13 Лютого 2023
Новини

Деокупація Криму: знадобиться 50 тисяч держслужбовців і силовиків для роботи

Деокупація Криму: знадобиться 50 тисяч держслужбовців і силовиків для роботи
Після деокупації Криму необхідно додатково залучити близько 50 тисяч людей з підконтрольної території України для роботи в державних органах та силових структурах.

Про це заявила постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

За її словами, вже давно за дорученням президента працює міжвідомча робоча група, яка розробляє концепції невідкладних кроків держави в Криму після його деокупації.

«Для забезпеченості керованості ситуації на звільненій території маємо створити щонайменше місцеві військові чи військово-цивільні адміністрації. Такі адміністрації мають працювати безпосередньо на місці», — пояснила Ташева.

Водночас, як пояснила представниця президента, набрати штат таких адміністрацій з місцевих жителів, які вже майже 9 років пробули в окупації, одразу неможливо.

«Питання навіть не в довірі. [У Криму] є багато патріотичних людей, на яких держава може покластися. Питання — у рівні готовності, а перепідготовка — це тривалий процес», — наголосила вона.

Робоча група звернулася до різних державних органів із запитом щодо кількості посад, які необхідні для повноцінної роботи в Криму, та проаналізувала державну статистику за 2013-2014 роки.

Тамешва розповіла, що, за даними МВС, тільки для Нацгвардії необхідно додатково близько 12,5 тисячі військовослужбовців, ще 5000 — для Держприкордонслужби. Нацполіція і ДСНС потребують близько 7200 і 3000 співробітників, відповідно.

Представниця президента додала, що загалом, за даними Державної служби статистики станом, на початок 2014 року в Криму працювало понад 16 тисяч державних службовців та 4200 службовців органів місцевого самоврядування.

За її словами, заклади вищої освіти вже розробили програми підготовки кадрів для роботи на деокупованих територіях. Наразі вони проходять відомче погодження. 

«Фактично створюється цілий напрямок освітньої підготовки як для держслужбовців, які вже працюють на відповідних посадах, так осіб, які планують вступити на державну службу», — підкреслила Ташева.

До слова, у серпні 2022 року міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков розповів, що після встановлення української адміністрації у Криму почнеться не лише реінтеграція, але й відбудова. У межах цієї програми Крим хочуть зробити частиною відкритого європейського транспортного простору.

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк повідомив, що Україна вже розробляє маршрути евакуації для мешканців нині окупованого Криму, які захочуть залишити півострів під час активної фази його звільнення.

А в лютому цього року віцепрем’єр-міністерка — міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявляла, що після деокупації Криму управлінські посади можуть отримати українські ветерани.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: крим, війна з Росією
В тему