7 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 7 березня 2023 року

Найголовніші новини 7 березня 2023 року

Триває 377 день повномасштабного російського вторгнення на територію нашої держави.

Весь український народ продовжує боротьбу і стримує агресора, не даючи йому втілити навіть найменші плани.

Основні зусилля ворог і далі зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжує безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута, Кам’янки, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області.

Минулої доби українські воїни відбили понад 140 атак противника.

  • Найбільш напруженою залишається ситуація довкола Бахмута.

Як зазначило командування ЗСУ, російська армія зазнала на цій ділянці фронту чергових серйозних втрат – за останню добу біля Бахмута 244 загарбники були вбиті, ще 315 поранені. Ворог уже шукає резерви для поповнення виснажених військ, зокрема, кидає в бій тих, хто у них були інструкторами, хто був на командних постах.

Протягом доби в районі Бахмута Донецької області відбулося 9 бойових зіткнень.

Наразі завдання українських військ у Бахмуті – сточувати бойовий потенціал ворога і готувати підходи для підкріплення, яке зараз проходить бойовий вишкіл та освоює нову техніку.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація Сил оборони України завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 російський зенітний ракетний комплекс ППО «Бук-М1-2» та 3 райони зосередження живої сили противника.

 

Станом на ранок 7 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 154 830 (+1060) осіб,
  • танків - 3 432 (+9),
  • бойових броньованих машин – 6 714 (+11),
  • артилерійських систем – 2 456 (+23),
  • РСЗВ – 488,
  • засобів ППО – 253 (+3),
  • літаків – 303 (+1),
  • гелікоптерів – 289,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 095 (+9),
  • крилатих ракет – 873,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 323 (+16),
  • спеціальної техніки – 236 (+2).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни повідомляють, що Сили оборони України у боях за Бахмут виснажують елітні підрозділи ПВК «Вагнер».

В Інституті наголошують, що боротьба за це місто стала для України стратегічно важливою через склад російських сил, які дислокуються в районі міста.

Експерти наголошують, що резерв російських в'язнів, придатних для бойових дій, не є безмежним, а ліквідація десятків тисяч із них у Бахмуті означає, що їх не використають для більш важливих боїв.

«ПВК «Вагнер» тепер кинув у бій ще й своїх найкращих солдатів, і саме їх знищують разом із новобранцями. Бахмутська битва може серйозно підірвати найкращі сили «Вагнера». Засновник ПВК Євген Пригожин, судячи з його нещодавніх заяв, мабуть, побоюється, що Міноборони Росії веде битву за Бахмут до останнього бійця «Вагнера».

  • Британська розвідка зазначає, що українська оборона Бахмута продовжує виснажувати сили російських загарбників.

Спецслужби звертають увагу й на те, що публічні розбіжності між групою «Вагнера» та Міністерством оборони росії щодо розподілу боєприпасів підкреслюють складність забезпечення високого рівня особового складу та боєприпасів, необхідного для просування вперед відповідно до їхньої нинішньої тактики.

  • Україна в межах чергового обміну полонених повернула 130 людей — 126 захисників та 4 захисниць. Більшість із них обороняли Маріуполь.

Зокрема, з полону повернулися 45 військовослужбовців ЗСУ, 25 — Нацгвардії, 23 — Держприкордонслужби, 21 — Військово-морських сил, по 8 — територіальної оборони та Державної спеціальної служби транспорту.

Серед звільнених є 87 захисників Маріуполя, 71 із них — з «Азовсталі». Також вдалося повернути захисників, яких узяли в полон у районі Бахмута й Соледара — загалом 35 людей з Донецького напрямку. Більшість звільнених українців мають поранення та хвороби, набуті в боях і полоні.

  • Західна розвідка оцінює втрати росії в боях за місто Бахмут Донецької області в останні місяці в 20-30 тисяч найманців приватної військової компанії «Вагнера», причому загиблих серед них може бути приблизно третина.

Як зазначає британське видання The i Paper, на Заході бачать усе більше доказів того, що російські призовники відмовляються йти в бій в інших гарячих точках вздовж лінії фронту, зокрема в район міста Вугледар на Донеччині, де щодня «гинуть або отримують поранення сотні російських солдатів».

«Рівень смертності у «Вагнера» значно вищий, ніж у російських збройних силах. Бахмут не був успішним для росіян. Вони наступають уже пів року. Там ми спостерігаємо справді жахливий рівень російських втрат за дуже мінімальну територіальну вигоду, і російська армія справді в поганому стані».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У МЗС України відкинули звинувачення самопроголошеного президента Лукашенка у причетності до подій на аеродромі «Мачулищі». Заяви Лукашенка щодо президента України в МЗС назвали актом безсилля.

«Очевидно, що це є черговою спробою створити штучну загрозу зі сторони України заради виправдання своєї підтримки агресії росії… Лукашенко також дозволив собі грубий персональний випад на адресу Президента України. Цей акт безсилля залишимо без відповіді».

У МЗС закликали шукати загрозу не в Україні, а в росії, яка всілякими способами «намагається іще більше втягнути Білорусь у війну, остаточно позбавити її незалежності та суверенітету».

  • Кабінет Міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій.

Підставою для проведення обов’язкової евакуації відтепер є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається.

Наразі під відповідні критерії застосування примусової евакуації дітей із зон бойових дій підпадає тільки Бахмут.

Ухвалене рішення має спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей. Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава.

  • МВС не буде оприлюднювати списки рядових бійців «Гвардії наступу», до якої вже надійшло і обробляється 23 тисячі заявок від кандидатів.

Показово, що до «Гвардії наступу» захотіли приєднатися на різних позиціях не лише чоловіки, а й велика кількість жінок - це близько 5% від усіх заявок.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росію викинули зі світового космічного ринку: кількість запусків супутників обвалилося в 300 разів. За минулий рік «Роскосмос» запустив лише 1 комерційний супутник – для Анголи.

Експерти зазначають, що співпрацю з «Роскосмосом» максимально згорнули майже всі. Крім того, США заборонили постачання до рф радіаційно-стійкої електронно-компонентної бази, яка використовується при виробництві супутників.

Через війну та зростання витрат на неї уряду рф доводиться різати мирні статті бюджету, зокрема й космічні програми.

Сам «Роскосмос» для залучення коштів змушений продавати майно та ліквідовувати науково-виробничі підприємства.

  • росія стала заручником своєї ж політики впровадження розрахунків у національних валютах. Як виявилося, індійські рупії, отримані від продажу російських товарів і Індію, неможливо витратити. Імпорт з Індії в рф не такий великий, тому в росії тепер надлишки цієї валюти.

Ініціатором таких фінансових розрахунків був особисто путін.

Експерти стверджують, що через збільшення діри в бюджеті уряд росії знову візьме гроші у Фонді національного добробуту, який фактично залишився останнім джерелом грошей для рф. 

  • Росія опустилася до рівня Гаїті за тривалістю життя чоловіків. У середньому чоловіки у рф живуть 64,2 року - на 6 років менше, ніж у Бангладеш, і на 18 років менше, ніж у Японії.
  • Уряд рф вирішив підняти ціни на бензин після обвалу доходів нафтових компаній. Біржові ціни на бензин злетіли на 30-40% за кілька тижнів після того, як влада вирішила підняти податки для нафтовиків.

Експерти кажуть, що підвищення цін на російському ринку бензину стало рекордним за 5 років.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • До коаліції країн зі створення Спеціального трибуналу для рф за злочин агресії проти України приєдналася Греція, тож загалом у групі вже 30 держав.

Як повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, до наступної зустрічі цієї групи буде ще більше учасників.

«Завдання групи просте - коли ти туди входиш, то погоджуєшся з тим, що має бути створено окремий, спеціальний трибунал для переслідування рф за злочин агресії».

Коаліція має напрацювати юридичні шляхи створення трибуналу і розв'язати його юридичні питання, насамперед імунітетів путіна і його найближчого оточення.

  • Із початку повномасштабного вторгнення в Україну надійшло 450 вантажів гуманітарної допомоги з енергетичним обладнанням із 30 країн.

Як повідомили в Міненерго, загальна вага допомоги склала понад 5 650 тонн.

Серед обладнання, яке отримала Україна, - понад 1700 генераторів, близько тисячі трансформаторів, мобільні газові котельні, спецтехніка, високовольтне обладнання для ремонту ЛЕП, пересувна кабельна лабораторія та багато матеріалів. Завдяки цій допомозі ми змогли відновити роботу великої кількості об’єктів енергетичної інфраструктури, які росіяни обстрілювали з ракет, дронів та артилерії.

  • Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підтвердив, що найближчими днями в Україну прибудуть 10 з 14 обіцяних танків Leopard 2.

Також Польща готова створити центр технічного обслуговування німецьких танків Leopard, переданих Україні.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак очікує, що його німецький колега Борис Пісторіус переконає промисловість країни постачати запчастини для старих танків Leopard, які Польща зобов'язалася передати Україні.

«Основною проблемою є нестача запчастин. Я сподіваюся на прорив».

  • Представники США і ЄС провели зустріч з керівниками компаній діамантової промисловості й торгівлі щодо запровадження ефективних обмежень проти діамантової галузі росії.

«Росія продовжує заробляти мільярди доларів на торгівлі діамантами, і дискусія була зосереджена на найбільш ефективних і дієвих способах перервати цей потік доходів», - повідомили у Держдепі США.

  • ЄС запровадив санкції проти дев'яти людей і трьох організацій, яких визнав відповідальними за сексуальне насильство та інші порушення прав жінок – це перший випадок застосування подібних обмежень блоком.

У «чорному списку» вказані двоє російських військових командирів, які беруть участь у повномасштабній війні росії проти України, – Ніколай Кузнєцов і Раміль Ібатуллін. Обох називають причетними до актів сексуального насильства проти цивільних українців та зґвалтувань.

Санкції передбачають заморожування будь-яких активів, якими володіють підсанкційні особи, а також заборону на в'їзд до ЄС. Місцевим компаніям також заборонено надавати послуги тим, хто перебуває під санкціями.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали