25 Січня 2023
Новини

В Україні певні товари хочуть продавати лише за готівку

В Україні певні товари хочуть продавати лише за готівку

В Україні обговорюють переведення розрахунків за підакцизні товари в безготівковий формат.

Це роблять у рамках податкової реформи, яку розробляють в Офісі президента, для виведення паливного, алкогольного та тютюнового ринків з тіні. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма.

«Ми плануємо дві фундаментальних зміни. Перше – це електронний акциз. Не допотопні акцизні марки, які клеяться на пачки, а унікальний QR-код. Другий концепт — для того, щоб ця вся система запрацювала, — перевести розрахунки за підакцизні товари виключно в безготівковий формат, тобто в оплату картою», – заявив Шурма.

За його словами, зараз частка нелегального ринку тютюнових виробів оцінюється в 30%. Для лікеро-горілчаної продукції цей показник може бути ще вищим.

«В рамках реформи ми будемо приводити ставки податків до середньоєвропейських рівнів», – сказав Шурма.

Заступник керівника Офісу президента зазначив, що подібний формат протестували в травні минулого року, коли більшість постачальників палива перевели клієнтів на оплату карткою або через додаток. Це, за його словами, дозволило «обілити» оборот палива.

«Це станеться і з тютюном, і з алкоголем, тому що ліквідується можливість несплати акцизу», – впевнений заступник голови ОП.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, гроші, реформа, податки
В тему