2 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 2 березня 2023 року

Найголовніші новини 2 березня 2023 року

Триває 372 доба війни, розв’язаної росією з метою знищення українського народу й нашої держави.

Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші захисники відбили понад 170 атак противника на зазначених напрямках.

  • Протягом доби окупанти завдали 24 авіаційні удари по позиціях наших військ і випустили 3 ракетних удари по містах Часів Яр Донецької області та Запоріжжя. У результаті терористичного акту пошкоджено житлові будинки та є жертви серед цивільного населення.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував влучання ворожої ракети С-300 у багатоповерхівку внаслідок нічного ракетного обстрілу Запоріжжя.

«Держава-терорист хоче перетворити кожен день для наших людей на день терору. Але зло не запанує на нашій землі. Ми виженемо всіх окупантів, і вони обов’язково відповідатимуть за все».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, окупанти посилили фільтраційні заходи на тимчасово захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, до населених пунктів Піщанівка та Пойма Херсонської області прибули представники фсб. Проводяться масові обшуки житлових приміщень, перевірка телефонів. Основну увагу окупанти приділяють людям, чиї родичі виїхали на неокуповану частину України.
  • Наша авіація за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 склад боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 2 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 150 605 (+715) осіб,
  • танків - 3 397 (+2),
  • бойових броньованих машин – 6 658 (+20),
  • артилерійських систем – 2 398 (+5),
  • РСЗВ – 480 (+1),
  • засобів ППО – 247,
  • літаків – 300,
  • гелікоптерів – 288,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 058 (+3),
  • крилатих ракети – 873,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 264 (+7),
  • спеціальної техніки - 230.

 

  • Командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв заявив, що наша протиповітряна оборона збиває 80% російських ракет.

«Відсоток збиття ракет дуже змінився і дорівнює 80% і навіть більше в окремих випадках. Наші фахівці протиповітряної оборони стали більш професійними й компетентними».

Він додав, що ворог змінює свою тактику та способи застосування засобів повітряного нападу. Тому ЗСУ аналізують кожну атаку ворога і приймають відповідні рішення, щоб стійкість протиповітряної оборони була на найвищому рівні.

  • Британська розвідка вважає, що погіршення погодних умов для пересування по місцевості у районі Бахмута може дати перевагу українським захисникам.

Підвищення температури призведе до багнистих умов та бездоріжжя, що обмежує пересування по пересіченій місцевості. Це дає певну військову перевагу силам, що обороняються.

  • У війні проти України росія втратила більше людей, ніж в усіх своїх війнах після Другої світової війни, разом узятих. Такі дані оприлюднили експерти Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS).

Вашингтонські аналітики вважають, що лише вбитими рф втратила від 60 до 70 тисяч осіб. А загальні втрати – убиті, поранені та зниклі безвісти – серед російських військових, бойовиків-колаборантів та найманців із групи «Вагнера» за перший рік війни сягають до 250 тисяч осіб.

  • Нідерландський проєкт Oryx, який веде підрахунок знищеної техніки виключно за опублікованими у відкритому доступі фото й відео, заявив, що російська армія втратила в Україні майже 10 тисяч одиниць техніки, що втричі більше, ніж ЗСУ - найбільше танків та БМП.

Загальні втрати ЗС рф становлять 9441 одиницю військової техніки, включаючи танки, літаки, БТР, РСЗВ тощо. З них 6007 було знищено та понад 2700 захоплено ЗСУ, решту — пошкоджено або кинуто.

Втрати України становлять близько 3000 одиниць техніки.

Зокрема, за рік війни росія втратила майже 1800 танків, а Україна – трохи більше за 450; понад 2100 БМП, а українці – 500; 350 одиниць самохідної артилерії (у ЗСУ мінус 110 од) тощо.

Аналітики проекту також зазначили, що українці знищили понад 200 командних постів ворога, а рф ударила приблизно по 10 таких постах ЗСУ.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів тривалу енергетичну нараду, на якій обговорив із ключовими компаніями подальшу роботу української енергосистеми.

Глава держави наголосив, що цю зиму пройдено, хоча вона була дуже складною. Однак влада все ж змогла забезпечити Україну енергією і теплом.

Загроза для енергосистеми зберігається, але й робота заради розбудови системи триває.

Президент сказав, що вже починаються роботи з підготовки до наступного опалювального сезону, а кожен із учасників наради отримав свою частину завдань щодо цього.

  • 67% українців вважають, що росія вичерпує свої ресурси і перемога України в осяжному майбутньому. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

«Більшість українців – 67% – вважають, що росія вичерпує свої ресурси й що для України реально разом із партнерами не у віддаленому майбутньому здобути перемогу. Вірять у значний запас ресурсів росіян і тривале виснажливе протистояння з туманним кінцем – 22%. Ще 11% не змогли визначитися з цього питання».

При цьому лише 9% українців готові до територіальних поступок в обмін на мир, 87% – виступають проти цього.

«Навіть серед тих, хто вважає, що росія все одно має достатньо ресурсів для тривалої війни, 75% виступають проти територіальних поступок в обмін на мир», - зазначають соціологи. 

  • Україна увійшла до двадцятки найвпливовіших країн світу за рейтингом Global Soft Power Index 2023. Ще жодна держава за історію цього і схожих рейтингів так радикально не покращувала свій результат.

Ключові досягнення України за минулий рік:

  • Впливовість: із 45 на 19 місце у світі. Відзначають виняткову роботу українських дипломатів та ефективне застосування дипломатичних інструментів.
  • Упізнаваність: із 47 на 14 місце у світі. Упізнаваність України зросла на всіх континентах, причому найбільше покращення відбулося в країнах Африки на південь від Сахари, куди росія інвестує усі можливі ресурси «м'якої сили».
  • Репутація: із 70 на 68 місце у світі.

У загальному рейтингу «м'якої сили» Україна посіла 37 місце зі 121. У 2021 році Україна була на 61-й позиції.

Global Soft Power Index – це найповніше у світі дослідження сприйняття національних брендів з охопленням у понад 100 тисяч респондентів, яке проводить Brand Finance. Індекс показує здатність країни впливати на інших за допомогою привабливості та переконання, а не примусу й сили.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, у багатьох школах Херсонської області окупанти ввели обов’язкові так звані «кадетські класи», починаючи з першого класу. Для цих учнів є обов’язковим носіння уніформи та додаткові заняття з «патріотичного» виховання. Через дефіцит вчителів на роботу приймають проросійських місцевих жителів без педагогічної освіти. Переважно їм понад 50 років. Для легалізації відповідно до російського законодавства, їх автоматично зараховують на заочну форму навчання до профільних вузів рф.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні представники «Русского добровольческого корпуса» заявили, що зайшли на територію рф, щоб показати, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом путіна. На підтвердження цих слів було опубліковано відео.

Водночас губернатор Брянської області рф, яка межує з Україною, заявив, що в регіон нібито проникла українська ДРГ і захопила в заручники мирних жителів. Цю інформацію швидко підхопили пропагандистські ЗМІ, роздуваючи істерію, зазначаючи, що у Брянській області почалися бої.

На фоні цієї інформації Кремль заявив, що путін скасував поїздку у Ставропольський край. Звичайно ж, російська пропаганда показала виступ путіна, який говорив про українську ДРГ, яка начебто влаштувала «черговий терористичний акт» з метою позбавити росіян «історичної пам’яті».

Показово, що буквально кілька днів тому путін закликав ФСБ «припиняти» спроби диверсійних груп проникати на територію рф.

  • Російський бізнес масово не платить податки, оскільки не має з чого. Борги перед бюджетом підстрибнули на 541 млрд рублів за рік.

Зокрема, боги за ПДВ зросли на 40%, за податком на прибуток - на 46%, за податком на видобуток корисних копалин - на 220%.

  • Експерти підрахували, що 22 найбагатші російські олігархи протягом року війни, яку рф розв’язала проти України, втратили 67 мільярдів доларів.

Таким чином, російські товстосуми втратили суму, що дорівнює річному ВВП Литви, трьом ВВП Грузії або п’яти річним ВВП Вірменії.

  • Міністр Лавров на засіданні Ради глав МЗС країн G20 закликав протидіяти санкціям та одностороннім обмеженням, зокрема стелі цін.

Тим часом із глав Двадцятки 17 міністрів відмовилися проводити повноцінні зустрічі з Лавровим.

  • Експерти порадили росіянам підготуватися до підвищення податків через «діру» в бюджеті.

Трильйонні витрати на війну в Україні та падіння сировинних доходів змусять уряд Росії підвищити податки у 2024 році.

Зверстаний з дефіцитом у 3 трильйони рублів, бюджет рф уже у січні витратив на 1,8 трлн рублів більше, ніж зібрав у вигляді податків. Нафтогазові доходи просіли вдвічі, збори ПДВ – на 44%, а експортні доходи від Федеральної митної служби – майже вчетверо.

Зараз путінський режим оголосив про «разовий збір із великого бізнесу» на 300 млрд рублів. Ці гроші допоможуть зробити ситуацію більш керованою, але вони не врятують бюджет. За попередніми прогнозами, діра на кінець року може скласти 5 трильйонів рублів. Відповідно, рф доведеться міняти податкову систему.

І вчергове за все буде розплачуватися простий народ, який своїми грошима, своїм життям і здоров’ям продовжує підтримувати кривавий путінський режим.

  • Окремі російські олігархи почали скаржитися на введені проти них санкції, засуджують путіна і просять виключити їх із санкційних списків.

Зокрема, цього тижня Олег Тіньков, який раніше публічно засудив вторгнення і відмовився від російського громадянства, офіційно звернувся до Міністерства закордонних справ Великої Британії з проханням виключити його з санкційного списку. Він підтримав рішення про введення обмежень щодо тих, хто схвалює дії путіна, але зазначив, що не всі росіяни такі.

Зрозуміло, що таку ж позицію підтримали російські опозиціонери за кордоном. Вони також вступилися за Тінькова.

Тим часом Міністерство закордонних справ Великої Британії заявило, що не коментує індивідуальні санкційні призначення.

  • Російські ЗМІ повідомляють, що в Москві встановили ще одну систему ППО поруч із метро «Саларьєво», принаймні там помітили радіолокаційну станцію розвідки та цілевказівки.

Такі дії свідчать про те, що путінський режим боїться ударів по столиці рф. Вони думали, що війна не прийде в їхній дім і буде тільки на території України, де будуть безперешкодно вбивати українців. Однак наші громадяни, воїни за останній рік уже не раз довели, що можуть і вміють боротися, не будуть здаватися й готують гідну відплату всім воєнним злочинцям путінського режиму.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Зустріч топдипломатів країн Group of 20 в Нью-Делі завершилася без підсумкової заяви про війну в Україні. Більшість членів G20 засудили російське вторгнення, але росія та Китай не погодилися із засудженням

У більшості переговорів домінували обговорення війни та розширення глобального впливу Китаю. Учасники погодилися з більшістю питань, які стосуються занепокоєння менш розвинених країн, наприклад, зміцнення багатосторонності, сприяння продовольчій та енергетичній безпеці, зміни клімату, гендерних питань та боротьби з тероризмом.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що росія не здобуде воєнної перемоги в Україні.

«росія все ще розраховує на перемогу, але її не буде. Серед іншого - тому, що ми разом з партнерами далі підтримуємо Україну… Що швидше путін усвідомить, що його імперіалістичні цілі недосяжні і що міжнародна спільнота не терпітиме його порушень міжнародного права, то більшим є шанс на закінчення цієї війни».

Шольц запевнив, що Німеччина твердо стоїть на боці України для захисту її територіальної цілісності та суверенітету.

  • Румунія і Молдова побудують понтонний міст через прикордонну річку Прут, щоб поліпшити транспортування вантажів з України, у першу чергу продовольства.

Міст використовуватимуть для руху легкового і вантажного транспорту.

  • Китайський інтернет-магазин Aliexpress заблокував для росіян можливість придбати дрони від компаній DJI та Autel.

Уже куплені безпілотники обмежені у функціоналі. Крім цього, фірма DJI видалила програми для керування дронами з російського AppStore.

Повідомляється, що на всі скарги DJI відповідає: «Просимо вибачення, але ми не надаємо свої послуги росіянам + не надаємо послуги з якоїсь військової діяльності, тому спасибі за розуміння».

  • Депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс вважає, що Україні вже не потрібен ніякий план дій щодо членства в НАТО, оскільки вона вже відповідає більшості критеріїв.

«Звісно, дещо треба розвивати – зокрема, цивільний контроль над збройними силами, який важливий для демократій. Але Україна вже показала, що ваша військова сила, військова організація перевершують усі натівські критерії. Тож я не думаю, що тут потрібно говорити про критерії».

За словами Кубілюса, на саміті НАТО у Вільнюсі в липні може бути зроблена підготовча робота для прийняття України, а вже наступного року у Вашингтоні можна ухвалити остаточне рішення.

  • Українські школи, що постраждали від обстрілів, отримали понад 4 тисячі планшетів Apple.

Ці навчальні заклади в Київській, Чернігівській, Харківській та Миколаївській областях повністю або частково зруйновані від російських обстрілів. Тому діти не можуть продовжувати навчання в офлайн-режимі. Гаджети та цифровізація освіти допоможуть їм здобувати нові знання, підвищуючи цифрову грамотність.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему