22 Грудня 2022
Новини

Наші захисники ліквідували понад 100 тисяч окупантів: найголовніші новини 22 грудня 2022

Наші захисники ліквідували понад 100 тисяч окупантів: найголовніші новини 22 грудня 2022

Сьогодні триває 302 доба героїчної боротьби українського народу проти російської навали. Цей день ознаменувався важливим досягненням – наші захисники ліквідували вже понад 100 тисяч окупантів.

  • Наші сили оборони протягом минулої доби відбили атаки окупантів у районах 16 населених пунктів – Новоселівське, Стельмахівка, Площанка і Червонопопівка Луганської області та Берестове, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Озарянівка, Майорськ, Нью-Йорк, Красногорівка, Невельське і Мар’їнка на Донеччині.
  • У Східному угрупованні військ ЗСУ зазначають, що у Бахмуті Донецької області росіяни не мають переломного успіху й не прорвали українську оборону. Ворожі групи іноді проривалися на околиці Бахмута, але вони були звідти вибиті.

Наразі на східному фронті, а особливо в районі Бахмута, досягаються дві головні цілі:

  • ворог не може системно прорвати оборону, а відтак іти далі, окуповуючи наш Донбас
  • щодоби окупанти зазнають просто неймовірних втрат як для армії 21 століття.
  • Як уточнили у Генеральному штабі ЗСУ, 20 грудня цього року Сили оборони завдали удару по скупченню живої сили противника в районі Миколаївки Скадовського району Херсонської області. У результаті нього уражено до 140 військовослужбовців російських окупаційних військ та знищено 8 вантажних автомобілів Камаз з боєприпасами.

Також внаслідок ураження 20 грудня польового аеродрому ворога в районі Каховки Херсонської області окупанти втратили до 150 осіб вбитими та близько 50 – пораненими. Знищено до 20 одиниць військової техніки різного типу.

  • Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, 2 склади боєприпасів та 3 райони зосередження живої сили противника.

 

Станом на ранок 22 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 100 400 (+660) осіб,
  • танків - 3 003 (+1),
  • бойових броньованих машин - 5 981 (+2),
  • артилерійських систем – 1 978 (+6),
  • РСЗВ – 413 (+1),
  • засобів ППО - 212,
  • літаків – 283 (+1),
  • гелікоптерів – 267,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 693 (+5),
  • крилатих ракет - 653,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 615 (+7),
  • спеціальної техніки - 178.

 

  • Британська розвідка звернула увагу на те, що через перенапруження російської військової системи рф була змушена залучити білоруських інструкторів до тренування своїх мобілізованих.

Ймовірно, використання білоруських інструкторів є спробою частково заповнити нестачу російських спеціалістів, багато з яких дислоковані в Україні або стали жертвами бойових дій.

«Хоча Росія і Білорусь мають великий досвід військового співробітництва, підготовка білорусами мобілізованих російських військовослужбовців демонструє зміну ролей. Білоруські збройні сили традиційно вважаються росією такими, що поступаються російським військам, і їх використання в якості інструкторів свідчить про перенапруження російської військової системи».

  • На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW) російська влада і путін навряд чи готові застосувати ядерну зброю, але своєю риторикою мають намір заспокоїти "внутрішню аудиторію" і шантажувати Захід.

Зокрема путін заявив, що російські війська продовжуватимуть розвивати ядерну тріаду росії як головного гаранта російського суверенітету і територіальної цілісності.

Експерти вважають, що Кремль у такий спосіб намагається шантажувати міжнародну спільноту, щоб вона зменшила допомогу для України.

  • На околиці Донецька вчора ввечері зазнав обстрілу готель, у якому проживала група військових радників на чолі з Дмітрієм Рогозіним. Він отримав поранення сідниці.

Деякі видання повідомляють, що Рогозіна поранили в ресторані, де він відзначав день народження.

Поранено також так званого «главу уряду ДНР» Віталія Хоценка, а його охоронця та ще одну людину вбито.

 

ІСТОРИЧНИЙ ВІЗИТ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО ДО США

 

  • Зустріч із Джо Байденом

Президент Володимир Зеленський обговорив з президентом США Джо Байденом українську формулу миру, і американський лідер підтримав ідею провести саміт миру.

На спільний пресконференції двох лідерів Володимир Зеленський заявив:

«Цей візит у США став дійсно історичним для України, для наших відносин із Америкою і для американського лідерства. За 300 днів цієї війни ми розпочали дійсно новий етап у взаєминах України та США. Ми вийшли на рівень реального союзництва, яке на 100% наповнене реальним змістом. Я сьогодні відчув це на всіх моїх зустрічах, на всіх наших переговорах».

Український президент наголосив, що головне питання усіх його переговорів у Вашингтоні – «зміцнення України, наступний рік, наш рух до перемоги у війні за незалежність».

«Маємо чітке розуміння, як будуть посилені наші оборонні спроможності в найближчі місяці. Я за це дуже вдячний президенту Байдену»

Про путіна:

«Для чого людині з хворим ставленням до світу, абсолютно неадекватним… для чого йому відправляти меседжі? Він сьогодні повинен бути зацікавлений, щоб світ на нього звертав увагу. Він більше не суб’єкт цивілізованих людей. Він повинен бути зацікавлений, щоб зберегти хоч щось від культури й історії його народу, його держави».

 

Президент США Джо Байден вважає, що успіх України на полі бою допоможе уникнути 3-ї світової війни.

«Ми надали Україні те, щоб їй було необхідно, щоб обороняти себе. Понад 20 млрд було виділено на оборонну допомогу. Зараз було виділено 2,5 млрд. додатково. Зараз ми працюємо з партнерами, щоб розвинути можливості в 4 напрямках - ППО, ми представили сотні артилерійських систем, ми працюємо над постачанням танків та броньованої техніки та поставили понад 200 000 боєприпасів».

«Я провів кілька сотень годин із нашими європейськими союзниками. І пояснював, чому в їхніх інтересах продовжувати підтримувати Україну. Вони повністю розуміють, але вони не хочуть війни з росією, 3-ї світової. Цього можна уникнути, якщо Україна забезпечить успіх на полі бою».

 

  • Виступ у Конгресі США

Президент України виступив на спільному засіданні Сенату та Палати представників Конгресу США. Його емоційна промова була побудована на аналогіях між американською та українською історією.

Під час виступу Володимира Зеленського Конгрес Сполучених Штатів 21 раз аплодував стоячи.

Зеленський подякував американському народу за підтримку, а також звернувся із закликом про підтримку, розповів, в яких умовах живуть українці під час повномасштабного вторгнення росії.

Головні тези промови:

  • Закликав до продовження фінансової підтримки з боку США: «Ваші гроші – це не благодійність. Це інвестиції у глобальну безпеку і демократію, якими ми розпоряджаємося найбільш відповідально».
  • Закликав членів Конгресу посилити санкції проти росії та «притягнути до відповідальності терористів за агресію». Зеленський зазначив, що Президент США Джо Байден підтримав його мирний план з 10 пунктів, але додав, що кожен член Конгресу може допомогти в реалізації.
  • Росіяни «використовують усе» проти українських міст, таких як Бахмут, але Україна «тримає оборону і ніколи не здасться». «Минулого року там, у Бахмуті, проживало 70 000 людей... Зараз там залишилося лише кілька цивільних. Кожен сантиметр цієї землі просякнутий кров'ю... Але український Донбас стоїть».
  • Зеленський заявив, що українці святкуватимуть Різдво цього року, незважаючи на звірства війни: «Навіть якщо не буде електрики, світло нашої віри в себе не згасне».
  • Президент висловив упевненість, що Україна досягне «абсолютної перемоги», повторивши свої слова з початку виступу: «Україна жива й сильна».

 

«Наші дві нації є союзниками в цій битві. І наступний, 2023 рік – вирішальний час у ній. Це час, коли українська сміливість і американська рішучість мають гарантувати майбутнє нашої з вами свободи. Свободи людей, які стоять за свої цінності», - сказав глава держави.

За Президента, цю битву не можна заморозити, відкласти або ігнорувати, сподіваючись, «що вас сам собою захистить океан».

Наприкінці свого виступу Володимир Зеленський передав Конгресу бойовий прапор із Бахмута як вияв вдячності за допомогу.

 

Спікер Палати представників США Конгресу США Ненсі Пелосі висловила сподівання, що в наступні 48 годин Конгрес США затвердить новий раунд «важливої безпекової та економічної допомоги для України».

Вона також порівняла виступ Президента України з виступом Вінстона Черчилля: «Це один із найкращих виступів у Конгресі за всю історію».

Як зазначають західні медіа, зустріч Володимира Зеленського із Джо Байденом була щирою і підтримуючою. Спільне засідання було чудовим, і Президент України відчув реальну двопартійну підтримку.

 

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із польським колегою Анджеєм Дудою, повертаючись зі США.

Президенти підсумували цей рік та обговорили стратегію розвитку двосторонніх відносин і взаємодії на міжнародному рівні в 2023 році. Також ішлося про гуманітарні питання й посилення обороноздатності України.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Міністр оборони України Олексій Резніков провів телефонні переговори з головою Пентагону Ллойдом Остіном.

«Ми вдячні за черговий пакет допомоги у сфері безпеки, особливо за нові можливості для захисту нашого неба від жорстоких нападів Росії. Українські воїни швидко освоять системи Patriot. Вони неодноразово доводили свою майстерність», – йдеться у повідомленні.

  • Попри війну, масштабні руйнування та зниження обсягів виробництва вітчизняне сільське господарство зберігає статус однієї з провідних галузей української економіки та гаранта продовольчої безпеки у світі.

За інформацією Мінагрополітики, за 18 днів грудня з України поїхало 3,6 млн тонн агропродукції та її переробки. Лідерами залишаються кукурудза, пшениця та олія соняшникова.

  • На ранок четверга, 22 грудня, в Україні зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі, до мережі підключено ще один із блоків атомних електростанцій.

Зазначається, що працюють усі види генерації. Триває набір потужності підключеного блоку АЕС. Зберігаються певні обмеження у системі передачі електроенергії через пошкодження магістральних мереж систематичними ракетними та безпілотними атаками.

Найскладніша ситуація залишається у центральному регіоні та у Києві, а також у прифронтових регіонах на сході та півдні країни.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська металургія, одна з ключових галузей промисловості, на яку припадає 18% випуску та 8% національного ВВП, виявилася на межі найсильнішої кризи з часів розвалу СРСР.

Європейські санкції відрізали металургів від ключового ринку збуту й залишили незатребуваними мільйони тонн сталі та поставили заводи перед загрозою скорочення виробництва та масових звільнень.

Зараз у росії «нікуди подіти 30 млн тонн» сталевої продукції, заявив глава Російського союзу промисловців і підприємців Олександр Шохін. За його словами, внутрішній ринок може поглинути тільки 3 млн.

Зараз йдеться не про те, щоб спробувати зберегти діючі виробництва. Поки великі компанії «утримують колективи», але навіть на це потрібні гроші.

За підсумками жовтня експорт чорних металів залізницею впав на 43% рік до року, а на заводах прискорилося скорочення виробництва.

  • Російська Держдума сьогодні ухвалила закон, що регулює роботу сфери таксі й передбачає обов'язкове надання органам ФСБ доступу до інформаційних систем і баз даних, які використовуються для отримання, зберігання, оброблення та передачі замовлень легкового таксі.

Закон також передбачає створення трьох регіональних реєстрів таксі.

Таким чином спецслужби беруть під свій нагляд усе новій й нові сфери, щоб здійснювати максимальний контроль за громадянами.

  • Зона покриття мобільною мережею в росії може повернутися до стану кінця 1990-х років після виходу з країни виробників телекомунікаційного обладнання Nokia та Ericsson.

Як повідомляє Reuters із посиланням на керівників російських телекомунікаційних компаній, незабаром у рф упаде швидкість завантаження даних, а телефонні дзвінки будуть обриватися.  

«Російські користувачі мобільних телефонів, швидше за все, зіткнуться з повільнішим завантаженням і вивантаженням даних, великою кількістю скинутих викликів, викликів, які не будуть з'єднані, і більш тривалими відключеннями зв'язку. Оператори втрачають можливість оновлювати або виправляти програмне забезпечення, крім того, виснажиться запас деталей для ремонтів».

На долю Nokia та Ericsson у росії припадає понад 50% базових станцій мобільних операторів. Крім того, ці компанії є постачальниками практично всього обладнання – від телекомунікаційних антен до з'єднувачів оптоволокна. Також вони надають програмне забезпечення, що дозволяє різним частинам мережі функціонувати разом.

Обидві компанії заявили, що повністю припинять діяльність у рф до кінця 2022 року.

  • У Мурманську сталася чергова пожежа на єдиному російському авіаносці «Адмірал Кузнєцов», який стоїть на ремонті.

І хоча чиновники стверджують, що сталося «маленьке займання», ніхто цим словам особливо не вірить, оскільки це не перший подібний інцидент із кораблем.

У 2018 році під час спуску «Адмірала Кузнєцова» на воду сталася аварія. У 2019 році авіаносець спалахнув у ході ремонтних робіт. Експерти не вірять у те, що корабель вдасться відновити й передати до складу ВМФ рф до 2024 року, як це заплановано.

Фактично цей корабель є найкращою демонстрацією так званої «величі» російської військової машини. Як наголошували й самі російські аналітики, «Адмірал Кузнєцов» перетворився на символ корупції в армії та її неефективності.

  • росія втрачає позиції як посередник у врегулюванні конфлікту в Нагірному Карабасі.

Учора ввечері громадяни Азербайджану перекрили дорогу в Лачинському коридорі й не пропустили колону російських окупантів, які досі вдають із себе миротворців.

Водночас прем’єр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Москву в тому, що вона фактично не виконує своїх зобов'язань у рамках тристоронньої угоди.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міноборони США опублікувало повний перелік озброєння, який виділяється для України в одному з найбільших пакетів допомоги загальною вартістю у 1,85 млрд доларів.

Відповідного до нього Україна із запасів збройних сил США отримає одну батарею зенітного ракетного комплексу Patriot, а також:

  • додаткові боєприпаси для HIMARS,
  • 500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів,
  • 30 мінометів, по 10 одиниць у 120-, 82- та 60-мм,
  • 37 бронеавтомобілів Cougar,
  • 120 позашляховиків HMMWV,
  • 6 броньованих вантажівок,
  • 10 тисяч 120-мм мін,
  • протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM,
  • високоточні авіаційні боєприпаси,
  • Понад 2700 гранатометів і стрілецької зброї,
  • протипіхотні боєприпаси Claymore, підривні заряди та обладнання, прилади нічного бачення й оптику, тактичні захищені системи зв'язку, бронежилети й інше польове спорядження.

Ця допомога оцінена на рівні 1 млрд доларів. Водночас інша частина допомога на 850 млн доларів передається за програмою Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI). Вона включає:

  • 45 тисяч 152-мм боєприпасів,
  • 20 тисяч 122-мм боєприпасів,
  • 50 тисяч 122-мм реактивних снарядів для РСЗВ "Град",
  • 100 тисяч танкових 125-мм пострілів,
  • термінали та послуги супутникового зв'язку,
  • фінансування навчання, послуг з підтримки та обслуговування.
  • Після оголошення США про постачання Україні ЗРК Patriot генеральний секретар опозиційного Християнсько-соціального союзу (ХСС) Мартін Губер закликав уряд Німеччини також надати Києву такі ж системи озброєння.

За словами політика, хід війни показав, що Україні найкраще допомогти зброєю, «щоб вона могла протистояти російській агресії». Тому уряд Німеччини має ще більше підтримати Україну. Губер також закликав поставити Україні бойові танки Leopard.

Водночас голова комітету з оборони в Бундестазі Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн із правлячої Вільної демократичної партії запропонувала свого роду розподіл ролей зі США в плані військової підтримки:

«США постачають ракети Patriot, і ми повинні терміново зробити крок, щоб разом з європейцями поставити Україні Leopard 2 та БМП Marder».

  • Уряд Данії виділив додатково понад 42 мільйони доларів на закупівлю зброї для України.

«Боротьба України за свободу — це також наша і європейська боротьба за свободу. Уряд продовжуватиме підтримку українців у фінансовій, військовій та гуманітарній сферах», - заявив міністр оборони держави Якоб Еллеман-Ясен.

Він розповів, що 19 грудня провів онлайн-зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським, під час якої наголосив на незмінній необхідності зовнішньої підтримки для України.

  • За дорученням уряду Німеччини оборонний концерн Rheinmetall поставить Україні 26 нових військових вантажівок HX 8x8. Передача техніки вже розпочалася, повідомили у німецького виробника озброєнь.

Вартість партії автомобілів, які можна модифікувати під різні потреби військ, оцінюється у 12,5 мільйонів євро.

  • ЄС заморозив 20 мільярдів євро російських активів, а російський імпорт і експорт скоротилися на 20,8 і 12,3% відповідно.

Як повідомила пресслужба Єврокомісії, «санкції є важливими для запобігання здатності росії вести війну».

  • Координатор із гуманітарних питань ООН в Україні Деніз Браун оголосила про додаткові 20 мільйонів доларів з Українського гуманітарного фонду (UHF) для підтримки понад 300 організацій громадянського суспільства, громадських організацій і волонтерів, які надають допомогу для постраждалих внаслідок війни в Україні.
  • Хорватія планує спрямувати майже 3 млн євро на придбання для потреб України розмінувальних машин.
  • Грузинський уряд відправив Україні гуманітарний вантаж для допомоги в умовах дефіциту електроенергії – 25 генераторів потужністю від 150 до 500 кіловат загальною вартістю понад 560 тисяч доларів.

Ці генератори – промислового призначення. Їх можна використовувати для забезпечення безперебійної роботи лікарень, теплових енергоцентралей та електростанцій, насосних агрегатів для постачання питної води та інших життєво важливих об'єктів.

  • Міністерство торгівлі США оголосило про нові обмеження на експорт технологій для російської приватної військової компанії "Вагнера" з метою подальшого обмеження її спроможностей.

«Група "Вагнера" є однією з найвідоміших найманських організацій у світі, яка активно вчиняє звірства та порушує права людини по всій Україні».

Відповідно до обмежень, ПВК «Вагнера» тепер будуть визначатися як «кінцевий користувач військового обладнання» і зазнає суттєвих обмежень, якщо спробує придбати будь-які технології, створені із залученням американського обладнання.

  • ЄС призначив дату саміту з Україною, він відбудеться 3 лютого в Брюсселі. Президент України Володимир Зеленський вже отримав запрошення на захід.
  • Міністерство фінансів США оприлюднило список нових санкцій проти рф, до якого увійшли десть російських компаній і дослідних установ, пов’язаних із морським технологічним сектором.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, збройні сили україни, слуга народу
В тему

Останні матеріали