13 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 13 лютого 2023

Найголовніші новини 13 лютого 2023

Триває 355 день повномасштабної війни, яку розв’язала проти нашої держави й нашого народу російська федерація.

  • Противник зазнає значних втрат, особливо у живій силі. Зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.
  • За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах 10 населених пунктів – Гряниківка Харківської області; Кремінна і Білогорівка на Луганщині; Виїмка, Федорівка, Васюківка, Бахмут, Іванівське і Кліщіївка Донецької області та Залізничне на Запоріжжі.
  • Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив про гучні вибухи в Маріуполі, а також у Мангуші, Нікольському. На території цих населених пунктів окупанти зосередили велику кількість особового складу, переважно це мобілізовані з рф.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, почастішали випадки, коли мобілізовані військовослужбовці рф, які перебувають у підрозділах, приданих до 1-го армійського корпусу Південного ВО, відмовляються йти у наступ. Через це мобілізованих чоловіків з тимчасово окупованих росією територій Донецької області, знімають із другої та третьої ліній та відправляють на полігони. Там їх готують протягом двох тижнів і формують у штурмові підрозділи для наступальних дій на Авдіївському напрямку.
  • Через значну кількість санітарних втрат серед загарбників, у тимчасово окупованому Луганську пологовий будинок використовують для лікування поранених військовослужбовців російських окупаційних військ. Крім того, приміщення дитячої лікарні №3 також переобладнано під військовий шпиталь.
  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили та станцію РЕБ противника.

 

Станом на ранок 13 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 138 340 (+560) осіб,
  • танків - 3 283 (+3),
  • бойових броньованих машин – 6 492 (+4),
  • артилерійських систем – 2 290 (+3),
  • РСЗВ – 465,
  • засобів ППО – 234,
  • літаків – 296,
  • гелікоптерів – 286,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2007,
  • крилатих ракет – 857,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 150 (+2),
  • спеціальної техніки – 217 (+2).

 

  • За підрахунками експертів, минулий тиждень став рекордним за втратами рашистів у живій силі від початку повномасштабного вторгнення - ліквідовано 6 180 російських окупантів.

«Це рекордний результат за весь час. Це більше, ніж за весь квітень (5800), червень (5050) чи липень (5280)».  

за цей же період втрати у техніці також виявилися суттєвими. Зокрема, знищено 52 танки, 77 бойових бронемашин, 59 артсистем, 49 БПЛА, 61 крилата ракета, 46 одиниць автотехніки тощо.

  • Як повідомили в командуванні Сил оборони Таврійського напрямку, російські окупаційні війська зазнають величезних втрат при спробах штурмувати Вугледарський напрямок. За минулий тиждень там українські захисники знищили 120 одиниць ворожої техніки, 36 із них – танки. Були дні, коли ворог втрачав від 15 до 20 одиниць техніки.

Повідомляється, що 155-ту бригаду морської піхоти тихоокеанського флоту рф знищено майже повністю. Залишки бригади підняли бунт, у тому числі через нестатутні відносини, грошові побори.  

Під Вугледаром ворог застосовує так звану «тактику Жукова» – наступ хвилями, коли за підтримки бронетехніки висувається взвод до 30 осіб, які йдуть у лобову по відритій місцевості, і, відповідно, гинуть.

  • Американське видання Politico підтверджує, що під Вугледаром елітна 155 бригада морської піхоти рф була розбита вщент включно з командним складом.

«155-ту бригаду вже тричі доводилося доукомплектовувати. Перший раз - після Ірпеня та Бучі, другий раз – після поразки під Донецьком. А зараз майже вся бригада знищена під Вугледаром».

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Навіть у разі застосування рф тактичної ядерної зброї для удару по Україні 89% українців хочуть продовження боротьби проти агресора.

Такі результати опитування оприлюднило комунікаційне агентство thekuskt CNC, що провело дослідження на замовлення Мюнхенської конференції з безпеки.

Також для 85% респондентів можливий відхід росії до лінії фронту станом на 24 лютого не був би прийнятною підставою для припинення вогню. Переважна більшість вважає обов’язковою боротьбу задля повернення всіх українських територій, включно з Донбасом і Кримом.

72% українців заявили про потребу довгострокових поставок зброї від західних партнерів. Близько двох третин переконані, що держава ніколи не буде у безпеці поза НАТО. 75% опитаних вважають, що без західних гарантій безпеки Україна ніколи не буде в безпеці від росії.

«Згуртованість українського населення, об’єднаного рішучістю захищати власну демократію від автократичного ревізіонізму росії, є ключовою причиною дивовижної стійкості України», – зазначають автори опитування.

  • За минулий рік Україна більше за інші країни поліпшила своє сприйняття як союзника в країнах G-7 і БРІКС. Відповідні дані опублікував Мюнхенський індекс безпеки 2023 року.

Якщо в листопаді 2021 року кількість країн, які вважали Україну союзником, перевищувала кількість тих, хто вважав її ворогом, на 13,4%, то в листопаді 2022 року – вже на 35,5%.

Згідно з доповіддю, найбільше Україну вважають союзником у Британії, де зазначений вище показник зріс із 13% до 64%. В інших країнах G-7 – від 31% у Японії до 47% у Канаді. Раніше показник був від 8% у Німеччині до 17% у Канаді та США.

При цьому зазначається, що в рейтингу значно погіршився показник росії та Білорусі.

  • У МЗС України вважають, що заяви експрем'єра Італії Сільвіо Берлусконі щодо війни в Україні є відвертим поширенням російської пропаганди й заохоченням росії до продовження її злочинів проти України.

«Безглузді звинувачення Берлусконі на адресу українського президента - спроба поцілувати по лікті в крові руки путіна. Намагання продемонструвати свою лояльність російському диктатору».

Водночас в МЗС оцінили оперативну реакцію прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, яка підтвердила непохитну підтримку України з боку італійського уряду після неприйнятних заяв Берлусконі.

  • В Україні з кожним днем покращується стан енергосистеми. При цьому темпи її відновлення швидші за руйнування системи.

У понеділок в Україні не застосовуються планові відключення світла, заміри фактичного споживання в областях проводяться відповідно до графіка. Єдиний виняток – ситуація в Одесі, де діють графіки погодинних відключень через пошкоджену мережеву інфраструктуру.

  • Банківська система України не просто вистояла в умовах війни, а й продовжує розвиватися.

Як повідомили у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, загальна сума вкладів фізичних осіб у банках-учасниках Фонду станом на 1 січня становила 1,05 трлн грн. При цьому за грудень 2022 року цей показник збільшився на 58,4 млрд грн.

«Ми фіксуємо реальне збільшення залишків коштів на рахунках фізосіб та ФОПів (+150,7 млрд грн). Реальне зростання гривневих вкладів склало +139,2 млрд грн, а валютних становило +11,5 млрд грн», - зазначили у Фонді.

  • В Україні розпочала роботу місця Міжнародного валютного фонду для підготовки до перегляду моніторингової програми.

За даними Bloomberg, нову кредитну програму терміном на три-чотири роки МВФ може погодити до кінця березня. Загалом вона буде розрахована на 14-16 млрд дол, з яких у перший рік Україна може отримати 5-7 млрд дол.

  • Міністр оборони Олексій Резніков вирушив на 9 зустріч контактної групи з питань оборони України формату «Рамштайн».

Головними питаннями порядку денного будуть такі:

  • захист українського неба, зокрема через залучення авіаційної платформи,
  • розбудова «танкової коаліції»,
  • формування запасу міцності за боєприпасами,
  • тренінгові програми для наших воїнів,
  • стабільність підтримки – логістика, обслуговування, ремонт, практична реалізація «Військового шенгену».

Міністр також повідомив, що напередодні мав низку розмов з партнерами: «Їхня залученість та підтримка дають оптимізм».

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував нові санкції та інші заходи до 24 лютого – річниці початку повномасштабної війни росії в Україні.

«Під 24 лютого будуть нові санкції. Вони будуть оголошені в різних країнах, в різних інституціях. Це теж буде частина цього сигналу єдності заради перемоги».

«В ООН, у Києві, у багатьох інших столицях світу відбудуться різні події, які надішлють дуже чіткий сигнал президенту путіну: якщо ти, путін, граєш у гру на виснаження і думаєш, що час грає на твоєму боці, то ти глибоко помиляєшся. Тому що єдність із Україною з кожним днем лише зростає, і у цій війні ти неодмінно програєш».

  • В Україні набув чинності наказ, який звільняє від проходження Державної підсумкової атестації учнів 4 і 9 класів. Його метою є збереження життя і здоров’я учнів в умовах воєнного стану.

Міністерство освіти й науки України зазначає, що цього року випускники 11 класів замість традиційного зовнішнього незалежного оцінювання складатимуть національний мультипредметний тест.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Війна в Україні чітко показала всьому світові, що хвалена російська зброя не така вже й непереможна. Наші воїни вміло розправляються з літаками, вертольотами і ракетами противника навіть засобами ще радянської епохи.

Як наслідок – росія суттєво втрачає позиції на світовому ринку зброї. Як стало відомо, Індія, яка з радянських часів була найбільшим покупцем зброї у Кремля, призупинила цілу низку проектів з рф.

Зокрема, заморожені переговори про купівлю гелікоптерів Ка-226Т, незважаючи на готовність російської сторони передати технології та локалізувати їх виробництво на індійських заводах.

Міжурядову угоду на 200 гелікоптерів загальною вартістю мільярд доларів було підписано ще 2015 року. Але за вісім років до укладення контракту справа так і не дійшла.

У підвішеному стані залишається і угода з продажу винищувачів Су-30МКІ. Очікувалося, що контракти буде підписано ще 2020 року. Але з того часу процес застряг у мертвій точці.

Раніше Індія заморозила спільний із рф проект із розробки винищувача п'ятого покоління на базі Су-57.

  • Аналітики кажуть про початок кінця енергетичних надприбутків путіна. Після ембарго ЄС рубль упав до нового мінімуму.

Чистий притік валюти в економіку обвалився в 2,5 рази. Євро перескочило поріг у 79 рублів, долар дорожчає 9 днів поспіль.

  • Російські праворадикали й націоналісти почали скаржитися на те, що Кремль навмисне знищує на фронті підрозділи росіян. При цьому представники інших національностей рф користуються преференціями.

Зокрема таку думку оприлюднив російський терорист Ігор Гіркін (Стрелков). Він визнав, що мобілізовані росіяни масово просять, щоб їх забрали з війни в Україні. Однак поки з України виводять лише мобілізованих з не російських регіонів. Наприклад, за тувинським батальйоном, після скарг до Казані з фронту знято та відправлено додому татарстанський добровольчий батальйон.

Днями в мережі поширили кілька роликів, на яких можна побачити звернення мобілізованих до своїх губернаторів зі скаргами на знущання з боку бойовиків «ДНР».

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували інформаційні кампанії Кремля про загрозу безпеці росії від західної зброї, спрямовані на те, щоб стримувати чи уповільнювати підтримку України.

В інституті помітили, що рф відновила здатність проводити окремі інформаційні кампанії на підтримку конкретних стратегічних цілей і пристосовувати ці кампанії для пом'якшення невдач на полі бою і створення умов для майбутніх запланованих операцій.

Аналітики нагадали, до яких маніпуляцій вдавалася російська влада, зокрема і президент рф, аби стримувати чи уповільнювати надання Заходом підтримки Україні.

«Ці російські інформаційні кампанії були безперервними у своєму прагненні досягти спільної мети – перешкодити західній підтримці України, незалежно від умов на полі бою».

Експерти вважають, що росія формує інформаційний простір під час підготовки до наступальних операцій, щоб перешкодити Україні утримати ініціативу на полі бою або підготуватися до наступу.

  • У московських аеропортах почали допитувати чоловіків, які повертаються до рф з-за кордону. Як повідомляє проект «Військовий омбудсмен», прикордонники з'ясовують, навіщо чоловіки виїжджали з країни і чи є серед їхніх знайомих опозиціонери. Кожна така «розмова» супроводжується перевіркою телефону.
  • У росії не припиняються масштабні пожежі. У Красноярську спалахнув склад, площа загоряння – 6 тисяч квадратних метрів. Водночас у Нюксенському районі Вологодської області РФ спалахнув газопровід.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Литві станом на 18.00 13 лютого зібрали 7,172 млн євро на радари для української протиповітряної оборони.

Акція стартувала 30 січня. Спершу планувалося зібрали 5 млн євро, однак збори й досі тривають.

Планується придбати радари, призначені для спостереження за повітряним простором. Це обладнання з Ізраїлю, воно унікальне тим, що може виявляти об’єкти будь-якого типу, розмірів та швидкості, що рухаються небом.

  • У Міністерство оборони України повідомили, що Данія вже передала Україні обіцяні всі 19 САУ Caesar французького виробництва. Ці гармати дуже добре зарекомендували себе на полі бою.
  • Бундесвер розпочав навчання українських солдатів на основному бойовому танку Leopard 2.

Навчання відбуватиметься в основному на базі школи танкових військ у Мюнстері, Нижня Саксонія. Курси завершаться до кінця першого кварталу, щоб передача танків була «синхронізована» з цим.

Федеральний уряд пообіцяв Україні 14 Leopard 2А6.

Крім того, у Німеччині зараз проходить навчання українських воїнів на бойовій машині піхоти Marder.

  • Швейцарська міжнародна фінансова група Credit Suisse (CS) заблокувала і де-факто "заморозила" близько 17,6 млрд швейцарських франків російських активів. Це понад удвічі більше, ніж сума офіційно заморожених у Швейцарії російських активів.

Загалом у цій державі може бути близько 46,1 млрд франків російських активів.

  • Видання Politico з посиланням на джерела повідомляє, що ЄС готує санкції проти чотирьох російських банків, зокрема найбільшого приватного банку Альфа-банк, і 130 організацій та осіб.

Крім цього, новий пакет санкцій включатиме заборону громадянам рф працювати в компаніях критичної інфраструктури в ЄС, таких як електромережі або постачальники газу.

Нові списки осіб та організацій запропонували Польща, Німеччина, Франція, країни Балтії та інші.

До них увійдуть російські військові керівники, «влада», призначена росією на окупованих територіях України, журналісти, які працюють для російських державних ЗМІ та пропаганди, компанії та особи в інших країнах, пов’язані з військовими діями росії або ПВК "Вагнер".  

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали