14 Січня 2023
Новини

Прості поради для зміцнення здоров’я українських військових

Прості поради для зміцнення здоров’я українських військових

Мільйони українців і українок під час повномасштабної війни працюють в умовах, далеких від комфорту, часто без доступу до звичних побутових благ. Такі обставини згубно впливають на здоров'я. Та найбільше негативного впливу зазнають ті, в чиїх руках доля всієї країни.

Команда проєкту «Твій сімейний лікар» розповідає, що згубно впливає на здоров’я військових, медиків і медичок, волонтерів і волонтерок, а також людей з окупованих територій, та головне — як вберегтися.

Сезонні хвороби

Похолодання і підвищена вологість повітря збільшують ризик схопити застуду, грип, ангіну, бронхіт тощо. Аби вберегтись, насамперед старайтесь тримати в теплі горло, голову, руки, ноги, вуха та ніс. Маєте час для сну — спробуйте відпочити, навіть кілька годин допоможуть відновити сили. Якщо є можливість, споживайте більше білкової їжі.

Якщо у вас підвищилась температура тіла, пийте багато рідини. Така опція найдоступніша з усіх, тому не нехтуйте простою порадою та допомагайте організму справлятись із гарячкою хоча б у такий спосіб. Якщо у вас є ліки проти високої температури тіла — приймайте їх. Однак пам’ятайте, що жарознижувальні препарати, потрібно вживати за приписами  інструкції.

Якщо є доступ до вітамінів — пийте вітаміни, але й тут не забувайте про інструкцію, аби оминути передозування — читайте пункт особливості застосування.  Пам'ятайте, що будь-яка медична допомога чи рішення про вживання ліків мають ґрунтуватись на доказовості та доцільності. Тому, не легковажте консультаціями лікарів й лікарок. Якщо немає змоги прийти на очну консультацію, ось тут можна отримати інформацію про дистанційну.

Важке спорядження і малорухомий спосіб життя

Люди на передовій щодень мають справу з важким спорядженням. До прикладу, бронежилет серйозно обтяжує хребет. Це спричиняє проблеми зі спиною, шиєю та суглобами. Аби мінімізувати такого роду недуги, за можливості, давайте тілу відпочити від спорядження. Зробіть собі невеликий самомасаж попереку, спини та шиї. Ділянки тіла, що болять, можна пучками пальців помалу розтирати, аби збільшувати до них прилив крові. За можливості, зробіть невеличку руханку, аби розім’яти корпус вашого тіла.

Фізичні вправи також допоможуть покращити стан українців й українок, які знаходяться на окупованих територіях або ж у прифронтових районах. Люди з «гарячих» територій мало рухаються, бо більшість часу перебувають  в укриттях, ховаючись від ворожих обстрілів. Якщо ваше сховище дозволяє — зробіть просту руханку. Якщо з вами діти — виконайте разом легкі гімнастичні вправи. Вони допоможуть хоч трохи забути про реалії війни та зменшать напругу тривожності. Пам’ятайте, навіть найменший рух поліпшить ваше психічне самопочуття. 

Зневоднення і брак сну

Всі, хто захищає нашу країну на фронті, працює в польовій медицині чи волонтерить, часто перебувають під обстрілами багато діб підряд, не маючи змоги виспатися та навіть попити води. Як наслідок, це може призвести до збоїв у серцево-судинній системі. Тож, за можливості, часто пийте воду, хоча б невеликими ковтками, це зменшить ризики зневоднення організму. Часте пиття помалу допоможе подолати й сонливість. Крім того, намагайтесь менше вживати напоїв з кофеїном. Кофеїн швидко виводить воду з організму, а це ще швидше вас зневоднить. Водночас надмірне вживання кофеїну — підвищує загальну тривожність та знижує стресостійкість. Обмежте і вживання магазинних енергетиків. Таурин, гуаранін та женьшень, що входять до складу цих напоїв, можуть викликати перепади настрою, занепокоєння, безсоння, прискорення серцебиття, головний біль та навіть запаморочення. Натомість більше енергії й менше шкоди організму дасть щось солодке: звичайна цукерка, шоколад, згущене молоко або ж простий цукор, одним словом, будь-які солодощі, що є під рукою. 

Брак часу для повноцінного та збалансованого харчування

На фронті чи в окупації часто їси, що доведеться і коли доведеться. Звідси з’являються захворювання шлунково-кишкового тракту, зокрема гастрит та панкреатит. Якщо у вас немає можливості харчуватися хоча б три рази на день, то між інтервалами приймання їжі пийте невеликими ковтками воду. Аби зменшити ризик падіння цукру в крові — звичайна цукерка стане в пригоді. Лікарі й лікарки радять, за можливості, ретельніше пережовувати їжу, виділяючи при цьому велику кількість слини. Це допомагає швидше наситити організм. Якщо ви давно не їли чи не пили воду, однак  можливість з’явилась, намагайтесь їсти та пити маленькими дозами. Уникайте вживання жирної їжі. Масні наїдки можуть спровокувати хронічні захворювання органів травлення та серцево-судинної системи.  

Недотримання правил гігієни

Брудні руки, зіпсовані або немиті продукти, особливо овочі й фрукти — все це може спровокувати харчові токсикоінфекції, тобто отруєння. За можливості, будь-яку їжу краще термічно обробляти, аби уникнути інфекції. Скажімо, у вас є окріп і кілька яблук, але немає достатньо холодної води, аби ці яблука помити. Втім якщо занурити яблука в окріп, або ж облити їх кип’ячою водою, — це частково вб’є мікроорганізми, що знаходяться на шкірці яблук. Така методика — універсальна і згодиться багато у чому. Наприклад, якщо хоча б у невелику кількість кип’ячої води помістити брудну виделку, — це допоможе її хоч якось знезаразити. Це також стосується, ложок, ножів, тарілок, чашок тощо.

Незмінне взуття

Довге перебування в одному взутті, особливо у вологу погоду, призводить до мозолів, виразок та тріщин стопи. За можливості, дайте просохнути своєму взуттю. До прикладу, сухий папір допомагає позбутись у ньому вологи. Якщо у вас є час, і ви маєте папір — скористайтесь цією порадою: зіжмакайте і запхніть папір у своє взуття. За кілька годин папір всотає у себе вологу і взуття буде сухішим, ніж до цього. Якщо є якась суха ганчірка —  ретельно обітріть нею ноги. Це допоможе обсушити ступні й пальці ніг. Пам’ятайте, будь-яке, навіть найменше джерело зайвої вологи — це передусім холод і розповсюдження інфекції. Якщо на ногах з’явилися тріщини чи рани, за наявності, — обробіть їх антисептиком (це може бути звичайний спирт), якщо є бинт —  перебинтуйте уражені місця.

Прямий контакт із кров’ю та іншими біорідинами людей

На передовій, а також у тилу українці й українки часто контактують з пораненими без дотримання санітарних норм. Це підвищує ризики отримати віруси та інфекції, до таких належать: ВІЛ, гепатити B та С. Тож, за можливості, лікарі й лікарки радять мити й обробляти руки не тільки до, а й після контакту із кров’ю (можна обробляти звичайним спиртом). Якщо чужа кров й інші біологічні рідини потрапили у ваші рани — ретельно промийте поранення, за можливості, обробіть антисептичним засобом. Якщо маєте доступ до медичних закладів, — зробіть тести на ВІЛ, гепатит B та С. Якщо ви працюєте в складних умовах і контактуєте із біорідинами інших людей, радимо перевірити, чи ви зробили всі планові щеплення, зокрема від правця. Детальніше про щеплення тут.

Хронічні хвороби

На фронті, в окупації та в тилу є ще одна небезпека — хронічні недоліковані захворювання. Якщо ви маєте хронічну недугу вам варто, за можливості, пройти медичні обстеження та впевнитись, що вам не загрожує загострення цієї хвороби. Консультація медичного фахівця чи фахівчині — завжди кращий варіант попередити або вилікувати загострення недуги. Пам’ятайте, що будь-які недоліковані хронічні захворювання можуть ускладнити ваше самопочуття. Тож не зволікайте, а звертайтеся до лікарів та лікарок за допомогою.

Графік роботи медичних фахівців та фахівчинь під час воєнного стану

Лікарі й лікарки працюють у звичному режимі, навіть у більшості прифронтових міст. Проконсультуватись у сімейного лікаря чи лікарки ви можете навіть онлайн або ж телефоном. Для цього уточніть у своїх лікарів та лікарок графік роботи та можливість дистанційних консультацій. Якщо ж зв'язок із вашими спеціалістами втрачений для вас є кілька варіантів дистанційних консультацій описаних нижче.

Для тих у кого відсутній інтернет-зв’язок:

Зателефонуйте на контакт-центр МОЗ: 080 060 20 19. Медичні фахівці чи фахівчині проконсультують вас та нададуть всю необхідну інформацію.

Для тих у того відсутній мобільний зв’язок:

Напишіть в Telegram чат-бот DoctorOnlineUABot, або ж в чат-бот у Facebook-месенджері:DoctorsOnlineBSMU. В цих чат-ботах можна безоплатно отримати лікарську консультацію.

Для зручності ви можете зберегти собі ось це посилання із всіма важливими контактами для медичної допомоги онлайн.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, збройні сили україни, хвороби, захворювання, лікування, медицина
В тему

Останні матеріали