29 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 29 березня 2023 року

Найголовніші новини 29 березня 2023 року

Триває 399 день боротьби українського народу проти держави-агресора і терориста.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

Завдяки професійним і злагодженим діям протягом минулої доби підрозділами Сил оборони України було відбито 48 атак противника на зазначених напрямках.

  • Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 16 авіаційних ударів, здійснив 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення.

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Також, підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України знищили російський бомбардувальник Су-24М.

  • Наші ракетники та артилеристи протягом доби уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 1 склад боєприпасів та 2 склади пально-мастильних матеріалів ворога.

 

Станом на ранок 29 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 172 340 (+610) осіб,
  • танків - 3 609 (+7),
  • бойових броньованих машин – 6 966,
  • артилерійських систем – 2 659 (+6),
  • РСЗВ – 526 (+1),
  • засобів ППО – 277,
  • літаків – 306 (+1),
  • гелікоптерів – 291,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 239 (+4),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 507 (+5),
  • спеціальної техніки – 288 (+1).

 

  • Сили оборони України знищили вже понад півтори тисячі ворожих БПЛА оперативно-тактичного рівня типу «Орлан-10».

Як повідомили в Командуванні Повітряних Сил, ці підрахунки не включають збитих квадрокоптерів та БПЛА тактичного рівня російських окупантів.

  • За словами міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса у США підрахували, що втрати росії у повномасштабній війні проти України сягають більш як 220 тисяч убитих та поранених солдатів.
  • Британська розвідка у своєму щоденному огляді зазначає, що ЗСУ відтіснили російських найманців "Вагнера" від однієї з ліній постачання Бахмута.

У Бахмуті тривають бої, хоча російські обстріли зменшилися порівняно з останніми тижнями.

«Оскільки "Вагнер" підтвердив, що відпустив щонайменше 5000 бойовиків, набраних з ув'язнених (які відвоювали встановлений термін), нестача особового складу, ймовірно, перешкоджає російським наступальним зусиллям у цьому секторі».

  • Центр національного спротиву повідомляє, що завдяки роботі українського підпілля російські терористи не мають спокою на тимчасово окупованих територіях.

«На тижні підпілля допомогло виявити й скорегувати низку цілей для ураження. Зокрема йдеться про пункти управління й склади ворога. Ворог обмежує доступ до інтернету, проводить рейди й депортує людей, та все одно не може взяти під контроль тимчасово захоплені землі».

  • Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що український Генштаб планує контрнаступ на кількох напрямках, але все залежить від погодних умов. Також військові вичікують на «відповідний момент», але це трапиться у квітні-травні.

Резніков також зазначив, що в контрнаступі будуть задіяні німецькі танки Leopard.

«Я впевнений, що ми продовжимо звільняти тимчасово окуповані території, як це було зроблено в Києві, Чернігові, Сумах, Харкові, Херсоні. Все це буде продовжуватися».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

Головні теми:

            Про Бахмут:

Якщо ЗСУ не виграють битву за Бахмут, на Україну посилиться тиск щодо пошуку неприйнятних компромісів з російським агресором.

«Якщо він (путін) відчує трохи крові - відчує, що ми слабкі - він буде тиснути, тиснути, тиснути… і продасть цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану».

У разі поразки в битві за Бахмут, українське суспільство відчує втому та підштовхне до компромісу. Але наразі він не відчуває подібного тиску.

            Про системи Patriot

Україні потрібно 20 батарей Patriot для захисту від російських ракет, і навіть цього може бути недостатньо.

«Жодна країна у світі не була атакована такою кількістю балістичних ракет», - сказав Зеленський.

Про Сі Цзіньпіна

«Ми готові бачити його тут (в Україні). Я хочу поговорити з ним».

Президент зауважив, що спілкувався з Сі до початку повномасштабної війни. Але протягом понад року повномасштабного вторгнення рф контактів із лідером Китаю не було.

  • Сьогодні генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прибув на Запорізьку АЕС - це його другий візит на станцію, відтоді як її окупували росіяни.

Цього разу Гроссі планує перевірити, як змінилася ситуація на ЗАЕС, поспілкуватися з атомниками, які її експлуатують, а також виступити гарантом ротації членів постійної місії Агентства, яка працює на Запорізькій АЕС із вересня 2022 року.

  • Резидентами Дія.City стали вже 500 компаній, серед яких і технологічні світові гіганти, й молоді стартапи.

Протягом останнього місяця до Дія.City приєдналися: глобальна ІТ-консалтингова та інжинірингова платформа Avenga; український стартап Let's Enhance, який займається розвитком штучного інтелекту; один із найбільших в Україні платіжних інтернет-сервісів EasyPay.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Видання The Wall Street Journal зазначає, що через війну і введені проти росії санкції економіка рф починає зазнавати краху.

Війна триває вже другий рік, а західні санкції стають дедалі жорсткішими, державні доходи росії скорочуються, а її економіка перейшла на траєкторію нижчих темпів зростання, ймовірно, на довгострокову перспективу.

Найбільші експортні товари країни – газ і нафтавтратили основних клієнтів.

Водночас рубль впав більш ніж на 20% з листопада стосовно долара.

Робоча сила скоротилася, оскільки молодь іде на фронт або тікає з країни через побоювання бути призваною до армії. Також невизначеність стримує інвестиції в бізнес.

Експерти кажуть, що російська економіка вступає в довгострокову регресію. Таку думку підтверджують і олігархи. Зокрема, російський мільярдер Олег Дерипаска цього місяця попередив, що в росії закінчуються гроші, тому терміново потрібні інвестори.

Через втрату європейського ринку і вихід західних інвесторів Москва стає все більш залежною від Китаю.

  • путін визнав, що введені щодо рф санкції через війну можуть негативно позначитися у середньостроковій перспективі на стані справ в економіці країни.

Звичайно ж, російський диктатор називає економічні обмеження «нелегітимними».

При цьому навіть внутрішнім споживачам уже не розповідають байки про користь, яку санкції набито дають економіці росії. Адже кожен громадянин рф зараз на власній шкірі починає відчувати всі переваги «русского міра», у який державу затягує путін зі своїм оточенням. 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин використовує російські медіа, аби показати себе майбутнім кандидатом на пост президента росії.

Нещодавно опубліковане інтерв’ю Пригожина візуально схоже на різні інтерв’ю з путіним. До цього відео з Пригожиним виглядали інакше – це були кадри в динаміці або такі, які нагадують поле бою.

Ця постановочна пародія інтерв’ю путіна може бути використана в рамках більшої кампанії тролінгу з метою нападок на Кремль, або ж щоб провести замовчувані паралелі між Пригожиним і путіним.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з Верховним головнокомандувачем Об’єднаних збройних Сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі Крістофером Каволі.

Під час розмови генерали обговорили оборонні питання. Зокрема, постачання озброєння, техніки та боєприпасів.

  • Міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що ЗСУ мають «дуже хороші шанси» для успішного контрнаступу навесні цього року. Зокрема, завдяки тому, що Україна виснажила російські сили та ресурси.

«Українці завдали росіянам значних втрат, виснаживши їхні запаси бронетехніки так, як ніхто ніколи не міг собі уявити. І тепер ми бачимо, що росія розконсервовує танки Т-54 і Т-55 через рівень втрат».

На думку Остіна, навесні умови для маневрування покращаться, а тому бойові дії активізуються.

«Я думаю, що Україна матиме дуже хороші шанси на успіх».

  • Канада цьогоріч надасть Україні кредит у розмірі 2,4 млрд канадських доларів (1,8 млрд дол США) для підтримки бюджету.

Новий кредит для України буде спрямований через МВФ і має на меті допомогти нашому уряду покрити дефіцит бюджету та оплатити соціальні послуги, включно з медичними послугами для приблизно 5,3 мільйона внутрішньо переміщених осіб.

Окремо федеральний бюджет Канади також оголосив про виділення понад 60 млн дол США додаткової прямої гуманітарної допомоги Україні. Гроші будуть використані на послуги з охорони психічного здоров'я, розмінування та інші заходи. 

  • Литовський уряд готується передати Україні мобільне містечко, розраховане на 36 сімей. Мобільні будинки вартістю 941,5 тис. євро передадуть місту Бородянка Київської області.

Також за 3,7 млн євро передбачається провести ремонт дитячого садка «Радість» у місті Ірпінь, за 5 млн євро – ремонт однієї з трьох шкіл у Бородянці та за 2,3 млн євро – реконструкцію мосту через річку Трубіж, що сполучає Київську та Сумську області.

  • Хорватія планує найближчим часом передати Україні 14 вертольотів Мі-8. Наразі питання перебуває на розгляді уряду Хорватії. Про це повідомив міністр оборони Хорватії Маріо Баножіч.

«Хорватський уряд надає Україні підтримку фінансову, технічну та політичну. Один з пунктів такої політичної підтримки - це рішення, яке зараз у процесі розгляду нашим урядом. І один із пунктів таких рішень - це вертольоти Мі-8. І я сподіваюсь, що найближчим часом ми зможемо завершити їх передачу».

  • Бундестаг схвалив збільшення військової допомоги Україні ще на 12 млрд євро.

Бюджетний комітет Бундестагу за поданням федерального уряду Німеччини проголосував за кардинальне збільшення військової допомоги Україні, збільшивши її на 12 млрд євро. На поточний рік виділено 3,24 млрд євро, а на наступні роки до 2032 року – загалом 8,82 млрд євро.

Виділені кошти будуть використані як для прямих постачань зброї в Україну, так і для переозброєння бундесверу, частину запасів зброї та боєприпасів якого було передано для оборони України.

Також бюджетний комітет схвалив закупівлю десяти самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000, які замінять техніку, передану Україні.

«Оскільки Збройні сили Німеччини передали Україні PzH 2000 зі своїх запасів, нові гаубиці фінансуються в межах Ініціативи з модернізації», – пояснюють у німецькому Міноборони.

  • Європейське енергооб’єднання ENTSO-E ухвалило рішення про збільшення можливостей імпорту електроенергії в Україну з 700 МВт до 850 МВт.

Також європейські партнери підтвердили план постачання сонячних панелей в Україну, щоб забезпечити електропостачання лікарень та інших об'єктів цивільної інфраструктури, навіть якщо рф тимчасово вдалося зруйнувати деякі з'єднання з мережею. 

  • Польща разом із міжнародними партнерами створить широку коаліцію, аби переконувати Міжнародного олімпійського комітету в необхідності недопуску росіян та білорусів до міжнародних змагань.

Про це заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький.

«Ми будуватимемо коаліцію щодо здійснення тиску (на МОК). Чим більше країн поділятиме нашу позицію, тим більше шансів, що це рішення буде змінено».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему