9 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 9 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 9 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 440 доба повномасштабного вторгнення росії в Україну.

  • Протягом цієї доби противник завдав 20 ракетних та 30 авіаційних ударів, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

У ніч на 9 травня протиповітряна оборона знищила 23 крилаті ракети з 25, запущених російським агресором.

Ще 3 ракети С-300 по Краматорську і Костянтинівці. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби ворог здійснив майже 30 атак на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка.
  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, 8 травня російські окупанти розпочали вивезення з міста Кам’янка-Дніпровська Запорізької області дітей дошкільного та шкільного віку разом з батьками, а також освітян та інших працівників бюджетної сфери. Охочих виявилось небагато. Евакуація здійснюється до Бердянська. Водночас, усіх медичних працівників місцевої лікарні викликано на роботу.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 ударів по його зенітно-ракетних комплексах.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили та станцію радіоелектронної боротьби окупантів.

 

Станом на ранок 9 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 195 620 (+650) осіб,
  • танків - 3 734 (+4),
  • бойових броньованих машин − 7 258 (+4),
  • артилерійських систем − 3 031 (+13),
  • РСЗВ − 554,
  • засобів ППО − 307 (+1),
  • літаків − 308,
  • гелікоптерів − 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 2 618 (+4),
  • крилатих ракет − 955 (+8),
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 5 969 (+11),
  • спеціальної техніки − 388 (+4).

 

  • Держдепартамент США вважають, що війна росії проти України пішла «не за планом», тому агресор вдається до обстрілів мирних українських міст, а також об’єктів критично важливої інфраструктури.

Крім того, Кремль через своє безсилля кидає на фронт в’язнів та обирає ескалацію замість миру.

  • Центр національного спротиву зазначає, що так звані поліцейські окупантів намагаються втекти з південних територій України від українського контрнаступу.

Зокрема, чимало колаборантів з окупаційної «поліції» ТОТ Запоріжжя і Херсонщини вже написали рапорти на звільнення, плануючи евакуюватись на територію рф до початку українського контрнаступу.

Крім страху постати перед українським судом за державну зраду, колаборантів лякає перспектива потрапити до лав окупаційної армії.

Керівництво окупаційної «поліції» відмовляється підписувати рапорти на звільнення та заборонило колаборантам залишати місце «служби».

«Щоб уникнути зустрічі з ЗСУ, деякі колаборанти намагались домовитись про госпіталізацію в місцевих лікарнях, але їм це складно зробити, бо майже всі ліжкомісця зайняті пораненими російськими військовими».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Згідно з соцопитуванням «Центру Разумкова» спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, 71,8% громадян України вважають, що війна може припинитись лише у разі перемоги над росією і компроміси з країною-агресором неможливі.

Також 82,2% українців заявили, що згодні з твердженням, що Путін – це Гітлер сьогодення.

Крім того, переважна більшість українців вірить у перемогу України у війні з росією.

65% з числа опитаних назвали президента Володимира Зеленського політиком, який відіграв важливу роль в обороні країни, головнокомандувача збройних сил Валерія Залужного такою людиною вважають 47% респондентів.

  • Сьогодні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула з візитом до Києва, щоб відзначити День Європи.

Разом із Президентом України Володимиром Зеленським вона заявила про наміри створити спільну з ЄС координаційну групу для вирішення проблемних питань експорту української сільськогосподарської продукції.

Володимир Зеленський зауважив, що Україна розраховує на солідарність країн-сусідів з огляду на надзвичайні виклики, з якими їй доводиться мати справу.

«Будь-які обмеження нашого експорту зараз абсолютно неприпустимі, бо це посилює не нас усіх у Європі, а лише посилює можливості агресора... Ми очікуємо від ЄС сильних європейських за змістом рішень та зняття якомога швидше усіх обмежень – якщо буде політична воля. А сьогоднішні наші переговори свідчать, що така воля є. Ми зможемо знайти оптимальні та справді сильні рішення, які захистять інтереси як Європи в цілому, так і українців, які страждають, на додачу до всього, ще й від застосованих щодо нас експортних обмежень».

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що ситуація з українським експортом потребує термінового вирішення.

  • Уряд посилив прозорість у військових закупівлях. На час воєнного стану оборонні закупівлі будуть розділені на дві групи.

Перша група – це зброя, техніка й інша продукція оборонного призначення. Інформація про ці закупівлі залишиться закритою.

Друга група – це, наприклад, продукти харчування для нашої армії. Відтепер замовник буде заздалегідь оприлюднювати оголошення про таку закупівлю, і це оголошення включатиме інформацію про орієнтовні обсяги, умови та терміни поставок. Також в електронній системі будуть оприлюднюватися звіти про закупівлю, якщо вона укладалася без електронної системи.

  • Міністерство аграрної політики та продовольства повідомило, що українські аграрії отримали ще 14 мільйонів гривень урядової грантової допомоги.

Йдеться про агропідприємства, що займаються садівництвом, ягідництвом та виноградарством. За умовами програми, тепер ці підприємці повинні найняти 22 постійних та 758 сезонних працівників.

Загалом від початку 2023 року виплачено понад 170 млн гривень державної підтримки  55 господарствам. Зокрема, 133 млн гривень отримали 48 агропідприємств на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства, ще 37 млн гривень - 7 господарств на теплиці.

Ця урядова грантова програма спрямована на підтримку малого і середнього бізнесу.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Парад на честь Дня Перемоги в Москві повністю провалився з ідеологічної точки зору.

З одного боку, перед тим як зібратися на кремлівський «парад убивць», рф випустила вночі по мирних українських містах 25 крилатих ракет (15 із них по Києву), намагаючись «звільнити» цивільних від життя, свободи та власного житла.

Крім того, у параді в Москві було задіяно 530 учасників вторгнення в Україну. І фактично сьогодні воєнний злочинець виступав перед такими ж злочинцями та вбивцями мирних людей. Ось на що перетворився день 9 травня в росії.

З іншого боку, цей фарс дійство на Красній площі чітко засвідчив, що українське військо перемололо регулярну армію рф. Путіну нема чим похвалитися. На так званий «парад» росія спромоглася випустити тільки один музейний Т-34! Навіть розпіарених російською пропагандою «Армат» не було.

Авіаційну частину взагалі скасували, а сам парад тривав рекордно коротку кількість часу – близько 40 хвилин. Після цього путін у супроводі кількох лідерів республік колишнього срср боягузливо поспішив із Красної площі.

росія не продемонструвала абсолютно нічого, навіть минулого року було в рази більше техніки. І при цьому росіяни продовжують вірити в могутню оборонку рф і масовий випуск надсучасної, «не імєющєй аналогов» військової техніки.

  • У Міністерстві закордонних справ України участь у «параді» на Красній площі прем'єр-міністра Вірменії, президентів Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану назвали аморальним та недружнім кроком щодо України.

Лідери вказаних країн стояли поряд із путіним, який розшукується міжнародним правосуддям за скоєння воєнних злочинів, виправдовував вбивства українців, знищення українських міст і сіл, викрадення українських дітей та репресії проти мешканців захоплених українських територій.

«Розглядаємо участь лідерів зазначених іноземних держав в публічному заході поряд із воєнним злочинцем, який хизується розв'язанням війни в Європі в масштабах, незнаних із часів Другої світової війни, як аморальний та недружній крок щодо України, вияв зневаги до українського народу, який бореться за своє виживання та свободу».

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що парадом 9 травня росія спробує продемонструвати свій вплив на Центральну Азію.

У звіті йдеться про те, що пізнє оголошення про участь лідерів країн Центральної Азії в параді в Москві, ймовірно, свідчить про їхню стриманість щодо прямої та публічної підтримки війни, незважаючи на зусилля Кремля, спрямовані на демонстрацію своєї влади.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Пентагон оголосив про виділення Україні нового пакета військової допомоги на суму у 1,2 мільярда доларів.

Пакет допомоги спрямований на посилення протиповітряної оборони України та забезпечення потреб ЗСУ в артилерійських боєприпасах.

Зокрема до списку увійшли:

  • додаткові системи ППО та боєприпаси до них;
  • обладнання для інтеграції західних пускових установок та ракет;
  • боєприпаси для боротьби з дронами та безпілотними системами;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм;
  • послуги отримання комерційних супутникових зображень;
  • підтримка діяльності з навчання та технічного обслуговування.

Це озброєння буде передане не зі складів армійського резерву США.

  • Європарламент проголосував за продовження безмитної торгівлі з Україною ще на один рік з метою підтримки української економіки в умовах війни.

Призупинення застосування тарифів стосується фруктів та овочів, що підпадають під систему вхідних цін, а також сільськогосподарської непереробленої та переробленої продукції, що підпадає під дію тарифно-квотних обмежень. Мита для промислових товарів припинили діяти ще з 1 січня 2023 року за умовами Угоди про асоціацію.

  • Європарламент також ухвалив термінову процедуру затвердження запропонованого Єврокомісією Акта з підтримки виробництва боєприпасів (ASAP).

Документ має на меті нарощування потенціалу європейської оборонної промисловості та прискорення постачання Україні артилерійських боєприпасів для забезпечення її права на самозахист від російської агресії.

  • Лідери 37 країн-учасниць коаліції (Core Group) зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України 9 травня провели зустріч, де підтвердили підтримку ідеї створення такого механізму.

До саміту під головуванням президента України Володимира Зеленського долучились представники 37 держав-учасниць коаліції.

«Саміт продемонстрував єдність Коаліції та довів, що відповідальність вищого керівництва росії за злочин агресії неминуча. Всі учасники одноголосно підтвердили підтримку притягнення вищого політичного та військового керівництва росії до відповідальності за розв'язання агресивної війни проти України», – зазначають у комюніке. 

За підсумками країни-учасниці коаліції ухвалили спільну заяву, де підтримують ідею створення такого механізму правосуддя.

  • Підтримка України в протистоянні агресії росії буде одним із пріоритетних питань порядку денного саміту G7, який розпочнеться 19 травня в японському місті Хіросіма.

За десять днів до початку саміту підготовка до прийому лідерів семи промислово найрозвиненіших країн світу вийшла на фінальну стадію, зокрема завершується узгодження питань для обговорення.

  • Washington Post з посиланням на повідомлення про закупівлі для України повідомляє, що Велика Британія, ймовірно, готова відправити Києву ракети дальнього радіусу дії.

Міністерство оборони Сполученого Королівства попросило «висловити зацікавленість» у наданні ударних засобів із дальністю дії до 300 кілометрів.

Це повідомлення є суттєвим кроком на шляху до того, щоб Велика Британія сама постачала такі боєприпаси. Також повідомляється, що запитувані характеристики відповідають крилатим ракетам повітряного базування Storm Shadow.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали