16 Січня 2023
Новини

До білорусі прилетіли російські винищувачі

До білорусі прилетіли російські винищувачі
Із росії на військовий аеродром у Барановичах прилетіли щонайменше 8 винищувачів та 4 вантажні борти.

Про це пише моніторингова група «Беларускі Гаюн».

За інформацію проєкту, усі літаки прилетіли впродовж 15 січня в проміжку між 15:50 та 16:50 за київським часом, серед них чотири Су-34 та, ймовірно, стільки ж Су-30. Відомо, що два Су-30СМ прямували з Курська. 

Як зазначають у моніторинговій групі, до прильоту цих винищувачів у Барановичах і так дислокувалися два Су-34 Повітряно-космічних сили рф. Крім цього, в Барановичі 15 січня прилетіли чотири військово-транспортні літаки ПКС рф: три Ан-12 та один Ан-26. Три з них прямували із росії, а один з 11 січня перебував у Мачулищах біля Мінська.

За даними групи «Беларускі Гаюн», щонайменше частина бортів щось привезли — імовірно, боєприпаси для винищувачів.

«Найімовірніше, літаки прибули для участі в спільних льотно-тактичних навчаннях ЗС Ррспубліки білорусь і ЗС рф, які МО рб анонсувало ще 5 січня», — повідомила моніторингова група.

Очікується, що ці навчання проходитимуть з 16 січня по 1 лютого.

«Беларускі Гаюн» нагадав, що 8 січня до білорусі вже прибуло 12 російських вертольотів. Передбачалося, що авіація ПКС рф на майбутніх навчаннях дислокуватиметься на аеродромах у Мачулищах і Барановичах. Група також не виключала, що можуть бути задіяні Лідський, Лунінецький і Бобруйський аеродроми.

«Однак кількість задіяних аеродромів може виявитися більшою, оскільки в анонсі навчань від 8 січня Міноборони білорусі повідомило: "Під час проведення льотно-тактичного навчання будуть задіяні всі аеродроми і полігони ВПС і військ ППО Збройних Сил білорусі"», — зазначила моніторингова група.

Нагадаємо, заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов припустив, що під виглядом навчань окупанти нарощують авіаційне угруповання у Білорусі.

Він зауважив, що на території Білорусі до 1 квітня продовжили дію обмеження для польотів цивільних повітряних суден, зокрема безпілотників. Водночас Міноборони Білорусі анонсувало на 16 січня — 1 лютого спільні льотно-тактичні навчання повітряного компонента разом з рф.

До слова, білорусь не відправляла до України власних військ, але надала свою територію для російських військ, які здійснюють обстріли України. Також лукашенко активно підтримує політику путіна.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у грудні припускав, що російські війська можуть спробувати здійснити «великий наступ» на Україну на початку 2023 року. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв, що Сили оборони України готуються до різних сценаріїв розвитку подій у найближчі місяці, докладаючи всіх зусиль для стабілізації ситуації на сході.

А командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв казав, що воєнна загроза з боку білорусі поступово зростає. Проте українські захисники теж вживають адекватних заходів, стверджує він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, білорусь
В тему

Останні матеріали