7 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 7 лютого 2023

Найголовніші новини  7 лютого 2023

Триває 349 день героїчної боротьби українського народу у війні проти російських окупантів.

  • Українське командування повідомляє, що ворог продовжує проводити перегрупування на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.
  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах 10 населених пунктів: Новоселівське, Кремінна і Діброва Луганської області та Верхньокам’янське, Веселе, Залізнянське, Красна Гора, Бахмут, Іванівське і Парасковіївка Донецької області.
  • Як зазначає Генштаб ЗСУ, рашисти на тимчасово окупованих територіях збільшують тиск на громадян України з метою примусової паспортизації. Зокрема, у Мелітополі Херсонської області окупанти примушують працівників державних установ, які отримали громадянство рф, відмовитись від українського громадянства у письмовій формі. Погрожують звільненням із роботи.
  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Також наші захисники сьогодні знищили російський штурмовик СУ-25 та ворожий БПЛА типу «Орлан».

 

Станом на ранок 7 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 133 190 (+1030) осіб,
  • танків - 3245 (+14),
  • бойових броньованих машин – 6443 (+28),
  • артилерійських систем – 2 232 (+1),
  • РСЗВ – 461,
  • засобів ППО – 227,
  • літаків – 294,
  • гелікоптерів – 284,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 958,
  • крилатих ракет – 796,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 107 (+3),
  • спеціальної техніки – 208 (+5).

 

Показово, що втрати ворога у понад тисячу осіб за добу фіксувалися тільки в перші дні повномасштабного російського вторгнення минулого року. Наслідки російської мобілізації даються взнаки – Кремль жене своїх солдатів на забій. Уже п’ятий день поспіль втрати окупантів перевищують показник 700 осіб на добу.

  • Британська розвідка вважає малоймовірним, що росія буде спроможна протягом найближчих тижнів наростити сили, необхідні для суттєвого впливу на результат війни.

Наразі російським військам вдається просуватися вперед лише на кілька сотень метрів за тиждень. Це майже напевно пов'язано з тим, що рф не вистачає боєприпасів і маневрених підрозділів.

Найвище командування, ймовірно, розробляє плани, що вимагають від недоукомплектованих, недосвідчених підрозділів досягти нереальних цілей через політичний і професійний тиск.

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання, під час якого були ухвалені такі документи:

№8422

Постанова Верховної Ради України про План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік

№8426

Постанова Верховної Ради України про порядок денний дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання

№8405

Постанова Верховної Ради України про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання під час проведення дев’ятої сесії в умовах дії воєнного стану

№8425

Постанова Верховної Ради України про призначення Малюка В. В. на посаду Голови Служби безпеки України

Конституційною більшістю голосів – 324 – народні обранці призначили нового голову СБУ.

№8430

Постанова Верховної Ради України про призначення Клименка Ігоря Володимировича на посаду Міністра внутрішніх справ України

За кандидатуру Ігоря Клименка проголосував 321 народний депутат, що свідчить про високий рівень довіри до нового очільника МВС.

№8419

Закон України про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні»

№8420

Закон України про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації"

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та мобілізацію на 90 днів до 20 травня 2023 року.

№8399 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік»

Документ передбачає спрямування додаткових 5,5 млрд грн на реконструкцію медзакладів, об’єктів інфраструктури та інші чітко окреслені напрями.

№6085

Закон України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг

№6086

Закон України про внесення змін до Митного кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг

Законопроєкти №6085 і N6086 є євроінтеграційними. Вони допоможуть удосконалити державне регулювання у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг. Також передбачається скорочення строків перевірок відшкодування ПДВ із 60 до 30 днів.

№8339 (за основу)

Проект Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо комплектування Збройних Сил України посадовими особами офіцерського складу на особливий період

Документ урегульовує питання надання молодших офіцерських звань героям, які не встигли до війни отримати диплом про вищу освіту.

№8381 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні

Документ передбачає, що закупівлі саме продуктів харчування для військовослужбовців будуть відкритими для суспільства, що сприяє прозорості.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що у низці прикордонних та прифронтових регіонів будуть призначати керівників із воєнним досвідом.

«Посилюємо наші управлінські позиції. У низці регіонів – прикордонних особливо та прифронтових – призначаємо керівників із воєнним досвідом. Тих, хто може проявити себе найбільш ефективно в захисті від наявних зараз загроз. Про кожне таке рішення буду інформувати. Ми будемо поєднувати здобутий нашими людьми досвід захисту України – воєнний досвід – із конкретною управлінською роботою на посадах у місцевій та центральній владі».

  • Бюро економічної безпеки передало в управління АРМА майже 170 тис. тонн залізної руди орієнтовною вартістю 1,8 млрд грн, руда належить російському олігарху Алішеру Усманову.

Влада працює над тим, щоб усі, на кого Україна наклала санкції, заплатили своїм майном за злочини росії.

Надалі готується до ухвалення законопроект щодо примусової реалізації підсанкційного майна росіян на прозорих електронних торгах ProZorro.Продажі.

  • Національна гвардія України отримала від «Слуги Народу» 130 млн грн, які були спрямовані політичною силою на виробництво українських протитанкових ракетних комплексів «Стугна-П».

Гроші вже на рахунку Нацгвардії, що дозволяє укладати відповідні контракти й запускати безпосередній процес виробництва одного із найкращих зразків озброєння українського виробництва.

Крім того, партія передає естафету для платформи @United24 з пропозицією запустити збір ще на 130 млн грн.

  • Україна направляє в Туреччину пошуково-рятувальний загін для допомоги дружньому народові в ліквідації наслідків землетрусу.

Пошуково-рятувальний загін складатиметься з 87 спеціалістів ДСНС і МВС.

  • Кабінет Міністрів підтримав призначення трьох нових голів обласних військових адміністрацій.

Дніпропетровську область очолив Сергій Лисак, Запорізьку область - Юрій Малашко, Херсонську область - Олександр Прокудін.

  • Українські компанії розпочали імпорт газу з країн Європи через Молдову. Цей газ закачується до підземних сховищ.

Це стало можливим завдяки тому, що на початку року уряд Молдови схвалив зміни до законодавства, які відкрили можливість усім компаніям користуватися послугою віртуального реверсу в точках з’єднання з Україною та розблокували імпорт газу до України з південного напрямку через Трансбалканський маршрут.

На сьогодні Україна має можливість здійснювати віртуальний реверс з усіма операторами ГТС суміжних країн Європи.

  • Сьогодні наша держава отримала від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) мобільну газотурбінну електростанцію загальною потужністю 28 МВт.

Така установка дозволить збільшити постачання електроенергії до житлових будинків, лікарень, шкіл, об’єктів критичної інфраструктури.

  • Попри обстріли й постійні атаки окупантів влада працює над тим, щоб максимально швидко забезпечити людей на деокупованих територіях базовими послугами.

Так, у Херсоні вже понад 90% абонентів мають доступ до електро-, водо- та газопостачання. У Херсонській області цей показник менший -  близько 50% споживачів.

При цьому кожного тижня до послуг підключають по кілька населених пунктів, і намагаються пришвидшити темпи відновлення.

  • Програма заміни ламп розжарювання на LED запрацювала в містах та селищах міського типу, до цього вона обмежувалась лише обласними центрами.

Із 7 лютого проект реалізується додатково ще у понад 1300 міських відділеннях «Укрпошти».

Українці обміняли вже 1,4 млн старих ламп на нові. Найактивніше послугою користуються у Києві, Дніпрі, Львові.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Санкції все тісніше затягують петлю на шиї російської економіки. Через різке падіння доходів від нафти й газу, росія у січні отримала найбільший дефіцит державного бюджету з 1998 року.

Податкові надходження від експорту енергоносіїв у січні впали на 46% порівняно з минулорічними, а витрати зросли на 59%.

За підрахунками Bloomberg, дефіцит бюджету рф у січні склав 1,76 трильйона рублів ($25 мільярдів). І це при тому, що за весь 2022 рік дефіцит був на рівні 3,86 млрд рублів, а на цей рік передбачений обсягом  2,92 млрд.

Фактично вже зараз можна говорити про серйозний збій в економіці рф, що загрожує вже найближчим часом її повним розбалансуванням. А це означає затримки зарплат бюджетникам, урізання соцвиплат, зростання цін на продукти, різкий ріст інфляції тощо.

  • Щоб покрити дефіцит бюджету, Міністерство фінансів рф у січні вперше продало 3,6 тонни золота з Фонду національного добробуту. Також було продано 2,3 млрд китайських юанів.

Разом із золотом обсяг продажів становив 38,5 млрд рублів, які й було перераховано до федерального бюджету.

Обсяг Фонду національного добробуту рф на 1 лютого становив 10,8 трлн рублів (еквівалент $155,3 млрд).

Експерти кажуть про те, що російський уряд розпочав проїдання своїх останніх запасів, хоча початково гроші Фонду національного добробуту планувалося витрачати на забезпечення пенсіонерів. За фактом його використовують просто для латання бюджету, у той час, як російські пенсіонери змушені виживати в умовах різкого росту цін на продукти, ліки та інші товари.

  • В Інституті вивчення війни (ISW) вказують на те, що путін впроваджує корупцію за допомогою законодавчих маніпуляцій, щоб «заспокоїти політичних гравців», які його підтримують.

Аналітики звернули увагу на те, що путін підписав 6 лютого указ, який дозволяє російським депутатам і сенаторам не публікувати свої доходи у відкритому доступі.

В останніх числах минулого року, путін затвердив указ, яким звільнив усіх російських чиновників, включно з військовими та правоохоронцями, від публічного декларування доходів.

Тож путін прикриває корупціонерів, які прикривають і підтримують російського диктатора та його криваві злочини. 

  • Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє, що російська корпорація «Газпром нафта» створює власну приватну військову компанію. Відповідне розпорядження було підписане головою уряду рф Міхаілом Мішустіним.

Таким чином у рф продовжиться «гонка озброєнь» серед основних політичних гравців, які активно створюють приватні армії за прикладом ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина.

З одного боку, приватні війська – це чудова нагода для «розпилу» грошей і засобів, виділених на війну, з іншого боку – усі в росії вже розуміють, що найближчим часом рф чекають глибоку економічні потрясіння і в цій ситуації краще мати під рукою свою добре навчену армію

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Федеральний уряд Німеччини дозволив промисловості (групи Rheinmetall і Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG)) експортувати в Україну 187 танків Leopard 1.

Наразі фінансування ремонту танків ще не забезпечено. Остаточно це питання має бути вирішено лише в найближчі кілька тижнів.  

  • У Бундесвері почалися випробування нової самохідної артилерійської установки RCH-155, першим замовником яких буде Україна.

155-мм схожа на САУ Panzerhaubitze 2000, але розміщена на колісній машині Boxer. Гаубиця RCH155, розроблена збройовою компанією Krauss-Maffei Wegmann, має унікальні можливості, оскільки їй не потрібно зупинятися, щоб випустити снаряди. Це має величезні переваги, оскільки ускладнює виявлення та боротьбу.

  • Данія вирішила передати Україні танки Leopard 1A5, які більше не входить до складу збройних сил цієї держави. Техніка має надійти протягом кількох місяців

Данські танки Leopard 1A5 мають бути доведені до готовності та відправлені на поле бою в Україні.

Таким чином Данія долучається до «танкової коаліції» держав, які жертвують Україні «Леопарди».

  • Литовська армія провела двотижневий курс підготовки для українських військових під час якого їх навчили використання шведської зенітної гармати L70.

Тепер українські військові вміють готувати гармату до бою, вести вогонь по повітряних цілях, а також виконувати післябойове обслуговування та дрібний ремонт.

  • Мер Парижа Анн Ідальго заявила, що не хоче, щоб російські спортсмени брали участь у Олімпійських іграх 2024 року у французькій столиці.

«Поки триває ця війна, ця російська агресія проти України, неможливо йти парадом, ніби нічого не відбувається, щоб делегація прибула до Парижа, а на Україну сиплються бомби», — сказала Ідальго.

Хоча остаточне рішення ухвалює МОК, Ідальго є важливим союзником для української позиції, оскільки вона перебуває в центрі підготовки до Олімпіади.

  • Швейцарія може відмовитися від багаторічного статусу нейтралітету й дозволити експорт зброї до України. Всередині держави набирають обертів дебати щодо скасування заборони на експорт зброї.

Як пише видання Reuters, на думку деяких представників збройової промисловості країни, нейтральний статус зараз шкодить торгівлі.

На тлі посилення російського наступу також дедалі гучнішими стають заклики європейських сусідів Швейцарії дозволити поставки зброї в Україну.

«Ми не повинні мати право вето, щоб зупиняти інших від допомоги Україні. Якщо ми це зробимо, ми підтримаємо росію, яка не займає нейтральну позицію. Інші країни хочуть підтримати Україну і зробити щось для безпеки і стабільності Європи. Вони не можуть зрозуміти, чому Швейцарія має сказати «ні», - зазначив Тьєррі Буркарт, лідер правоцентристської партії FDP, який подав до уряду пропозицію дозволити реекспорт зброї.

Швейцарський нейтралітет щодо непостачання зброї воюючим країнам діє з 1815 року і був закріплений договором 1907 року. У країні діє окреме ембарго на продаж зброї Україні та Росії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали