23 Листопада 2022
Новини

Обшуки на Рівненщині й в Києво-Печерській лаврі: що знайшла СБУ

Обшуки на Рівненщині й в Києво-Печерській лаврі: що знайшла СБУ
У Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі в Києві, Корецькому Свято-Троїцькому монастирю та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині СБУ завершила обшуки.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

У взаємодії з працівниками Нацполіції та Нацгвардії спецслужбовці ретельно перевірили понад 350 церковних споруд і 850 осіб.

Понад 50 людей пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, зокрема з використанням поліграфа. Серед них були не лише громадяни України, а й іноземці, зокрема росіяни, які перебували на території об’єктів.

Деякі люди при перевірці документів надали паспорти та військові квитки СРСР, узагалі не мали оригіналів документів, а лише їхні копії або ж мали паспорти громадян України з ознаками підробки чи пошкодження. Наразі щодо них здійснюють поглиблену перевірку.

Також на території Києво-Печерської лаври перебував 32-річний громадянин України. Він може бути причетний до протиправної діяльності в Україні проросійського інформаційного агентства «Антван».

При цьому чоловік є довіреною особою власника однойменної російської компанії ANTVAN GROUP — громадянина рф Орлова О.В. Останній володів в Україні низкою земельних ділянок і закладів громадського харчування. Наразі це майно заарештоване в межах кримінальної справи.

Також під час обшуків спецслужбовці виявили:

  • проросійську літературу, яку використовують під час навчання в семінарії та приходських школах, зокрема для пропаганди «руського миру»;
  • готівку на загальну суму понад 2 мільйони гривень, більш як 100 тисяч доларів та декілька тисяч російських рублів.

Усі матеріали спецслужбовці передали на необхідні експертні дослідження.

Раніше представники СБУ зранку 22 листопада прийшли з обшуками на територію Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві, а також на Рівненщині на території Корецького Свято-Троїцького монастиря (місто Корець), жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (село Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ.

Обшуки відбуваються спільно з Національною поліцією та Національною гвардією в межах роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.

«Зокрема, з огляду на збройну агресію рф, зростає ризик вчинення терористичних актів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян», — зазначили в СБУ.

У спецслужбі пояснили, що проводять обшуки для:

  • недопущення використання лаври як осередку «русского міра»;
  • перевірки даних про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;
  • убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

За участю представників церкви правоохоронці оглянули територію та приміщення лаври, шукаючи заборонені до обігу предмети. Також спецслужба перевіряла людей на території лаври, щоб виявити, чи не причетні вони до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, церква, сбу, рівне, Відео T1.ua
В тему