18 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 17 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 17 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 448 доба розв’язаної росією війни проти нашої держави і нашого народу.

  • Протягом доби противник завдав 5 ракетних ударів по містах Бахмут та Херсон із застосуванням ЗРК С-300. Крім того, завдав 32 авіаційних ударів та здійснив більш як 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є жертви серед мирного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і далі застосовує тактику терору.

  • Окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.
  • У Міноборони зазначили, що на Бахмутському напрямку наші захисники звільнили майже 20 квадратних км, а в самому місті точаться запеклі бої – там ворог дещо просувається.

При цьому у командуванні Східного угруповання військ ЗСУ зазначили, що наші бійці завдають ворогові максимальних втрат і контратакують.

Також зазначається, що російські загарбники активно готуються до контрнаступу ЗСУ, будуючи фортифікаційні споруди. Система траншей, взводних/ротних опорних пунктів вибудувана.

Зараз триває найважчий період оборони Бахмутського напрямку. Противник завдає неймовірних ударів різними засобами ураження, передовсім – артилерією, РСЗВ, авіацією. По суті він зносить усе, на чому можна тримати оборону.

«Наші військовослужбовці проявляють чудеса не лише мужності й витримки, а ще й метикуватості, кмітливості, військової винахідливості».

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з яких 5 - по зенітно-ракетних комплексах окупантів. Крім того, протягом цієї доби, наші захисники знищили 2 розвідувальних БпЛА типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів, 2 склади пально-мастильних матеріалів, 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції, 2 засоби протиповітряної оборони та ще 2 важливі ворожих цілі.

 

Станом на ранок 17 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 200 590 (+610) осіб,
  • танків - 3 771 (+9),
  • бойових броньованих машин - 7 365 (+17),
  • артилерійських систем – 3 166 (+16),
  • РСЗВ – 562,
  • засоби ППО - 318 (+2),
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 748 (+16),
  • крилаті ракети - 982 (+9),
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6 067 (+19),
  • спеціальна техніка - 417 (+7).

 

  • Розвідка Британії підтвердила втрату росією кількох ракет «Кинджал» в Україні, відзначивши, що ці події стали збентеженням і сюрпризом для рф, яка представляла ракети як «непереможні».

росія зробила пріоритетною спробу нейтралізувати вдосконалені засоби ППО України, але у процесі, ймовірно, втратила ще декілька ракет «Кинджал».

Аналітики наголошують, що повітряна загроза над прикордонним районом росії, яка постійно зростатиме, викликатиме виняткове занепокоєння ПКС рф, оскільки вони використовують цей район для завдання повітряних ударів на підтримку війни.

  • Командування Повітряних сил ЗСУ спростувало російські фейки про нібито знищення зенітно-ракетного комплексу Patriot. Його неможливо знищити одним ударом, навіть якщо це ракета «Кинджал».

«Не коментуємо брехуна Конашенкова, який уже 8 разів поспіль знищив весь склад нашої авіації. Якби в нас було стільки літаків, скільки вони «знищили», мабуть, ми вже б давно перемогли… Не переймайтеся за долю "Patriot". З технічної точки зору, "Patriot" – це комплекс, батарея, дивізіон, система, всі по-різному називають і ніхто не може зрозуміти, з чого він складається… знищити систему якимось там "Кинджалом" – ну, це неможливо. Тому все, що там вони (росіяни) розповідають, нехай залишиться в їхньому архіві пропаганди».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський онлайн взяв участь у відкритті четвертого саміту Ради Європи у Рейк?явіку.

У своїй промові він наголосив на необхідності зміцнення української протиповітряної оборони, зокрема за рахунок західних винищувачів.

 

«росія дуже старається вдосконалити своє вміння вбивати. Ми ж дуже стараємося вдосконалити захист наших людей. Я дякую всім країнам і лідерам, які допомагають нам удосконалювати нашу ППО! Ми всі разом демонструємо, що таке наші з вами 100%, що таке сила вільного світу».

 

«Рік тому ми не могли збити більшість ракет терористів, особливо балістичних, і коли я запитую, чи зможемо ми це зробити зараз, чи можемо ми щось зробити, коли ми об'єднані і сповнені рішучості захистити життя, відповідь така: ми, в єдності, викладатимемося на 100% у будь-якій справі».

 

Глава держави додав, що територія України велика, й аби результати протиповітряної оборони, подібні до останніх, стали правилом, нам потрібні додаткові системи ППО та ракети.

«Нам також потрібно більше: винищувачі, без яких жодна система ППО не буде досконалою, і я впевнений, що ми до цього дійдемо. 100% має бути нашим орієнтиром. Ми повинні дати 0% агресору».

 

«Європа очікувала саме таких часів – часів, коли лідери заради захисту Європи, заради наших із вами спільних цінностей діяли б у стовідсотковій єдності та зі стовідсотковими результатами.

Ось чого ми досягаємо! Україна та вся Європа. Кожен і кожна, хто зараз на цьому саміті та хто допомагає нам. Ми – європейці, а отже, ми вільні. Ми – європейці, а отже, ми цінуємо мир. Ми – європейці, а отже, ми діємо на 100% наших сил, коли треба захищати наш спосіб життя. Хай це буде правилами для нашого континенту назавжди!»

  • 16-17 травня з візитом в Україні перебував спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей.

Лі зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою і сторони обговорили актуальні питання відносин України та Китаю.

Зокрема на зустрічі йшлося про шляхи припинення російської агресії.

Україна вкотре наголосила, що не сприймає жодних пропозицій, які б передбачали втрату її територій або заморожування конфлікту.

  • Міністерство цифрової трансформації запустило нову платформу ігрового навчання "Дія.Освіта".

Цей продукт призначений для тих, хто втратив роботу, шукає нові можливості або мріє змінити професію.

Навчайтеся може проходити на оновленій платформі онлайн в будь-який час і в будь-якому місці – безоплатно й цікаво.

«Дія.Освіта» - це сотні освітніх серіалів про найпопулярніші професії, навчальні подкасти, вебінари та гайди, де про деталі та лайфхаки у роботі розкажуть експерти та лідери думок.

  • Агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) перерахувало державі майже 50 млн грн та понад $1 млн, які належали структурам російського мільярдера, акціонера титанової корпорації ВСМПО-Авісма Михайла Шелкова.

Проти нього введено санкції через те, що він сприяв збройній агресії росії проти України. ВСМПО-Авісма, що йому належить, постачала титанову продукцію компаніям оборонпрому росії.

Також сьогодні Апеляційна палата ВАКС задовольнила скаргу Міністерства юстиції щодо конфіскації активів колишнього народного депутата та колишнього міського голови Херсона Володимира Сальдо.

Ідеться про стягнення в дохід держави статутних капіталів кількох підприємств, записаних на родичів колаборанта, а також земельні ділянки в й будинок у Херсоні, квартири в тимчасово окупованому Криму, Одесі й Херсоні, автомобіль та інше майно.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путіну повідомили про обвал доходів через падіння виручки за нафту й газ.

За даними Мінфіну рф, за січень-квітень надходження податків від нафти і газу впали вдвічі, до 2,3 трлн рублів, а сукупні доходи - на 22%, до 7,8 трлн. Витрати бюджету виявилися в 1,4 рази більшими, ніж доходи, і в результаті на початок травня в бюджеті утворилася дірка розміром 3,4 трлн рублів.

Експерти кажуть, що тепер, щоб вписатися в план, бюджету доведеться скоротити витрати нижче рівня минулого року протягом усіх восьми місяців. Однак в умовах нарощування оборонних витрат через війну в Україні, а також напередодні запланованих на 2024 рік президентських виборів, коли бідному електорату традиційно роздають гроші, зробити це буде дуже важко.

  • У росії почалися репресії проти науковців. Зокрема стало відомо про трьох учених новосибірського Інституту теоретичної та прикладної механіки, які займалися створенням гіперзвукових ракет. Учені заарештовані за статтею, максимальне покарання за якою цього року стало довічним.

путін особливо пишається російською гіперзвуковою зброєю й завжди намагається підкреслити, що західні країни не мають аналогів. Однак українські сили ППО вже на практиці довели, що це не більше, ніж пропаганда. Ракети «Кинджал» можна збити сучасними засобами. 

Кремль поки не коментує затримання вчених, які займалися гіперзвуковими комплексами.

  • Російські експерти підрахували, що в середньому щомісяця бойових дій обходиться російському бюджету приблизно 720 мільярдів рублів.

Витрати на армію і війну лише за день перевищують річний бюджет як міст, а цілих регіонів росії. Наприклад, бюджет Єврейської автономної області в 2023 році – 19,3 млрд рублів, Калмикії - 24,9 млрд рублів, Інгушетії - 35,9 млрд рублів. Якщо ж проводити порівняння з містами, то річний бюджет міста-мільйонника Нижнього Новгорода витрачається лише за півтора дня війни (50 мільярдів рублів).

Нацпроект «Охорона здоров'я» обходиться бюджету в 311,7 млрд рублів, тобто всього десять днів війни.

Сучасна середньоосвітня школа на 1200 учнів коштує близько 1 мільярда рублів. У росії станом на 2022 рік було близько 500 аварійних шкіл, а кожна десята школа країни вимагала капітального ремонту. Усього 16 днів ведення війни коштують стільки ж, скільки будівництво 500 нових шкіл та повне припинення навчання в аварійних по всій країні.

Будівництво сучасної лікарні коштує 5-7-10 мільярдів залежно від профілю. 14% всіх медичних установ у росії - аварійні.

Тим не менше, у путіна і його оточення немає грошей на покращення життя росіян, зрештою, і самих росіян відправляють помирати в Україну, заради імперських амбіцій влади.

  • Федеральна антимонопольна служба рф заявила про необхідність запровадження режиму паралельного імпорту на всі категорії товарів.

Фактично росіяни визнають, що в жодній зі сфер діяльності їхня економіка не може забезпечити громадян держави необхідними продуктами.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • На саміті Ради Європи в Ісландії підписали угоду про реєстр збитків від агресії рф.

Угода, що буде підписана як договір Ради Європи, передбачає залучення також держав з-поза меж організації.  

Станом на зараз створення реєстру збитків, що буде розташований у Гаазі, підтримали або пообіцяли підтримку після завершення внутрішніх процедур 43 держави, зокрема всі держави G7. У складі Ради Європи – 46 членів. 7 держав-членів РЄ вирішили не долучатися до цієї домовленості.

Договір передбачає створення бази даних для фіксації доказів втрат або збитків, завданих державі Україна, фізичним та юридичним особам через протиправні дії рф із 24 лютого 2022 року. Також у цю базу даних будуть вносити фінансові претензії постраждалих до рф. Передбачається, що узгоджені та підтверджені претензії будуть реалізовані згодом, коли міжнародна спільнота узгодить механізм компенсації та джерела його наповнення.

  • Четвертий саміт Ради Європи став першим великим міжнародним форумом, що офіційно підтвердив український план досягнення миру, запропонований Володимиром Зеленським.

Документ, який ухвалили президенти та голови урядів держав-членів Ради Європи, висловлює "повну підтримку Україні та її народу" і гарантує, що світ "буде з Україною стільки, скільки буде потрібно".

При цьому держави-члени Ради Європи також наголосили, що обирають те бачення дороги до миру, яке просуває Україна.

«Без відповідальності не може бути тривалого миру, і ми підтримуємо принципи справедливого і тривалого миру, викладені у "формулі миру" президента Зеленського».

До складу РЄ входять 46 держав.

  • Прем'єр-міністри Великої Британії та Нідерландів домовились сприяти створенню міжнародної коаліції з посилення протиповітряної оборони України.

Зокрема сторони працюватимуть над створенням міжнародної коаліції для надання Україні бойових повітряних сил і засобів, надаючи підтримку в усьому – від навчання до придбання винищувачів F-16.

Також прем’єр Британії підкреслив, що Україна має стати членом НАТО, й обговорив із нідерландським колегою надання Києву довгострокової допомоги у сфері безпеки.

  • Бельгія заявила про готовність провести навчання для українських пілотів на американських винищувачах F-16.

Повідомляється, що питання F-16 обговорювали президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із прем'єрами Бельгії Александром Де Кроо та Нідерландів Марком Рютте.

«Під час саміту в Гаазі на початку цього місяця питання F-16 також обговорювалося під час зустрічі Володимира Зеленського з прем'єр-міністром. Ми сказали, що не можемо постачати літаки, але можемо навчати пілотів».

  • Парламент Естонії ухвалив заяву на підтримку вступу України до НАТО.

«Разом з іншими балтійськими державами Естонія завжди підтримувала вступ України до НАТО і вважає за необхідне запланувати конкретні кроки з приєднання країни до альянсу під час саміту НАТО, що відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня».

Згідно з документом, вступ України до НАТО - єдиний шлях до гарантування заснованого на правилах стійкого миру і безпеки демократичних європейських держав.

  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив про продовження Чорноморської зернової ініціативи ще на два місяці.

Ердоган не уточнив, чи передбачає продовження «зернової угоди» зміни, на яких раніше наполягала росія – зокрема розблокування частини санкцій.

«Світ продовжить отримувати українську продукцію завдяки зусиллям наших партнерів по угоді - Туреччині та ООН. Ми вдячні партнерам за непохитну та цілеспрямовану позицію в тому, що угода має працювати надалі та на умовах, які підписали всі сторони. Зазначу, що Зернова ініціатива була і є діючою до 18 липня», - заявив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

За його словами, на сьогодні на потреби світу вже відправлено 30,4 млн тонн української агропродукції.

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен уперше допустив, що росію може бути визнано державою-спонсором тероризму.

Про це він cказав на слуханнях у комітеті Сенату США, присвячених Китаю.

Під час дискусії із сенатором-республіканцем Ліндсі Гремом, який наполягав на необхідності оголошення росії державою-спонсором тероризму, Блінкен коротко відповів: «Ніколи не кажи «ніколи».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали