10 Листопада 2022
Новини

Сили оборони захопили понад 500 трофейних російських танків: найголовніші новини 10 листопада 2022

Сили оборони захопили понад 500 трофейних російських танків: найголовніші новини 10 листопада 2022

Триває 260 доба боротьби України проти повномасштабної збройної агресії з боку рф.

  • За даними Генштабу ЗСУ, протягом минулої доби наші сили відбили атаки окупантів у районах 12 населених пунктів - Новоселівське і Макіївка Луганської області та Соледар, Кліщіївка, Майорськ, Яковлівка, Андріївка, Білогорівка, Веселе, Невельське, Первомайське і Новомихайлівка Донецької області.

Основні атакувальні зусилля ворог зосередив саме на Донеччині – на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Водночас на інших ділянках фронту рашисти або перейшли в глуху оборону або відступають під натиском українських воїнів.

  • Як поінформував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, тільки протягом минулої доби на напрямку Петропавлівка-Новорайськ підрозділи Сил оборони просунулись на 7 км, взяли під контроль 6 населених пунктів, повернули Україні до 107 кв км території. На напрямку Первомайське-Херсон ЗСУ також просунулися на 7 км, узяли під контроль 6 населених пунктів, площа звільненої землі - 157 кв км.

Загалом на Херсонському напрямку з 1 жовтня просування українських військ углибину оборони противника складає до 36,5 км, а загальна площа відвойованої території сягає до 1381 кв км. Україна за цей час змогла вже відновити контроль над 41 населеним пунктом.

  • Силам оборони України також протягом минулої доби вдалося на певних ділянках просунулися на Луганському напрямку на відстань до 2 кілометрів.
  • У Генштабі ЗСУ повідомили, що українська військова авіація протягом поточної доби завдала по ворогу 8 ударів. Під ураження потрапили 7 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також позиція засобів протиповітряної оборони противника.

Воїни ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів, 5 засобів протиповітряної оборони та інші важливі військові об’єкти російських окупантів.

 

Станом на ранок 10 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 78690 (+740) осіб,
  • танків - 2804 (+3),
  • бойових броньованих машин - 5682 (+16),
  • артилерійських систем – 1805 (+3),
  • РСЗВ – 393,
  • засоби ППО - 205,
  • літаків – 278,
  • гелікоптерів – 260,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1499 (+16),
  • крилаті ракети - 399,
  • кораблі /катери - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4242 (+15),
  • спеціальна техніка - 159.

Найбільших втрат ворог зазнав на Лиманському та Авдіївському  напрямках.

 

  • За час повномасштабної війни згідно з документально (фото/відео) підтвердженими даними наші Сили оборони захопили понад 500 трофейних російських танків.
  • За даними британської розвідки, утеча рашистів із Херсона була викликана нездатністю підтримувати сили на західному березі Дніпра під ударами ЗСУ. Відступ триватиме кілька днів, протягом яких російські сили будуть особливо вразливими.

«Втрата західного берега Херсона завадить росії здійснити своє стратегічне прагнення створити сухопутний міст, який веде до Одеси… Цілком ймовірно, що відхід здійснюватиметься протягом кількох днів із оборонними позиціями та артилерійським вогнем, що прикриває сили, що відходять».

  • На думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), пріоритетом для російських військ на Херсонському напрямку зараз є організоване виведення своїх сил через Дніпро і затримка ЗСУ, а не намагання повністю зупинити український контрнаступ.

«Протягом попередніх місяців, українські війська проводили цілеспрямовану та добре виконану кампанію з нанесення ударів по місцях зосередження російських військ, військових об'єктах та вузлах логістики по всій Херсонській області, щоб зробити подальше утримання російських позицій на західному березі неможливим без необхідності проведення масштабних і дорогих наземних маневрів для звільнення території».

Повідомляється, що український контрнаступ на Херсонському напрямку з серпня – скоординована кампанія з перехоплення, спрямована на те, щоб змусити російські війська відступити через Дніпро без необхідності великих наземних наступальних операцій з боку України, - ймовірно, увінчалася успіхом.

 

ПРО ВТЕЧУ РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬК ІЗ ХЕРСОНА

 

  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ на півдні просуваються обережно, аби контрнаступ ішов із найменшими втратами, бо ворог не збирається здавати позиції без бою.

«Емоції наші мають бути стриманими – завжди під час війни… Потрібно розуміти: ніхто нізвідки просто так не йде, якщо не відчуває сили. Ворог не робить нам подарунків, не робить «жестів доброї волі». Ми все це виборюємо».

  • Генеральний штаб ЗСУ наразі не спростовує і не підтверджує виведення російських окупаційних військ із Херсона. Водночас наголошується на тому, що наступ ЗСУ триває за планом.

«Так само як ворог виходив з Києва, Харківщини, залишав острів Зміїний, ймовірний вихід з Херсона – це результат наших активних дій. Безпосередньо на Херсонському напрямку Сили оборони України зруйнували логістичні шляхи та систему забезпечення противника, порушили його систему управління військами. Тим самим не залишили ворогу іншого виходу, ніж вдатися до втечі», - сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

Українців закликали орієнтуватися тільки на офіційні повідомлення щодо ведення бойових дій ЗСУ.

  • Про звільнення будь-яких територій можна говорити тільки тоді, коли наші військові їх повністю контролюють і туди повертаються органи державної влади.

На Херсонському напрямку триває військова операція, яка обов’язково матиме успіх, як це вже було на Харківщині та в північних областях України.

Коли на цьому напрямку будуть досягнуті поставлені завдання – українці дізнаються про це від нашої влади, а не від Шойгу, чи когось іншого з майбутніх фігурантів міжнародного трибуналу.

  • Заяв російського командування про «маневри» з Херсона перш за орієнтовані на внутрішню аудиторію рф. Однак цей факт тільки підтверджує наявність в окупантів дуже серйозних проблем, які не дозволяють утримувати захоплені території.

Це є результатом добре спланованих операцій наших сил оборони, які не залишають загарбникам жодних шансів. Рано чи пізно вони звідти або підуть, або будуть знищені.

  • В України є власний план звільнення не лише Херсона, а й Донецька, Луганська, Севастополя – усіх захоплених міст і територій. І ми будемо діяти згідно з ним, незважаючи на те, що говорять у Москві.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Міжнародне агентство з атомної енергії остаточно підтвердило, що не знайшло жодних ознак підготовки Україною “брудної бомби”. Інспектори організації спростували звинувачення Кремля у нецільовому використанні ядерного матеріалу.

Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на полях 27-ї Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

«Ми змогли підтвердити, що не було жодних доказів перенаправлення або іншого нецільового використання ядерного матеріалу в Україні».

  • В Україні запрацював офіційний сайт проекту єРобота, на якому кожен може отримати повну інформацію про умови надання грантів для старту або розвитку власної справи.

Гранти для розвитку власної справи можна отримати за такими напрямками:

  • Своя справа – надання гранту передбачає необхідність створення щонайменше одного робочого місця, подальшу роботу протягом трьох років та сплату податків до бюджету. Розмір гранту до 250 тис. грн;
  • Свій сад – гранти надаються для саду площею від 1 до 25 га. Розмір гранту до 400 тис грн;
  • Своя теплиця – розвиток тепличного господарства. Розмір гранту до 7 млн грн за 2 гектари;
  • Новий рівень – створення або розвиток переробного підприємства. Розмір гранту до 8 млн грн;
  • Старт в ІТ(перебуває на стадії розробки) – на навчання ІТ-спеціальностям;
  • ІТ стартап (перебуває на стадії розробки) – гранти для ІТ-стартапів на всіх етапах їх розвитку. Розмір гранту до 3,5 млн грн.

Наразі отримувачам грантів уже перераховано понад 201,8 млн грн.

  • Держконцерн «Укроборонпром» та Міжурядова агенція оборонної співпраці (AMOS) при Міноборони Чехії підписали угоду про створення спільного оборонного кластеру.

Він створюється відповідно до досягнутих домовленостей між президентом України Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Чехії Петром Фіалою.

Передбачається виробництво військової техніки, збільшення обсягів виробництва боєприпасів різних калібрів (як на наявних потужностях, так і на новостворених у безпечних місцях), розбудова сервісних хабів з обслуговування та ремонту ОВТ, а також співпраця у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів.

Для реалізації цих планів залучатимуть провідні українські та чеські оборонні підприємства, а також міжнародних фінансових донорів.

  • Міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь про примусове вивезення і депортацію цивільного населення з окупованих територій України. В організації вважають, що такі дії російських військ необхідно розслідувати як злочини проти людяності.

Звіт організації базується на інтерв'ю з 88 людьми. Більшість із них - цивільні з Маріуполя, а також із Харківської, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Amnesty International зібрала докази того, як російські та контрольовані росією силовики не залишали багатьом цивільним жодного іншого вибору, окрім як виїзду до РФ або ж на окуповані українські території.

У доповіді також задокументовані правопорушення окупантів під час насильницької процедури перевірки цивільних, так званої "фільтрації", коли люди ставали жертвами воєнних злочинів, протиправного утримання і тортур чи інших форм жорстокого поводження.

Правозахисники вказують на те, що російська армія катувала цивільних. Деяких довільно затримували, били, застосовували електрошок та погрожували стратою. Іншим відмовляли в їжі та воді, багатьох утримували в небезпечних умовах і переповнених камерах.

В окремих випадках дітей без супроводу, людей похилого віку та осіб з інвалідністю, які вже встигли дістатися відносно безпечних місць, вишукували та скеровували до окупованих росією частин Донеччини.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путінський режим усе активніше на всіх доступних майданчиках починає порушувати питання про початок переговорів з Україною, нібито з «урахуванням нинішньої ситуації».

Очевидно, що ці «переговори» дуже потрібні росії для «заморожування війни». Зараз генерали благають про перерву для виснаженої та побитої армії, а Кремль прагне зафіксувати бодай якісь територіальні «перемоги», щоб не мати вигляд повних лузерів.

Крім того, у рф серйозно вичерпані запаси ракет та іншої точної зброї. Саме для того Патрушев поїхав із візитом до Тегерана – рашисти шукають способи продовжити війну, отримати ракети й дрони.

Водночас Україні зараз переговори точно не потрібні, адже наші війська успішно просуваються вперед, продовжують звільняти території та знищувати ворожу техніку й живу силу.

І в цій ситуації найкращою відповіддю росії з боку партнерів України буде збільшення допомоги нашій державі як в економічному, так і у військовому напрямках.

  • Вантажообіг багатьох найбільших російських портів суттєво знизився цього року, а імпорт в росію скоротився на 24%.

За інформацією німецького Інституту світової економіки, у жовтні вантажообіг порту Санкт-Петербурга становив менше 10% від рівня того ж місяця 2021 року. Вантажообіг Новоросійська знизився приблизно на 50%. Імпорт через порт Владивостока також скоротився, хоч і не так сильно, проте він не компенсує втрачену торгівлю між Європою та росією.

На думку авторів доповіді, такі дані свідчать про те, що санкції щодо росії чинять на неї вплив.

У червні-серпні щомісячний імпорт товарів до росії з 57 країн, включаючи Китай та країни ЄС, був на 24% нижчим, ніж минулого року. Скорочення імпорту становило приблизно 4,5 млрд доларів на місяць.

  • Центробанк рф спрогнозував різке прискорення економічного спаду в країні.

Після зниження на 4,1% у другому кварталі та на 4% у третьому російський ВВП втратить 7,1% у річному вираженні у жовтні–грудні, випливає з оцінок Центробанку.

Спад четвертого кварталу 2022 року увійде до трійки найсильніших із початку століття: рецесію глибше Росія переживала лише під час глобальної фінансової кризи 2008-2009 років і в пандемію-2020.

Експерти кажуть, що настрої бізнесу погіршилися у всіх без винятку великих галузях (промисловість, сільське господарство, будівництво, торгівля та послуги), скоротилося споживання електроенергії, а споживчий попит, і так млявий, продовжив стискатися, особливо у сегменті непродовольчих товарів.

  • На фоні серйозного зниження поставок газу в Європу й загалом скорочення видобутку кремлівський режим вирішив компенсувати втрати Газпрому коштом самих росіян.

Федеральна антимонопольна служба росії ухвалила рішення, що ціна тарифу на газ з 1 грудня повинна підвищитися на 8,7%.

Показово, що Україна попри війну зберегла для своїх споживачів тарифи на рівні минулого року.

Таке порівняння чітко вказує, у якій державі влада справді дбає про народ, а в який люди – це просто ресурс.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр оборони Франції Себастьян Лікарню повідомив про плани передати Україні ще шість гаубиць Caesar. Військова допомога має прибути найближчими тижнями.

«Ми доставимо їх у найближчі тижні. Наразі ми поставили інші види артилерії попереднього покоління — гаубиці TRF1».

  • Міністр оборони Нідерландів К.Оллонгрен під час виступу у Палаті представників заявив про намір країни направити близько 50-100 військових інструкторів для підготовки українських військовослужбовців. Підготовка здійснюватиметься в рамках європейської місії у тісній співпраці з Німеччиною.
  • Міністри оборони Норвегії та Нідерландів оголосили про внески до новоствореного Міжнародного фонду для України, який очолить Велика Британія.

Осло передасть до фонду близько 1,5 мільярда норвезьких крон (близько 150 мільйонів євро) на додаток до 400 мільйонів (39,6 мільйона євро), які Норвегія раніше пожертвувала фонду.

Нідерланди перекажуть до Міжнародного фонду 100 мільйонів євро.

Очікується, що перші контракти на постачання зброї будуть укладені до кінця 2022 року.

Міжнародний фонд для України дозволяє країнам-учасницям продовжувати надавати Україні військову підтримку у довгостроковій перспективі без шкоди для їхніх військових спроможностей. Процес створення фонду перебуває на завершальній стадії.

  • Іспанія оголосила про передачу двох додаткових зенітно-ракетних комплексів Hawk на додачу до вже анонсованих чотирьох.

Також Іспанія надасть Україні батарею гаубиць калібром 105 мм, які опановує 21 український військовослужбовець на базі в Альмерії, а також додаткові генератори для покриття дефіциту електроенергії в країні.

Крім того, Мадрид передав Україні 77 тисяч зимових мундирів для військовослужбовців.

  • Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак за результатами розмови з президентом Володимиром Зеленським підтвердив, що його кабінет надішле Україні ще 1000 ракет «земля-повітря» та понад 25 000 комплектів для екстремальних холодів.
  • Австрія виділить ще 10 мільйонів євро для підтримки України. Допомогу Україні у Відні вважають важливим питанням і внеском також у стабільність у Європі.
  • Британський уряд заявив, що заморозив активи на суму понад 18 млрд фунтів стерлінгів (20,5 млрд доларів), якими володіють російські олігархи, інші особи та підприємства, проти яких застосовані санкції через вторгнення росії в Україну.

«Заморожені активи є комбінацією пакетів акцій компаній і готівкових коштів на банківських рахунках. Сюди не входять фізичні активи, такі як нерухомість, яхти або активи, що зберігаються у залежних регіонах, таких як Гернсі та Джерсі».

Уряд наклав санкції на 95% російського експорту до Сполученого Королівства, а весь імпорт російської нафти та газу припиниться до кінця року.

«Ми запровадили найсуворіші санкції проти Росії, і це руйнує її військову машину. Наше послання чітке: ми не дозволимо Путіну досягти успіху в цій жорстокій війні», – сказав у заяві Ендрю Гріффіт, молодший міністр фінансів.

За даними Управління щодо здійснення фінансових санкцій, росія випередила Лівію та Іран і стала країною, на яку Британія наклала найбільше санкцій.

  • Європейський парламент схвалив угоду Євросоюзу з Україною щодо спрощення транскордонного перевезення вантажів.

Аналогічний документ ЄС схвалив і щодо Молдови, щоб полегшити автомобільні вантажні перевезення для України. Увесь транзит буде здійснюватися без відповідних дозволів.

Крім того, угода між Україною та ЄС дозволить українським водіям продовжувати використовувати наявні українські посвідчення водія та сертифікати про професійну компетентність для водіння в ЄС без необхідності мати міжнародне посвідчення водія.

  • Декілька європейських міністрів оборони заявили, що Україна не повинна відчувати жодного тиску щодо вступу в мирні переговори з росією.

Про це йшлося на засіданні Спільного експедиційного форуму 10 країн в Единбурзі.

Бен Воллес, міністр оборони Британії, заявив, що саме Україна повинна вирішити, чи хоче вона вести будь-які мирні переговори, і що західні держави повинні допомогти Україні «боротися за своє право вибору» без «пістолета біля її голови з боку Кремля».

Кайса Оллонгрен, міністерка оборони Нідерландів, підтримала слова Воллеса, зазначивши, що «важливо, що в цей момент Україна знає, що вона може розраховувати на нас», і що Україна перемагає за допомогою тренувань, наданих західними країнами.

Артіс Пабрікс, віцепрем'єр-міністр та міністр оборони Латвії, закликав скептично ставитися до будь-яких російських пропозицій щодо мирних переговорів на цьому етапі війни. Пропозиція не може бути справжньою, якщо «водночас вони бомбардують цивільне населення», і саме росія несе відповідальність за війну в цілому.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни
В тему