26 Лютого 2023
Новини

26 лютого 2023: яке церковне свято та що не можна робити

26 лютого 2023: яке церковне свято та що не можна робити

В Україні 26 лютого відзначають День кримського спротиву російській окупації та моляться до захисника вірності в сім'ї — Мартиріана Кесарійського.

Яке 26 лютого церковне свято

26 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Мартиніана Кесарійського. Ще в юнацькому віці він почав вести життя самітника. Спочатку Мартиніан пішов в пустелю, де довгий час молився до Всевишнього. За таку відданість Господь наділив чоловіка даром зцілення.

Коли Мартиніан повернувся з пустелі, то пройшов через несподіване випробування. Розпусна дівка намагалася спокусити чоловіка Божого. Проте до чар жінки преподобний залишився байдужим. Покаялася дівиця перед ним і попросила допомогти їй встати на шлях істинний. Направив тоді чернець її до храму.

Мартиріана Кесарійського за цей випадок почали почитати як непохитного заступника вірності, сімейного щастя та захисника від спокус мирських.

Що не можна робити в цей день

Не варто розпускати плітки та лихословити.

Не можна ображатися, ображати та лаятися.

Не рекомендується шити, вишивати, прясти, бо можна втратити зір.

Народні прикмети і традиції на 26 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: морозна і суха погода на спекотне літо без дощів;
  • якщо день похмурий, то весна буде дощовою;
  • 26 лютого сніг ще вкриває землю, чекайте на прохолодну весну;
  • немає снігу — весна буде теплою.

Здавна 26 лютого молилися преподобному Мартиніану, щоб він допоміг зберегти сім'ю від негараздів та невірності. Наші предки запрошували цього дня в гості своїх приятелів, друзів та просто знайомих, щоб за столом згадати про старі часи. Перед настанням сутінків обов'язково виходили надвір, щоб поглянути на небесну далечінь. Вважалося, що зорі — це душі покійників, які продовжують оберігати живих родичів. Тому у зірок просили допомоги та заступництва.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Таблоїд, який сьогодні день, яке сьогодні свято
В тему