23 Січня 2023
Новини

Найголовніші новини 23 січня 2023

Найголовніші новини  23 січня 2023

Триває 334-й день боротьби України за свою незалежність у війні, яку розв’язала росія.  

  • Ворог продовжує спроби наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках задля захоплення всієї Донецької області, не зважаючи на численні втрати зі свого боку. На Куп’янському напрямку вів безуспішні наступальні дії, усі атаки противника відбито.

На Лиманському, Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках загарбники обороняються. На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському обстановка залишається без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах 11 населених пунктів: Стельмахівка і Новоселівське Луганської області та Виїмка, Роздолівка, Білогорівка, Парасковіївка, Бахмут, Ступочки, Новобахмутівка, Первомайське і Мар’їнка Донецької області.
  • Згідно з інформацією Генштабу ЗСУ, авіація Сил оборони протягом доби завдала 5 ударів по районах зосередження загарбників.

Також, наші захисники збили 2 ворожі літаки Су-25, гелікоптер Ка-52, безпілотний літальний апарат «Орлан-10» та 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 3 райони зосередження окупантів та ворожий склад логістики.

 

Станом на ранок 23 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 121480 (+720) осіб,
  • танків - 3150 (+5),
  • бойових броньованих машин - 6276 (+8),
  • артилерійських систем – 2146 (+2),
  • РСЗВ – 447 (+2),
  • засоби ППО - 220,
  • літаків – 287,
  • гелікоптерів – 277,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1894 (+2),
  • крилаті ракети - 749,
  • кораблі /катери - 18 (+1),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4936 (+4),
  • спеціальної техніки – 193.

 

  • ОК «Південь» уточнили, що при спробі ворожої ДРГ висадитися на один із так званих Потьомкінських островів на Дніпрі поблизу Херсона, наші захисники знищили легкомоторний цивільний катер, який окупанти привласнили й облаштували для військових цілей.
  • Як повідомляє українське командування, російські окупанти продовжують безславно помирати в Україні. Протягом 20-21 січня ворог проводив наступальні дії на Запорізькому напрямку поблизу Малих Щербаків. За уточненими даними, втрати загарбників у цей період склали понад 50 осіб, 16 з них – безповоротні. Крім того, знищено 9 одиниць озброєння та військової техніки різного типу (танк, 6 одиниць БМП та бронеавтомобіль «Тигр»). Ще 4 одиниці пошкоджено.

З початку січня цього року значно збільшилась кількість поранених військовослужбовців противника на тимчасово окупованій частині Херсонської області. Місцеві лікарні переповнені. Усіх важких поранених концентрують по медичних закладах регіону. Тільки невелику кількість відправляють до тимчасово окупованого Криму для лікування.

Міська лікарня Дніпрорудного Запорізької області переповнена пораненими. Тільки за останній час туди доставлено близько 150 загарбників. Більшість персоналу лікарні відмовилися співпрацювати з окупантами, тому медиків привозять із рф.

  • Заступник начальника військової розвідки генерал-майор Вадим Скібіцький заявив, що весна і початок літа будуть вирішальними в російсько-українській війні. Якщо новий наступ окупантів провалиться, то це буде кінцем росії і диктатора путіна.

За словами Скібіцького, зміна російського військового керівництва, закінчення першого етапу мобілізації та перегрупування російської армії свідчать про те, що основна активність росіян розгортатиметься на Донецькому та Луганському напрямках.

У розвідці очікують, що приблизно в лютому – березні будуть бої за ці дві області, а росіяни намагатимуться взяти під свій контроль Куп'янськ, Сватове, Кремінну.

  • Російське видання «Русь сидящая» підрахувало, що у ПВК «Вагнер» із 50 тисяч завербованих зеків у російських колоніях на війну в Україну, залишилось лише 10 тисяч.

«За нашими даними, на кінець грудня було завербовано 42-43 тисячі (ув'язнених). Зараз їх, найімовірніше, уже за 50 тисяч. З них воюють на фронті десять тисяч, тому що всі інші або вбиті, або трьохсоті, або зникли безвісти, або дезертирували, або здалися в полон».

Повідомляється, що з ПВК в'язні масово дезертирувати почали ще восени. Багато хто втік назад до Росії зі зброєю.  

Цілком можливо, що у ПВК «Вагнер» не ведуть статистику щодо зниклих або дезертирів і просто записують їх усіх у список загиблих. Про це, зокрема, можуть свідчити повідомлення про те, що ПВК повертає родичам ув'язнених порожні труни.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD заявив, що передача різними країнами кількох десятків танків Україні не вирішить проблему, бо в росії близько тисячі танків, але це мотивуватиме українських військових.

«Ви маєте чітко розуміти: коли проти нас російська армія, в якої тисяча танків… Там просто нема кому воювати, вони бояться, вони немотивовані й це плюс нам. Але коли у них тисяча танків, жодна країна рішенням, що вони нам дають 10-20-50 танків, не вирішує проблему. Вони роблять тільки одну дуже важливу справу – мотивують наших воїнів боротися за їхні ж цінності. Бо показують, що весь світ із тобою. У мене є 10 танків – візьми всі, у мене є 100 танків – візьми всі, у мене є один танк – я тобі його віддаю».

Водночас Володимир Зеленський розкритикував умову Німеччини передати Україні танки лише в тому випадку, якщо їх передадуть США.

  • Підтримка вступу до НАТО за останні місяці в Україні знову зросла і є найвищою за історію: на референдумі цю ініціативу підтримали б 86% українців.

Такі дані оприлюднила група «Рейтинг», опитування було проведене 14-16 січня.

Також 87% опитаних підтримали б вступ України до Євросоюзу у разі проведення референдуму.

Показово, що підтримка вступу до ЄС та НАТО практично одностайна серед представників усіх макрорегіонів, вікових та майнових груп.

80% опитаних українців позитивно ставляться до ідеї створення військово-політичного союзу у складі  України, Польщі та Литви.  

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони України вважає, що Києву найближчим часом не загрожує повторний наступ із території Білорусі.

Наразі немає ознак створення росіянами потужного ударно-наступального угруповання на території Білорусі.

Друга механізована дивізія 1-ї танкової армії, яка проходила підготовку на полігонах Білорусі, тепер перекидається і зайде з території рф на Куп'янському напрямку.

Водночас Сили оборони України посилили оборону на Київському напрямку.

  • Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наступна зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» відбудеться в лютому.

«З кожною зустріччю я бачу, як зростає довіра наших партнерів до України. Це все завдяки наполегливій праці наших воїнів і представників. Більше довіри означає більше зброї. Щоб захистити нашу землю, море… і небо!»

  • Маріонетки Кремля на окупованих територіях вже відкрито визнають, що армія рф веде війну на повне знищення.

Зокрема, так званий «очільник днр» Пушилін сьогодні заявив, що Соледар уже повністю знищено. Раніше в мережу потрапило відео Мар’їнки, де не залишилося жодної цілої будівлі чи дерева. У цьому ж списку перебувають Маріуполь, Волноваха, Попасна, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Святогірськ, Бахмут і десятки інших українських міст та сотні сіл, по яких армія рф пройшлася своїм вогняним валом.

Усі ці факти для будь-якої цивілізованої людини є підтвердженням того, що з країною-варваром, країною-терористом і агресором не може бути й мови про мир. Путінський режим запрограмований на тотальне знищення людей і населених пунктів, саме тому в України немає іншого варіанту, окрім боротьби до перемоги.

  • До виконання суспільно корисних робіт у рамках проекту «Армія відновлення» вже долучилось майже 5 тисяч безробітних у десяти регіонах.

Ці люди отримують за виконання суспільно корисних робіт оплату в розмірі 6700 грн, що є більшим, ніж середня виплата допомоги з безробіття.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Британська розвідка припускає, що з приходом до командування генерала Валерія Герасимова той у передовсім вирішив наводити лад з рутинною дисципліною у війську і це викликає нарікання.

Зокрема, в армії рф почали боротися з відхиленнями від стандартів у військовій формі, пересуванням військових на цивільних авто, використанням мобільних телефонів та «нестандартними зачісками».

Усі ці заходи зустріли скептично, а особливі нарікання викликали вимоги стандартних стрижок. Як приклад наводять коментарі представників окупаційної влади в Донецькій області, які називали ці пріоритети «фарсом», що не має значення для ефективності ведення бойових дій. Такі ж зауваження пролунали від керівника найманців «Вагнера» Євгенія Пригожина.

«Російські війська й далі перебувають в «оперативному глухому куті» і зазнають тяжких втрат. Те, що Гєрасимов обрав пріоритетом контроль за дотриманням дрібних правил, вочевидь підтверджує страхи багатьох скептиків у росії. Його, як і міністра оборони Сергія Шойгу, усе більше сприймають як людину відірвану від реальності і зосереджену на демонстративних елементах, а не забезпеченні реального наповнення».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що власник ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин почав втрачати авторитет в очах путіна після невдалих спроб захопити Бахмут.

Він не зміг виконати обіцянки захопити місто власними силами.

Путін міг дати Пригожину й Суровікіну шанс показати, що вони можуть зробити з мобілізованими в'язнями, з одного боку, і жорстокою повітряною кампанією, спрямованою на українську цивільну інфраструктуру, з іншого.

Як зазначають експерти ISW, обидві спроби провалилися.

В інституті припускають, що зараз путін вирішив відмовитися від підтримки Пригожина і знову покластися на Герасимова, Шойгу та російські збройні сили.

Таке рішення путіна, на думку експертів, маргіналізує групу «Вагнера». Паралельно путін намагається відновити авторитет і репутацію Міноборони рф, які були сильно підірвані невдачами у 2022 році.

У звіті Інституту зазначають: «Пригожин навряд чи назавжди покине коло путіна. І він може піднятися, якщо Герасимов і його оточення знову підведуть путіна». Але наразі Пригожин, вочевидь, є «списаною» силою у кремлівському оточенні».

  • Надходження до бюджету рф від експортних мит на нафту за неповні два місяці дії «стелі цін» та ембарго Євросоюзу впали на 60%.

Про це написало видання Bloomberg на основі даних Мінфіну рф та статистики танкерних перевезень.

На тижні, що завершився 20 січня, бюджет зібрав лише 47 млн доларів нафтового мита, хоча у листопаді та грудні це було близько 120 млн доларів на тиждень, а навесні та влітку суми доходили до 150-160 млн.

Таким чином доходи російського бюджету від експорту нафти впали на 60%.

  • На фоні тотального падіння рівня життя росіян та скорочення фінансування соціальних проектів путінський режим вирішив остаточно приховати від народу статки чиновників.

З 1 березня в росії засекретять декларації про доходи та майно депутатів Держдуми й сенаторів. Простим людям не треба знати, як представники режиму дограбовують те, що ще можна взяти в рф.

  • росія зобов’язала посла Естонії Маргуса Лайдре виїхати з країни до 7 лютого, а також відкликає свого посла у Таллінні.

Москва заявила, що Естонія нібито цілеспрямовано зруйнувала увесь комплекс відносин із росією, а нещодавно різко скоротила склад російського посольства.

Тим часом Латвія на знак солідарності з Естонією знижує рівень дипломатичних відносин із рф.

  

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейський Союз схвалив сьомий транш в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру на військову допомогу Україні.

Домовленість про сьомий транш допомоги була досягнута під час зустрічі 27 міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі.

Повідомляється, що цей пакет був схвалений разом із додатковими 45 мільйонами на нелетальне обладнання для військової тренувальної місії ЄС в Україні.

  • Парламентська асамблея Ради Європи обрала нового президента. Ним став Тіні Кокс, представник групи лівих партій і президент ПАРЄ у 2022 році.

Переможець розпочав свою роботу на посаді із заяви про те, що Україна лишатиметься головним пріоритетом ПАРЄ, а також оголосив хвилину мовчання щодо усіх українців, що загинули через агресію росії.

  • Естонія у рамках анонсованого минулого тижня рекордного пакета військової допомоги для України передає нам усі наявні гаубиці калібру 155 мм.

Як заявив посол Естонії в Україні Каймо Кууск, такий крок має створити прецедент, щоб в інших країн не лишилося жодних виправдань, чому вони не можуть надати Україні необхідне озброєння для перемоги у війні.

Посол також оголосив перелік озброєння: це десятки гаубиць калібру 155 мм FH-70 та 122-мм D-30; тисячі артилерійських снарядів калібру 155 мм; сотні протитанкових гранатометів М2 «Карл-Густав» із боєприпасами; засоби підтримки артилерійських підрозділів.

  • Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить танки Leopard 2 німецького виробництва в Україну.

Про це заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

«Ми знаємо, наскільки важливі ці танки, і саме тому ми обговорюємо це зараз з нашими партнерами… Ми повинні переконатися, що життя людей будуть врятовані, а територія України звільнена».

Водночас міністр оборони ФРН Борис Пісторіус закликав до терпіння в питанні ухвалення рішення про постачання танків Leopard 2 Україні.

«Це не просто питання постачання або непостачання цих танків, а й зважування наслідків бездіяльності, а також дій. Leopard – це важка броньована зброя, яка також може бути використана в наступальних цілях. І ви повинні дуже добре подумати, коли передаєте їх. Скоро буде ухвалено рішення. Але це залежить від багатьох факторів».

  • Влада Португалії ухвалила рішення передати Україні 14 бронетранспортерів М-113. Крім того, Лісабон у рамках чергового пакету допомоги направить Україні різні боєприпаси, а також електрогенератори великої потужності та медикаменти.
  • Європейський інвестиційний банк закликав країни надати фінансові гарантії для збільшення підтримки України.

«Нам потрібен не капітал… Нам потрібні гарантії, і в цьому питанні ви можете допомогти, тому що тиск на політиків забезпечує можливість банку продовжувати свою роботу в Україні», – пояснив президент ЄІБ Вернер Хойєр.

  • Компанія PerinGenerators Group у співпраці з Rolls-Royce Power Systems передала для українських закладів надпотужні генератори.

Генератори встановлені в КНП «Вишгородська центральна районна лікарня» та КНП «Миколаївська обласна клінічна лікарня». Кожен із генераторів може забезпечити автономну роботу закладу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему