17 Грудня 2022
Новини

«Сценарій вторгнення білорусів з росіянами, на жаль, ймовірний», - замкомандира полку Кастуся Калиновского

«Сценарій вторгнення білорусів з росіянами, на жаль, ймовірний», - замкомандира полку Кастуся Калиновского

Заступник командира білоруського полку Збройних сил України імені Кастуся Калиновського Вадим Кабанчук розповів, що означає стягування російської техніки в Білорусі до кордонів України, чи може РФ напасти з півночі знову, та чи візьмуть участь у війні білоруські військовослужбовці.

Останнім часом бачимо повідомлення про те, що Росія перекидає до Білорусі військову техніку. Водночас Білорусь теж відправляє Росії розконсервовану техніку. Можете це пояснити?

Звичайній людині справді не зовсім зрозуміло, чому спочатку техніка їде у РФ, а потім із РФ. Для того, щоб забезпечити підрозділ військовою технікою, вона має прибути до пункту постійної дислокації підрозділу, пройти техобслуговування та бойове злагодження (без людей ця техніка - лише шматок металу). Потім ця ж техніка, але вже у складі злагоджених підрозділів, якими маневрують, може зайти на Донбас чи в Білорусь. Це ми й спостерігаємо.

У Лукашенка є якісь ресурси для допомогти Путіну, коли у РФ закінчуються ракети для масових обстрілів?

Росії боєприпаси передають у великій кількості, оскільки з радянських часів у Білорусі залишалися військові склади. Снаряди там старі. Проте вони є.

Щодо виробництва ракет, які РФ використовує для масових обстрілів, у Білорусі таких не було. Хоча можуть щось перепрофілювати, щоб, можливо, робити якісь окремі компоненти. Є інформація, що білоруські заводи, які працювали на оборонку, або виготовляли продукцію подвійного призначення, зараз завантажені замовленнями з Росії. Вони працюють на російську оборонку.

Як ви оцінюєте ризики нового вторгнення росіян із території Білорусі?

Існування українсько-білоруського кордону на 1080 км саме по собі створює загрозу. Ця загроза буде постійною, доки існує режим Лукашенка, союзний Путіну.

Усі пам'ятають лютий, коли колони пішли просто на Київ. Тоді режим Лукашенко надав російському диктатору усіляку підтримку: логістикою, розвідувальною інформацією, лікуванням поранених окупантів, майданчиками для старту авіації. Сьогодні цілком можливо, що вони можуть надати Росії підтримку вже військами.

Напад з боку Білорусі просто найкоротший шлях до української столиці. Але, якщо наважаться атакувати з території Білорусі, безумовно, не зможуть досягти такої ж оперативної раптовості, як у лютому 2022 року. Майже за рік війни українці добре підготувалися до нової загрози з півночі. Генштаб ЗСУ має оцінювати всі варіанти розвитку подій. Впевнений, що підготовка до зустрічі давно йде. І противник дуже дорого заплатить, якщо наважиться на повтор.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) запевняють, що атаки скоріше не буде, у гіршому випадку, вдасться відтягнути українські сили з півдня. Білоруські експерти також називають оголошену Лукашенком "перевірку боєготовності" успішною інформаційною операцією. Ви не припускаєте, що відбувається просто показне брязкання зброєю?

Вони, в принципі, зараз і переслідують реалізацію такого сценарію, щоб відтягнути українські війська, створити напругу навіть самим фактом присутності військових РФ у Білорусі.

Я вірю в інформацію, яку передає українська розвідка: потенціалу спільного російсько-білоруського угруповання на території Білорусі недостатньо для завдання удару по Україні. Мається на увазі серйозний удар із досягненням оперативного успіху.

Якою є мета нового нападу на Україну з території Білорусі?

Багато аналітиків уже проговорювали, що є дві можливі цілі атаки: напасти на Київ та перерізати логістичні шляхи із заходу. Ще одна можлива загроза – це захоплення Рівненської атомної електростанції.

Генштаб повідомляє, що у містах Мозир, Гомель, Могильов зафіксовано збільшення кількості мобілізованих військових РФ. А у військкоматах уже проводять перевірку облікових даних військовозобов'язаних. Як думаєте, Путін і Лукашенко зможуть створити ударне угруповання для такої атаки?

Так, на жаль, вони можуть створити спільне угруповання. Припустимо, стотисячне. У Путіна вже мобілізація йде, а Лукашенко може її оголосити. Тоді вони можуть створити спільне угруповання військ із таким договором: одні йдуть попереду, а інші другим ешелоном.

Поки що у Білорусі масово розсилають повістки, але більшість людей відправляють назад. Лише якихось військових фахівців залишають. Можливо, вони проводять перевірку готовності до мобілізації. Або Лукашенко виконує нові "номери" перед Путіним.

Але це тривожний факт, тому що це відбувається у масовому порядку. Вже є новини про те, що почали викликати медиків. А якщо розвертаються шпиталі – це близька ознака наступу.

За нашою інформацією, біля певних міст вони вже частково розгорнуті. Але є припущення, що це для лікування військових РФ, адже зараз почався сезон грипу.

Чи стануть білоруські військовослужбовці брати участь у новій атаці Росії на Україну?

Сценарій вторгнення білоруської армії разом із російською, на жаль, ймовірний. Армія – це механізм. Тому я не маю сумнівів, що, у разі наказу, білоруська армія почне його виконувати. Питання лише у тому, наскільки ефективно.

Ми ж усі знаємо про настрої у білоруському суспільстві. 80% білорусів не хочуть воювати з Україною. Це означає, що з десяти солдатів лише двоє виявляться фанатами "руського міра", які захочуть "громити бандерівців". Але бойовий запал останніх в Україні швидко остудять 155-мм снаряди. А решта не захочуть їхати, коли їх поставлять перед фактом про направлення в Україну. Люди щиро не розуміють, за що їм іти вбивати українців? За Путіна та Лукашенка? Тим більше вони ж бачили відео в інтернеті і знають, що сталося з колонами, які наступали на Київ, у лютому 2022-го.

Впевнений, що будуть відмови та дезертирство. Військову техніку навмисне ламатимуть, щоб вона не доїхала до кордону... А лиш білоруська армія його перейде — угруповання розвалиться.

Це може призвести до мітингів чи протестів у Білорусі та погрожувати режиму Лукашенка?

Сьогодні у Білорусі триває хвиля терору, якого країна не бачила з 37-го року. Усі дуже бояться війни, але вийти на вулиці означає сісти у в'язницю на п'ять років. Просто так люди не вийдуть.

А ось початок військової операції може стати тригером для хвилі нових протестів у Мінську. Або ж, якщо білоруські війська зазнають великих втрат у разі наземної операції.

У разі ще одного вторгнення з півночі на Росію чекає велика невдача. Лукашенко дуже боїться цього. Адже це може означати кінець його правління. Якщо розвалиться армія, його силовий апарат, за який він усі ці роки тримається, може вже не втримати ситуацію. Лукашенко, як хитрий лис, розуміє, що краще спостерігати за сутичкою збоку. Звісно, він розуміє, що Путін програє. Не може країна з деградуючою економікою та населенням, що спивається, перемогти у війні проти всього світу.

Нещодавно ви говорили, що у разі атаки з півночі, білоруси, які б'ються на боці України, хочуть зустрічати білоруську армію першими. Розкажіть про суть ініціативи?

Це буде можливо, якщо командування ЗСУ дасть наказ перекинути нас на ту ділянку фронту (без наказу ми не можемо переміщуватись). Чи будемо ми там фізично, не можу коментувати, це має вирішувати керівництво ЗСУ.

Але сенс у тому, що коли білоруси входитимуть, ми знайдемо з ними спільну мову. Ми скажемо їм: "Хлопці, давайте не воювати та не вбивати один одного. Переходьте на наш бік". І, я думаю, люди масово здаватимуться в полон або переходитимуть на наш бік. Ми знаємо про це, тому ведемо з деякими хлопцями переговори...

Але якщо не погодяться, вам доведеться стріляти.

А що робити? Це ворог. Якщо йтимуть і стрілятимуть, то й по них стрілятимуть. Якщо йдуть здаватися, беремо в полон.

Але ми припускаємо, що нам вдасться швидше з ними домовитись, щоб вони не боялися. Все ж таки, страшилки російської та білоруської пропаганди роблять свою справу. І, на жаль, частина людей у неї вірить. Тому ми частково проводимо інформаційну роботу вже зараз.

До речі, про боротьбу із пропагандою. Розкажіть, чому представники полку Калиновського вирішили обговорити цю тему з місцевою владою у Волинській області? Про що йде мова?

Ми говорили про те, що більшість білоруських військових не бажають війни. Важливо провести з ними інформаційну роботу, щоб запобігти вторгненню. Наприклад, за допомогою радіостанцій, які транслюють передачі на територію Білорусі. Якщо не помиляюся, така робота у сфері телемовлення вже проводилася на Донеччині. Крім того, місцева влада прикордонних областей завжди може розміщувати публікації на сайтах, які переглядають білоруси.

Ми розуміємо, що потенціалу нашого полку недостатньо, щоб перекрити місця потенційного вторгнення. Краще запобігти вторгненню з Білорусі, ніж потім воювати.

Полк Кастуся Калиновського нещодавно поєднався з білоруськими кіберпартизанами. Щось задумали?

Кіберпартизани – це хакери, які працюють проти режимів Путіна та Лукашенка. Ми з ними координуватимемося. Йдеться про атаки проти Білорусі та Росії в кіберпросторі, які тепер будуть більш продуктивними. Наприклад, є стратегічні підприємства чи об'єкти, які підтримують режим. Кібератаки на них допоможуть деокупації Білорусі.

А хіба в такому разі не потрібно координуватися з ЗСУ чи кіберцентром РНБО?

Кіберпартизани – це об’єднання активістів. Я думаю, вони цілком відкриті до співпраці. А полк Кастуся Калиновського – це народний білоруський проект. У ньому беруть участь не лише білоруси, які воюють у складі "Іноземного легіону" ЗСУ. Це лише частина наших хлопців. До полку Калиновського також входять представники рекрутаційного центру (рекрУти) та патронатної служби, люди в Білорусі та навіть у Європі. А тепер кіберпартизани посіли своє місце у цій системі. Ми називаємо полк прообразом армії нової Білорусі.

Громадяни Білорусі сьогодні можуть виїхати з країни, щоби, наприклад, приєднатися до полку?

Так. Міграція білорусів продовжується. Люди тікають через загрозу репресій, адже левова частина суспільства брала участь у протестах 2020 року. Тому зараз у Польщі та інших країнах Європи побільшало білорусів.

Інформації про те, що чоловікам не дають покинути Білорусь, у мене поки що немає. У нашому ж полку триває приплив рекрутів, точаться ротаційні процеси. Білоруси продовжують приїжджати до України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, білорусь, війна з Росією
В тему