29 Березня 2023
Новини

Призначили нового в. о. намісника Києво-Печерської лаври

Призначили нового в. о. намісника Києво-Печерської лаври
Виконувати обов'язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній призначив архімандрита Авраамія (Лотиша).

Про це йдеться на сайті ПЦУ.

Також Епіфаній звернувся до уряду з проханням надати Києво-Печерській лаврі у складі ПЦУ приміщення для звершення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності. Як йдеться на сайті, предстоятель ПЦУ сподівається, що держава допоможе захистити намісника і монастир «від можливих провокацій з боку прихильників Московського патріархату».

Авраамій у 2021 році став архімандритом Української православної церкви московського патріархату. Проте тепер він вирішив приєднатися до Православної церкви України. У своєму зверненні архімандрит назвав це рішення складним, але «єдино правильним і канонічно виправданим». Також Авраамій звернувся до братії та закликав залишитися у лаврі в складі ПЦУ, звинувативши УПЦ МП у розпалюванні ворожнечі та протистояння.

«Слід чесно визнати — наш дотеперішній намісник і священноначаліє в особі митрополита і Синоду крок за кроком формували сумну ситуацію, в якій ми опинилися. Замість діалогу – закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро і остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну – туманні та половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить як бажає», — каже Авраамій.

Нагадаємо, Українську православну церкву московського патріархату попередили, що до 29 березня вона має звільнити будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника «Києво-Печерська лавра». Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками Міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Водночас в УПЦ МП заявили, що в листі чиновників «жодної інформації про юридичні підстави для розірвання договору не зазначено». Так, зранку 29 березня УПЦ МП заявила, що сотні її вірян зібралися на молитву.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: упц мп, київ
В тему