У ході боїв наші підрозділи, не дивлячись на те, що зараз немає переваги в особовому складі, снарядах і техніці, продовжують просуватися на флангах. Відстань за цю добу від 150 до 1700 метрів вдалося пройти».

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, російські загарбники продовжують чинити тиск на місцеве населення на тимчасово захоплених територіях Херсонської області, зокрема Генічеського району. Так, погрожуючи депортацією, окупанти змушують громадян України отримувати російські паспорти.

До окремих населених пунктів Каховського району прибула жива сила противника. Загарбники розміщуються не лише у вільні будинки, а й заселяються в оселі де наразі проживають мирні мешканці. Людям, які обурюються, погрожують виселенням.

  • Останнім часом противник посилив контррозвідувальні заходи у тимчасово захопленому Херсонському районі. На дорогах між населеними пунктами значно збільшилась кількість блокпостів, проводяться прискіпливі перевірки транспортних засобів, документів, особлива увага приділяється вмісту телефонів.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

 

Станом на ранок 18 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 201 100 (+510) осіб,
  • танків - 3 773 (+2),
  • бойових броньованих машин − 7 373 (+8),
  • артилерійських систем − 3 198 (+32),
  • РСЗВ − 563 (+1),
  • засобів ППО − 318,
  • літаків − 308,
  • гелікоптерів − 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 2 759 (+11),
  • крилатих ракет − 990 (+8),
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 073 (+6),
  • спеціальної техніки − 418 (+1).

 

  • Втрати росії у війні в Україні є найбільшими найбільші втрати в будь-якій війні з часів Другої світової. Зокрема, рф втратила в Україні військо, як у 16 армій країн НАТО. Про це йдеться в рейтинг Global Firepower.

Зазначається, чисельність цих 16 армій разом становить 193 тисячі осіб, що на 7 тисяч менше, ніж вже втратила росія. Зокрема, у ТОП-5 увійшли: Болгарія (25 тис. регулярних військ), Фінляндія (24 тис.), Угорщина (23 тис.), Норвегія (23 тис.), Литва, Данія (16 тис.).

  • Сьогодні зранку на залізниці в Сімферопольському районі Криму прогримів вибух, унаслідок чого з колій зійшли 5 вагонів із зерном, рух поїздів призупинено.

Пошкоджено 50 метрів полотна, діаметр вирви під рейками − близько 15 м, глибина близько 2 м.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні вся Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу. На заході, присвяченому цій сумній даті, виступив Президент Володимир Зеленський, який заявив, що без повернення Криму не буде повернення спокою міжнародним відносинам і повної сили – міжнародному праву.

«Сотні тисяч людей були вигнані на чужину. Увесь народ позбавили рідного дому і намагалися стерти в Криму все, що говорило саме про нього. Майже половина цього народу зазнала депортації і знущання».

Через роки зло повернулося, щоб так само знищувати людей.

«Але цього разу ми його знищимо. Що б не робила росія, її агресію чекає поразка. Їй не вдасться вкрасти ані Крим, ані будь-яку іншу частинку нашої держави. Це наш із вами дім».

Президент нагадав, що Україна на державному та міжнародному рівні продовжує вести роботу заради визволення та повноцінної реінтеграції Криму.

«Коли ми створювали Кримську платформу – цей осередок нашої спільної сили, – ми хотіли, щоб тема Криму була в топі глобального порядку денного. Зараз дедалі більше лідерів і держав усвідомлюють, що без повернення Криму не буде повернення спокою міжнародним відносинам і повної сили – міжнародному праву».

Володимир Зеленський запропонував створити меморіал пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року.

  • Українська банківська система в умовах війни працює стабільно й ефективно.

Прибуток українських банків за підсумками першого кварталу 2023 року становив 34 млрд грн. Майже половину із цієї суми — 16 млрд грн — заробив державний ПриватБанк.

Чистий процентний дохід банків зріс на 41,4%, порівнюючи з першим кварталом 2022 року, комісійний дохід збільшився на 20,4%. Також суттєвим був прибуток банків від купівлі-продажу валюти.

  • ЗСУ забезпечені літньою формою, контракти на закупівлю зимової укладаються. Крім того, на складах є резерви.

У Міністерстві оборони наголосили, що з речовим майном літньої номенклатури у нас проблем немає. Залишки, які зараз є, дозволяють організувати й здійснити забезпечення необхідної кількості військовослужбовців.

На складах ЗСУ з минулого періоду закупівель достатня кількість літньої й зимової форми, у тому числі й для забезпечення резервів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія знову програла у протистоянні в питання про зернову угоду, тому змушена була погодитися на її продовження.

Зараз путінський режим для внутрішнього споживання поширює версію, що нібито росія отримала «певний результат» на переговорах. Однак ніхто про цей результат не знає.

Продовжена угода не передбачає задоволення будь-яких потреб росії, які намагається ініціювати Москва.

Як сказав посол України в Туреччині Василь Боднар, документ передбачає механізми функціонування зернового коридору з українських портів на міжнародні ринки.

«Те, що росія намагається зараз "причепити", – це питання, пов?язані з аміакопроводом, зі зняттям санкцій з банків і організацій, які займаються торгівлею зерном і добривами. Ці питання поки що перебувають у дискусії».

  • До російської Держдуми внесли законопроєкт про запровадження обов’язкових зборів із відвідувачів ресторанів.

Ініціатори поправок пропонують встановити збір розміром 1% від суми рахунку для повнолітніх відвідувачів ресторанів. Передбачається, що збирати кошти та перераховувати їх до бюджету будуть юридичні особи чи підприємці, яким належать заклади.

Фактично путінський режим вчергове намагається перекласти фінансовий тягар за ведення війни на простих громадян.

Показовим у цій історії є й те, що зібрані кошти пропонується освоювати фонду «Защитники Отечества», який очолює Ганна Цивільєва, а її в рф називають племінницею путіна.

  • росія з усіх сил намагається продемонструвати, що вона не перебуває в міжнародній ізоляції, однак потуги міністра Лаврова та його відомства виглядають дивно і смішно.

Сьогодні російські пропагандисти розтиражували інформацію про дуже важливу подію - міністри закордонних справ рф та Уганди після переговорів у Москві підписали заяву про нерозміщення першими зброї в космосі.

Навіть самі росіяни сміються з таких новин, адже не тільки в Уганді, а й у самій росії космічна програма катастрофічно скорочується, а технічні провали тільки підтверджують повну деградацію цього напрямку в рф.

  • Близько 35% російських промислових підприємств скаржаться на дефіцит робочих кадрів, це рекордний рівень з 1996 року.

Про це свідчать результати проведеного у квітні щомісячного опитування російського Інституту економічної політики імені Єгора Гайдара.

Поряд із невизначеністю, слабким рублем та падінням попиту, кадровий дефіцит – один із основних факторів, що стримують промислове зростання у росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Експерти кажуть, що ця проблема «всерйоз і надовго».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Лідери країн Великої сімки (G7) обговорять ідею міжнародного мирного саміту щодо України на зустрічі, яка завтра стартує в Японії.

Саміт лідерів Японії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії та США відбудеться у місті Хіросіма і триватиме до 21 травня.

Очільники країн-членів групи вже почали прибувати до Хіросіми.

  • Сьогодні відбулася зустріч прем'єр-міністра Японії Фуміо Кісіди з президентом США Джо Байденом. Сторони домовилися про продовження санкцій проти росії та підтримку України.

«Ми одностайні у тісній співпраці з країнами-однодумцями, включаючи членів G7, і домовилися про продовження жорстких санкцій проти росії, а також про рішучу підтримку України», - сказав Кісіда.

За його словами, очікується, що Президент України Володимир Зеленський приєднається до зустрічі G7 у неділю в режимі телеконференції.

  • Японія з червня прийматиме українських військових на лікування та реабілітацію після поранень.

Українських бійців лікуватимуть в Центральному госпіталі Сил самооборони в Токіо в рамках програми допомоги.

Цей госпіталь управляється спільно сухопутними, морськими та повітряними силами самооборони. У ньому є близько 30 медичних відділень, зокрема загальна хірургія, хірургія органів травлення та реабілітація.

  • Сенат Франції слідом за нижньою палатою парламенту, Національною асамблеєю, схвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

За документ проголосувала абсолютна більшість французьких сенаторів.

На думку авторів резолюції, Голодомор має бути визнаний геноцидом з огляду на його цілі заперечення української ідентичності та зникнення української нації.

  • Велика Британія може підтримати українських військових, надавши допомогу іншим країнам, які бажають постачати винищувачі та іншу військову техніку в Україну.

Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

«Ми можемо зробити те, що ми робили протягом усього цього часу... тобто, ми можемо дати можливість іншим людям, які цього бажають… Будь-яка країна, яка прийде до нас і скаже, що ми хочемо доставити танки в Україну... ми допоможемо в цьому процесі».

  • Reuters повідомляє, що Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про подальшу підтримку України - він планує збільшити допомогу на 3-5 мільярдів євро.
  • Норвегія у співпраці з Великою Британією надає Україні 8 РСЗВ великої дальності та 3 радари для виявлення ворожої артилерії.

Повідомляється, що раніше Норвегія передала Великій Британії три РСЗВ. Разом із вісьмома, які зараз були передані, це допомогло збільшити здатність Лондона продовжувати надавати підтримку Україні.

«Це зброя мала великий ефект у війні й дала Україні можливість розмежувати російські лінії постачання, а також вибити низку важливих цілей за лінією фронту».

Норвегія також вирішила передати Україні три радари Arthur. Ці радари використовуються для визначення розташування ворожої артилерії. Передача буде здійснена у співпраці з Великою Британією, яка раніше також передавала цей тип радара Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему