8 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 8 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  8 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 439 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо окупації нашої території. Завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом цієї доби противник завдав 11 ракетних, 59 авіаційних ударів та здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Як зазначили в Повітряних силах, цієї ночі наші захисники знищили всі 35 «Шахедів», які атакували Україну.

У командуванні уточнили, що всі 35 ударних безпілотників ворог спрямував на Київщину. Атака здійснювалася з аеродрому у Брянській області.

Крім того, загарбники атакували Одещину з бомбардувальників дальньої авіації Ту-22м3, здійснивши 8 пусків з окупованого Криму. Частина ракет не досягла своїх цілей.

  • Наразі ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - ворог здійснив близько 30 атак. Ведуться важкі бої за міста Бахмут та Мар’їнка.
  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, у місті Скадовськ відзначено згортання діяльності районної та міської адміністрацій. Так, у ніч з 6 на 7 травня, окупанти завантажили в автомобільний транспорт документацію, оргтехніку та інше майно державних установ, а вже на ранок 7 травня, разом із сім’ями, місто залишила значна частина російської окупаційної адміністрації. На цей час подібна ситуація спостерігається у таких населених пунктах області, як Михайлівка, Петрівка, Шевченка, Широке, Улянівка та Красне.

Враховуючи багатокілометрові затори, які останнім часом утворились на в’їзді до Криму та в районі Керченського мосту, вивезення документації та награбованого майна з державних установ тимчасово захопленої Херсонської області загарбники планують здійснити морським шляхом через порт міста Бердянськ.

  • Авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Крім того, протягом цієї доби, нашими захисниками було знищено розвідувальний БпЛА типу “Zala”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів та ще 3 важливі цілі противника.

 

Станом на ранок 8 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 194 970 (+540) осіб,
  • танків - 3 730 (+7),
  • бойових броньованих машин - 7 253 (+5),
  • артилерійських систем – 3 018 (+8),
  • РСЗВ – 554,
  • засоби ППО - 306,
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 614 (+42),
  • крилаті ракети - 947,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 958 (+6),
  • спеціальна техніка - 384 (+4).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що погрози глави Чечні Рамзана Кадирова перекинути свої війська до Бахмута з інших ділянок фронту могли бути шантажем російського військового командування для виділення боєприпасів найманцям ПВК «Вагнер». Оскільки начальник Генштабу рф Герасимов вимушений поступатися вимогам командирів окремих підрозділів, виникають сумніви щодо спроможності рф здійснювати узгоджену оборонну кампанію на всій лінії фронту.
  • Британська розвідка повідомляє, що російське командування через надзвичайно високий рівень втрат на війні в Україні почало активно вербувати трудових мігрантів із Центральної Азії для відправки на фронт.

Російські вербувальники вже відвідують мечеті та імміграційні служби з метою вербування.

Мігрантам обіцяють високі зарплати і пропонують прискорений шлях отримання російського громадянства.

Звичайно ж, вербувальники не уточнюють, куди поділися і регулярні війська, які зайшли в Україну, і значна частина мобілізованих росіян, яких відправили на фронт.

  • Головного управління розвідки Міноборони України зазначає, що серія перестановок у верхівці російської армії пов'язана з повним провалом так званого «великого» зимового наступу рф.

«Цілі й завдання з окупації українського Донбасу і виходу на адмінкордони Донецької та Луганської області провалено. Бої за Бахмут, які стали катастрофічними з точки зору втрат живої сили і техніки для рашистів, тривають. Колосальна піар-кампанія по великому наступу закінчилася з точки зору результатів абсолютно нікчемним пшиком».

Відповідно, перестановки в рф тривають і будуть тривати, оскільки там шукають крайніх і винних.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні провів засідання Ставки верховного головнокомандувача.

Учасники заслухали інформацію про наслідки нещодавніх повітряних атак російських військ і про їх подолання, обговорили можливості посилення захисту населення й об'єктів цивільної та критичної інфраструктури.

Учасники засідання проаналізували стан забезпечення підрозділів Сил оборони України озброєнням і боєприпасами, а також стан підготовки й комплектування особовим складом і технікою новостворених бригад.

Окремо заслухали доповідь про постачання артилерійських боєприпасів і ракет усіх типів.

  • Україна остаточно позбувається радянського трактування історії Другої світової війни.

Сьогодні Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, який встановлює 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Також глава держави підписав указ про встановлення в Україні 9 травня Днем Європи.

Це потужне рішення повертає українцям чесну історію без ідеологічних радянських домішок.

Україна відзначатиме перемогу над нацизмом разом із нашими союзниками і саме в такій послідовності, як наші союзники.

Внесений Президентом законопроект буде опрацьований у парламенті в пришвидшеному режимі.

  • В Україні сформували 8 нових ударних рот з безпілотниками українського виробництва.

Підрозділи передали укомплектовані пікапами, ударними коптерами та FPV-дронами.

Ці дрони придбали у межах платформи UNITED24 та за кошти державного бюджету.

Зараз держава робить усе для того, щоб забезпечити й інші підрозділи технологіями. Це наблизить перемогу і збереже життя наших воїнів.

  • Сьогодні росія відмовилась реєструвати судна на вхід та проводити інспекції - таким чином вкотре заблокувала роботу зернового коридору і фактично зупинила «Зернову ініціативу»

Україна наполягає, що такий підхід повністю суперечить умовам чинної Угоди. Ми категорично не приймаємо намагання росії зупинити реєстрацію та інспектування вхідного флоту, які мають відбуватися з огляду на працюючу Ініціативу.

Тепер своє слово у розв’язанні цієї ситуації мають сказати ООН і Туреччина.

  • Українська влада продовжує стимулювати бізнес і підтримувати його діяльність, надаючи доступ до доступних кредитних коштів.

Минулого тижня ще 178 підприємці залучили пільгові кредити за урядовою програмою «Доступні кредити 5-7-9%» на суму 416 млн грн.

З початку року банки-партнери програми видали бізнесу тисяч кредитів на 28,3 млрд грн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії палають масштабні лісові пожежі, які охопили щонайменше 18 регіонів, у Тюменській та Курганській областях вони вже спричинили загибель людей.

Найбільші лісові пожежі зафіксовані й в Омській, Челябінській, Амурській областях, Хабаровському краї та в Єврейській автономній області. У цих регіонах запровадили режим надзвичайної ситуації – на місцях чи на всій території суб'єкта. У Забайкальському краї горить суха трава на 60 тисячах гектарів, вогонь локалізовано.  

У селищі Першотравневий Свердловської області, де згоріли два склади з порохом, оголошено евакуацію місцевого населення.  

За даними Авіалісоохорони, на ранок 8 травня в росії вирують 154 лісові пожежі у 18 регіонах на площі 93,3 тис. га. Режим НС запроваджено у 8 суб'єктах рф. Особливий протипожежний режим встановлено у 52 регіонах росії.

А тим часом путін продовжує відправляти десятки тисяч солдатів в Україну й тратити мільярди на війну.

Показово, що в Курганській області люди, які втратили все майно під час пожеж, отримають по 50 тис. рублів, що складає приблизно 700 доларів.

На рядових росіян у путінського режиму грошей нема, а далі буде ще менше.

  • Шість російських регіонів залишилися без грошей на рахунках. Тива, Калмикія, Карелія, Бурятія, Мурманська область та Чукотка «проїли» всі бюджетні резерви.
  • У Державній думі рф запропонували маркувати іноземні товари знаком «вироблено ворогом росії».

При цьому самі російські депутати навряд чи маркуватимуть такими знаками свої авто, одяг, пошитий ворогами росії, володіючи нерухомістю в країнах-ворогах росії і, випиваючи за росію напої, розлиті ворогами рф.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Bloomberg повідомляє, що ЄС в одинадцятому пакеті санкцій проти Росії планує ввести заборону доступу до європейських портів суднам, які намагаються обійти вже запроваджені обмеження щодо російської нафти.

Судна, які порушують санкції або підозрюються в їхньому порушенні шляхом перевалки російської нафти, будуть виведені з європейських портів і шлюзів.

  • Польща доставила в Україну 10 винищувачів МіГ-29, які обіцяли передати в рамках військової допомоги.

Про це повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, при цьому він не розкрив детальніші подробиці доставки літаків в Україну.  

  • Американська вокалістка, композиторка, акторка й режисерка Барбра Стрейзанд пожертвувала на медичну допомогу 240 тисяч доларів

Зірка постійно підтримує медицину України.

Також допомагають у зборі коштів амбасадори напряму: гурт Imagine Dragons, американський актор Лієв Шрайбер, астронавт Скотт Келлі, видатні українські спортсмени Еліна Світоліна та Андрій Шевченко.

Кошти надходять на спеціальний рахунок Національного банку України, закріплений за Міністерством охорони здоров’я.

  • Станом на кінець березня 2023 року статусом тимчасового захисту в країнах ЄС скористалися 3,9 мільйона біженців з України.

За даними Євростату, найбільше статусів тимчасового захисту надали Німеччина (1 067 755 осіб), Польща (976 575) та Чехія (325 245).

У порівнянні з кінцем лютого 2023 року кількість біженців з України, які отримали тимчасовий захист у країнах ЄС зменшилась на 3%.

ДПСУ з минулого року фіксує поступове повернення українців додому.

  • Вищий адміністративний суд Берліна сьогодні поновив заборону на демонстрацію прапорів росії, СРСР, а також георгіївських стрічок у німецькій столиці протягом 8 і 9 травня після скарги поліції на рішення суду нижчої інстанції.

Повідомляється, що берлінський суд «визнав обґрунтованою» скаргу правоохоронців на рішення дозволити російські прапори у парках Трептов, Тіргартен та Шенхольцер-Хайде.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, збройні сили україни, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему