11 Січня 2023
Новини

Чотирьох українських нардепів позбавили громадянства

Чотирьох українських нардепів позбавили громадянства
Народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна та Андрія Деркача Володимир Зеленський позбавив українського громадянства.

Про це він сказав під час вечірнього відеозвернення, - пише hromadske.

«Якщо народні обранці обирають службу не народу України, а вбивцям, які прийшли в Україну, то й наші дії будуть відповідними. І це не останні такі рішення», — наголосив президент.

Він зазначив, що вирішив припинити громадянство відповідно до положень Конституції та на підставі матеріалів, які підготували Служба безпеки і Державна міграційна служба.

Зауважимо, що серед вимог до народного депутата є наявність громадянства України. Раніше через втрату українського паспорта депутатського мандата позбавили Вадима Рабіновича (який представляв уже заборонену ОПЗЖ) та Ігоря Васильковського («Слуга Народу»).

Доля Віктора Медведчука

22 вересня стало відомо, що його обміняли на 200 українських військових. Як уточнив глава ОП, він «уже дав усі можливі свідчення слідству».

За даними The Washington Post, на обміні Медведчука наполіг президент росії володимир путін, хоча ФСБ рф була проти обміну полонених через очікувану негативну реакцію громадськості в росії. Після обміну в кремлі заявили, що не знають, де зараз Медведчук і чи спілкувався він із путіним.

У чому підозрюють Медведчука та Козака?

У травні 2021 року Медведчука та його однопартійця Тараса Козака запідозрили в державній зраді та порушенні законів і звичаїв війни.

Депутатів вважають причетними до трьох епізодів: замах на розкрадання природних ресурсів України, передання секретної інформації про Збройні сили та організація підривної діяльності. Суд дав дозвіл на арешт Козака. Але де він перебуває наразі, достеменно не відомо.

Також Медведчуку оголосили ще одну підозру в держзраді та сприянні тероризму. Він нібито перешкоджав отриманню Україною дешевого вугілля з Південної Африки під час енергетичної кризи.

Ренат Кузьмін

У 2010-2013 роках він був першим заступником генпрокурора Віктора Пшонки. Після Революції гідності Кузьміна оголошували в розшук через затримання ексміністра внутрішніх справ Юрія Луценка. У 2019 році Кузьміна після кількох років переховування зняли з розшуку, тоді ж він став народним депутатом від ОПЗЖ.

Як повідомляє «ЧЕСНО», 15 лютого 2022 року політик звинуватив НАТО у створенні загрози для росії. А 22 лютого він заявив, що росія швидко захопить Київ. Тоді він передбачав створення нової держави, а західним областям, які відмовляться від вступу до цієї держави, прогнозував «самостійне плавання». Зрештою Кузьміну оголосили про підозру.

Андрій Деркач

Це позафракційний народний депутат, якого оголосили в Україні у розшук. 24 червня стало відомо, що Служба безпеки викрила агентурну мережу Головного управління генштабу збройних сил рф, яка повинна була допомагати окупантам захоплювати Україну. За даними слідства, до неї входив, серед інших, народний депутат Андрій Деркач.

Крім того, у США Деркача підозрюють за 7 пунктами, зокрема у змові з метою банківського шахрайства та відмивання грошей, а також відмивання грошей у зв?язку з купівлею та утриманням нерухомості всупереч санкціям США.

А у 2020 році американці запровадили проти нього санкції через втручання в американські президентські вибори. Деркач заявляв про втручання Джо Байдена (коли той був віцепрезидентом) у справи України та збирав на нього компромат. Наприклад, у травні 2020-го Деркач оприлюднив записи розмов нібито Порошенка, які свідчать про «зовнішнє управління» Україною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: депутати, Україна, володимир зеленський
В тему