25 Січня 2023
Новини

Найголовніші новини 25 січня 2023

Найголовніші новини 25 січня 2023

Триває 336-й день повномасштабної війни, яку розпочала росія проти нашої держави й нашого народу.

  • Найскладнішою залишається ситуація на Донбасі, де ворог докладає максим зусиль, щоби прорвати нашу оборону, при цьому окупанти абсолютно не рахуються із втратами у живій силі й техніці.

Росіяни намагаються вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Авдіївському напрямках. На решті напрямків окупанти обороняються.

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах 8 населених пунктів: Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Красна Гора, Бахмут, Новобахмутівка, Красногорівка, Мар’їнка і Чарівне на Донеччині.
  • У східному угрупованні ЗСУ повідомили, що наші захисники повністю залишили місто Соледар Донецької області.

Організований відхід був здійснений задля збереження життя особового складу. Наші захисники закріпилися на заздалегідь підготовлених рубежах оборони.

Важливо, що оборонці Соледара здійснили справжній подвиг, адже незважаючи на перевагу ворога у 3-5 разів, потужно тримали свої позиції, завдали окупантам величезних втрат, які можна порівняти з втратами агресора у двох чеченських війнах.

  • Згідно з інформацією Генштабу ЗСУ, будь-які спроби атакувати українські позиції дуже дорого коштують окупантам. Тільки за останні дні до Старобільської міської лікарні Луганської області доставлено близько 100 поранених російських загарбників. Через переповненість лікарні, після стабілізаційних заходів, їх перевозять до лікарень Луганська або на територію росії.
  • Луганська ОВА також повідомляє, що спортивна арена в Луганську, найбільша вціліла в окупованому місті, переповнена пораненими росіянами.

Зараз там розмістили понад 600 поранених окупантів. І їхня кількість зростає, адже напередодні підрозділи Сил оборони України відбили атаки ворога поблизу Білогорівки.

  • Українська авіація протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження ворога та 2 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Також Сили оборони України знищили літак Су-25, гелікоптер Ка-52 та 2 БпЛА типу «Орлан-10».

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 9 районів зосередження живої сили та 3 склади боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 25 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 123 080 (+910) осіб,
  • танків - 3 161 (+9),
  • бойових броньованих машин - 6 307 (+23),
  • артилерійських систем – 2 154 (+6),
  • РСЗВ – 450 (+2),
  • засобів ППО - 220,
  • літаків – 290 (+1),
  • гелікоптерів – 281,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 902 (+5),
  • крилатих ракет - 749,
  • кораблів/катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 967 (+23),
  • спеціальної техніки - 194.

 

  • Видання The New York Times, яке проаналізувало супутникові знімки та відеозаписи, стверджує, що кладовище, яке використовується ПВК «Вагнер» для поховання вбитих найманців у станиці Бакинська Краснодарського краю, за останні кілька місяців збільшилося в 7 разів.

«Цвинтар, який розширився, – рідкісне візуальне свідчення, яке показує, якої шкоди завдає «Вагнеру», особливо його рядовим бійцям, вторгнення в Україну».

Видання зазначає, що збільшення території цвинтаря збігається з кривавим наступом російських солдатів і найманців з метою закріпитися на сході України.

Уряд США стверджує, що втрати «Вагнера» на полі бою нараховують тисячі осіб і 90% з них – це ув'язнені, які були завербовані для участі в бойових діях в обмін на звільнення з тюрми.

  • Аналітики інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що сучасні бойові танки, які нададуть країни НАТО, допоможуть Україні вести успішну механізовану війну для розгрому російських військ і звільнення українських територій.

Експерти вважають, що Захід, надаючи повільно або утримуючи передачу озброєння, необхідного для широкомасштабних контрнаступальних операцій, сприяв тому, що Україна не змогла скористатися перевагами, пов'язаними з тим, що російські сили були сковані у районі Бахмута.

  • Українські кібервійська продовжують зламувати системи ворога, зокрема й для поширення правдивої інформації про війну в Україні.

Сьогодні росіяни й жителі тимчасово окупованого Криму мали можливість переглянути відеозвернення президента Володимира Зеленського. Його транслювали не менш як на 10 телеканалах у Бєлгородській області і в Криму.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський наголосив, що ті кадрові рішення, які вже побачило суспільство – це чергові зміни, що будуть продовжені. Відповідні кроки будуть і надалі.

Глава держави зазначив, що нам потрібна міцна держава, й Україна буде саме такою.

Володимир Зеленський також ввів в дію рішення РНБО про запровадження санкцій щодо екснардепа Вадима Новинського та ще 9 представників духівництва РПЦ та УПЦ МП.

  • Більшість українців налаштовані до забороненої ОПЗЖ та інших проросійських партій доволі негативно. 14% громадян пропонують позбавити їх повноважень достроково, а ще 10,5% українців – додати до списку заборону балотуватися знову.

Такі результати соціологічного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.

Позиція громадян однозначна – з проросійськими політиками необхідно прощатися, проте не варто забувати про відповідальність кожного з них.

Сторони обговорили подальшу консолідацію партнерів, зокрема розширення танкової коаліції та розблокування принципово нових видів озброєння.

Також Зеленський і Столтенберг говорили про необхідні кроки на шляху до подальшої інтеграції в НАТО.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У російській Державній думі почали в терміновому порядку розробляти проект закону про кримінальну відповідальність за «дискредитацію» найманців ПВК «Вагнера».

Спочатку Росія стала першою країною у світі, де вбивць, ґвалтівників і педофілів відпускають із в'язниці й називають героями.

Тепер росія стане першою країною, де того, хто продовжить педофіла називати педофілом, посадять у тюрму.

Крім того, віцеспікер Держдуми Анна Кузнєцова запропонувала надати сім'ям найманців ПВК такі ж пільги, як і мобілізованим. Очевидно, вона не в курсі, що в росії офіційно найманство вважається злочином.

  • У росії почали мобілізувати українських чоловіків, яких раніше депортували з тимчасово окупованих територій України. Це одна з причин ухваленого урядом рф рішення щодо видачі паспортів за місцем проживання.
  • Британська розвідка повідомляє, що російські підрозділи відмовилися прийняти на фронт розпіарені російською пропагандою нові бойові танки Т-14 «Армата».

Причиною відмови у британській розвідці називають незадовільний стан машин. Протягом останніх трьох років російські офіційні особи публічно описували проблеми з двигуном Т-14 і тепловізійними системами.

Тож цей танк поки годиться тільки для парадів у Москві, під час яких у нього також виникали проблеми.

  • Путінському режиму терміново необхідні гроші для продовження війни, а в умовах, коли надприбутки за газ і нафту серйозно скоротилися, російська влада вирішила покошмарити власний бізнес.

Як повідомляють аналітики, держава виставила бізнесу рекордні податкові претензії, щоби закрити діру в бюджеті. Федеральна податкова служба нарахувала податків і штрафів майже на 600 мільярдів рублів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Сьогодні уряд Німеччини нарешті ухвалив історичне рішення про надання ЗСУ основних бойових танків Leopard-2.

Відповідне рішення стало результатом активної роботи української влади з нашими союзниками на всіх рівнях.

На першому етапі Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 зі складу Бундесверу. Інші європейські партнери також передадуть танки Leopard-2.

Видання Spiegel повідомляє, що партнери України обговорюють спільну передачу загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

До першого батальйону можуть увійти «Леопарди» ФРН, Фінляндії, Іспанії та Нідерландів - усі вони модифікації 2 A6.

Другий батальйон нібито мають формувати «Леопарди» з Польщі та Норвегії, у яких є Leopard 2A4.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков привітав рішення Німеччини щодо надання нам танків Leopard і зауважив, що танкова коаліція запрацювала всього через 120 годин після засідання Контактної групи з питань оборони України в німецькому Рамштайні.

Міністр також сьогодні провів телефонну розмову з головою Пентагону Ллойдом Остіном, після чого заявив, що скоро повідомить більше гарних новин.

  • Президент США Джо Байден сьогодні підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії.

Разом із танками США якнайшвидше забезпечать підготовку українських військових і нададуть запчастини.  

«Ми також узгоджували це оголошення з нашими союзниками. Допомога США буде доповнена додатковими оголошеннями (військової допомоги), яка буде готова швидше й легше інтегруватись у найближчі тижні й місяці», - додав американський лідер.

Сьогодні ж він перед зустріччю з лідерами Демократичної партії у Конгресі заявив, що продовження Штатами міцної підтримки України у її війні з Росією має в Конгресі США двопартійну підтримку.

  • Турецька компанія Baykar подарувала українським воїнам два безпілотники Bayraktar TB2.
  • Бельгія готується виділити Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть системи ППО, протитанкова зброя і боєприпаси.

Відповідне рішення має ухвалити уряд 27 січня.

  • Комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії (нижньої палати парламенту) ухвалила подання та депутатську ініціативу, яка передбачає дозвіл на реекспорт швейцарської зброї з третіх країн до України.
  • Оскільки Швейцарія є нейтральною країною, то її законодавство забороняє реекспорт озброєння у воюючі країни. Однак більшість членів Комісії вважає, що Швейцарія повинна зробити свій внесок у європейську безпеку і, відповідно, надавати більше підтримки Україні.

Якщо комісія доб’ється свого, зміни в законі набудуть чинності 1 травня і спочатку будуть діяти до кінця 2025 року.

  • Посли ЄС затвердили продовження усіх застосованих Євросоюзом економічних санкцій проти рф за її агресію проти України на наступні 6 місяців.

Йдеться про обмеження, перші з яких застосували ще у 2014 році після першої агресії росії проти України, та суттєво розширили з лютого 2022 року з початком повномасштабної війни.

  • Німеччина в лютому передасть Україні 10 000 терміналів Starlink для забезпечення високоякісного інтернет-зв’язку.
  • Європейський банк реконструкції та розвитку під гарантії Королівства Нідерландів надає 25 мільйонів євро на підтримку аграрного бізнесу в Україні та забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Гроші призначені для приватних компаній, що працюють у критичних галузях і пов’язані з аграрною сферою: фермерство, переробка харчових продуктів, транспортування чи імпорт.

Повідомляється, що у 2022 році ЄБРР інвестував в Україні 1,7 млрд євро та мобілізував ще 200 млн євро через партнерські банки.

  • Нижня палата італійського парламенту схвалила запропоновану урядом постанову, якою до кінця року суттєво спрощується процедура постачання Україні озброєнь.

Зазначається, що проти цього рішення голосували переважно члени проросійського опозиційного угруповання «Рух 5 зірок».

  • Суд у Страсбурзі вирішив, що має юрисдикцію щодо розгляду скарг проти росії з порушення прав людини на територіях Сходу України, які перебували під фактичним контролем рф.

Суд одностайно вирішив, що з 11 травня 2014 року події підпадають під юрисдикцію суду, оскільки «території, захоплені сепаратистами, перебували під контролем рф».

Таким чином суд перейшов до розгляду справи по суті за більшістю позицій скарги.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали