1 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 1 лютого 2023

Найголовніші новини 1 лютого 2023

Триває 343 день повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією проти української держави.

Противник, незважаючи на великі втрати, продовжує спроби наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах 8 населених пунктів: Ямполівка, Спірне, Роздолівка, Благодатне, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка та Парасковіївка Донецької області.
  • Як зазначає Генштаб ЗСУ, окупанти продовжують використовувати цивільну інфраструктуру на тимчасово захопленій території у власних цілях. Так, міську лікарню Дніпрорудного Запорізької області російські окупанти використовують як військовий шпиталь. Медикаменти та лікарів-хірургів привезено з рф.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 3 райони зосередження живої сили та пункт управління окупантів.

 

Станом на ранок 1 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 128420 (+920) осіб,
  • танків - 3209 (+8),
  • бойових броньованих машин - 6382 (+4),
  • артилерійських систем – 2207 (+10),
  • РСЗВ – 458 (+4),
  • засоби ППО ? 221,
  • літаків – 293,
  • гелікоптерів – 284,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1951,
  • крилаті ракети - 796,
  • кораблі /катери -18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5061 (+13),
  • спеціальної техніки – 200.

 

  • Січень став для ЗСУ рекордним за кількістю знищених окупантів за весь час війни – за 31 день ліквідовано 21 700 рашистів. Також ворог втратив за місяць 178 танків, майже 300 бронемашин, 10 літаків і 15 вертольотів, 159 БПЛА та іншої техніки.

Крім того, оборонці України збили 73 крилаті ракети.

  • Британська розвідка вважає, що російське командування наказало обстрілювати звільнений Херсон, щоб знизити моральний дух цивільного населення.

«Херсон залишається найбільш постійно обстрілюваним великим українським містом за межами Донбасу. Точна причина, через яку рф витрачає тут свої виснажені запаси боєприпасів, незрозуміла. Проте, швидше за все, командування частково має на меті знизити моральний дух цивільного населення та стримати будь-які українські контратаки через Дніпро».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявляють, що регулярні війська рф заміняють виснажених «вагнерівців» навколо Бахмута.

Експерти також зазначають, що представники Кремля знову переоцінюють можливості російських військових щодо просування в Донецькій області та на полі бою.

«Очікування Пушиліна щодо гіпотетичного захоплення росією Бахмута ще раз демонструють, що росіяни продовжують стикатися з проблемами в точній просторово-часовій оцінці з урахуванням російських військових спроможностей».

На думку експертів, міністерство оборони росії, можливо, намагається повністю витіснити сили ПВК «Вагнера» під Бахмутом і представити російську структуру військового командування як єдиного переможця навколо Бахмута, якщо припустити, що російські війська, врешті-решт, захоплять місто.

Наразі жорстокі бої за Бахмут тривають і українські воїни дають гідну відсіч ворогові на цьому напрямку.

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони України вважають, що наша держава перебуває напередодні дуже активної фази війни.

Зараз росіяни розуміють, що посилюється міжнародна підтримка України і що скоро буде наступний «Рамштайн», тому продовжують кидати на штурмові дії частково мобілізованих, а також злочинців із ПВК «Вагнер» та інших приватних військових компаній.

«Майстерність і мотивація українських воїнів, плюс техніка і плюс озброєння – як вітчизняні, так і допомога від міжнародних партнерів, – це те, що зрештою переламає хід цих наступальних дій», – упевнені в ГУР.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні по всій Україні правоохоронці провели слідчі дії у відомих бізнесменів, чинних і колишніх високопосадовців.

Зокрема, були проведені:

  • обшуки у Податковій;
  • обшуки у Коломойського у справах «Укрнафти»;
  • обшуки в Авакова;
  • ціла серія негласних слідчих дій.

Крім того, повідомлення про підозру вручено високопосадовцям Міністерства оборони. Також уряд звільнив в.о. керівника Державної митної служби В’ячеслава Демченка і в.о. голови Державної податкової служби Тетяну Кірієнко.

Сьогодні ж звільнено в.о. голови Держпродспоживслужби Андрія Лордкіпанідзе, першого заступника голови Держлісагентства Юрія Сотника, першого заступника голови Державної митної служби Олександра Щуцького.

 

Країна кардинально змінюється й очищується під час війни. І держава змушує змінюватися тих людей, які не хочуть цього робити.

  • СБУ зазначає, що масштабні оперативно-слідчі заходи, які силовики проводять 1 лютого, спрямовані на боротьбу із внутрішнім ворогом.

Йдеться про осіб, котрі своїми діями шкодять безпеці держави у різних сферах: зрадників України і агентів російських спецслужб; представників організованої злочинності; посадовців, чиновників і корупціонерів, котрі підривають економіку країни і стабільне функціонування оборонно-промислового комплексу тощо.

СБУ обіцяє поступово інформувати суспільство про результати слідчих дій і найближчими днями.

«Ми виконуємо завдання, поставлене Президентом України Володимиром Зеленським, і синхронно завдаємо глобального удару по внутрішньому ворогу. І яскраве свідчення цьому – масові обшуки, вручення підозр та затримання зловмисників різного калібру. Це тільки перший етап тієї комплексної і системної роботи, яку вже проводить Служба безпеки», - заявив очільник СБУ Василь Малюк.

  • Володимир Зеленський сьогодні провів зустріч з президентом Австрії Александром Ван дер Белленом, який прибув до Києва.

Президент України закликав австрійський бізнес відмовитись від співпраці з росією як країною-агресором і натомість почати – з Україною.

«Ми закликаємо австрійську сторону докласти всіх можливих зусиль, щоб окремі компанії справді не підставляли австрійське суспільство. Я вірю, що це важливе питання, як і багато інших, буде вирішене на основі спільних цінностей свободи, демократії, верховенства права та прав людини», – додав президент.

  • Реєстр великих платників податків протягом минулого року виріс на 220 компаній.

Як повідомляє Опендатабот, серед нових великих платників податків, які додались, найбільше тих, які займаються:

  • оптовою торгівлею (24,2%);
  • постачанням енергії, газу, пари та кондиціонованого повітря – 14,9%.

Таким чином навіть попри війну наша економіка розвивається, для бізнесу створюються належні умови, завдяки яким створюються нові робочі місця в Україні.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У російському Волгограді до приїзду путіна урочисто відкрили пам'ятник кривавому катові Сталіну.

При цьому російська пропаганда робить усе, щоби безпосередньо пов'язувати путіна з перемогами у Другій світовій війні. Для цього по всьому Волгограду розвісили спеціальні борди.

Таким чином нинішній російський режим чітко окреслив вектор свого розвитку – повернення у тоталітарне минуле й возвеличення колишніх перемог через відсутність успіхів у нинішній війні.

І після цього росіяни ще дивуються, чому сусідні держави не хочуть жити так, як вони. Сама рф будує ментальну стіну з цивілізованим світом.

  • Середня ціна основної російської експортної марки нафти Urals у січні 2023 року становила $49,48 за барель. Про це заявили у Мінфіні рф.

При цьому федеральний бюджет росії на 2023 рік верстався на основі середньої річної ціни на нафту Urals у розмірі $70,10 за барель.

Путінська влада розраховувала, що ціна Urals зросте за кілька місяців – після того, як спаде санкційний переполох. Однак показники за січень свідчать, що ситуація розвивається у зворотний бік і бюджет рф втрачає серйозні прибутки.

  • Росія зіткнулася з обвальним падінням імпорту антибіотиків. Поставки ключових препаратів пеніцилінового ряду впали на 30-60%. Власне виробництво обвалилося на 40%.
  • Туреччина попередила рф про закриття аеропортів для російських авіакомпаній з американськими літаками.

Таким чином турецькі компанії вирішили приєднатися до запроваджених США санкцій.

 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США підтвердили агенції Reuters, що не мають жодних свідчень нецільового використання американських коштів в Україні. Країна продовжить тісно співпрацювати з українською владою, щоб забезпечити належні гарантії для запобігання корупції.

«У нас немає жодних свідчень того, що кошти США були використані в Україні не за призначенням. Вітаємо постійні зусилля української влади, спрямовані на співпрацю з нами для забезпечення належних гарантій того, що американська допомога дійде до тих, кому вона призначена».

Також американський Мінфін продовжить тісно співпрацювати зі Світовим банком і з Україною та іншими партнерами для відстеження американських коштів.

  • Уряд Японії виділяє для України 170 млн доларів, які спрямують на проекти екстреного відновлення, зокрема – відбудову критичної інфраструктури.

Допомога передбачатиме надання японськими партнерами товарів та послуг, необхідних для відновлення.

Рішення про підтримку буде фіналізовано укладенням грантової угоди з Японським агентством міжнародного співробітництва.

  • Уряд Норвегії наступного вівторка, 7 лютого, готується затвердити в парламенті детальний план довгострокової підтримки України.

Передбачається, що протягом п’яти років через окрему програму Україні будуть виділені мільярди норвезьких крон. У 2023 році сума буде розподілена порівну на військову та цивільну підтримку включно з відбудовою.

Також уряд Норвегії виділить грант на подолання наслідків повномасштабної російської агресії в Україні в країнах Глобального Півдня – насамперед для подолання високих цін на електроенергію та продовольство.

  • Агентство Reuters із посиланням на американських чиновників повідомляє, що США готують військову допомогу Україні на суму понад 2 мільярди доларів. Очікується, що цей пакет вперше може включати ракети більшої дальності, а саме до 150 кілометрів.

Також буде передбачена передача Україні допоміжного обладнання для систем протиповітряної оборони Patriot, високоточних боєприпасів та протитанкових ракет Javelin.

  • Експрем’єр Британії Борис Джонсон перебуває зараз у Вашингтоні для переговорів із високопосадовцями США щодо посилення підтримки України. Він закликав надати українським військам все необхідне озброєння, яке вони потребують.

Джонсон вважає, що потрібно «заощадити час, заощадити гроші, зберегти життя і дати українцям те, що їм потрібно, якомога швидше».

  • Уряд Норвегії профінансує закупівлю імпортного газу для України на суму до 188,8 млн євро.

Відповідну угоду 1 лютого підписали представники двох держав.

Наданий грант дає можливість закупити обсяг газу, що повністю закриває всі потреби України в блакитному паливі до кінця цього опалювального сезону.

Це безповоротне грантове фінансування, яке допоможе Україні залишатися стійкою попри складну ситуацію в енергетиці.

  • Парламент Болгарії визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Рішенням Національних зборів було ухвалено згадувати жертв Голодомору кожну останню суботу листопада. Пропозицію одноголосно підтримала більшість депутатів болгарського парламенту.

  • Новообраний президент Чехії Петр Павел вважає, що Україні треба дозволити вступити до НАТО, щойно закінчиться війна.

У своєму першому після обрання інтерв’ю міжнародним ЗМІ Павел, відставний генерал НАТО, сказав, що Україна "морально і практично готова" приєднатися до західного альянсу після закінчення війни.

«Українська армія буде, мабуть, найдосвідченішою армією в Європі. Україна заслуговує бути частиною спільноти демократичних країн».

  • Депутат Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс запропонував створити новий формат, який працюватиме над інтеграцію до ЄС України та інших країн на кшталт формату «Рамштайн».

Кубілюс наголосив, що геополітична інтеграція України на Захід є не менш важливою, ніж танки Leopard чи Abrams для оборони України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему