10 Грудня 2022
Новини

росія пропонує Ірану «безпрецедентну» військову підтримку

росія пропонує Ірану «безпрецедентну» військову підтримку
Сотні ракет в обмін на «безпрецедентний рівень військово-технічної підтримки» від Ірану хоче отримати росія.
Про це повідомила представниця Великої Британії при ООН Барбара Вудворд. NBC News пише, що рф може передати гелікоптери й системи протиповітряної оборони. Вудворд перед засіданням Ради Безпеки ООН під час спілкування з журналістами нагадала, що з серпня Іран передав росії сотні безпілотників, цитує «Укрінформ».

«Поширення зброї Іраном становить реальну і суттєву загрозу далеко за межами регіону, для всієї міжнародні спільноти», — сказала вона.

Водночас неназвані високопосадовці адміністрації президента США Джо Байдена розповіли NBC News, про яку допомогу йдеться. За їхніми словами, росія може надати Ірану передове військове обладнання та компоненти. Зокрема, Тегеран може отримати гелікоптери та системи ППО.

Посадовці також розповіли, що навесні іранські пілоти навчалися в росії літати на російських винищувачах. Це свідчить про те, що Іран протягом 2023 року може отримати ще й літаки.

За словами високопосадовців, росія також розраховує на співпрацю з Іраном у розробці зброї, зокрема, ймовірно, на створення у росії спільної лінії з виробництва безпілотників.

«Це партнерство становить загрозу не тільки для України, а й для сусідів Ірану по регіону», — сказав один з посадовців.

До слова, у листопаді розвідка Міністерства оборони України підтвердила, що Іран та росія готують домовленості про постачання іранських балістичних ракет. 

Водночас, за інформацією The Guardian, в Ірані почалися внутрішні суперечки через постачання росії дронів, які вона використовує у війні з Україною. Проти цього вже публічно виступили декілька впливових людей. А 6 грудня очільник розвідки Міноборони України Кирило Буданов розповідав, що Іран ще не надіслав росії жодної ракети.

Також Іран постачає росії свої безпілотники, зокрема дрони-камікадзе. Представник розвідки Міноборони Вадим Скібіцький заявив, що ще влітку росія та Іран домовилися про постачання близько 1750 безпілотників типу Shahed та Mohajer.

Наприкінці жовтня президент Володимир Зеленський казав, що росія вже використала для ударів по Україні понад 400 дронів іранського виробництва. У Повітряних силах тоді заявляли, що вже збили 223 дрони-камікадзе Shahed-136.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, іран
В тему

Останні матеріали