8 Травня 2023
Новини

У ексдепутата виявили колекцію старожитностей, які могли вкрасти з музеїв у Криму

У ексдепутата виявили колекцію старожитностей, які могли вкрасти з музеїв у Криму
Ще одну колекцію стародавніх українських артефактів знайшли в екснардепа, який на початку 2000-х років очолював Раду міністрів АР Крим.

Про це повідомляють Офіс генпрокурора та Держбюро розслідувань.

Слідчі провели обшуки в ексдепутата та низки інших людей у справі про здійснення групою осіб господарської діяльності з незаконними органами влади та на тимчасово окупованій територій.

Правоохоронці виявили документи про незаконну господарську діяльність на тимчасово окупованій території Донеччини та Криму, а також колекцію старожитностей. Слідчі припускають, що Горбатов купив у «чорних археологів» артефакти, які викрали з кримських музеїв.

В ексдепутата вилучили унікальний гунський меч із золотим оздобленням. Він нагадує гунську діадему з Мелітопольського музею, яке викрали російські окупанти.

Також виявили золоту візантійську ікону XI–XII століть, прикраси, шоломи, ікони, античні та скіфські старожитності, холодну зброю XIV–XIX століть та інші предмети, які мають історичну та культурну цінність.

Усі цінні знахідки передали на зберігання до Національного музею історію України. Надалі планують призначити судово-мистецтвознавчу експертизу для встановлення культурної цінності об'єктів.

Це не вперше у Горбатова вилучають колекцію старожитностей. У червні 2022 року в нього вже виявили тисячі артефактів, які теж могли викрасти з кримських музеїв. Обидві знайдені колекції коштують мільйони доларів.

ДБР називає Горбатова, який у 1994-2006 роках був депутатом, колаборантом. Він тісно зв’язаний із так званим головою анексованого Криму сергієм аксьоновим, з яким має спільний бізнес. А дружина аксьонова надавала йому довіреність на право користування своїм майном.

Окрім цього, Горбатов має безпосередній стосунок до діяльності «Горлівської паперової фабрики» та ТОВ «Благодійний Союз (БС)», які працюють на тимчасово окупованій території України, сплачують там податки чим, фактично, фінансують незаконні збройні терористичні угрупування.

Фірми, афільовані з Валерієм Горбатовим, діють також у тимчасово окупованому Криму. Для того, аби не «світитися» особисто, бізнес Горбатова на окупованій частині України зареєстрований на його сина, племінника та інших довірених осіб.

Директор ДБР Олексій Сухачов заявив, що слідчі ДБР зібрали неспростовні докази причетності Горбатова до фінансування дій, направлених на повалення конституційного ладу в Україні, зміни її меж або державного кордону та виправдання агресії проти України.

Триває досудове слідство за ч. 4 ст. 110-2ч. 3 ст. 436-2, ч. 4 ст. 111-1 та ч. 1 ст. 198 КК України. Санкція цих статей передбачає покарання до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років та з конфіскацією майна. А також штраф до 170 тисяч грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: крим, депутати, історія
В тему