16 Грудня 2022
Новини

ППО збили 60 крилатих ракет: найголовніші новини 16 грудня 2022

ППО збили 60 крилатих ракет: найголовніші новини 16 грудня 2022

Триває 296 доба повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією проти України.

  • Наші сили оборони протягом минулої доби відбили атаки окупантів у районах 22 населених пунктів – Новоселівське, Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Григорівка, Виїмка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Олександропіль, Новобахмутівка, Невельське, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.
  • Зранку ворог завдав масованого ракетного удару по цивільній інфраструктурі нашої держави. За уточненими даними, російські окупанти випустили 70 крилатих та 4 керовані авіаційні ракети, 60 крилатих ракет було збито нашими силами протиповітряної оборони.

У результаті ударів уражено декілька об’єктів енергетичної інфраструктури та житлові будинки в Житомирській, Київській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

У Повітряних силах розповіли, що особливістю нинішньої атаки став пуск крилатих ракет Х-101/Х-555 не лише з Каспію, а й із Саратовської області, в районі Енгельса, де й базуються стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-95МС.

«Ракетний терор і зухвалі спроби противника пробити протиповітряну оборону Києва не змусять нас скласти зброю», - наголосив командувач Збройних сил Валерій Залужний.

  • Білий дім уже засудив чергові удари росії по цивільній інфраструктурі України.

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі зазначив, що сьогоднішні атаки уразили переважно цивільну інфраструктуру.

Він додав, що буде ще один пакет допомоги від США і що слід очікувати передачу Україні додаткових засобів ППО.

  • Як поінформував Генштаб ЗСУ, окупанти продовжують укріплювати лінію оборони на кордоні Херсонської області та Автономної республіки Крим. Посилюють також оборону й охорону об’єктів водопостачання до тимчасово окупованої території Криму, зокрема Північнокримського каналу. Для цього додатково направлені підрозділи мобілізованих з Краснодарського краю.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 3 райони зосередження особового складу, пункт управління та склад боєприпасів окупантів.

 

Станом на ранок 16 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 97270 (+680) осіб,
  • танків - 2980 (+5),
  • бойових броньованих машин - 5952 (+6),
  • артилерійських систем – 1946 (+3),
  • РСЗВ – 410 (+4),
  • засобів ППО – 211,
  • літаків – 281,
  • гелікоптерів – 264,
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 1648 (+4)
  • крилатих ракет - 592,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 563,
  • спеціальної техніки - 172.

 

  • Збройні сили росії деградують, а Україна підготувала оборонні укріплення на півночі. Тому вкрай малоймовірно, що російські війська зможуть захопити Київ, навіть якщо знову атакуватимуть українську столицю з території Білорусі.

Таку думку висловили аналітики Інституту вивчення війни.

Також в експерти відзначають, що російські війська не змогли захистити свої здобутки по всій Україні і втратили понад 70 тис. кв. км окупованої території з моменту відходу з-під Києва.

У звіті ISW також ідеться про те, що росія не встановила перевагу в повітрі та значною мірою вичерпала свій арсенал високоточних боєприпасів.

«Українські війська, зі свого боку, підготували значні оборонні укріплення на півночі України й зараз краще підготовлені до оборони, ніж у лютому 2022 року. Місцевість поблизу білорусько-українського кордону не сприяє веденню маневреної війни, а можливі шляхи вторгнення з Білорусі до Києва пролягають через вузькі місця в Чорнобильській зоні відчуження, які українські війська вже навчилися захищати».

  • Українська розвідка повідомляє, що в районі населеного пункту Токмак Запорізької області наші захисники знищили до 10 одиниць військової техніки різного типу. Близько 180 військовослужбовців противника отримали поранення. У місті відзначається робота російських мобільних крематоріїв.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що станом на грудень Україна підвищила ефективність своєї протиповітряної оборони до 80%.

За його словами, цього вдалось досягти завдяки тому, що Україна використовувала комбінацію систем ППО, подарованих союзниками, систем радянської епохи та перепрофільованих мобільних кулеметів.

Водночас Україна закликає союзників надати більше систем озброєння, включно з кращими системами протиповітряної оборони.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв повідомив, що зараз ситуація у Північній операційній зоні стабільна та контрольована. Державний кордон України пильно охороняється та підготовлений до ведення оборонних дій.

Наразі співвідношення сил і засобів українських військ у порівнянні з ворожими силами гарантує повний спектр виконання бойових завдань.

  • Внаслідок сьогоднішнього масованого ракетного обстрілу з боку рф по електроенергетичній інфраструктурі України відбулася втрата понад 50% споживання об’єднаної енергосистеми країни.

В «Укренерго» оголосили про введення режиму надзвичайної ситуації для учасників ринку електроенергії, що стосується виключно ринкових операцій.

Наразі по всій території України діє режим аварійних відключень.

  • В Україну після масштабних ударів по енергетичній інфраструктурі уже ввезено півмільйона малопотужних генераторів. Водночас енергетика потребує ще 17 тис. великих та промислових установок.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, частину цих потреб сподіваються закрити за допомогою наших партнерів.

Таким чином українці вкотре демонструють, що здатні швидко адаптуватися до умов і готові жити без централізованого постачання електрики, але без росії, оскільки це загрожує самому існуванню нашої держави й народу. 

  • Протягом кількох останніх місяців 707 підприємств перенесли потужності на захід України, створюючи у кооперації з місцевою владою сотні тисяч робочих місць для переселенців.

Кожне із цих підприємств потребує по 400-500 працівників.

Наразі найбільше робочих місць для переселенців по Україні надає Івано-Франківщина й Закарпаття, зокрема завдяки програмі «33-33-33», що об'єднала бюджети місцевої влади та представників перенесеного бізнесу.

Ця програма передбачає, що по 33% від бюджетів надають обласна рада, міська рада та бізнес. Частка бізнесу спрямована на будівництво модульних містечок для переселенців, які матимуть житло та роботу, оплачуючи лише комунальні послуги.

Наразі у проекті «33-33-33» лідером є Закарпаття через близькість до Європи. Однак ця ініціатива незабаром пошириться Україною, оскільки вона дійсно працює.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Ембарго Євросоюзу та «стеля цін», встановлену країнами G7, обвалили вартість російської нафти.

За період із 15 листопада по 14 грудня кожен барель Urals – основного експортного сорту росії – у середньому продавався за кордон по $57,49. За місяць ціна впала на 19% і виявилася на мінімумі з грудня 2020 року.

Середня ціна станом на середину місяця складає $45.

Федеральний бюджет, де на доходи від нафти припадає кожен третій рубль, уже в листопаді відчув падіння: податки з нафтових компаній виявилися на 25% нижчими.

Експерти нагадують, що у бюджет-2023 Мінфін рф заклав нафту по $70,1 за барель, а ціни близько $50 відріжуть від доходів уряду 2 трильйони рублів.

  • Після початку повномасштабної війни в Україні більшість автомобільних компаній покинули російський ринок. На початок грудня в рф залишилося тільки 14 із 60 брендів авто. З-поміж них 11 китайських і 3 російські.

Як повідомляють експерти ринку, наразі в росії залишилося не більше 30 тисяч нових іномарок на продаж. Їх вистачить усього на місяць. Дефіцит складає близько 1,1 мільйона авто.

  • Російські медіа повідомляють, що співробітникам російських нафтогазових держкомпаній «неофіційно» заборонили виїжджати за межі росії. Заборона поширюється і на їхніх найближчих родичів, зокрема на дружин і дітей.

Повідомляється, що така заборона діє у «Газпромі» та «Роснєфті». При цьому багато співробітників «Газпрому» вже купили квитки та забронювали готелі за кордоном на новорічні свята. Дехто зі співробітників скаржиться, що виїхати не можна навіть на лікування.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • ЄС офіційно затвердив макрофінансову допомогу для України на 18 млрд євро протягом 2023 року.

Також сьогодні Рада ЄС затвердила дев'ятий пакет нових санкцій, спрямованих на посилення тиску на росію через її війну проти України.

«Після продовольства та голоду путін тепер використовує зиму як зброю, навмисно позбавляючи мільйони українців води, електрики й опалення. ЄС відповідає на цю останню ескалацію та воєнний злочин нашим дев'ятим пакетом жорстких санкцій. Ми продовжимо спрямовувати санкції проти економіки та проти тих, хто сприяє цій жорстокій війні», - сказав Жозеп Боррель.

«Я вітаю угоду щодо 9 санкційного пакета проти росії. Він зосереджений на технологіях, фінансах та на медіа з метою зіштовхнути російську економіку та (російську) машину війни далі з рейок. Він поширює санкції на майже 200 осіб та установ, що були залучені до атак проти цивільних людей та до викрадення дітей… Ми стоїмо поруч з Україною, і ми примусимо росію заплатити за її жорстокість», - зазначила Урсула фон дер Ляєн.

  • Сенат США ухвалив рекордний оборонний бюджет на 2023 рік сума якого становить 858 мільярдів доларів.

У документі, зокрема, передбачається виділення 6 мільярдів доларів на стримування рф у Європі, а також додаткові 800 мільйонів доларів на допомогу Україні. Зафіксовано також продовження заборони співпраці США з росією у військовій сфері на п’ять років.

  • Генеральна асамблея ООН ухвалила нову резолюцію щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму.

«За» проголосували 82 країни, проти - 14, 80 - утрималися. Крім росії, проти проголосували Білорусь, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Казахстан, Малі, Нікарагуа, Судан, Сирія та Зімбабве.

Важливо, що це менше, ніж під час голосування 16 грудня 2021 року - тоді проти проголосували загалом 25 держав.

  • В Україну прибула перша партія аварійно-ремонтного обладнання від США.

За словами речника Держдепартаменту США Неда Прайса, це обладнання має допомогти відновити енергетичну інфраструктуру після «мерзенних нападів Росії, які тривають, щоб завдати страждань цивільному населенню».

  • Рада директорів Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка входить в структуру Світового банку, підтримала програму фінансування українського бізнесу на 2 млрд дол.

Основні напрямки реалізації цієї програми - торгове фінансування для українських банків, агросектора та підприємців малого та середнього бізнесу.

  • Австрія виділяє 5 млн євро у Фонд енергетичної підтримки України на закупівлю необхідного обладнання для українських енергетичних компаній.

Це перший етап фінансової допомоги, яка разом з уже доправленим обладнанням і тим, яке ще доправлятимуть в Україну, суттєво посилить здатність енергетичних компаній здійснювати ремонтні роботи об'єктів інфраструктури.

  • Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив грант у розмірі 4,5 мільйона євро для Укрпошти для підтримки доступу до інтернету у відділених населених пунктах України.

На ці кошти будуть придбанні пристрої для супутникового інтернету та генератори для 1700 поштових відділень у понад 450 містах і селищах.

  • Уряд Грузії виділив понад $560 тисяч на закупівлю генераторів для України. Генератори різного типу будуть відправлені в Україну як гуманітарна допомога. Наразі триває пошук компаній-постачальників і оформлення закупівель.
  • Речник міністерства оборони США бригадний генерал Патрік Райдер анонсував розширення програми підготовки українських військових американською стороною.

За його словами, це доповнить аналогічні ініціативи, які вже започаткували Велика Британія, Європейський Союз та інші держави.

«Навчання спільним маневрам і загальновійськовому бою буде здійснюватися командуванням армії США в Європі й Африці, командуванням 7-ої армії США та військовими США, що базуються в Німеччині», – додав речник Пентагону.

Він уточнив, що йдеться про підготовку близько 500 українських військових на місяць.

«Вона (програма), по суті, зосереджена на рівні батальйону. У подальшому ми будемо діяти гнучко й пристосовуватися з огляду на потреби наших українських партнерів і зміни ситуації в Україні».

  • Угорщина заморозила російські активи на суму майже 870 мільйонів євро, станом на кінець листопада.

Це значна сума, навіть порівняно з іншими країнами Європи, тим паче, що до листопадової звітності Будапешт повідомив Брюссель про арешт лише 3000 євро.

Прикметно, що значні санкційні активи були виявлені в Угорщині в листопаді, якраз коли загострилася боротьба уряду Віктора Орбана за кошти ЄС з Брюсселем.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали